4 τρικ για να κάνεις κάθε άρθρο σου να ξεχωρίζει

Χρησιμοποίησε και τα 4 τρικ μαζί ή ένα μόνο από αυτά εάν θέλεις κάθε επαγγελματικό σου κείμενο να έχει κάτι ξεχωριστό, πιο ανθρώπινο και σίγουρα διαφορετικό από τα υπόλοιπα άρθρα.

Το γνωστό ποιηματάκι “something old something new, something borrowed, something blue” εκτός από τους γάμους, φοριέται και στο γράψιμο και φέρνει βίον ανθόσπαρτον με το κοινό σου! 🙂

Πολλές φορές θα τύχει να σου παραγγείλουν ένα άρθρο που όμως έχει γραφτεί δεκάδες φορές από τον ανταγωνισμό. Όση καλύτερη έρευνα και αν κάνεις, δύσκολα θα ξεφύγεις από αυτά που γράφουν όλοι και ακόμη πιο δύσκολα θα κάνεις το κοινό να το ξεχωρίσει. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φαίνονται.

Πώς θα ξεχωρίσεις

Βλέπεις, εκείνο το στοιχείο που έφερε η ηλεκτρονική γραφή στη ζωή μας και βοήθησε αρκετά να ξεχωρίσουν μερικές πραγματικά καλές γραφές είναι οι μετρήσεις.

Κάθε ηλεκτρονικό κείμενο είναι απόλυτα ΑΠΟΛΥΤΑ μετρήσιμο ως προς την απήχηση και τα αποτελέσματά του.

Κι ενώ στην αρχή πολλοί προσπάθησαν να βάλουν “τρικλοποδιές” στις μηχανές αναζήτησης για να αυξήσουν το κοινό τους, σύντομα το μέσο προσαρμόστηκε και πλέον βαθμολογεί εκείνο το περιεχόμενο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο για τον επισκέπτη.

Άρα, ένα ακόμη κείμενο που περιλαμβάνει “ξερή” πληροφορία, ακόμη κι αν είναι επιλεγμένη σωστά και σύμφωνη με τα ακριβή κριτήρια αναζήτησης του κοινού σου, δε θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Αυτό που θα την κάνει, είναι ένα ανθρώπινο κείμενο εμπλουτισμένο με επιπλέον πληροφορία που θα θέλει ο αναγνώστης σου να μάθει. Μια ιστορία δηλαδή.

Οι περισσότεροι αρθρογράφοι, όταν πρόκειται να γράψουν ένα μη προσωπικό άρθρο ξεχνούν τον εαυτό τους. Τι εννοώ με αυτό; Πολύ απλά, εγκλωβίζονται στην επαγγελματική γραφή και ξεχνούν το στιλ τους, την προσωπικότητά τους και τις δικές τους προσωπικές πινελιές που θα έκαναν πανεύκολα τη διαφορά σε ένα άλλο, ίσως πιο προσωπικό άρθρο.

Ακόμη λοιπόν κι αν γράφεις για κτηματομεσιτικά, αν είσαι ghostwriter και δεν υπογράφεις το άρθρο σου ή αν δεν έχεις ιδέα ποιο το αντικείμενό σου, βάλε ένα ή και όλα από τα 4 παρακάτω στοιχεία σε αυτό και θα δεις πόσο καλύτερο θα γίνει:

#1 Κάτι παλιό

Ψάξε παλιά βιβλία, αναφορές, ιστορικές πηγές, ανέκρινε ηλικιωμένους και τέλος πάντων, χρησιμοποίησε κάθε μέσο που διαθέτεις για να προσθέσεις στο άρθρο σου μια μικρή ενδιαφέρουσα ιστορία.

Σε ένα παλιό μου άρθρο για βαψίματα είχα θυμηθεί τον παππού μου που ήταν μπογιατζής και μου είχε εξηγήσει μια φορά τη διαφορά άσπρου και λευκού. Έλεγε λοιπόν ότι όταν ασβέστωναν παλιά τα σπίτια, έριχναν μέσα λίγο μπλε και αυτό το χρώμα – που θα δεις και στα νησιά του Αιγαίου – είναι το λευκό και αν το βάλεις δίπλα στο άσπρο έχουν μεγάλη διαφορά.

Μάλιστα έλεγε, πως τα λευκά σπίτια αστράφτουν πιο πολύ στον ήλιο. Δεν έχω ιδέα αν ισχύει, όμως το βρήκα πολύ γλυκό να ενταχθεί σε ένα βαρετό άρθρο για βαψίματα. Βέβαια, έφαγα τα μούτρα μου όταν ήρθε η ώρα της μετάφρασης. 🙂

#2 Κάτι νέο

Είναι παιχνιδάκι στις μέρες μας να ψάξεις για τα trends σε κάθε αντικείμενο. Πρόσθεσε στο άρθρο σου οπωσδήποτε μία ή περισσότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις ή μόδες που όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσουν μελλοντικά και θα δεις, πως οι αναγνώστες σου θα το βρουν τρομερά ενδιαφέρον.

Κάποτε, είχα παρεβρεθεί σε μια ομιλία ενός μελλοντολόγου. Μου φάνηκε πολύ αστείο πως ένας τέτοιος κατάφερε και μπήκε στο πάνελ ομιλητών για online marketing αλλά σύντομα το διευκρίνησε ο άνθρωπος πως μελλοντολόγος ή futurist, είναι άκρως επιστημονικός κλάδος και έχει να κάνει με τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και τί θα επικρατήσει στη ζωή μας στο μέλλον.
Από τότε οι μελλοντολόγοι είναι η κύρια πηγή μου για να ανακαλύπτω τα πιο “μαγικά” trends σε κάθε αντικείμενο. Ψάξε τις σελίδες μερικών και θα τα χάσεις!

#3 Κάτι δανεικό

Σίγουρα, για όποιο θέμα κι αν γράφεις, θα υπάρχει μια ανάλυση, μια έρευνα ή ακόμη κι ένα απλό ρητό από ένα διάσημο ή ιστορικό πρόσωπο που θα το εμπλουτίσει. Προσωπικά, προτιμώ τις έρευνες και τα στατιστικά στοιχεία, όμως σε περίπτωση που ο πελάτης σου δεν είναι τόσο social όσο θες και δεν επιτρέπει συνδέσμους σε εξωτερικές πηγές, τότε ένα μικρό ρητό ή μια φράση από πρόσφατη έρευνα, θα δώσει περισσότερη αξία στο κείμενό σου και το απαιτούμενο βάρος για να ξεχωρίσει.

Οι σελίδες της Wiki είναι ο πιο ανώδυνος τόπος να βάλεις παράθεση ή να χρησιμοποιήσεις πληροφορίες ενώ εάν έχεις περισσότερη “ελευθερία”, η παράθεση ενός σχετικού video με οδηγίες για αυτό που γράφεις, θα το απογειώσει.

#4 Κάτι μπλε

Είμαστε άνθρωποι, οπότε οφείλουμε να μην προσπερνάμε το συναισθηματικό στοιχείο, ακόμη κι όταν γράφουμε για ντουλάπες ή γυψοσανίδες. Ο αναγνώστης σου πρέπει πάντα να νιώθει ότι το κείμενο που διαβάζει το έγραψε ένας άνθρωπος κι όχι μια μηχανή.

Συνδέσου με τον αναγνώστη σου και κάνε τον να νιώσει πως δεν είναι ο μόνος με τις ίδιες απορίες και την ίδια ανάγκη να μάθει κάτι συγκεκριμένο. Μια προσωπική σου γκάφα, μια αμήχανη στιγμή, ένα πρόβλημα που σε όλους έχει συμβεί, θα τον κάνει νιώσει πιο “καλοδεχούμενος” και θα τον συνδέσει μαζί σου/με το κείμενό σου ακόμη πιο πολύ.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο αξιόπιστη τεχνική για να γράψεις αληθινά ξεχωριστά κείμενα ακόμη και για το πιο πεζό πράγμα είναι η έρευνα. Χρειάζεσαι να διαβάζεις τουλάχιστον 4-5 ίδια κείμενα – εγώ διαλέγω τα 5 πρώτα από την αναζήτηση στην Google – για να δεις τι περιέχουν, τι όχι και τι ακριβώς από τα 4 παραπάνω τρικ θα βοηθήσουν το κείμενό σου να σκαρφαλώσει πολύ ψηλά.

 e-book | Μάθε τα πάντα γύρω από την επαγγελματική συγγραφή online άρθρων και βελτιώσου σημαντικά στη συγγραφή τους!

Μάθε να γράφεις online άρθρα

Αν σου αρέσει το γράψιμο, αν τα posts σου στα social media καταλήγουν “σεντόνια”, αν συχνά σου αρέσει να αναλύεις τα υπέρ και τα κατά για κάθε τι που συμβαίνει, αν λατρεύεις να γράφεις blogs, λίστες και κριτικές, τότε τα online άρθρα μάλλον είναι το πεδίο σου και ίσως το μελλοντικό σου επάγγελμα.
Ετοιμάσου για ένα ωραίο “ταξίδι” στη συγγραφή και τη φιλοσοφία των online άρθρων, μα και στη φιλοσοφία του content και του digital marketing.

2 Replies to “4 τρικ για να κάνεις κάθε άρθρο σου να ξεχωρίζει”

  1. Πολύ ωραίο κείμενο!!! Και λόγω των πληροφοριών που δίνει, αλλά κυρίως γιατί ήταν πολύ ευχάριστο (λίγο "παιχνιδιάρικο" 🙂 ) σαν ανάγνωσμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *