6+1 τρόποι να ξεκινήσεις δυνατά ένα κείμενο

Αν θέλεις τα άρθρα σου, τα διαφημιστικά σου κείμενα ή τα άρθρα στο blog σου να προκαλούν το ενδιαφέρον, τότε σου έχω 6 τεχνικές που θα σε βοηθήσουν πολύ.

Πολλοί freelancers, το γνωρίζουν ήδη καλά πως ένα κακό ξεκίνημα άρθρου, όσα ενδιαφέροντα πράγματα κι αν έχει να πει, το πιθανότερο θα αγνοηθεί. Εάν είναι φτωχό τότε σπάνια θα τραβήξει την προσοχή του κοινού. Ειδικά ένα μεγάλο ή πολύ εξειδικευμένο κείμενο, δύσκολα θα κάνει έναν βιαστικό αναγνώστη να το ανοίξει.

Πέρα από τα έτοιμα πρότυπα τίτλων για διαφήμιση και άρθρα, μπορείς εδώ να βρεις μερικές ακόμη ιδέες που δεν αφορούν μόνο το γράψιμο τίτλων αλλά και το ξεκίνημα ή και ολόκληρα τα άρθρα και τα διαφημιστικά σου κείμενα.

Σύντομα θα δεις πώς μπορείς να τις εφαρμόσεις παντού για να κάνεις ένα οποιοδήποτε κείμενο πιο ενδιαφέρον: από  το website της επιχείρησής σου, τα άρθρα των πελατών σου και τις περιγραφές προϊόντων και υπηρεσιών σε e-shop, μέχρι τα emails προσφορών αλλά και τα επαγγελματικά σου ποστ στα social media.

#1 Ξεκίνησε με μια παράλογη ή αντιφατική δήλωση

Μια λογική πρόταση με λογική συνέπεια, σίγουρα δεν έχει τόσο ενδιαφέρον όσο μία άλλη που μοιάζει παράλογη, παράξενη ή είναι αντιφατική. Πολλές φορές, μπορεί να αποτελεί μόνο τη μισή αλήθεια ή να χρειάζεται διευκρίνηση και ανάλυση, όμως πάντοτε, μια φαινομενικά παράλογη δήλωση, κερδίζει αμέσως το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον G. Randolph Mayes άλλωστε, εάν μια δήλωση δεν έχει λογική συνέπεια, τουλάχιστον φαινομενικά, τείνουμε να ασκήσουμε κριτική. Και αυτό είναι που θέλεις. Να τραβήξεις την προσοχή ώστε να διαβάσουν τις διευκρινήσεις σου και όσα θέλεις να γράψεις.

Στην πράξη:

  • Η υγιεινή διατροφή θα σε στείλει στο νοσοκομείο
  • Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι βιαστικοί και ευέξαπτοι
  • Αν πέρασες τα 30, τότε είσαι ψεύτης
  • Τα μακριά νύχια δηλώνουν μοναξιά

#2 Κάνε μια προσωπική ερώτηση

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ανθρώπων για τις προσωπικές ερωτήσεις είναι για πολλούς προφανές. Σε έρευνες άλλωστε έχει βρεθεί πως οι ερωτήσεις αυτές ενεργοποιούν ένα μοναδικό μοτίβο εγκεφαλικής λειτουργίας και εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό μας.

Μια ερώτηση λοιπόν, όταν γίνεται προσωπική, γίνεται αμέσως πολύ πιο ενδιαφέρουσα για έναν άνθρωπο.

Δοκίμασε τις προσωπικές ερωτήσεις:

Αντί να πεις:

  • Σκεφτείτε την υγεία σας σήμερα
  • Η οικονομική σου ασφάλεια είναι σημαντική
  • Νιώστε ασφαλείς στο σπίτι σας
  • Άλλαξε καριέρα
  • Είναι σημαντική η ορθογραφία σε ένα e-shop

Κάνε μια προσωπική ερώτηση:

  • Πόσες φορές σκεφτήκατε την υγεία σας σήμερα;
  • Πόσο σημαντική είναι για εσένα η οικονομική ασφάλεια;
  • Πόσο ασφαλής νιώθεις στο σπίτι σου;
  • Νομίζεις πως μπορείς να αλλάξεις καριέρα;
  • Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;  😉

#3 Ξεκίνησε με ένα ρητό

Όταν το κείμενό σου το ξεκινά με μια διάσημη φωνή, αμέσως το καθιστά πιο ενδιαφέρον και το κοινό θέλει να διαβάσει περισσότερα για το θέμα που αφορά. Το δύσκολο βέβαια εδώ, είναι βρεις το σωστό ρητό που να ταιριάξει με το θέμα σου, όταν όμως το βρεις, θα δεις ότι αλλάζει τελείως τη δυναμική του κειμένου σου.

Δες μερικά ενδιαφέροντα ρητά 

  • Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα – Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple
  • Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται
   (Από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό πιστεύει)
   – Ιούλιος Καίσαρ, 100-44 π.Χ., Ρωμαίος στρατηγός & ύπατος
  • Το χρήμα δεν μιλάει, βρίζει – Bob Dylan
  • Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς
   (Ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος εαυτός του)
   – Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιών, Σκύθης ηγεμόνας & φιλόσοφος

#4 Ξεκίνησε με ένα σοκαριστικό δεδομένο ή μια ενδιαφέρουσα στατιστική

Ένα κείμενο που ξεκινά με ένα πολύ σοκαριστικό δεδομένο, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τραβήξει πιο εύκολα την προσοχή. Δυστυχώς, πολλοί εκμεταλλεύονται την πολύ επιτυχημένη αυτή τακτική γράφοντας μη αληθή δεδομένα, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν κλικ στη σελίδα τους.

Όμως πέρα από την ηθική διάσταση, αυτή είναι μια κακή πρακτική που σύντομα θα ρίξει πολύ το rank στις σελίδες σου και μην την δοκιμάσεις. Αντίθετα, βρες μερικά αληθινά δεδομένα για το θέμα σου που πιστεύεις ότι λίγοι γνωρίζουν και ξεκίνησε το κείμενό σου με αυτά.

Για παράδειγμα:

  • 1.3 δισ. τόνοι τροφίμων πετάγονται στα σκουπίδια κάθε χρόνο
  • Ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζεται 450 χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα
  • 65% των καπνιστών στην Ελλάδα σκέφτονται να κόψουν οριστικά το κάπνισμα το επόμενο διάστημα

#5 Ξεκίνησε με μια αναλογία

Οι αναλογίες βοηθούν κάποιον να κατανοήσει καλύτερα το νέο, χρησιμοποιώντας τη γνώση του για το παλιό. Πρόσφατα, το είδα σε ένα διαφημιστικό και μετά σε πολλά κείμενα online. Μια εταιρεία παραγγελίας φαγητού, θέλοντας να εξηγήσει τι κάνει, ξεκινούσε με την εξής έξυπνη αναλογία στο περίπου: Όπως το Νetflix αλλά για το φαγητό σου ή Είμαστε το Netflix για τις παραγγελίες φαγητού. Ή κάπως έτσι.

Μπορείς λοιπόν, να βρεις την τέλεια αναλογία για αυτό που θέλεις να γράψεις και να το εξηγήσεις έτσι, πιο εύκολα και προκαλώντας το ενδιαφέρον. Εννοείται πως ταιριάζει περισσότερο για παροχή υπηρεσιών.

Συμβουλή: φρόντισε μόνο να μην αναπαράγεις τις κλισέ αναλογίες που ακούμε συχνά στα δελτία ειδήσεων διότι μάλλον θα διώξεις κόσμο.

Για παράδειγμα:

  • Όπως φροντίζετε την υγεία σας με ετήσια check-up, έτσι φροντίζουμε την υγεία του laptop σας με ετήσιες συντηρήσεις.
  • Το εργασιακό περιβάλλον σήμερα, μοιάζει σαν ταξίδι σε εμπόλεμη ζώνη.
  • Σε πόσο ασφαλείς δρόμους κινείτε τα χρήματά σας;
  • Η μαγειρική για πολλούς, είναι πιο δύσκολη κι από διδακτορικό τίτλο!

#6 Ξεκίνησε με μια καλή ιστορία

Σίγουρα δεν χρειάζεσαι επιστημονικές αποδείξεις για να πειστείς ότι ο άνθρωπος είναι γεννημένος να διαβάζει ιστορίες. Σχεδόν αναπνέουμε με ιστορίες. Παρόλα αυτά, η έρευνα του Paul J. Zak έδειξε πως οι ιστορίες διαμορφώνουν τον εγκέφαλό μας και οδηγούν στην ενσυναίσθηση.

Όταν διαβάζουμε ιστορίες, εκκρίνεται στον εγκέφαλό μας μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη και είναι υπεύθυνη για την ενσυναίσθηση. Ως κοινωνικά ζώα λοιπόν, ο μηχανισμός στον εγκέφαλό μας που ενεργοποιούν οι ιστορίες, μας βοηθά να δημιουργήσουμε γρήγορα σχέσεις που θα μας προστατεύσουν και θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή μας.

Γι’ αυτό οι ιστορίες είναι τόσο σημαντικές όσο το οξυγόνο και γι’ αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα για τους περισσότερους από εμάς. Σπάνια θα προσπεράσουμε ένα καλό ξεκίνημα ιστορίας χωρίς να μάθουμε τι γίνεται μετά. Γράψε λοιπόν το κείμενό σου σαν να ξεκινάς μια καλή ιστορία.

Δες:

  • Μόλις μας τελείωσαν τα χρήματα” μας είπε ο πατέρας μου. Έπρεπε είπε, την επόμενη να αδειάσουμε το σπίτι. Όσο διαλέγαμε τα απαραίτητα, η μητέρα μου ήρθε να μας αποχαιρετήσει “εγώ δεν θα σας ακολουθήσω, αντίο“.

Ξέρω, το παράκανα αλλά κατάλαβες. 😛

και για λίγο πιο προχωρημένους:

+1  Ξεκίνησε με το δικό σου στιλ που θα είναι η υπογραφή σου

Ειδικά για όσους blogger έχουν το δικό τους ευδιάκριτο στιλ, μια λέξη ή μια φράση που χρησιμοποιούν συχνά, θα κάνει το ξεκίνημα του κειμένου τους να διαφέρει και να ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο το κοινό τους.

Εξασκήσου πολύ και προσπάθησε να “φτιάξεις” τη δική σου γλώσσα, τη δική σου ταυτότητα και άρχισε να τη βγάζεις από το ξεκίνημα κάθε κειμένου σου ώστε να το κάνεις να διαφέρει από τα υπόλοιπα του είδους του.

Αυτή τη τεχνική, θα τη δεις συχνά στους τίτλους του Luben που ναι μεν είναι χιουμοριστικοί & slang και αφορούν επικαιρότητα, μα ως γραφή γενικά, έχει τη δική της ξεχωριστή και ευδιάκριτη πια προσωπικότητα.

Έτσι, αν δεις τους τίτλους του Luben ανάμεσα σε άλλους, διαφέρουν πολύ, θέλεις να διαβάσεις κι άλλο ενώ σίγουρα ξέρεις από που προέρχονται. Προσπάθησε λοιπόν να αποκτήσεις δικό σου στιλ γραφής και ξεκίνησε τα άρθρα σου επιδεικνύοντάς το.

Δες μερικά πρόχειρα παραδείγματα από τίτλους του Luben:

  • ΗΠΑ: Καθολικός παπάς ψεκάζει αγιασμό με νεροπίστολο, το ίντερνετ γαζώνει με memes
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα δελτίο καιρού από τον David Lynch, γιατί τίποτα δεν βγάζει νόημα πια
  • Οριστικό άκυρο τρώνε για φέτος οι Κάννες, στο μεταξύ ένα αγριογούρουνο κόβει βόλτες στους χώρους του φεστιβάλ
  • Ψηφιακό live του Μαχαιρίτσα για να ξεδώσει η νεολαία εκτός πλατείας κάνει η Νέα Σμύρνη

Διάβασε ακόμη:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *