7+ πλατφόρμες με μικρές εργασίες για αρθρογράφους, bloggers, μεταφραστές

Εάν είσαι αρθρογράφος, blogger, μεταφραστής ή κειμενογράφος και γενικά, το ‘χεις με το γράψιμο και τα κείμενα, ο ένας τρόπος να βρεις δουλειές ή να συμπληρώσεις το εισόδημά σου είναι μέσω αγγελιών και ο άλλος να μπεις σε μια πλατφόρμα για γράψιμο με το κομμάτι ως freelancer.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές τις πλατφόρμες ή τα λεγόμενα content mills είναι πως ενώ έχουν πολλά project για όλους, οι πληρωμές λόγω ανταγωνισμού είναι πολύ χαμηλές.

Το 1 δολάριο για 500 λέξεις είναι σχεδόν νόρμα, ενώ εάν μπεις στην παγίδα και αρχίσεις να γράφεις για λίγα επιπλέον χρήματα, εξάσκηση ή προϋπηρεσία, είναι δύσκολο να ξεφύγεις ή να ψάξεις κάτι καλύτερο, γιατί δεν σου μένει ούτε δευτερόλεπτο κενό. Τρως όλη τη μέρα σου ψάχνοντας την επόμενη μικροδουλειά ή γράφοντας πυρετωδώς, μπας και συμπληρώσεις εισόδημα.

Κι ενώ ως χθες, οι πλατφόρμες αυτές δεν θα ‘πρεπε καν να ήταν ανάμεσα στις επιλογές σου, σήμερα μπορεί να είναι ιδανικές για σένα.

Γιατί; 

#1διότι μπορεί να γράφεις πολύ γρήγορα και να σου είναι εύκολο να ξεπετάξεις 2-3 κείμενα την ώρα, άρα σου κάνει.

#2 διότι μπορεί να γράφεις για πολύ εξειδικευμένα θέματα, οπότε μια πλατφόρμα με εκατοντάδες εργασίες γραψίματος τη μέρα, είναι το μόνο μέρος που μπορείς να βρεις πελάτες σταθερούς για το αντικείμενό σου.

#3διότι μπορεί να θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με το γράψιμο και μια τέτοια πλατφόρμα είναι η κατάλληλη προσομοίωση της αυριανής σου δουλειάς σε χρόνους, εύρος θεμάτων και διαχείρισης απαιτήσεων πελατών.

#4 διότι μπορεί να ψάχνεις μόνιμη (εσωτερική ή εξ’ αποστάσεως) δουλειά στο εξωτερικό για να μην εξαρτάσαι από την κακή οικονομία της Ελλάδας ή της χώρας που μένεις.

Σε εμένα, κάποιες τέτοιες πλατφόρμες λειτούργησαν θετικά. Στην αρχή με ελάχιστες απολαβές αλλά φοβερό κέρδος στην εξάσκηση των αγγλικών και την ταχύτητα έρευνας και γραφής και αργότερα, στην εύρεση σταθερών πελατών με καλύτερη αμοιβή. Το κυριότερο, έμαθα να γνωρίζω ποιους να αποφεύγω και ποιοι πραγματικά έψαχναν σταθερή συνεργασία.

Πλέον βέβαια, θα βρεις και ανάλογες πλατφόρμες εργασιών για γράψιμο στα ελληνικά ή μεταφράσεις. Σκέφτηκα λοιπόν να σου ετοιμάσω μια λίστα από όσες βρήκα πιο χρήσιμες καθώς και μια μικρή κριτική για την καθεμιά ώστε ξέρεις τί να περιμένεις στην αναζήτηση για εργασίες.

Σημείωσε ότι σχεδόν καμιά δεν ζητά μόνο γραφιάδες αλλά θα βρεις και δουλειές για δύο ή και παραπάνω ειδικότητες μαζί με τη συγγραφή όπως κειμενογράφους – γραφίστες, προγραμματιστές, ΙΤ, δημιουργούς video κτλ.

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξεις σε όλες ανεξαιρέτως τις πλατφόρμες αυτές, είναι να μην ενδώσεις σε εξευτελιστικές τιμές με την υπόσχεση μόνιμης δουλειάς.

Ναι, μπορείς να βρεις σταθερή δουλειά από ευχαριστημένους πελάτες και ναι, κάποιες πλατφόρμες είναι αξιόλογες, όμως κανένας αξιόλογος εργοδότης δεν θα σου ζητήσει τεράστια κείμενα με πληρωμή ένα δολάριο για να σε “δοκιμάσει”. Το πιθανότερο, όλο αυτό είναι τακτική για να κάνει τη δουλειά του. Προσπέρασέ τον.

Ας δούμε λοιπόν τις πιο χρήσιμες πλατφόρμες δουλειάς για γράψιμο:

[ακολουθεί και λίστα με πλατφόρμες για γράψιμο στα ελληνικά]

Στα αγγλικά 

Upwork 

Είναι το παλιό Elance που συγχωνεύτηκε με το oDesk, έχει πάνω από 1 εκατ. frellancers μέλη (!) αξιόλογες δουλειές και μεγάλο όγκο αγγελιών τη μέρα. Για να το παρακολουθείς καλύτερα, βάλε το στο RSS reader σου αλλά σε προειδοποιώ θα πλημμυρίσει.

Στο προφίλ σου, μπορείς να βάλεις και work status, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα γνωρίζουν ότι ψάχνεις και για μόνιμη δουλειά. Γενικά πάντως είναι το καλύτερο μέρος για γραφιάδες όλων των επιπέδων και σίγουρα κάτι θα βρεις.

Δωρεάν η εγγραφή, χρεώνει όμως προμήθεια από την κάθε εργασία σου, 20% , 10% ή 5%, ανάλογα τη δουλειά. Εάν πάει καλά, μπορείς να γίνεις και πλήρες μέλος με περισσότερα προνόμια.

Πώς λειτουργεί;
Γράφεσαι μέλος, ενημερώνεις πλήρως το προφίλ σου, βλέπεις τη λίστα με τις εργασίες που αφορούν το γράψιμο και υποβάλλεις αίτημα να τις αναλάβεις. Η πληρωμή σου γίνεται πάντα μέσω Upwork είτε στο τέλος της δουλειάς ή όπως έχεις συμφωνήσει.

Freelancer

Έχει κι αυτό μεγάλο όγκο αγγελιών και μελών, δουλεύει όπως το upwork μόνο που εδώ θα βρεις πιο συχνά πολύ πεσμένες τιμές και γιγάντιες απαιτήσεις. Φαντάζομαι με καλό φιλτράρισμα θα ξεχωρίσεις τις πιο αξιόλογες μόνο προετοιμάσου γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

Μην στέλνεις όμως πασπαρτού κειμενάκια για να είσαι από τις πρώτες προσφορές γιατί θα εκτιμήσουν καλύτερα μια προσφορά γραμμένη για τη δική τους περίπτωση.

Freelance Writing Gigs

Αρκετά καλό, με μικρό όγκο αλλά και εδώ, σίγουρα θα βρεις αρκετές αγγελίες να σε ενδιαφέρουν. Δουλεύει όμως διαφορετικά. Δεν γράφεσαι, απλά το παρακολουθείς. Κάθε μέρα, δημοσιεύεται ένα post που περιέχει όλες τις δουλειές για bloggers, επιμελητές, συγγραφείς και αρθρογράφους και πρόκειται για πολύ καλές δουλειές.

Παρακολούθησέ το, ειδικά αν ενδιαφέρεσαι για πιο σταθερές συνεργασίες. Σε αφορούν μόνο οι remote εργασίες εκτός κι αν ψάχνεις να μεταναστεύσεις.

Crowdsource

Γράφεσαι, περνάς από μερικά τεστ για να δουν σε ποιο επίπεδο εργασιών αντιστοιχούν οι ικανότητές σου και έπειτα σου δίνουν πρόσβαση στη λίστα με τις αγγελίες. Είσαι κάτι σαν υπάλληλός τους από εκεί και πέρα γιατί κάθε δουλειά σου πριν παραδοθεί ελέγχεται από τους επιμελητές τους και έπειτα πηγαίνει στον πελάτη.

Εάν μείνουν ευχαριστημένοι αυξάνεται η αμοιβή και ο αριθμός αγγελιών που βλέπεις. Πληρώνεσαι μόνο για ό,τι παραδίδεται στον πελάτη. Μπες για να τσεκάρεις τις τρέχουσες τιμές.

Δοκίμασε ακόμη:

 

Στα ελληνικά

Γενικά, για γράψιμο στα ελληνικά μην περιμένεις τρελό όγκο αν και γενικά οι πληρωμές είναι πολύ καλύτερες. Επίσης έχει περισσότερες δουλειές για μετάφραση από και προς τα ελληνικά ενώ οι πιθανότητες να αποκτήσεις έναν σταθερό πελάτη είναι αυξημένες.

Παρακολούθησέ τα λοιπόν, και κάθε 1-2 μέρες (ανάμεσα στις άλλες ειδικότητες) ίσως κάτι καλό προκύψει για γράψιμο.

Douleutaras

Σχετικά νέο, με μικρό όγκο αγγελιών αλλά καλό είναι να το παρακολουθείς και αυτό. Δεν το έχω δοκιμάσει προσωπικά αλλά άκουσα καλά λόγια. Εάν γραφτείς και το δεις, μας λες.

AtYourService

Κυπριακό startup με μεγάλο όγκο εργασιών γενικά, μικρό βέβαια για γράψιμο αλλά καλές αμοιβές. Δεν παίρνει προμήθεια αλλά μετά τις τρεις προσφορές σε χρεώνει για να μπορείς να κάνεις κι εσύ τη δική σου. Διαθέτει πακέτο επαγγελματία με περισσότερα προνόμια.

Freelancer.gr

Είναι η ξένη πλατφόρμα απλά στα ελληνικά. Έχει και τοπικές δουλειές αλλά όχι πολλές.

❗ Κι άλλη μια συμβουλή:

Μέχρι να πάρεις την πρώτη σου δουλειά και να την ολοκληρώσεις με θετική βαθμολογία από τον πελάτη σου, θα είναι δύσκολο να “χτυπήσεις” υψηλές τιμές ή καλές δουλειές, όσο τέλειο προφίλ κι αν φτιάξεις.

Υπομονή λοιπόν, προτίμησε μια χαμηλή τιμή για τις πρώτες δουλειές και δες 4 τρικ για να κάνεις το άρθρο σου να ξεχωρίζει.

Διάβασε ακόμη:

9 Replies to “7+ πλατφόρμες με μικρές εργασίες για αρθρογράφους, bloggers, μεταφραστές”

 1. Ενδιαφέρομαι να γίνω κειμενογράφος. Παρακαλω επικοινωνήστε μαζί μου

  1. Προώθησα το αίτημά σας σε ενδιαφερόμενους κειμενογράφους, λογικά θα έχετε σύντομα τα βιογραφικά τους στο gmail που δηλώσατε. 🙂

  2. Περί τίνος θεματολογία πρόκειται; Ευχαρίστως να γράψω για εσάς.

  3. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Αν ενδιαφέρεστε ακόμη σας αφήνω το mail μου.
   Ευχαριστώ

 2. Χαίρεται , θα με ενδιέφερε να εργαστώ ως κειμενογράφος είτε για διαφημιστικά σποτ είτε για άρθρα εφόσον ενδιαφέρεστε μπορείτε να μου στείλετε στο email μου περισσότερες πληροφορίες και να σας αποστειλω και το βιογραφικό μου. Ευχαριστώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *