Απόφυγε αυτά τα λάθη ως freelancer

Ρίξε μια ματιά σε μερικά σημαντικά λάθη που ίσως κάνεις ως freelancer είτε σε σχέση με τους πελάτες σου, είτε με το περιβάλλον εργασίας ή ακόμη με τις χρεώσεις και τον τρόπο που κάνεις την ίδια τη δουλειά σου.

Πολλές φορές, οι περισσότεροι αναρωτιούνται τι μπορεί να πηγαίνει στραβά και δεν κερδίζουν το εισόδημα που θα ‘πρεπε ή νέους πελάτες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες της γραφής.

Τα περισσότερα από τα παρακάτω λάθη τα έκανα κι εγώ, άλλες φορές ως νέα πρακτική μήπως βοηθήσει περισσότερο, κι άλλες διότι δεν είχα ακόμη συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για λάθη.

Και παρατηρώ -όχι μόνο στο επάγγελμά μας- πως αν όλοι ακολουθούν μηχανικά μια συγκεκριμένη πρακτική, τότε αυτή παγιώνεται χωρίς αμφισβήτηση μέχρι φυσικά να την πατήσεις. Ας δούμε τι κάνουμε λάθος οι περισσότεροι επαγγελματίες της γραφής, όμως:

Πάντα προκαταβολή

Κι όχι μόνο για τους λόγους που νομίζεις. Ναι, θα υπάρξουν και οι κακοπληρωτές, ναι θα υπάρξουν κι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να βγάλουν άχρηστη τη δουλειά σου για να μην σε πληρώσουν, κάτι στο οποίο μια προκαταβολή βοηθά λίγο.

Όμως,εάν απαιτείς τουλάχιστον 20-30% του συνολικού ποσού ως προκαταβολή για όλες τις δουλειές σου, θα διασφαλίσεις κυρίως τον σεβασμό απέναντί σου και θα δείξεις σε όλους τους δυνητικούς πελάτες σου πως είσαι επαγγελματίας.

Μπορείς να παραβείς τον όρο της προκαταβολής για το δοκιμαστικό κείμενο μιας νέας συνεργασίας μα θα πρότεινα να μην το κάνεις σε καμία άλλη περίπτωση.

Ο λόγος δεν είναι συμβόλαιο

Καταλαβαίνω ότι εάν πρόκειται να αθετήσει κάποιος την συμφωνία μαζί σου, δύσκολα ένα συμβόλαιο θα του αλλάξει γνώμη, όμως όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, η υπογραφή ενός τυπικού συμβολαίου συνήθως πιάνει. Δεν θέλει ιδιαίτερους όρους και ούτε χρειάζεται να είναι τεράστιο.

Αν δεν έχεις κάποιο γνωστό νομικό, βρες ένα απλό έτοιμο συμβόλαιο, προσάρμοσέ το στις χρεώσεις σου και συμπλήρωσε τα δικά σου στοιχεία και του εκάστοτε πελάτη. Έτσι, κάθε φορά που κάνεις μια νέα συμφωνία, γράψε στο έτοιμο συμβόλαιο την ακριβή εργασία που σου ανατέθηκε, το χρονικό διάστημα, την συμφωνημένη τιμή και το χρόνο και τρόπο καταβολής της.

Πίστεψέ με, όποιος σοβαρός πελάτης δει να του παρέχεις συμβόλαιο και να ζητάς προκαταβολή, θα σε πάρει πολύ στα σοβαρά και αυτό θα βοηθήσει αφάνταστα τον τρόπο που θα συνεργαστεί μαζί σου. Επίσης, οι σοβαροί πελάτες από μόνοι τους σου παρέχουν συμβόλαιο και διαπραγματεύονται προκαταβολή χωρίς καν να το ζητήσεις.

Προσοχή όμως, εάν κάποιος αρνηθεί ή θεωρήσει υπερβολικά όλα αυτά, από προσωπικής πείρας είναι πολύ πιθανό να σου δημιουργήσει προβλήματα και στην πληρωμή ή τη συμφωνία σας. Δεν τον θέλεις για πελάτη, αν θέλεις τη γνώμη μου, μην μπεις καν στον κόπο.

Τα δείγματά γραφής σου είναι το παν

Ένας συγγραφέας περιεχομένου που θέλει νέους πελάτες, σταθερούς και σοβαρούς, χρειάζεται να επιδείξει την ανάλογη δουλειά για να τους κερδίσει.
Εάν ως τώρα δεν έχεις γράψει αξιοπρόσεκτα άρθρα ή κείμενα που να έχουν δημοσιευτεί έστω στο blog σου, εάν δεν έγραψες ένα δείγμα στο αντικείμενο του μελλοντικού πελάτη σου χωρίς να στο ζητήσει μόνο και μόνο για να του δείξεις ότι το ‘χεις, τότε κακώς περιμένεις πρόοδο.

Για να τα καταφέρεις πρέπει με κάθε τρόπο να σε δουν, να σε διαβάσουν και να ξεχωρίσεις. Γράψε δωρεάν ως guest, φτιάξε ένα blog, τέλος πάντων κάνε ό,τι σου περνάει από το χέρι για να έχεις ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα. Μετά, εάν όντως η γραφή σου αξίζει, οι πελάτες θα έρχονται μόνοι τους.

Πού δουλεύεις;

Ο χώρος που θα επιλέξεις να δουλεύεις είναι κυριολεκτικά το παν. Μόνο και μόνο επειδή εργάζεσαι από τον δικό σου χώρο, δεν θα πρέπει να το αφήνεις να σε επηρεάζει. Η φασαρία, η ακαταστασία και οτιδήποτε σου αποσπά την προσοχή, οφείλεις να το μετριάσεις αλλιώς ψάξε να βρεις έναν άλλο μικρό ήσυχο χώρο να δουλεύεις.

Οι εργαζόμενοι από απόσταση είναι κάτι πολύ νέο και μέχρι να το συνηθίσει ο περίγυρός σου, ίσως δυσκολευτείς. Πολλές φορές δηλαδή και τα ίδια τα μέλη της οικογένειάς σου μπορεί να σου δημιουργούν πρόβλημα.

Δύσκολα θα καταλάβουν ότι πραγματικά δουλεύεις και αμείβεσαι παρόλο που είσαι στο σπίτι, πως έχεις συγκεκριμένο ωράριο και πως ακριβώς επειδή το συγκεκριμένο επάγγελμα θέλει έρευνα και σκέψη, χρειάζεσαι ησυχία και καμία διακοπή.

Πρέπει λοιπόν να το εξηγήσεις σε όλους και εάν δεν μπορεί να βρεθεί λύση (π.χ. μωρό στο σπίτι), τότε ίσως θα πρέπει είτε να αλλάξεις τις ώρες που δουλεύεις, είτε να ζητήσεις από κάποιον φίλο/η να σου παραχωρήσει ένα μικρό δωμάτιο για τις ώρες αυτές.

Δες παρακάτω και λίγα πράγματα ακόμη που τα ‘χουμε ξαναπεί αλλά είναι πάντοτε σημαντικά: θυμήσου πάντοτε να κάνεις τα γραπτά σου να ξεχωρίζουν, να μην λες ναι σε όλους τους πελάτες και να βελτιώσεις τις ταχύτητές σου στο γράψιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *