Blogger, κειμενογράφος, συγγραφέας content, συγγραφέας. Δεν είναι το ίδιο;

Δες τις διαφορές των κειμενογράφων, τι δουλειές βρίσκεις με κάθε συγγραφική εξειδίκευση και τι επιπλέον προσόντα ή δεξιότητες χρειάζεσαι να προσθέσεις στις υπηρεσίες σου.

Ως ηλεκτρονικός γραφιάς, τα είδη κειμένων που θα κληθείς να γράψεις, μπορεί να καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών και μη κειμένων που ζητά η αγορά, μπορεί όμως να έχεις εξειδίκευση ή να θέλεις να εξειδικευτείς σε ένα συγκεκριμένο είδος κειμένων. Ως κειμενογράφος άρθρων, περιεχομένου, blogs, διαφήμισης ή/και social media,  θα σου ζητήσουν διαφορετικά πράγματα να γράψεις.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρεις τις διαφορές των ειδών και επαγγελματιών της συγγραφής, τι δουλειές αφορά κάθε εξειδίκευση και τι επιπλέον προσόντα ή δεξιότητες χρειάζεσαι για να γράφεις για όλα.


E-books Επαγγελματικής ΣυγγραφήςΜάθε νέες δεξιότητες στο επαγγελματικό γράψιμο, βελτίωσε τις γνώσεις σου, εξασκήσου και εμπλούτισε το γράψιμό σου με σύντομα μαθήματα σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων!

Τα ηλεκτρονικά βιβλία του
 Live Write Earn  θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο δικό σου χρόνο, γύρω από συγκεκριμένα είδη της επαγγελματικής συγγραφής κειμένων, όπως online άρθρα, social media, ραδιοφωνικά σενάρια και δημιουργία επαγγελματικών blogs.


Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές, ούτε ο πελάτης γνωρίζει επακριβώς τα όρια μεταξύ τους ή απλά συμβαίνει εσύ να μπορείς να γράψεις κάθε είδους κείμενο και να τον έχεις καλομάθει.

Επίσης, ενδεχομένως ένα είδος κειμένου να απαιτεί στοιχεία από κάποιο άλλο, όμως οι διαφορές υπάρχουν και ειδικά τώρα πια στο digital, τείνουν να γίνουν χαώδεις μεταξύ των κειμενογράφων.

Έτσι εάν δεν είσαι κειμενογράφος με μόνιμη εργασία σε διαφημιστική εταιρεία και πάνω σε συγκεκριμένο είδος κειμένων ή αν τώρα ξεκινάς, καλό είναι να τα ξεχωρίσεις κάπως για να γνωρίζεις τι ενδέχεται να ζητούν οι πελάτες σου.

Σημείωσε βέβαια κάπου εδώ, πως επειδή τα κυρίαρχα μέσα είναι τα ηλεκτρονικά, όλα τα επαγγέλματα με αντικείμενο τη γραφή, θα προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του μέσου αυτού. Τα outdoors γίνονται skins, οι καταχωρήσεις γίνονται banners και τα concept postάκια (sic).

Blogger ή κειμενογράφος blogs

Χαρακτηριστικά:

  • έχει δικό του blog ή γράφει και δημοσιεύει για blogs τρίτων
  • ξέρει να χειρίζεται ένα CMS (Content Management System -σύστημα διαχείρισης ιστότοπων)
  • ξέρει να κάνει τη στοιχειώδη επεξεργασία στα κείμενά του
  • ξέρει τουλάχιστον τα βασικά των τεχνικών SEO ώστε τα κείμενά του να εμπεριέχουν περισσότερα και αποτελεσματικότερα keywords καθώς και πώς να είναι φιλικότερα στις σελίδες αναζήτησης
  • βάζει αρκετή προσωπικότητα στα κείμενά του

Ένα χαρακτηριστικό του blogger που κυρίως δημιουργεί τη ζήτηση στην αγορά, είναι η πολύ “social” γραφή του. Δηλαδή μπορεί να γράψει απλά, στο ύφος σχεδόν που μιλά, μπορεί να γράψει για μεγάλα εύρη θεμάτων (όχι όμως σε μεγάλο βάθος) και το κυριότερο, μια τέτοια ζωντανή και εύκολη γραφή, προκαλεί τη διάδραση του κοινού του και δίνει την αίσθηση του ανήκειν, πως ανήκει δηλαδή στην “παρέα” των φίλων.

Δυνητικοί πελάτες / πιθανές δουλειές:

  • Guest writing 

Τα κείμενα guest τα βλέπουμε μόνο στην περίπτωση γνωστών bloggers και ειδικά όταν εξειδικεύονται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία/αντικείμενο.

Για παράδειγμα, ένα διαδεδομένο τέτοιο είδος αγγελιών ανάθεσης συγγραφής κειμένων, είναι όταν websites, blogs ή ακόμη και περιοδικά, ζητούν επιτυχημένες fashion ή beauty bloggers για να γράψουν μία φορά (ή ακόμη και συστηματικά) σε δική τους επώνυμη στήλη, μερικά άρθρα για τη μόδα ή την ομορφιά.

Πολλοί αναλαμβάνουν έστω μόνο ένα επώνυμο άρθρο ως guest, διότι μόνο και μόνο για το buzz που θα δημιουργήσει το όνομά τους σε ένα νέο κοινό και σε έναν ακόμη ιστότοπο είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

  • Ghostwriting σε blog ή portal

Θα σου ζητηθεί να γράφεις συστηματικά σε ένα μπλογκ που υπογράφεται από άλλον. Συνήθως τα πολύ μεγάλα blog έχουν τουλάχιστον 2 αφανείς συγγραφείς που παρέχουν τουλάχιστον 1-2 άρθρα την ημέρα, ενώ οφείλουν να γράφουν μιμούμενοι το στιλ και τη “φωνή” του ιδιοκτήτη.

Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση τα ανώνυμα blog posts που θα κληθείς να γράψεις να προορίζονται για επίσης ανώνυμο ιστότοπο, που απλά χρειάζεται συχνές δημοσιεύσεις σε ένα ή πολλά θέματα.

Σημείωσε ότι στα κείμενά σου αυτά δεν έχεις πνευματικά δικαιώματα αφού δημοσιευτούν. Ουσιαστικά παραχωρείς στον ιστότοπο ή τον επώνυμο ιδιοκτήτη τα δικαιώματα των κειμένων σου -εκτός κι αν υπογράψεις διαφορετική συμφωνία.

  • Advertorials & Reviews 

Πρόκειται για μάλλον τον πιο διαδεδομένο τρόπο να βγάλει ένας blogger εισόδημα, ενώ οι δυνητικοί πελάτες σου είναι συνήθως διαφημιστικές εταιρείες.

Η προϋπόθεση είναι να διατηρείς ένα blog με καλή επισκεψιμότητα και συχνές σταθερές δημοσιεύσεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Ας πούμε, συνταγές μαγειρικής ή ψάρεμα. Τι είναι αυτά τα κείμενα;

Οι διαφημιστικές εταιρείες λοιπόν, σε πληρώνουν για να γράφεις άρθρα για συγκεκριμένα brands, να γράφεις κριτικές για τα προϊόντα τους (που εννοείται σου τα στέλνουν χωρίς χρέωση) ή και να συμμετέχεις σε διαφημιστικές καμπάνιες με διάφορους τρόπους.

Σε αυτή την περίπτωση είναι συνηθισμένη πρακτική, να σου δίνουν και δώρα για τον εαυτό σου ή το κοινό σου, μέσω διαγωνισμών ή δωρεών που μπορείς να διοργανώσεις.

Επίσης, κάποιες φορές δεν χρειάζεται καν να γράψεις τα άρθρα. Τα γράφουν δικοί τους κειμενογράφοι και σου τα δίνουν έτοιμα ενώ εσύ απλά πληρώνεσαι για να τα δημοσιεύσεις στο μπλογκ ή τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διαθέτεις.

Κειμενογράφος διαφήμισης

Χαρακτηριστικά:

  • είναι εξοικειωμένος με τη διαφήμιση για κάθε μέσο καθώς και με τις στοιχειώδεις αρχές του marketing
  • ξέρει τα είδη των διαφημιστικών κειμένων και τις τεχνικές ή τις φόρμες του καθενός
  • ξέρει να βρίσκει concepts (ιδέες των μηνυμάτων της διαφημιστικής εκστρατείας) και να σχεδιάζει τη στρατηγική και το ημερολόγιο social media δημοσιεύσεων σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εκάστοτε brand που διαχειρίζεται
  • ξέρει να κάνει μια στοιχειώδη επεξεργασία στα κείμενά του
  • εάν το πεδίο του αφορά ηλεκτρονικά κείμενα, ξέρει τα πάντα γύρω από SEO
  • ξέρει πολύ καλά τα social media και αρκετά το marketing αυτών, καθώς καλείται να έχει αποτελεσματικά κείμενα.

Τα διαφημιστικά κείμενα είναι πολύ ιδιαίτερα και συνήθως απαιτούν να έχεις δουλέψει στη διαφήμιση για να μπορείς να ανταπεξέλθεις. Δυστυχώς σπουδές κειμενογράφου δεν υπάρχουν καθώς πρόκειται μάλλον για κλίση και ταλέντο που μπορεί να προκύψει από ποικίλες σπουδές, όμως σίγουρα ο βαθμός δεξιοτήτων και γνώσεων που απαιτεί το επάγγελμα είναι ευρύς.

Όμως, μπορείς να γίνεις κειμενογράφος όποτε το θελήσεις. Επίσης, απαιτεί μεγαλύτερη έρευνα της εκάστοτε αγοράς και εις βάθος μελέτη του εκάστοτε brand. Όμως, ως πιο δύσκολο και απαιτητικό, πληρώνει και αρκετά καλύτερα. Δες εδώ τα κύρια καθήκοντα και αρμοδιότητες ενός κειμενογράφου.

Δυνητικοί πελάτες / πιθανές δουλειές:

  • Στρατηγική καμπάνιας 

Σου δίνεται ένα προϊόν ή υπηρεσία και σου ζητείται η ιδέα και τα κείμενα των δημοσιεύσεων ανά social πλατφόρμα και (ηλεκτρονικό) μέσο.

Π.χ., το newsletter της καμπάνιας, τα κείμενα των banners, τα advertorial ή ακόμη και τα guest posts σε bloggers της κατηγορίας.

  • Ημερολόγιο δημοσιεύσεων στα social media

Σου ζητείται να ετοιμάζεις όλες τις δημοσιεύσεις (συνήθως ανά μήνα) μιας σελίδας στο Facebook ή το Twitter ή το Linkedin ή και όλα, λαμβάνοντας υπόψη το brand, τις τρέχουσες καμπάνιες και συγκεκριμένες ανάγκες ή στόχους ανά μήνα.

Κάποιοι, ίσως σου ζητήσουν να βρεις και φωτογραφίες για να τα πλαισιώσεις ενώ κάποιοι άλλοι θα σου ζητήσουν να τα δημοσιεύεις εσύ.

  • Συγγραφή ιστότοπου – σελίδας

Σου δίνεται ένα website ή μια σελίδα και σου ζητείται να τη γεμίσεις με ένα αποτελεσματικό, άρτιο και επαγγελματικό διαφημιστικό κείμενο.

Μπορεί απλά να είναι μια σελίδα που πουλάει ένα προϊόν, μπορεί να είναι το about μιας σελίδας στο Facebook ή ακόμη και ένα ολόκληρο website. Εδώ, το SEO είναι απαραίτητο.

  • Περιγραφές προϊόντων 

Πολλά μεγάλα e-shops αλλά και εταιρείες με πλήθος προϊόντων, σου ζητά να γράψεις μικρές περιγραφές από 5-20 λέξεις για να μπουν κάτω από τις εικόνες των προϊόντων τους. Δεν είναι πολύ δύσκολο παρόλα αυτά χρειάζεται μια κάποια έρευνα στις λέξεις – κλειδιά που πρέπει να χρησιμοποιήσεις σε κάθε προϊόν.

Επίσης, γενικά οι περιγραφές ζητούνται πολύ. Μπορεί δηλαδή να πρέπει να προσθέσεις περιγραφές σε όλα τα βίντεο ενός προϊόντος ή ενός καναλιού στο YouTube. Ή να γράψεις τις περιγραφές όλων των υπηρεσιών και των προϊόντων στο website μιας εταιρείας.

  • Online Entity 

Από taglines, σλόγκαν για τις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, το ύφος και τη φωνή του brand online, πολλές φορές καλείσαι να εφεύρεις την οντότητα ενός brand ηλεκτρονικά, πώς θα μιλά που, και συνολικά τη γλώσσα που θα χρησιμοποιεί για να διαδρά με το κοινό του.

  • Προσαρμογή καμπάνιας online 

Σου ζητείται εδώ να μεταφέρεις μια καμπάνια που έτρεξε σε άλλα μέσα, στο internet. Να επιλέξεις ή να γράψεις δηλαδή, τα κείμενα της καμπάνιας που έτρεξε στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή/και τα έντυπα και να τα προσαρμόσεις για διάφορες πλατφόρμες online.

Κάποιες φορές, ίσως σου ζητηθεί να ορίσεις και πού ακριβώς θέλεις να τρέξουν ή ίσως χρειάζεται και η προσαρμογή μιας καμπάνιας σε άλλη γλώσσα (π.χ. ένα αγγλικό brand να θέλει να λανσαριστεί στην Ελλάδα online).

  • Advertorials & Reviews 

Πρόκειται όπως ανέφερα και παραπάνω, γι’ αυτό που ζητείται κυρίως από τους bloggers, μόνο που αντί να το γράψει ο blogger -ιδιοκτήτης του μπλογκ που θα φιλοξενηθεί-, σου ανατίθεται για διάφορους λόγους, όπως π.χ. για προσεκτικότερο χειρισμό της μάρκας.

Συγγραφέας άρθρων ή αρθρογράφος ή κειμενογράφος άρθρων

Αυτοί είναι οι συνηθέστεροι τίτλοι που χρησιμοποιούνται σε αγγελίες για ηλεκτρονικά κείμενα συνήθως που φιλοξενούνται παντού.

Εδώ, λίγο τα όρια μπερδεύονται με τον blogger καθώς έχουν περίπου τις ίδιες δεξιότητες μόνο που ο συγγραφέας άρθρων ή αρθρογράφος είναι λίγο πιο συμβατικός στον τρόπο που γράφει, ίσως με λίγο ευρύτερο υπόβαθρο ως προς το marketing και τις γνώσεις του και αρκετά πιο εξοικειωμένος με τα παραδοσιακά μέσα και τις μεγάλες φόρμες. Όμως σίγουρα μπορεί ο ένας να κάνει δουλειές του άλλου.

Χαρακτηριστικά:

  • είναι εξοικειωμένος με τη συγγραφή βιβλίων και e-books
  • ξέρει τις τεχνικές για να γράψει πολύ μεγάλα άρθρα
  • μπορεί να γίνει πιο δημιουργικός γράφοντας ιστορίες
  • μπορεί να γράψει άρθρα γνώμης σε πιο έγκυρους τόπους ή ακόμη και άρθρα πολιτικών ή κοινωνικών αναλύσεων
  • τα άρθρα του μπορούν χωρίς πρόβλημα να δημοσιευτούν και στα έντυπα του ιστότοπου για τον οποίο γράφει ηλεκτρονικά
  • είναι καλός στην έρευνα και μπορεί να παράξει ποιοτικά κείμενα

Δυνητικοί πελάτες / πιθανές δουλειές:

  • Ιστορίες

Από online περιοδικά μέχρι apps και παιχνίδια, μπορεί να σου ζητηθεί να γράψεις ιστορίες, παραμύθια ή διηγήματα για κάθε θέμα. Παιδικές ιστορίες, λογοτεχνία, φαντασία, τρόμος, αστυνομικές ιστορίες, όλα έχουν ζήτηση.

  • Γνώμες  – Κριτικές

Είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, μπορεί να σου ζητηθεί ένα άρθρο γνώμης ή μια κριτική για ένα έργο, μία εκδήλωση ή ακόμη ένα βιβλίο. Απαιτεί δουλειά κάτι τέτοιο αλλά πληρώνεται φυσικά. Επίσης, μια μόνιμη στήλη που θα γράφεις σταθερά κριτικές και τη γνώμη σου online, μπορεί να γίνει μια καλή πηγή εισοδήματος.

  • e-books 

Είναι μία πολύ διαδεδομένη πηγή εισοδήματος, όχι μόνο φυσικά για συγγραφείς αλλά και bloggers και οποιονδήποτε μπορεί να δαμάσει τη μεγάλη φόρμα κειμένου, σχετικά γρήγορα.

Εάν μπορείς να γράψεις 2-3 e-books την εβδομάδα, γύρω στις 4-5 χιλιάδες λέξεις το καθένα, (αναφέρομαι στα αγγλικά και για αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά), τότε υπάρχουν αρκετοί που θα πληρώσουν καλά γι’ αυτό.

Συγγραφέας content ή content writer ή δημιουργός περιεχομένου)

Είναι νέος όρος και αρκετά μπερδεμένος. Αφορά γενικά όλους όσους γράφουν περιεχόμενο για ηλεκτρονική χρήση κάθε είδους, είτε blogger, είτε αρθρογράφους ή κειμενογράφους, είτε συγγραφείς.

Μπορεί δηλαδή, να αφορά  άρθρα για portals, blog posts, κείμενα για website, newsletters και οτιδήποτε βλέπεις μπροστά σου online.

Η δική μου αίσθηση είναι πως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται περισσότερο όταν ζητείται αυξημένη παραγωγή, πολλά δηλαδή κείμενα, απλά να γεμίσει μια σελίδα ή ένα portal, αμφιβόλου ποιότητας που φυσικά πληρώνει τα λιγότερα χρήματα. 🙂

Μπορεί δηλαδή ένα portal να ζητά 10 άρθρα την ημέρα στις κατηγορίες ομορφιά, σπορ, υγεία, ψυχολογία κτλ, τουλάχιστον 400 λέξεις το καθένα, προς 2-3 δολάρια

Δημοσιογράφος

Είναι σαφές πως εδώ μιλάμε για το επάγγελμα του δημοσιογράφου που αφορά συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα και απαιτεί πιο μόνιμες συνεργασίες και συνήθως μεγάλο όγκο παραγωγής. Πρόκειται επίσης για το είδος συγγραφής που σπάνια μπορείς να το κάνεις από το σπίτι.

Εάν φυσικά δεν μιλάμε για μεγάλο ειδησεογραφικό οργανισμό, υπάρχουν πολλοί bloggers που προσλαμβάνονται από ιστότοπους νέων και ειδήσεων ενώ η δουλειά τους είναι κυρίως, να παίρνουν ειδήσεις από το ίντερνετ, να τις ξαναγράφουν λίγο διαφορετικά και να τις δημοσιεύουν. Ανώνυμα εννοείται.

Βέβαια, είτε κάνεις δικό σου ρεπορτάζ είτε απλά αναδημοσιεύεις ειδήσεις, είναι μεγάλος ο όγκος, και λόγω της συνεχούς ροής των ειδήσεων και του μεγάλου ανταγωνισμού των μέσων ενημέρωσης online, ενδέχεται να χρειάζεται να δουλεύεις Σαββατοκύριακα και αργίες.

Επιμελητής

Τέλος, κάπου εδώ, βάλε και την επιμέλεια / διόρθωση κειμένων ως ένα ακόμη επάγγελμα σχετικό με την ηλεκτρονική γραφή, που θα δεις να έχει ζήτηση κυρίως στο εξωτερικό. Η δουλειά του επιμελητή-διορθωτή είναι το προφανές, δήλαδή να διορθώνει ή βελτιώνει τα κείμενα πριν δημοσιευτούν.

Επίσης, σε κάποιες αγγελίες θα δεις να ζητούν επιμελητή να καθαρίσει ολόκληρα websites από ορθογραφικά, γραμματικά, “σπασμένα” link κτλ.

Όπως είδες, τα είδη ηλεκτρονικής συγγραφής έχουν τις διαφορές τους, όμως από όπου κι αν ξεκινήσεις, πίστεψέ με είναι πανεύκολο να τα μάθεις όλα διότι στην εποχή μας, έχεις άπειρους οδηγούς, μαθήματα και ενημερωτικά video να δεις ώστε σε λίγα λεπτά να ξέρεις μυστικά που κανένας γραφιάς δεν θα μοιραζόταν μαζί σου, μόλις 10 χρόνια πριν.

Το σημαντικό όμως είναι να έχεις καλύψει τα κενά σου προτού προκύψει η ευκαιρία για δουλειά γιατί οι χρόνοι στο αντικείμενό μας, δεν σου επιτρέπουν μετά πολλά.

Διάβασε ακόμη:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *