Bloggers και εισόδημα. Είμαστε διαφημιστές;

Μπορεί ένας επαγγελματίας blogger να είναι διαφημιστής; Μπορεί να διαφημίζει προϊόντα και υπηρεσίες για να κερδίζει εισόδημα; Πόσο “ηθικό” είναι αυτό;

Ένας από τους λόγους που διστάζουν οι συγγραφείς και οι κειμενογράφοι να ανοίξουν ένα επαγγελματικό blog, είναι το ηθικό κομμάτι της διαφήμισης στα blogs καθώς το βρίσκουν δύσκολο, ανήθικο, ντρέπονται και εν τέλει, απορρίπτουν αυτό το μοντέλο εργασίας.

Αυτό που λίγοι καταλαβαίνουν είναι η χοντρή διαχωριστική γραμμή μεταξύ bloggers και διαφημιστών

Αλλά ας τα πάρω από την αρχή. Όντας χρόνια σε διαφημιστικές, μου έχει τύχει συχνά να ψάχνω bloggers για διάφορες συνεργασίες και να μη βρίσκω. Όχι διότι δεν υπάρχουν. Κυρίως, διότι δεν υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες bloggers που να μετρά στ’ αλήθεια η άποψή τους. Τι σημαίνει αυτό;

Για μένα, σημαίνει bloggers που τους εμπιστεύεται το κοινό τους, που μισούν τη γκρίζα διαφήμιση, που δεν κρύβουν ότι κερδίζουν χρήματα από αυτό, που δεν γράφουν μόνο θετικές κριτικές. Ναι, τα brands δεν το εκτιμούν καθόλου.

Στην Ελλάδα, έχουμε ελάχιστα αληθινά επαγγελματικά blogs ενώ στο εξωτερικό θα βρεις σχεδόν μόνο τέτοια. Η αρνητική σου άποψη εκεί, εκτιμάται το ίδιο με τη θετική. Στο χέρι σου είναι να αλλάξεις αυτήν την νοοτροπία και εδώ.

Προτού λοιπόν κάνεις το βήμα να ανοίξεις ένα επαγγελματικό blog, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να καταλάβεις τις διαχωριστικές γραμμές σου από έναν διαφημιστή και κυρίως τι να μην κάνεις για να αποκτήσεις αληθινό κύρος, να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και κυρίως, να βάλεις το λιθαράκι σου για να γίνει λίιιγο καλύτερος ο κόσμος μας.

Η διαφορά ενός blog και μιας οποιασδήποτε άλλης σελίδας που λειτουργεί ως διαφημιστικός χώρος, είσαι εσύ και η προσωπικότητά σου.

Ένα blog οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, είναι πάντοτε η παράθεση των προσωπικών απόψεων του συγγραφέα του. Είτε γράφεις για ψάρεμα, είτε για κατοικίδια, είτε για τεχνολογία, είσαι πάντοτε εσύ που τα γράφεις. Οι αναγνώστες σου λοιπόν, κυρίως διαβάζουν εσένα.

Ενδιαφέρονται γι΄ αυτά που γράφεις μόνο εάν έχουν περάσει μέσα από τα δικά σου φίλτρα.

Ο λόγος που πολλοί είναι διστακτικοί στις μέρες μας, είναι το πλήθος επαγγελματιών bloggers που δεν έχει συνειδητοποιήσει τις διαφορές του από έναν διαφημιστή και είτε το κάνει λάθος χάνοντας κατά πολύ σε απήχηση, κύρος και εμπιστοσύνη, είτε τα παρατάει.

Εάν λοιπόν θέλεις να κερδίσεις εισόδημα διαφημίζοντας προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από ένα blog, δες πρώτα σε τι διαφέρεις από έναν διαφημιστή.

Ένας επαγγελματίας blogger:

Έχει άποψη

Δεν φοβάται να γράψει αυτά που πιστεύει, αρνητικά και θετικά, σωστά ή λάθος. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που γράφει αυτά που πιστεύει ο ίδιος, αυτά που του υπαγορεύουν οι γνώσεις του, η εμπειρία του, τα βιώματά του. Λέει ξεκάθαρα λοιπόν τί πιστεύει και προτού συστήσει οτιδήποτε έχει διαμορφώσει δική του άποψη, θετική ή αρνητική.

Δοκιμάζει απαραίτητα

Προτού συστήσει ένας blogger οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία, το έχει δοκιμάσει και γράφει ακριβώς αυτά που πιστεύει. Αντίθετα με τον διαφημιστή, επιλέγει τί θα “διαφημίσει”, πληρώνεται για τις ειλικρινείς του απόψεις και ακόμη κι αν συστήνει κάτι, δε φοβάται να συμπεριλάβει και όποιο αρνητικό σημείο διαπιστώσει.

Το δηλώνει όταν διαφημίζει

Ένας blogger όταν διαφημίζει κάτι, το δηλώνει ρητά κάθε φορά, ενώ οφείλει να ξεκαθαρίσει στο κοινό του πως συνεργάζεται με την εκάστοτε εταιρεία, αυστηρά και μόνο για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσωπικά συστήνει. Χωρίς διαφάνεια δεν είσαι blogger αλλά διαφημιστής και μάλιστα κακός διαφημιστής διότι ακόμη κι εκείνος, ποτέ δεν πουλά τον εαυτό του για να διαφημίσει ένα brand.

Δεν διαφημίζει κακές υπηρεσίες ή προϊόντα

Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που το κοινό του τον εμπιστεύεται και δεν πρόκειται να ρισκάρει το όνομά του και την ακεραιότητά του για οποιοδήποτε brand. Άρα, δοκιμάζει, τεστάρει, μένει ευχαριστημένος και στη συνέχεια, ενημερώνει το κοινό του για την νέα του ανακάλυψη.
Ναι, έχει οικονομικό κόστος αυτό και ειδικά στην αρχή, όμως πίστεψέ με, εάν το κάνεις σωστά θα φτάσεις στο σημείο να σε πληρώνουν να γράφεις ακόμη και τα αρνητικά τους.

Δεν κάνει δημόσιες σχέσεις

Το κυριότερο όλων είναι αυτό. Δεν γίνεται να είσαι blogger και να δημοσιεύεις μόνο καλές κριτικές για τους πάντες και τα πάντα. Ως άνθρωπος αυτό είναι αδύνατον, άρα και ως blogger. Αν διαφωνείς με κάποιον, αν βρίσκεις αδύνατα σημεία σε ένα προϊόν, αν κάτι δεν δουλεύει, οφείλεις να τα γράψεις.

Ακόμη και οι εταιρείες θα το εκτιμήσουν σε βάθος χρόνου, διότι γνωρίζουν πως εάν ποτέ καταφέρουν να σου πάρουν θετική κριτική για οτιδήποτε, θα έχει πολλαπλάσια αξία από οποιοδήποτε banner ή διαφήμιση κάνουν.

Ένας blogger λοιπόν, δεν μπορεί ποτέ να είναι διαφημιστής διότι πολύ απλά το “αφεντικό” του δεν είναι καμία εταιρεία αλλά μόνο ο εαυτός του και οι αναγνώστες του.

Αν το ξεκαθαρίσεις αυτό μέσα σου, θα συνειδητοποιήσεις την γιγάντια αξία που έχει η ειλικρίνειά σου σε αυτή τη δουλειά και πόσο ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά σου για την προώθηση σωστών προϊόντων και υπηρεσιών.

6 σχόλια στο “Bloggers και εισόδημα. Είμαστε διαφημιστές;”

 1. Εγώ προς το παρόν όσον αφορά στην κατηγορία βλέπω μόνο ψευτοβιωματικά βλογ τα οποία είναι τιγκα στη γκρίζα διαφήμιση (ή όχι-και-πολύ-γκρίζα) αλλά το χειρότερο, έχουν και οφθαλμοφανέστατα ψευδή στοιχεία ενίοτε. Παρ'όλα αυτά εννοείται πως χαίρουν της εκτίμησης του κοινού. (Άμα βάλεις ταμπέλα "μανούλα" σε μπλογκ, την έπιασες την καλή. Ο,τι παπάντζα και να σου πουν να πεις οι πελάτες, θα σου γράφουν μονο ουάου στα σχόλια)

 2. Είναι θέμα χρόνου Στέφανε. Μόλις εμφανιστούν μερικά αληθινά επαγγελματικά blog στον χώρο, τότε θα φανεί τί ακριβώς σημαίνει αληθινή απήχηση. Τα blog που το κάνουν λάθος, είναι απλά διαφημιστικές σελίδες χωρίς πραγματικό βάρος και δεν διαφέρουν σε επιτυχία από την σελίδα ενός brand ή ενός portal με banners. Εγώ μιλάω για rockstars και τέτοιους δεν έχουμε. 😀

  [βασικά είχαμε τον Τιτάνα αλλά πέσατε όλοι να τον φάτε 😛 ]

 3. Ποιος είναι ο Τιτάνας;; δεν έχω ιδέα. Τέσπα. Ως επαγγελματικά τι εννοείς; Έχω υπόψη μου τέτοιο βλογι, επαγγελματικότατο, με την ιδιοκτήτρια να γυρνοβολάει σε όλες τις εκδηλώσεις και στα κανάλια, με συνεργασίες με τεράστιες εταιρείες και το περιεχόμενό της είναι για σφαλιάρες. ΟΚ καταλαβαίνω το rockstar και δεν έχουμε, αλλά δε θέλουμε νομίζω τέτοιους. Νομίζω οτι ο μέσος χ ψ ζ καταναλωτής θέλει κάποιον που πρώτα να τον πείσει ότι είναι ένας απλός καθημερινός τυπάκος, που γράφει απο το διπλανό διαμέρισμα και μετά τσουυυπ, τρώει Α-ΜΑ-ΣΗ-ΤΟ ο,τι του πασάρεις.

 4. χαχα!Γκούγκλισέ τον και θα τον θυμηθείς. 😛
  Μην ανησυχείς, όταν δεις έναν τέτοιο rockstar που θα είναι στ' αλήθεια καθημερινός και που στ' αλήθεια θα "δουλεύουν" όσα προτείνει αλλά και γνώστης του marketing για να το πουλάει καλά αυτό που κάνει σε σημείο να τον παρακαλάνε να βρεθούν σε review του κι ας γράφει και τα αρνητικά, θα καταλάβεις. Έχω στο μυαλό μου μερικούς να παρουσιάσω μελλοντικά, που κερδίζουν αρκετά και έχουν αληθινή επιρροή για να δεις τί σημαίνει να κάνεις σωστά αυτή τη δουλειά. 😉

 5. Γεια σου, Κωνσταντίνα! Περιμένω κι εγώ με αγωνία να μας δείξεις κάποια τέτοια blogs που λες στο Στέφανο παραπάνω, γιατί δεν πάει το μυαλό μου πουθενά. Ειδικά το ότι γράφουν και αρνητικές κριτικές και οι εταιρίες εξακολουθούν να τους προτιμούν, μου έχει εξάψει τρομερά την περιέργεια. Εδώ δεν ξέρω αν μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί γενικά δεν έχουμε εξασκηθεί στην αρνητική κριτική. Τα παίρνουμε όλα πολύ προσωπικά καμιά φορά και μετά τους βλέπουμε όλους εχθρούς μας. Δεν τολμάς να γράψεις μια απλή άποψη και σου αρχίζουν τα e-mails οι θιγμένοι. Που να το κάνει αυτό κανείς για προϊόν εταιρίας. Μακάρι να γίνει, αλλά το βλέπω μακριά.

  Χαίρομαι που είσαι άνθρωπος των διαφημιστικών, γιατί επιτέλους θα πω τον "πόνο" μου σε κάποιον που ξέρει το αντικείμενο. Πιο πολύ από τους bloggers που μας πετάνε συνεχώς διαφημιστικά κείμενα σαν δήθεν αυθόρμητα, πηγαία και τυχαία, με ενοχλούν οι εταιρίες που δεν καταλαβαίνουν τι ζημιά κάνει αυτό στα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο παιδικό γιαουρτάκι ούτε που το πλησιάζω στο super market, γιατί με έχει πείσει η εταιρία ότι νομίζει πως οι καταναλωτές τρώμε σανό. Αυτό δείχνει όταν βάζει bloggers κυριολεκτικά να μας πρήζουν κάθε τρεις και μία με τη μοναδικότητα του γιαουρτιού της και γιατί τα παιδιά τρώνε μόνο αυτό και κανένα άλλο και πόσο υγιεινό είναι και άλλα τέτοια που όλοι όσοι έχουμε παιδιά ξέρουμε ότι δεν ισχύουν (ό,τι παιδικό γλυκό γιαούρτι και να τους δώσεις το τρώνε και σίγουρα δεν το λες υγιεινό με τόση γλύκα που έχει….μη δουλευόμαστε και μεταξύ μας για ένα πράγμα που όλοι το ψωνίζουμε γιατί όλα τα παιδιά μας ζαλίζουν να τους το πάρουμε). Και να ήθελα να το αγοράσω, δεν πάει μετά το χέρι μου στο ράφι. Τέτοια "δυσφήμιση" σε δικό σου προϊόν δεν την καταλαβαίνω. Επίσης με ενοχλεί που οι εταιρίες στέλνοντας μερικά δωράκια σε bloggers, πάλι μας πετάνε έμμεση και ατελείωτη διαφήμιση – σε βαθμό πια κουραστικό. Προτιμώ να ξέρω πως η εταιρία έβαλε το χέρι στην τσέπη και πλήρωσε έναν blogger για να μου κάνει ωραία διαφήμιση, παρά να αρχίζουν να πυροβολούν με δώρα δεξιά και αριστερά με το σκεπτικό ότι κάποιος αναγνώστης θα διαβάσει και θα τσιμπήσει. Θα το εκτιμήσω αν ξέρω ότι πλήρωσαν κάποιον για αυτό το σκοπό και τον επέλεξαν με προσοχή. Με το να στέλνει το ίδιο δώρο σε όλους και όλοι μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο να αρχίζουν να μου λένε τι τέλειο είναι, φυσικά με κάνει να πιστεύω ότι μάλλον υπερβάλουν.

  Οι bloggers στο μόνο που με ενοχλούν(μ)ε είναι που δε σπάμε αυτό το χαζό κατεστημένο διαφημίσεων στα blogs, οι οποίες πολλές φορές είχα την απορία αν τελικά καταφέρνουν να αυξήσουν τις πωλήσεις. Τους (μας) δικαιολογώ μόνο στο ότι όλοι ψάχνουμε λεφτά εναγωνίως για να ζήσουμε, οπότε ίσως να θεωρούν ότι μέσα από κάτι τέτοιες πρακτικές διαφήμισης θα κερδίσουν μια μέρα κάτι που να αξίζει. Νομίζω πως το προσωπικό κόστος που έχεις ξεφτιλίζοντας τον εαυτό σου με κάτι τέτοια είναι πολύ μεγάλο για να μπεις σε αυτές τις διαδικασίες.

 6. Ελίνα μου, καταλαβαίνω πολύ καλά την απογοήτευσή σου και σκοπεύω να σου παραθέσω σύντομα τα blogs για τα οποία μιλάω, τα οποία δεν κάνουν κάτι ριζοσπαστικό. Ξέρεις, οι περισσότεροι όταν μιλάμε για αρνητική κριτική, την συνδέουμε με αγένεια, προσβολές και γενικά κακόβουλα σχόλια, όμως στην επαγγελματική γραφή, η αρνητική κριτική είναι κάτι εξαιρετικά ήπιο και εποικοδομητικό. Το να αναφέρω πως ένα κινητό τηλέφωνο για παράδειγμα, έχει 10 πλεονεκτήματα αλλά όχι τόσο καλή κάμερα δεν είναι τραγικό για μια εταιρεία. Άλλωστε μιλάμε πάντοτε για δεδομένα που ένας ενημερωμένος καταναλωτής κάνοντας την έρευνα αγοράς του, θα διαπιστώσει πανεύκολα συγκρίνοντας 4-5 διαφορετικά προϊόντα. Έχεις όμως πολύ σοβαρά επιχειρήματα και τα δέχομαι όλα και γι' αυτό άλλωστε θεώρησα σημαντικό να γράψω αυτό το άρθρο ώστε να γίνει σαφές ποιά η ακριβής θέση των επαγγελματιών bloggers απέναντι στο κεφάλαιο "διαφήμιση" και πόσο πιο σημαντικοί είμαστε (οκ, μπορούμε να γίνουμε) και για τον καταναλωτή αλλά και τις εταιρείες. Ευχαριστώ θερμά για την ανάλυσή σου πάντως, μου δίνει τρελές ιδέες για περαιτέρω αναλύσεις. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *