Μπορώ να γίνω συγγραφέας ή αρθρογράφος από το μηδέν;

Στα μυαλά των περισσότερων, αιωρείται η υποψία πως για να γίνεις επαγγελματίας της γραφής χρειάζεσαι μεν ταλέντο και πάθος αλλά και πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες, προϋπηρεσίες και άλλα πολλά. Φυσικά και βοηθούν. Δεν είναι όμως απαραίτητα.

Μπορείς να γίνεις από κειμενογράφος μέχρι αρθρογράφος και επαγγελματίας blogger ή και συγγραφέας, χωρίς κανένα πτυχίο, απλά και μόνο με εξάσκηση, πολύ γράψιμο και υπομονή. Οι περισσότεροι άλλωστε, έτσι ξεκινήσαμε.

Η ερώτηση “μπορώ να γίνω συγγραφέας ή αρθρογράφος  (ή κειμενογράφος ή  επαγγελματίας blogger ή πρόσθεσε ό,τι είδους γραφιά σκεφτείς) από το μηδέν;” πρέπει να μου γίνεται σταθερά τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα τελευταίως, ενώ συναγωνίζεται επάξια την πρωτιά με την άλλη Μεγάλη Ερώτηση της εποχής.

Είναι το μεγαλύτερο άγχος όλων όσων θέλουν πολύ να γίνουν κειμενογράφοι, αρθρογράφοι ή γενικά, να γράφουν για να ζήσουν μα κολλάνε στα “πτυχία”. Και σας ρωτώ. Ξέρετε κάποιο πανεπιστήμιο που να δίνει πτυχίο αρθρογράφου ή blogger; Κειμενογράφου ή συγγραφέα μήπως;

Είναι στ’ αλήθεια “από το μηδέν”;

Όταν ξεκίνησα, δεν είχα τίποτε από όσα νόμιζα για “απαραίτητα” εφόδια. Τουλάχιστον, τίποτε σχετικό σε πτυχίο εκτός από μία ακόμη γλώσσα. Χώρια που είχα ήδη ακολουθήσει ένα άλλο επάγγελμα και μετά ένα άλλο, κι άλλο, κάτι που περιέργως, ακουγόταν αρνητικό σε πολλούς. Και μετά ξεκίνησα το γράψιμο.

Για αρχή λοιπόν, ας σε καθησυχάσω με αυτό:

Δεν ξεκινάς ποτέ αυτή τη δουλειά από το μηδέν.  Απλά, αυτό που εσύ θεωρείς μηδέν μπορεί να γίνει τα πάντα.
Ας το πάρω όμως από την αρχή. Ο μακράν πιο αγαπημένος μου συγγραφέας, Terry Pratchett, θέλοντας να εξηγήσει με ποιoν ακριβώς τρόπο βοηθά η ανάγνωση τους συγγραφείς, είχε πει σε πολύ ελεύθερη μετάφραση πως ό,τι διαβάζεις, ακόμη και το πιο φαινομενικά άσχετο βιβλίο, στοιβάζεται στο κεφάλι σου και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, βγαίνει στο χαρτί.

Υποστήριζε με θέρμη πως διαβάζοντας διαρκώς και τα πάντα, ξέρεις πολλά περισσότερα απ΄όσα νομίζεις γιατί η πληροφορία ποτέ δεν χάνεται. Ξεκίνα να γράφεις και θα διαπιστώσεις πως πάντα θα σου βγαίνει το σωστό και αμέσως μετά θα ψάχνεσαι πως γίνεται να το ξέρεις και πως σου ‘ρθε και το ‘γραψες αυτό εσύ.

Στα όποια διαβάσματά σου τώρα, πρόσθεσε και τις δεξιότητες από τα επαγγέλματα και τα χόμπι σου και περίπου καταλαβαίνεις τι εννοώ. Θέλεις να αρθρογραφήσεις για την πείρα σου στο ψάρεμα; Θέλεις να φτιάξεις ένα επαγγελματικό μπλογκ με θέμα τις γνώσεις σου γύρω από την κηπουρική ή τις μετακομίσεις; Θέλεις να γράφεις κείμενα για διαφημίσεις γιατί τις λατρεύεις;

Όλα σε κάνουν μοναδική/ό

Δεν υπάρχει τίποτε μα τίποτε απ΄όσα έμαθα, διάβασα και έκανα σε όλη μου τη ζωή που να μην μου έχουν σταθεί χρήσιμα στο γράψιμο. Όταν ήμουν έφηβη, η μητέρα μου επέμενε για κάποιον περίεργο λόγο να μάθω ό,τι έχει σχέση με τα γραμματειακά. Πιάσε τέχνη κι άστηνε, τύπου.

Στο πακέτο λοιπόν των μαθημάτων εκείνων, υπήρχε και το τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης. Και μάλιστα σε μια εποχή που το πιο εξελιγμένο μηχάνημα ήταν η ηλεκτρονική γραφομηχανή και το τέλεξ. Μια κάποτε άχρηστη δεξιότητα λοιπόν, που βαριόμουν αφόρητα και άφησα στα αζήτητα για χρόνια, σήμερα συνεισφέρει στο γράψιμό μου όσο καμία άλλη.

Η παραγωγή μου είναι σημαντικά πιο γρήγορη ενώ όταν πρόκειται για ελεύθερα κείμενα, που απαιτούν ειρμό και δημιουργικότητα, το να γράφω σχεδόν στην ταχύτητα που σκέφτομαι, είναι πολύτιμο.

Το ίδιο συνέβη και με ό,τι έχει τύχει να εκτεθώ/ασχοληθώ στη ζωή μου. Ενώ γνωρίζω ελάχιστα, για αρκετά πράγματα έχω να επιδείξω ιδιαίτερα βαθιές γνώσεις, ενώ “έχοντας μπει σε τόσα πολλά παπούτσια” μπορώ να κλείσω το μάτι σε πολλά διαφορετικά κοινά. Και για ό,τι δεν ξέρω συνεχίζω και διαβάζω ωσάν παλαβή. Γνωρίζω ελάχιστα από αυτά που θα ‘πρεπε αλλά αυτά που ξέρω, τα χρησιμοποιώ όσο μπορώ.

Μάθηση, μάθηση, μάθηση

Απ΄ την άλλη, το θεωρώ παντελώς άτοπο να νομίζει κάποιος πως το γράψιμο είναι εύκολο και κάτι που σου βγαίνει έτσι απλά. Ναι, αν έχεις λίγο ταλέντο και αρκετό πάθος, είσαι σε καλό δρόμο.  Αν και έχω δει πολλούς να πορεύονται μια χαρά χωρίς κανένα από αυτά. Αυτό όμως που δεν σε παίρνει να μην έχεις είναι η διαρκής και μανιώδης δίψα για πληροφορία και μελέτη.

Αν δεν αφομοιώνεις με μανία την κουλτούρα της εποχής, την ιστορία, τις επιστήμες και ό,τι κείμενο πέσει στα μάτια σου, δεν έχεις τίποτε απολύτως να πεις πέρα από τα γνωστά, τα τετριμμένα και τα βαρετά.

Αν οι λέξεις είναι τα εργαλεία μας, η διαρκής ενημέρωση και οι γνώσεις είναι η ενέργεια για να δουλέψουν. Χωρίς αυτά, τα εργαλεία σου είναι νεκρά.

Μπορείς να γίνεις ό,τι θελήσεις

Ναι λοιπόν, μπορείς να γίνεις επαγγελματίας της γραφής από το μηδέν. Μόνο που το μηδέν για ένα οποιοδήποτε άλλο συμβατικό επάγγελμα, δεν ισχύει για το δικό μας. Κάτι που μου πήρε καιρό να ξεπεράσω αλλά ήταν ίσως το κλειδί για να πάρω “μπρος” είναι το εξής:

Αυτά που ξέρεις και αυτά που μαθαίνεις καθημερινά, μην τα κρύψεις από φόβο μήπως δεν είναι αρκετά “υψηλά”.Αντίθετα, πρόβαλλέ τα, εμπλούτισέ τα με γνώσεις, ντύσε τα με ιστορίες, αποτύπωσε κάθε κρυφή απόχρωσή τους και χρησιμοποίησέ τα για να συνθέσεις το δικό σου ξεχωριστό σύμπαν, άξιο να το επισκεφθεί κανείς.

Διάβασε ακόμη:

4 Replies to “Μπορώ να γίνω συγγραφέας ή αρθρογράφος από το μηδέν;”

  1. Kωνσταντίνα, είσαι μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν ξέρω αν το ξέρεις. Έχεις τόσο συγκροτημένη και τέλεια δομημένη σκέψη, που ό,τι και να γράψεις είναι τόσο ευκολοδιάβαστο για τον αναγνώστη που τον ξεκουράζει. Έχεις όμως και μεγάλη ικανότητα σε θέματα οργάνωσης. Ξεκινάς ένα στόχο και σταματάς μόνο όταν τον υλοποιήσεις. Ξέρεις τι να αφήσεις πίσω, που να επιμείνεις, τι δεν προλαβαίνεις να κάνεις και κινείσαι όσο καλύτερα γίνεται με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω σου. Το βιβλίο που έγραψες ήταν άψογο παράδειγμα όλης σου αυτής της ικανότητας. Ήξερες τι ήθελες να δώσεις στον αναγνώστη και το έδωσες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δεδομένη στιγμή. Σε παρακολουθώ, γιατί διαρκώς κάτι (άσχετο με το γράψιμο) μαθαίνω από εσένα. Και φυσικά γιατί έχεις μια αυθεντικότητα, που δε συναντάμε καθόλου εύκολα γύρω μας. Θαυμάζω πάρα πολύ όλες αυτές τις ικανότητές σου και αν με αφήνεις να προσθέσω κάτι στο παραπάνω κείμενό σου είναι ότι αυτά τα στοιχεία βοηθούν κάποιον να γίνει ό,τι έχει στο μυαλό του να γίνει. Ναι, το συγγραφικό ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά η αποφασιστικότητα, η δομημένη σκέψη, το ταλέντο στην οργάνωση και η γνώση ότι δε θα είναι όλοι οι παράγοντες ποτέ τέλειοι για να βγει ένα τέλειο αποτέλεσμα, οπότε προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό στις συνθήκες που υπάρχουν όταν το κάνω, είναι εξίσου σημαντικά. Και δεν είναι αυτονόητα ταλέντα που τα έχει κάθε άνθρωπος. Όμως όλοι μας μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε σε ένα βαθμό. Είσαι μεγάλη έμπνευση για γραφιάδες και μη. Ελπίζω σύντομα να βγάλεις και το επόμενο οδηγό-βιβλίο. Ναι, θα το αγοράσουμε. Αξίζει κάποιος να αγοράσει οποιονδήποτε οδηγό κι αν βγάλεις, ακόμη κι αν πιστεύει ότι δεν τον αφορά η θεματολογία του. (Ελίνα)

  2. Ευχαριστούμε για τα ενθαρρυντικά λόγια!Σε διαβάζω από το '09!! Δε φιλοδοξώ να γίνω επαγγελματίας αλλά να έχω το θάρρος της γραπτής μου γνώμης και οι συμβουλές σου με βοηθούν πραγματικά! Μπέττυ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *