Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Ως κειμενογράφος άρθρων, διαφήμισης, περιεχομένου ή blogs, όταν σου ανατίθεται μια εργασία, το ζητούμενο δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνο η συγγραφή των κειμένων. Είναι και η στρατηγική, η πείρα, οι δεξιότητες, οι επιπλέον γνώσεις σου και οτιδήποτε άλλο μπορείς να προσφέρεις στους συνεργάτες σου, ώστε τα κείμενά σου να είναι αποτελεσματικά ή όσο πιο έτοιμα γίνεται για τα μάτια του κοινού.

Σπάνια σήμερα όταν κάποιος θέλει να προσλάβει αρθρογράφο, κειμενογράφο, blogger ή γενικά δημιουργό περιεχομένου, ψάχνει μόνο καλά κείμενα.

Μια μικρή ματιά στις αγγελίες για γράψιμο θα σε πείσει πως στα ζητούμενα έχουν στριμωχτεί πια γνώσεις και καθήκοντα τουλάχιστον άλλων τριών ειδικοτήτων, ενώ οι δεξιότητες είναι μια ατέλειωτη λίστα.

Στις περισσότερες αγγελίες για γράψιμο σήμερα, αν δεν έγραφαν τίτλο, σίγουρα θα νόμιζες πως ψάχνουν τουλάχιστον για διευθύντρια ή συνέταιρο.

Παρότι λίγοι γνωρίζουν τέλεια όλα όσα ζητούν σήμερα οι εργοδότες, καταλαβαίνεις πως σπάνια κάποιος θα σε πληρώσει αποκλειστικά για ένα καλό κείμενο. Πριν από αυτό και μαζί με αυτό, θα πρέπει να προσφέρεις και όσα περισσότερα μπορείς για να αποδειχθείς η πιο συμφέρουσα επιλογή ώστε να πάρεις τη δουλειά αλλά και για να συνεχίσεις να έχεις δουλειά.

Ακόμη έχε υπόψη σου πως το γράψιμο για το διαδίκτυο ή τη διαφήμιση γενικότερα, έχει έναν σκοπό. Οποιαδήποτε γνώση σου βοηθά στην επίτευξη αυτού του σκοπού, θα σου φέρει περισσότερη δουλειά, πιο αποτελεσματικά κείμενα και θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σου γενικότερα, διότι θα ξέρεις τι πρέπει να γράψεις σε κάθε περίπτωση, γιατί το γράφεις και πως να το γράψεις.

Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις μια λίστα με όλες τις γνώσεις που πρέπει να διαθέτεις ως συγγραφέας περιεχομένου ώστε να έχεις το προβάδισμα στις δουλειές που σου αναθέτουν.

Δεν χρειάζεται να τις σπουδάσεις ούτε να εμβαθύνεις πολύ, απλά να ξέρεις τα βασικάώστε να εμπλουτίζεις, να πλαισιώνεις και να βελτιώνεις τα κείμενά σου. Φρόντισε επίσης, αφού εξοικειωθείς με οτιδήποτε χρειάζεται να μάθεις, να ενημερώνεσαι συχνά, ώστε οι όποιες γνώσεις σου να είναι πάντοτε επίκαιρες.

Γνώσεις συγγραφής online διαφημίσεων

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Google ads, Facebook ads, κείμενα για banner, κείμενα για SMS και γενικά, οφείλεις να γνωρίζεις πως να γράφεις οποιοδήποτε κείμενο online διαφήμισης σου ζητηθεί, είτε για να διαφημίσεις τα άρθρα σου, είτε το περιεχόμενο που έγραψες.

Αν δεν έχεις ιδέα πως να ξεκινήσεις, μην ανησυχείς. Τα χαρακτηριστικά των κειμένων διαφήμισης σε κάθε πλατφόρμα είναι συγκεκριμένα και αλλάζουν συχνά. Ανάλογα λοιπόν με το κείμενο που θα σου ζητηθεί ψάξε για τα χαρακτηριστικά του στην εκάστοτε πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, αν σου ζητηθεί κείμενο για carousel ad στο Facebook και δεν έχεις ιδέα, μπορείς να επισκεφθείς την ειδική σελίδα για επιχειρήσεις του Facebook και να δεις τι είναι τα carousel ads και τι κείμενα απαιτούν. Οφείλεις λοιπόν να γράψεις λίγες μικρές φράσεις για τη διαφήμιση αυτή (ανάλογα τον αριθμό των εικόνων που θα την αποτελούν) και να μετρήσεις τους χαρακτήρες τους (με κενά) για κάθε σημείο που θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, ο τίτλος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 25 χαρακτήρες.

Πάντως, καλό είναι προτού σου ζητηθεί οτιδήποτε που δεν γνωρίζεις, να ρίξεις μια ματιά σε  όλα τα είδη online διαφήμισης ώστε να έχεις μια μικρή ιδέα τι περιλαμβάνει η κάθε κατηγορία.

Γνώσεις SEO

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Ένα καλογραμμένο κείμενο για οποιαδήποτε χρήση, δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο για τις μηχανές αναζήτησης. Οφείλεις να γνωρίζεις αρκετά γύρω από τις τεχνικές SEO για τη συγγραφή κειμένων, ώστε να παραδίδεις κείμενα που θα αρέσουν στον πελάτη σου, στο κοινό του αλλά και στις μηχανές αναζήτησης.

Δες μερικές συμβουλές για SEO τεχνικές που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ένας συγγραφέας περιεχομένου και φρόντισε να ενημερώνεσαι πολύ συχνά για το θέμα αυτό καθώς κάθε μέρα αλλάζει και εξελίσσεται. Όσοι συγγραφείς το αγνοήσουν αυτό το κομμάτι της δουλειάς μας, δύσκολα θα καταφέρουν να έχουν το προβάδισμα στην αγορά εργασίας για online γράψιμο.

Γνώσεις HTML

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Μερικά βασικά πράγματα για την HTML (Hypertext Markup Language) όταν γράφεις για το διαδίκτυο είναι απαραίτητα να τα ξέρεις. Όσοι δεν τα γνωρίζουν, τότε χάνουν πολύ χρόνο, παραδίδουν κακά ή δυσλειτουργικά κείμενα και πολύ συχνά χάνουν δουλειές.

Γιατί; Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρεις πώς να “καθαρίζεις” τα κείμενα σου όταν τα μεταφέρεις από το word ή οπουδήποτε αλλού σε μια σελίδα. Αυτό, διότι ένα απλό copy-paste που φαινομενικά δείχνει το κείμενο όπως θέλεις,  μπορεί να το έχει φορτώσει με περιττό κώδικα που ίσως κάνει τη σελίδα σου πιο αργή ή να μπερδεύει/ δυσκολεύει τις μηχανές αναζήτησης. Άρα, θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στα βασικά της HTML ώστε τουλάχιστον να μην δυσκολέψεις τη δουλειά σου και των συνεργατών σου.

Γνώσεις social media στρατηγικής

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Όταν μια εργασία αφορά τη συγγραφή ποστ για τα social media μιας εταιρείας, αυτό δεν σημαίνει πως παίρνεις το πληκτρολόγιο και γράφεις ό,τι σου κατέβει. Ούτε πως θα σου δίνονται έτοιμα όσα θέλουν να πεις.

Κυρίως, σημαίνει πως περιμένουν από εσένα πρώτα να κάνεις λεπτομερή έρευνα στον κλάδο, τον ανταγωνισμό και την ίδια την επιχείρηση, έπειτα να ορίσετε μαζί τους στόχους και τέλος να χαράξεις συγκεκριμένη στρατηγική που θα παρουσιάσεις με κάθε λεπτομέρεια, προτού ξεκινήσεις να γράφεις τα κείμενα για κοινωνικά δίκτυα.

Δες τα βήματα για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική social media στρατηγική και τους τρόπους για να γράψεις ακόμη καλύτερα post για τα social media.

Γνώσεις συγγραφής κάθε είδους κειμένου και για κάθε χρήση

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Κάθε συγγραφέας περιεχομένου, παρότι μπορεί να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα είδη όπως blogging, κειμενογραφία ή αρθρογραφία, οφείλει να γνωρίζει να γράφει περισσότερα είδη κειμένων για κάθε χρήση. Καλή η εξειδίκευση αλλά όχι και τόσο πολύ όταν είσαι freelancer και ειδικά, σε μια μικρή χώρα.

Αν λοιπόν θέλεις να είσαι απαραίτητη/ος σε κάθε συνεργάτη σου και να μην χάνεις καμία ευκαιρία για δουλειά, τότε φρόντισε να επεκτείνεις τα όριά σου ως συγγραφέας περιεχομένου. Αν για παράδειγμα είσαι blogger, δεν χάνεις τίποτε να μάθεις να γράφεις και άρθρα γνώμης, κριτικής, κείμενα για περιεχόμενο website, προσκλήσεις αλλά και δελτία τύπου και σενάρια ραδιοφωνικά και οποιοδήποτε άλλο ίσως χρειαστεί κάποιος συνεργάτης σου.

Γνώσεις δημιουργίας infographics

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Μπορεί να μην είσαι σχεδιάστρια, όμως ένα infographic είναι ένα από τα πιο συχνά ζητούμενα στη δουλειά μας. Ακόμη κι αν υπάρχει σχεδιαστής, η έρευνα και η συγγραφή των δεδομένων με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που μπορείς να καταφέρεις χωρίς εξάσκηση.

Άρα, ρίξε μια ματιά τριγύρω στα infographics που κυκλοφορούν και προσπάθησε να συγκεντρώσεις (τεκμηριωμένα) και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για να συντάξεις και δημιουρήσεις τα δικά σου. Βάλε ένα-δυο στο portfolio σου, σίγουρα θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις. Εδώ μπορείς να βρεις μερικά δωρεάν template για να φτιάξεις τα δικά σου infographics.

Γνώσεις video

Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις

Μπορεί να σου ζητηθεί να πλαισιώσεις ένα κείμενό σου με video που θα δημιουργήσεις εσύ, μπορεί να πρέπει να κάνεις editing ή να γράψεις και να προσθέσεις υπότιτλους ή/και μετάφραση. Όλα αυτά δεν είναι σπάνια και θα τα δεις συχνά σε αγγελίες.

Αν δεν έχεις ιδέα για όλα αυτά, τότε υπάρχουν πηγές για έτοιμα video με διάφορα θέματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πληρώνοντας μια μικρή μηνιαία συνδρομή καθώς και δωρεάν εργαλεία video editing. Ακόμη, εάν χρειάζεσαι να προσθέσεις υπότιτλους και μετάφραση σε κάποιο βίντεο, τότε δοκίμασε τα εργαλεία επεξεργασίας video που θα βρεις και στο YouTube (αρκεί να έχεις κανάλι) και στο Facebook.

Ως συμπέρασμα, η προσαρμοστικότητα είναι το βασικότερο όπλο σου για να μπορέσεις να κάνεις τη συγγραφή επάγγελμα. Μείνε ενημερωμένη/ος για όλα τα νέα trend του διαδικτύου.

Γενικά, προσπάθησε να αποκτήσεις σύχρονες δεξιότητες και τις βασικές γνώσεις διαδικτύου ώστε να μην μείνεις πίσω από την εποχή σου. Μάθε να γράφεις βιογραφικά, παρουσιάσεις, γίνε καλύτερη/ος στην online έρευνα, στις συνεντεύξεις εργασίας και δοκίμασε να γράψεις οποιοδήποτε είδος κειμένου πέσει μπροστά σου που δεν το γνωρίζεις.

Και μια τελευταία συμβουλή: μην περιμένεις να στα ζητήσουν όλα αυτά, ψάξε τα από τώρα, πειραματίσου και εξασκήσου.

Ενώ μαθαίνεις και δοκιμάζεις, φτιάξε και ένα online βιογραφικό σου, ενημερωμένο με το online portfolio το οποίο θα εμπλουτίζεις συχνά με όλα τα διαφορετικά κειμένά σου.

Διάβασε ακόμη

One Reply to “Δεν πληρώνεσαι μόνο για να γράψεις”

  1. Ευχαριστω.Πολυ κατατοπιστικο το κειμενο.Μενει να τεθουν σε εφαρμογη.Με εκτιμηση Αθηνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *