Δωρεάν γράψιμο για… τη δόξα;

Εάν έχεις ποτέ ενδώσει σε μια δωρεάν “εθελοντική συνεργασία” καταλαβαίνω απόλυτα τους λόγους που σε οδήγησαν σε κάτι τέτοιο, όμως στις μέρες μας δεν χρειάζεσαι τρίτους για να δημοσιευτείς.

Κάποτε, το επάγγελμα του κειμενογράφου άρθρων, διαφήμισης και γενικά του επαγγελματία της γραφής ήταν πολύ κλειστό και χρειαζόσουν πολλά πτυχία και γνωριμίες για να δεις τα γραπτά σου να φιγουράρουν σε ένα βιβλίο, μια εφημερίδα, ένα περιοδικό ή έστω σε ένα κουτί σαμπουάν.  🙂

➡ Η συγγραφή στις μέρες μας είναι ένα επάγγελμα απολύτως ανοιχτό.

Ένα από τα πολλά και καλά που μας χάρισε το Internet ήταν η αξιοκρατία στο επάγγελμα του κειμενογράφου, του συγγραφέα, του δημιουργού περιεχομένου.

Όσα πτυχία, όσες γνωριμίες κι αν έχεις, τα κλικ είναι αμείλικτα και πηγαίνουν μόνο σε όσους έχουν τεχνικές γνώσεις και παράλληλα μπορούν να διηγηθούν καλά μια ιστορία. Οι συγγραφείς το δέχτηκαν απόλυτα αυτό και μάλιστα οι περισσότεροι με χαρά.

Εάν σου αρέσει να γράφεις, κάθε νέα πρόκληση σού δίνει αφορμή για περισσότερο γράψιμο, περισσότερη σκέψη, περισσότερο διάβασμα, άρα είναι μόνο καλή. Στην προσπάθειά του το κατεστημένο να συνεχίσει να υπάρχει και μην συνειδητοποιώντας πως πρόκειται για μία εντελώς νέα εποχή, άρχισε να χρησιμοποιεί μια δοκιμασμένη αλλά παλιά συνταγή.

➡ Πλέον ως συγγραφέας περιεχομένου, σου δίνονται πολλές “ευκαιρίες” να “δημοσιευτείς”, να “ξεχωρίσεις”, να “κάνεις όνομα”.

Αρκετές ελληνικές και ξένες πλατφόρμες δημοσιεύουν αποκλειστικά δωρεάν περιεχόμενο που τους προσφέρουν επίδοξοι αρθρογράφοι. Και μάλιστα, όχι μόνο ένα και δύο κείμενα απ΄τον καθέναν αλλά σταθερή συνεργασία με deadlines, συγκεκριμένη ύλη να καλυφθεί και με την μόνιμη απειλή πως “περιμένουν ουρά απ΄έξω” και όντως, με άγριο ανταγωνισμό για κάθε τέτοια “θέση”.

Από αυτούς κανείς ποτέ δεν προσλαμβάνεται ή ανακαλύπτεται από τρίτους ή γίνεται διάσημος, παρά μόνο εάν τα παρατήσει και αρχίσει και στέλνει αληθινά βιογραφικά. Και ξέρεις γιατί; Γιατί ποτέ δεν θα σε αφήσουν να γράψεις στο δικό σου στιλ, απλά θα ακολουθείς το στιλ και τη “φωνή” τη δική τους. Έτσι όμως, πώς θα ξεχωρίσεις;

➡ Στις μέρες μας δεν χρειάζεσαι τρίτους για να δημοσιευτείς

Βέβαια, αν έχεις ποτέ ενδώσει σε μια τέτοια “συνεργασία” καταλαβαίνω απόλυτα τους λόγους που σε οδήγησαν σε κάτι τέτοιο. Όλο αυτό το περιεχόμενο που χαρίζεις σε άλλους, μπορείς να το βάλεις σε ένα δικό σου μπλογκ που θα φτιάξεις δωρεάν. Και μάλιστα μπορείς να έχεις και ένα μικρό εισόδημα από τα κείμενά σου αυτά, μέσω Adsense. Πίστεψέ με, το βλέπω κάθε μα κάθε μέρα, εάν αξίζεις γρήγορα ή πολύ γρήγορα, εκείνοι που πρέπει θα σε βρουν. 

➡ Εάν συνεχίσεις να χαρίζεις τα κείμενά σου συστηματικά, ποτέ δεν θα καταφέρεις να το κάνεις επάγγελμα. Γιατί;

Διότι αυτές οι συνεργασίες σε κάνουν ανασφαλή, ζητάς πολύ λιγότερα λεφτά και μάλιστα με φόβο από κάθε μελλοντικό πελάτη, σου τρώνε πολύτιμο χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσες να ψάξεις πελάτες ή να στείλεις βιογραφικά, ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι βγάζουν χρήματα με τον κόπο σου.

Ας τα πάρεις λοιπόν πάλι από την αρχή. Το πολύ καλό είναι ότι κάνεις ήδη κάτι που λίγοι μπορούν να κάνουν. Όχι μόνο θέλεις μα και ξέρεις να γράφεις.

❗ Καιρός να το κάνεις αληθινό επάγγελμα 😉

 

Διάβασε ακόμη:

➡ Πόσο να χρεώνω για το γράψιμο ως κειμενογράφος ή αρθρογράφος;

➡ Αρθρογράφος επί πληρωμή για αγγλόφωνα περιοδικά και εφημερίδες

➡ Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *