Εκπαιδεύοντας τον πελάτη γύρω από την ηλεκτρονική γραφή

Ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια της δουλειάς των επαγγελματιών της γραφής, είναι η εκπαίδευση και η διαρκής ενημέρωση των πελατών γύρω από το ηλεκτρονικό κείμενο, τις social media πλατφόρμες και τα social ads. Όμως πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολο αυτό;

Σε άλλες εποχές θα μου φαινόταν τρελό, μα σήμερα είναι παραπάνω από απαραίτητο να εξηγώ κάθε βήμα και ανάγκη σε κάθε πελάτη ξεχωριστά. Εάν ως επαγγελματίας blogger, αρθρογράφος ή κειμενογράφος, έχεις υπολογίσει χρόνους για κάθε εργασία σου, απλά ξέχασέ τους.

Ξοδεύω παραπάνω από τον μισό μου χρόνο καθημερινά να ενημερώνω και να συνεννοούμαι για κάθε λεπτομέρεια της δουλειάς μου, με όλους όσους εμπλέκονται, ενώ οφείλω να παραδεχτώ πως οι δυσκολότεροι να μάθουν και να αποδεχτούν κάθε ιδέα, κειμενική & ηλεκτρονική ανάγκη, είναι οι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα, οι πολύ γνώστες -όπως νομίζουν-, που δεν έχουν ιδέα αλλά επιμένουν να εμπλέκονται στα κείμενα, καθώς και οι διαφημιστές, ειδικά εκείνοι της “παλιάς σχολής”.

Κατ’ αρχήν, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: όποιος κι αν είναι εκείνος που θα συνεργαστείς, ό,τι κι αν σου πει, είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της δουλειάς μας.

Και θα ήμουν μια χαρά με αυτό μέχρι που συνειδητοποίησα πως όποιος δεν γνωρίζει καλά σήμερα τη σπουδαιότητα των κειμένων στην ηλεκτρονική αγορά χάνει σε πολλά επίπεδα. Και μαζί του χάνω κι εγώ.

Η αλήθεια είναι πως πέρασα αρκετά τραγελαφικά στάδια, μάλλιασε η γλώσσα μου να εξηγώ πράγματα που για μένα ήταν αυτονόητα αλλά τελικά δεν ήταν για κανέναν άλλο, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες, πραγματικά σήκωνα τα χέρια ψηλά.

Το πιο παράξενο δε, ήταν πως έπρεπε μερικές φορές να υπερασπίζομαι το ηλεκτρονικό κείμενο και σε ανθρώπους της διαφήμισης. Τα υπέρογκα κόστη, τα μη μετρήσιμα αποτελέσματα, οι μεγάλοι δημιουργικοί περιορισμοί, ο γιγάντιος κόπος και χρόνοι παραγωγής και η ελάχιστη συγκριτικά διασπορά, δεν ήταν πάντοτε αρκετά επιχειρήματα για να αποτρέψω το ξόδεμα του μικρού πάντα προϋπολογισμού σε μερικά ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά σποτ και καταχωρήσεις.

Ευτυχώς που τα ηλεκτρονικά μέσα είναι φθηνότερα, διότι πλέον – κρίση γαρ – κάποιες φορές αρκεί απλά να αναφέρω τα κόστη και καθαρίζω. 🙂

Όλο αυτό λοιπόν, με βοήθησε να βρω μερικές πολύ εξυπηρετικές φόρμουλες ώστε να γλιτώσω χρόνο επεξηγήσεων, να κάνω τα πράγματα ακόμη πιο κατανοητά για όλους και κυρίως να αποδείξω πόσο χρήσιμη είναι η δουλειά μου. Οι λύσεις;

Ο πελάτης χρήστης

Στην αρχή όλοι δυσπιστούσαν μα πλέον, εάν υπάρξουν αμφιβολίες ή παρεμβάσεις στη δουλειά μου που δεν λειτουργούν, το απαιτώ. Για να κατανοήσει κάποιος τη δουλειά μας οφείλει να έχει blog, προφίλ και σελίδα στο Facebook, λογαριασμό στο Twitter, στο Instagram, RSS reader με τα βασικά για το αντικείμενό του σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα και γενικά, να χρησιμοποιεί ο ίδιος την πλατφόρμα με την οποία θέλει να προσεγγίσει το κοινό του.

Πρέπει να ξέρει πόσο κοινωνικός πρέπει να είσαι, τη γλώσσα της κάθε πλατφόρμας, πότε το brand του οφείλει να φορέσει “γραβάτα” και πότε να γελάσει ή πότε να τραγουδήσει και να μιλήσει ανθρώπινα με το κοινό. Αν δεν τα ξέρει όλα αυτά, πιστέψτε με, το internet μπορεί ξαφνικά να γίνει πάρα μα πάρα πολύ ακριβό μέσο για διαφήμιση.

Τα κείμενα πασπαρτού

Επειδή πολλές φορές θα νιώθεις σαν να έχεις καταπιεί “κασέτα”, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στα μηνύματά σου και να απομονώσεις τα σημεία που απαντάς σε επαναλαμβανόμενα ερωτήματα. Γιατί χρειάζεται η τάδε κοινωνική πλατφόρμα, ποια κείμενα “δουλεύουν” καλύτερα στις διαφημίσεις, τι προσφέρει το blogging σε ένα brand, κτλ.

Ετοίμασε μια παρουσίαση με πολύ συνοπτικές φράσεις που θα επεξηγούν το καθετί που κάνεις. Φτιάξε έτσι ένα “ευρετήριο” θεμάτων που μπορείς ανά περίπτωση να χρησιμοποιείς για να απαντήσεις σε μια ερώτηση, να συνθέσεις μια παρουσίαση της δουλειάς σου ή τη στρατηγική για συγκεκριμένους πελάτες.

Το λεξικό

Η ίδια “κασέτα” συμβαίνει και εδώ με τους εκατοντάδες όρους που φυτρώνουν κάθε μέρα σαν μανιτάρια σε σχέση με τη δουλειά μας. Τι είναι social ads, hashtags, social search, ppc, email marketing, sales funnels κτλ.

Σίγουρα, ένα ψάξιμο στο Google θα αρκούσε για να έχει κάποιος μια ιδέα για οτιδήποτε. Όμως, γιατί ας πούμε, να ψάξεις για μια βλάβη του αυτοκινήτου σου όταν έχεις δίπλα σου έναν μηχανικό;

Έτσι άλλωστε συμβαίνει και με κάθε εξειδικευμένο επαγγελματία. Ρωτάς εκείνον διότι η εξήγησή του θα προσαρμοστεί στο επίπεδο που την καταλαβαίνεις εσύ προσωπικά, χωρίς επιπλέον άγνωστες λέξεις και πάντα με μια λύση.

Φτιάξε λοιπόν το δικό σου λεξικό όρων που απαντάς συχνά ώστε να παραπέμπεις εκεί όσους θέλουν επεξήγηση.

Τα δεδομένα

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πείσεις έναν πελάτη ή συνεργάτη σου από τους αριθμούς και τα ποσοστά επιτυχίας του επαγγελματικού στοχευμένου κειμένου.

Τα keywords, ο αριθμός επισκέψεων σε μια συγκεκριμένη σελίδα, οι πωλήσεις που έφερε μια διαφήμιση, η σύγκριση δύο διαφορετικών κειμένων σε διείσδυση και γενικά τα δεδομένα, είναι το μεγαλύτερο όπλο σου για να ενημερώσεις, να πείσεις και “περάσεις” μια συγκεκριμένη στρατηγική κειμένων.

Έχε πάντοτε μερικά δεδομένα αποθηκευμένα και ενημέρωνέ τα συχνά με τα τελευταία στατιστικά των κοινωνικών δικτύων στη χώρα σου, τις συσκευές που χρησιμοποιούνται περισσότερο, τη μορφή περιεχόμενου που λειτουργεί, το δυνητικό reach σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα και γενικά, όλα τα νούμερα που θα χρειαστείς μέχρι ο πελάτης ή συνεργάτης σου πειστεί από πρώτο χέρι για την αποτελεσματικότητά σου.

Το blog

Όλα τα παραπάνω καθώς και η δική σου προσωπική ματιά, μπορούν να αποτελούν το περιεχόμενο ενός επαγγελματικού blog που θα λειτουργήσει ως βιογραφικό, ως εργαλείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης αλλά και ως διαφήμιση για τη δουλειά σου. Σίγουρα απαιτεί πολύ από το χρόνο σου, όμως στην πορεία θα μειώσει κατά πολύ τον κόπο σου να εξηγείς τα αυτονόητα για εσένα και τη δουλειά σου.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ την ανάγκη των πελατών και συνεργατών σου για συζήτηση, επεξήγηση και εν τέλει πώληση των υπηρεσιών σου. 

Σίγουρα όμως θα σου χαρίσουν πόντους και επαγγελματισμό, λίγο περισσότερο χρόνο για ουσιαστική δουλειά και κάπου να λες τον πόνο σου, καλή ώρα. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *