Εξασκήσου στο επαγγελματικό γράψιμο και φτιάξε τέλειο portfolio

Μάθε πώς να εξασκηθείς σε κάθε επαγγελματικό κείμενο και πώς να χτίσεις το τέλειο portfolio με ένα πλήρες δειγματολόγιο κειμένων, ώστε να βρεις τους πρώτους σου πελάτες!

Πολλοί νέοι συγγραφείς δυσκολεύονται να βρουν τρόπους να εξασκηθούν σωστά στα επαγγελματικά κείμενα ενώ ακόμη περισσότεροι, θεωρούν πως μαθαίνει κάποιος με τον καιρό, αφού του αναθέσουν αρκετές φορές να γράψει ένα είδος κειμένου.

Η αλήθεια είναι πως ναι, από τη στιγμή που θα σου αναθέσουν να γράψεις δελτία τύπου για παράδειγμα, θα εξασκηθείς αρκετά και σύντομα θα μπορείς να τα γράφεις σωστά (αν και όχι όλοι). Χωρίς δείγμα γραφής όμως, μόνο και μόνο επειδή κάποτε έγραψες μια καταχώρηση ή ένα post για έναν συνεργάτη σου, δύσκολα θα σου αναθέσει ένα νέο είδος.

Και κάπου εδώ ξεκινά το πρόβλημα των περισσότερων νέων συγγραφέων επαγγελματικών κειμένων. Πώς θα εξασκηθώ, πώς θα φτάσω το επίπεδο που χρειάζομαι και κυρίως, χωρίς δουλειές πώς θα χτίσω δειγματολόγιο όλων των ειδών επαγγελματικού κειμένου;

Ας τα λύσουμε λοιπόν ένα -ένα:
1. Ποια είναι τα κυριότερα είδη επαγγελματικών κειμένων;
2. Πώς θα εξασκηθώ;
3. Πού θα βρω δείγματα για το portfolio μου;

#1 Τα συχνότερα είδη επαγγελματικών κειμένων

Παρακάτω θα βρεις τα πιο συχνά κείμενα που θα σου ζητούν να γράψεις. Εάν κάποιο είδος δεν έχει τύχει να το γράψεις ή δεν το γνωρίζεις, τότε δες αμέσως μετά πώς μπορείς να εξασκηθείς σε αυτό αλλά και σε κάθε επαγγελματικό κείμενο.

#2 Πώς θα εξασκηθώ στο επαγγελματικό γράψιμο;

Δες τους εύκολους και πρακτικούς τρόπους για να γράφεις καλά και γρήγορα όποιο είδος επαγγελματικού κειμένου θέλεις να μάθεις:

Ξαναγράψε το

Σήμερα έχεις πανεύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε κάθε είδος επαγγελματικού κειμένου που δεν γνωρίζεις να γράφεις.  Ένα περιοδικό, ένα φυλλάδιο και ειδικά στο διαδίκτυο, βρες 3-4 δείγματα από το είδος του κειμένου που σε ενδιαφέρει να μάθεις και γράψε τα δικά σου.

Ψάξε στο email σου για newsletters, δες στο Facebook για κείμενα διαφήμισης δεξιά και μέσα στο περιεχόμενό του, δες τα κείμενα των banners στις ηλεκτρονικές εφημερίδες και τις περιγραφές των video στο YouTube. Έχεις όλο το υλικό που χρειάζεσαι για να εξασκηθείς!

Θες ένα μικρό βήμα...» Δείτε την ελληνική διαφήμιση που έχει ...

Αν για παράδειγμα, χρειάζεσαι να μάθεις πώς γράφονται τα κείμενα για συσκευασίες προϊόντων, τότε βρες συσκευασίες πολλών διαφορετικών προϊόντων (π.χ. ένα καθαριστικό, ένα τρόφιμο, ένα παιχνίδι), δες τον τρόπο που μιλά κάθε μάρκα και περίπου τα μεγέθη των κειμένων και προσπάθησε να γράψεις τα δικά σου κείμενα για αυτά.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις για κάθε επαγγελματικό κείμενο που συναντάς και έτσι θα είσαι πάντα μέσα σε οτιδήποτε σου ζητηθεί να γράψεις!

Φύλαξε τα καλύτερα

Είτε ηλεκτρονικά είτε σε ένα ντοσιέ, άρχισε να φυλάς τα καλύτερα κείμενα που θα βρίσκεις από κάθε είδος επαγγελματικού κειμένου. Έτσι, όταν θέλεις να εξασκηθείς ή σου αναθέσουν κάποιο παρόμοιο κείμενο, θα έχεις πάντα μπροστά σου τα καλύτερα παραδείγματα.

Θα πρότεινα βέβαια, να το κάνεις ηλεκτρονικά διότι με τα χρόνια το αρχείο σου θα γιγαντώσει! Επίσης φύλαξέ τα σε cloud ώστε να τα έχεις πάντα και παντού διαθέσιμα. Ή φτιάξε μια δημόσια σελίδα και μοιράσου τα με συναδέλφους. Το Pinterest είναι η ιδανική πλατφόρμα για να μοιραστείς ό,τι σε εμπνέει!

Για σένα

Γράψε πολύ και διάβασε ό,τι βιβλίο σου αρέσει. Χρειάζεσαι να εξοικειωθείς με το γράψιμο ώστε να αρχίσει να γίνεται φυσικά και όχι με δυσκολία. Χρειάζεσαι ακόμη ένα πλούσιο λεξιλόγιο, καλή σύνταξη και άψογη ορθογραφία και αυτά όλα, μπορείς να τα πετύχεις μόνο με καθημερινό γράψιμο και διάβασμα. Σημείωσε πως μπορείς να εξασκηθείς με ό,τι είδος κειμένου θέλεις, ακόμη και λογοτεχνικά. Σκοπός είναι να εξασκηθείς και να γνωρίσεις καλύτερα τη γλώσσα γενικότερα.

Βρες συνοδοιπόρο

Μια συνάδελφος, ένας έμπειρος γραφιάς που συνάντησες στο διαδίκτυο, ένας καταξιωμένος επαγγελματίας που θαυμάζεις. Ακόμη και ένας άπειρος γραφιάς ή μια επίδοξη κειμενογράφος ή blogger που κάνετε την προσπάθεια μαζί, μπορούν να σε βοηθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεσαι δίπλα σου έναν επαγγελματία της γραφής που θα είναι ο αντικειμενικός κριτής σου και θα σε συμβουλεύει πάνω στα κείμενά σου. Εάν είναι έμπειρος ακόμη καλύτερα διότι μπορείς να του ζητάς να σου αναθέτει μικρές δουλειές ή να σε διαφωτίζει για το είδος των κειμένων που πιθανόν δεν γνωρίζεις και γενικά, να σου δίνει μια επαγγελματική γνώμη για την πρόοδό σου.

#3 Πού θα βρω δείγματα για το portfolio μου;

Από τα επαγγελματικά κείμενα που ξανάγραψες διάλεξε τα καλύτερά σου και φτιάξε ένα όμορφο portfolio για να δείχνεις στους δυνητικούς σου πελάτες. Αν κάποια δείγματά σου δεν σε ικανοποιούν, ξαναγράψε άλλα.

Έτσι, θα εξασκηθείς περισσότερο αλλά και θα φτιάξεις ένα τέλειο και πλήρες δειγματολόγιο να συνοδεύει το βιογραφικό σου.

Κι αν αναρωτιέσαι πού να στείλεις το βιογραφικό με το νέο σου portofolio, τότε μπορείς κάθε εβδομάδα να επισκέπτεσαι τη σελίδα του live write earn με τις νέες αγγελίες για γράψιμο.

Προτάσεις: Τα δικά μου εργαλεία για γράψιμο
Ως κειμενογράφος, συγγραφέας και ως blogger, ψάχνω και ανακαλύπτω διαρκώς νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που με βοηθούν να κάνω τη δουλειά μου ευκολότερη. Τα καλύτερα, στα παραθέτω εδώ να τους ρίξεις μια ματιά.

 

Καλή επιτυχία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *