Γνώστης του αντικειμένου ή καλός γραφιάς;

Ανήκω στη σχολή εκείνων που πιστεύουν πως εάν το ‘χεις με το γράψιμο γενικά, τότε μπορείς να γράψεις για οποιοδήποτε θέμα. 

Άρθρα, διαφήμιση, blog posts, εάν δεν τα πας καλά με το γράψιμο, ακόμη κι αν έχεις πολλά πτυχία, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να σου βγει ένα τόσο ενδιαφέρον, ευκολοδιάβαστο, χρήσιμο για τον αναγνώστη και φιλικό για τις μηχανές αναζήτησης κείμενο, όσο αν το έγραφε ένας επαγγελματίας γραφιάς. Πόσο μάλλον αν πρέπει να γράφεις τέτοια κείμενα στο αντικείμενο αυτό καθημερινά και μάλιστα, να κρίνεσαι από τα αποτελέσματά τους.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσεις με όσους συνεργάζεσαι, πως η πληροφορία είναι ελεύθερη μεν, όμως το να μεταδόσεις αυτή την πληροφορία με τον σωστό τρόπο, αυτό είναι τέχνη και μάλιστα δύσκολη.

Έχω χάσει δουλειές από πελάτες -που οφείλεις να αγνοείς- καθώς πρώτα ρωτούσαν αν έχω γνώσεις για κτηματομεσιτικά για παράδειγμα, ή μάλιστα μια φορά για wind surfing. Και σκέψου πως για χρόνια καλούμαι να γράφω καθημερινά κείμενα, για θέματα που συνήθως μαθαίνω τελευταία στιγμή από τον τίτλο που μου δίνει ο εκάστοτε συνεργάτης, όπως φυσική σάλτσα ντομάτας, μόνωση σπιτιού, μόνιμο ίσιωμα μαλλιών, οδηγός νομικής εκπροσώπησης ή το πράσινο τσάι στη ζωή μας. Διότι αυτή είναι η δουλειά μας ως κειμενογράφοι, αρθρογράφοι και επαγγελματίες blogger. Να γράφουμε καλά για οτιδήποτε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν έπειτα από την πρώτη λογική εξήγηση του ζητήματος της επαγγελματικής γραφής VS σπουδών δεν πειστούν έστω να δοκιμαστείς με 1-2 κείμενα, τότε μην χάνεις το χρόνο σου άλλο. Πρόκειται για εκείνους τους συνεργάτες που εύκολα, εάν δεν βρουν γνώστη του αντικειμένου τους, θα πάρουν ένα πληκτρολόγιο και όποιον πάρει ο χάρος. Ένας μάλιστα που συνεργάστηκα κάποτε, τα έγραφε πρώτα σε χαρτί και έπειτα έβαζε την έρμη τη γραμματέα του να τα πληκτρολογήσει για να δημοσιευτούν.

Με λίγα λόγια, οι επιχειρηματίες που δεν εκτιμούν τη δουλειά σου, που δεν έχουν ιδέα από αρθρογραφία, κειμενογραφία, marketing, πώληση, SEO και τις διαφορετικές τεχνικές που απαιτεί το μέσο για κάθε διαφορετική πλατφόρμα social media, απλά δεν αξίζουν το χρόνο σου.

Καλύτερα να προχωρήσεις σε άλλους πελάτες διότι αντί να γράφεις, θα καλείσαι να εξηγείς διαρκώς, να παζαρεύεις για ελάχιστα χρήματα -για τα οποία θα νομίζουν πως σου κάνουν και χάρη- ενώ πάντοτε θα αιωρείται πάνω από το κεφάλι σου η πένα του ιδιοκτήτη, έτοιμη να στα σβήσει όλα και να γράψει τα δικά του για να γεμίσει μετά websites, blogs και social media της εταιρείας του. Πολλές φορές υπογράφοντας και με το όνομά του. ΔΕΝ θες.  😉

Διάβασε ακόμη:

➡ Έτοιμα πρότυπα για να γράψεις τους πιο αποτελεσματικούς τίτλους

➡ Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

➡ Αρθρογράφος επί πληρωμή για αγγλόφωνα περιοδικά και εφημερίδες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *