Γράψε με emojis για πιο δημιουργικά social media κείμενα

Χρησιμοποίησε τα emojis στα επαγγελματικά κείμενά σου για τα social media. Θα αυξήσεις την αποτελεσματικότητά τους και θα γίνουν πιο διασκεδαστικά!

Η λέξη emoji προέρχεται από το ιαπωνικό e 絵 που σημαίνει εικόνα και το moji 文字 που σημαίνει χαρακτήρας. Τα emoji τα βλέπουμε σήμερα παντού. Από ιδιωτικά μηνύματα και ιστοσελίδες μέχρι τα social media και γενικά την online επικοινωνία μας.

Φυσικά, ήταν θέμα χρόνου μέχρι αυτά τα εικονίδια να μας κερδίσουν και να κατακλύσουν το Διαδίκτυο. Εκτός από πολύ διασκεδαστικά και δημιουργικά, τα emojis προσθέτουν πόντους στα social κείμενά σου.

Πώς;

   • Αυξάνουν το reach καθώς στατιστικά το κοινό – και ειδικά το νεαρότερο- προτιμά τα κείμενα με emojis
   • Απογειώνουν τη δημιουργικότητά σου και σε βοηθούν στο storytelling
   • Δίνουν προσωπικότητα στο brand και στις σελίδες σου
   • Δηλώνουν πράγματα που δεν μπορείς να πεις με (τόσο λίγες) λέξεις
   • Προσθέτουν χρώμα, χιούμορ, εξυπνάδα και συναίσθημα

Όπως καταλαβαίνεις, αυτά τα μικρά διαολάκια μπορούν να απογειώσουν τα ποστ σου, να ομορφύνουν τα κείμενά σου και να χαρίσουν πολλούς πόντους δημιουργικότητας.

Πώς χρησιμοποιούνται τα emojis;

Όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση στα social,  κάποιοι το παρακάνουν (θυμήσου το πανηγύρι όταν πρωτοβγήκαν τα φίλτρα στις selfies), κάποιοι δεν έχουν ιδέα, ενώ άλλοι τα σνομπάρουν.

Έτσι, μπορείς να δεις αναρτήσεις-λατέρνες, αναρτήσεις με ό,τι-να-΄ναι emojis που απλά δεν βγάζουν νόημα ή τέλος, αναρτήσεις εντελώς άδειες από εικονίδια που συχνά σου φαίνονται παράξενες.

Για να τα χρησιμοποιείς πιο σωστά, δες μερικούς απλούς κανόνες:

#1 Ταιριάζουν τα emojis με το brand σου;

Η χρήση των emojis, από τη συχνότητα μέχρι το είδος τους είναι πάντα σχετική με την εικόνα της μάρκας που διαχειρίζεσαι στα social media. Ένα παραλιακό μπαρ δεν μπορεί να έχει την ίδια γλώσσα με ένα πανεπιστήμιο, σωστά;

Επίσης, λάβε υπόψη σου πως ακόμη και δύο μάρκες του ίδιου αντικειμένου (δύο μάρκες παπουτσιών για παράδειγμα) μπορεί να έχουν διαφορετικό ύφος και γλώσσα καθώς μπορεί να απευθύνονται σε πολύ διαφορετικό κοινό (ηλιακά, οικονομικά, κ.α.).

Μάθε λοιπόν πρώτα καλά τη γλώσσα και το ύφος της μάρκας σου και έπειτα αποφάσισε τι  emojis θα βάλεις (ή αν θα βάλεις γενικώς) στις δημοσιεύσεις της.

#2 Μάθε τη σημασία κάθε emoji

Εκτός από τα πολύ γνωστά και διαδεδομένα emojis που όλοι ξέρουμε πότε ταιριάζουν, υπάρχουν και πολλά άλλα που έχουν πολύ συγκεκριμένη χρήση αλλά λίγοι τη γνωρίζουν.

Η λάθος χρήση των emojis είναι πολύ συχνή σε αρκετές δημοσιεύσεις και αυτό, δεν είναι καθόλου κακό στον απλό διάλογο μεταξύ φίλων και γνωστών. Άλλωστε ο χαλαρός χαρακτήρας των social media προϋποθέτει τη χαλάρωση των κανόνων και τα αστεία.

Σε μια επαγγελματική δημοσίευση όμως, καλό είναι να είσαι μεν δημιουργική αλλά να ξέρεις και τη σωστή χρήση των emojis γιατί το πιθανότερο, θα βρεθείς στο στόχαστρο της καζούρας.

Για παράδειγμα, το γνωστό χεράκι που δείχνει ψηλά ☝️* δεν μπαίνει για να δείξει την παραπάνω εικόνα, ούτε τον παραπάνω φίλο. Εάν φοράς δηλαδή τα γυαλιά σου και δεν το μπερδέψεις με αυτό 🖕 (όχι εγώ, μια φίλη μου😁).

Το χεράκι αυτό λοιπόν, σημαίνει είτε νούμερο 1 είτε υποδηλώνει μια ερώτηση.

Όπως:

   • Συγχαρητήρια για την ☝️ θέση στον αγώνα!
   • ☝️ Ποια είναι πρωτεύουσα της Γαλλίας;

Θα μου πεις και τι έγινε αν το χρησιμοποιήσω με κάποια άλλη σημασία; Θα σου πω, πως φυσικά και μπορείς καθώς αυτή ήταν μια εντελώς ανώδυνη περίπτωση. Υπάρχουν όμως άλλες που αφορούν πιο ευαίσθητα θέματα με τα οποία δεν μπορείς να παίξεις.

Για να μην πέσεις λοιπόν σε παγίδα και προκαλέσεις στον πελάτη σου αμηχανία και περίεργα σχόλια, ως επαγγελματίας οφείλεις να μελετήσεις καλά τη σημασία κάθε emoji πριν το προσθέσεις στις αναρτήσεις σου.

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι αφιερωμένοι στα emojis, αυτός που χρησιμοποιώ πιο συχνά είναι η emojipedia που έχει όλους τους ορισμούς για να ενημερώνεσαι. 

#3 Ποια είναι τα emojis;

Εκτός από τα πολύ γνωστά emojis, υπάρχουν και δεκάδες άλλα που ελάχιστοι χρησιμοποιούν όμως είναι εξίσου δημιουργικά, πολύ έξυπνα και συχνά, θα κάνουν τα κείμενά σου να ξεχωρίσουν καθότι δεν θα μοιάζουν με κανένα άλλο.

Θα σου πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στον τεράστιο κατάλογο της emojipedia, η οποία θα σου δώσει και τις τυχόν διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση του καθενός ανά browser, συσκευή κτλ.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να δηλώσεις μεγάλη χαρά, αφιέρωσε λίγο χρόνο να μάθεις τα emojis διότι θα διαπιστώσεις ότι έχεις κι άλλες επιλογές εκτός από τις γνωστές χαρούμενες φάτσες:   🤸  ☀️  🛍️

#4 Μην χάνεις χρόνο να τα ψάχνεις

Εάν όχι μόνο γράφεις τα posts για τα social media αλλά τα δημοσιεύεις κιόλας, τότε υπάρχει ο φόβος να χάνεις πάρα πολύ χρόνο να ψάχνεις emojis μέσα στην κάθε πλατφόρμα λίγο πριν τα δημοσιεύσεις.

Αυτό, εκτός από δύσκολο και καθόλου πρακτικό, αναγκαστικά σε περιορίζει κιόλας στις επιλογές σου διότι το περιβάλλον δεν σε βοηθά να βρεις αληθινά δημιουργικά εικονίδια.

Μια καλύτερη λύση είναι αφού τα γράψεις, να ανοίξεις την emojipedia και να ψάξεις με την ησυχία σου για τα πιο ταιριαστά και ασυνήθιστα που θα εισάγεις στο word ή google doc αρχείο σου με copy-paste και έπειτα θα τα βάλεις όπως είναι στην πλατφόρμα που θα δημοσιευτούν.

#5 Ομάδες emojis για κάθε θέμα

Αν τα posts που θέλεις να ετοιμάσεις αφορούν ένα γενικό θέμα, μπορείς αντί να ψάχνεις λέξη-λέξη τα emojis που θα σου ταίριαζαν, να τα ψάξεις και ανά θέμα.

Η emojipedia, σου δίνει τα θέματα ομαδοποιημένα για να βρεις όλα τα emojis που τα αφορούν. Αντί λοιπόν σε μια καλοκαιρινή θεματική να ψάχνεις π.χ. μαγιό, ήλιο, καρπούζι ή θάλασσα, μπορείς να ψάξεις στα Events το Summer και τα δεις όλα μαζί, ώστε να μπορείς να επιλέξεις τα λιγότερο χρησιμοποιημένα, ή εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα.

Αντίστοιχα, θα βρεις ομάδες θεμάτων για πολλές εποχιακές δημοσιεύσεις – δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά – όπως Christmas, Black Friday, Birthday, Easter, Winter, World Cup κτλ.

Σημείωσε πως επειδή δεν έχουν τη δική τους ξεχωριστή σελίδα, τα Events της Emojipedia βρίσκονται κάτω δεξιά στην αρχική σελίδα.

#6 Πόσα emojis να βάλω;

Ένα από τα θετικοαρνητικά των emojis είναι η “ελευθερία” που σου δίνουν να εκφραστείς με αυτά. Έτσι, εάν το παρακάνεις ή δεν έχεις καταλάβει σωστά το ύφος που πρέπει να ακολουθήσεις, τότε ίσως η κακή χρήση τους χαρακτηρίσει γενικά τη δουλειά ή και την αισθητική σου.

Άρα, εάν δεν μιλάμε για τον προσωπικό σου λογαριασμό ή ένα θεότρελο νεανικό brand, τότε οφείλεις να είσαι πολύ φειδωλή στην επιλογή και κυρίως στον αριθμό των emojis. Μην το παρακάνεις μέχρι να τα μάθεις καλά.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει πάντως κάποιος μαγικός αριθμός που θα σε “προστατέψει”. Γενικώς, 1 το πολύ 2 emojis στα πιο συντηρητικά και 3-4 στα πιο “παιχνιδιάρικα” brands, ίσως είναι ένας λογικός αριθμός για να έχεις στο νου σου.

Αν και πάντοτε, το θέμα σου θα σε καθοδηγεί. Αν για παράδειγμα, έχεις να γράψεις για έναν διαγωνισμό και θέλεις να εξηγήσεις τα 5 βήματα να πάρει μέρος το κοινό, τότε 5 emojis – ένα πριν από κάθε βήμα – σχεδόν επιβάλλονται, όποιο το brand.  Πουχου:

Πάρε μέρος στον ΜΕΓΑΛΟ διαγωνισμό μας με 5 απλά βήματα:
👉κάνε LIKE,  FOLLOW και ΠΑΛΑΜΑΚΙΑ
👉κάνε public SHARE κάθε μέρα, πρωί – μεσημέρι – βράδυ
👉γράψε την απάντηση στα σχόλια σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και σουαχίλι
👉 κάνε TAG 55 φίλους σου
👉 πείσε τους να κάνουν κι αυτοί LIKE τη σελίδα, το post, και όλα τα post των τελευταίων 5 ετών.
Παίξε σήμερα και ίσως είσαι εσύ ένας από τους 2 τυχερούς που θα κερδίσουν ένα κορδόνι για το αριστερό παπούτσι .

😁 Κατάλαβες.

#7 Γλίτωσε λέξεις

Όπως θα διαπιστώσεις στην πορεία, τα emojis μπορούν όχι μόνο να συνοδέψουν αλλά και να αντικαταστήσουν λέξεις, κάτι πολύ χρήσιμο για έναν επαγγελματία και δη στο digital. Σε περιπτώσεις λοιπόν, που θέλεις να μειώσεις πολύ τα κείμενά σου ή να τα κάνεις πολύ πιο ενδιαφέροντα, δοκίμασε το κόλπο αυτό. Θα το λατρέψεις!

Ποιανού αρμοδιότητα είναι τα emojis?

Κάπου εδώ, να λύσουμε και μια γνωστή παρεξήγηση μεταξύ social media managers και social media copywriters για τα emojis.

Το ξέρω ότι συχνά σε ταλαιπωρούν τα emojis όμως όχι, δεν είναι δουλειά του social media manager να τα προσθέσει στο calendar καθώς αυτά ενίοτε εμπλέκονται με το copy, αντικαθιστούν το copy ή το συμπληρώνουν.

Είναι ένα ακόμη δημιουργικό στοιχείο της δουλειάς μας και παρότι απαιτεί περισσότερο από τον χρόνο μας, είναι στο δικό μας job description πια και οφείλουμε να το προσθέσουμε στη φαρέτρα με τα όπλα μας.

Θέλεις να γράφεις επαγγελματικά για τα social media;

Μάθε τα πάντα γύρω από τη συγγραφή επαγγελματικών posts, πώς να χτίζεις τη στρατηγική ημερολογίου δημοσιεύσεων μιας μάρκας, καθώς και πώς να συντάσσεις τα κείμενα για κάθε είδους social διαφήμιση μα και για κάθε πλατφόρμα στο e-book του Live Write Earn:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *