Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

Γράψε σωστά ποστ για τα κοινωνικά δίκτυα που φέρνουν πωλήσεις, προκαλούν το ενδιαφέρον, ενημερώνουν και το κοινό σου θέλει να βλέπει.

Σπάνια μια επαγγελματική σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα καταφέρνει να αρέσει πραγματικά στο κοινό της και να μοιράζεται αληθινά ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Τις περισσότερες φορές, οι δημοσιεύσεις σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα, γίνονται είτε για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς ιδιαίτερη ευρηματικότητα, είτε απλά για να υπάρχει μια ανανέωση περιεχομένου και να βρίσκονται συχνά μπροστά στα μάτια του κοινού τους.

Όμως υπάρχουν τρόποι πρώτα για να πλαισιώσεις το περιεχόμενό σου με πιο ενδιαφέροντα κείμενα που θα προκαλέσουν τη διάδραση του κοινού σου και θα βοηθήσουν τη σελίδα να ανέβει.

Στρατηγική έχεις;

Θεματικές; Σκοπούς για το brand σου; Τι στόχους έβαλες;
Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε, οφείλεις να έχεις ξεκάθαρη τη στρατηγική σου, να ξέρεις τους σκοπούς σου, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που περιμένεις και πώς θα μιλησεις. Δες εδώ πως να χαράξεις τη στρατηγική με τις θεματικές σου για το μηνιαίο ημερολόγιο δημοσιεύσεων.

Βρες το σωστό περιεχόμενο για τις θεματικές σου

Ένα brand που θέλει να επιτύχει, το κυριότερο που πρέπει να κάνει είναι να ακούει το κοινό του.  Τι λένε για σένα; Ποια είναι η γνώμη του κοινού σου για το προϊόν σου ή την υπηρεσία σου; Είναι ευχαριστημένοι; Ποια είναι τα κύρια προβλήματα των πελατών σου, τι περιεχόμενο συνηθίζουν να μοιράζονται, να διαβάζουν, να θέλουν να δουν; Τι δεν τους αρέσει καθόλου, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους, πόσο σε εμπιστεύονται, πως μιλά ο ανταγωνισμός και τι λέει; Τι καλύτερο προσφέρει από εσένα και τι θέση έχει στη συνείδησή τους;

Εάν καταφέρεις να έχεις τις απαντήσεις έστω και στα μισά από τα παραπάνω ερωτήματα, πολύ σύντομα οι σελίδες σου στα κοινωνικά δίκτυα θα ξεκινήσουν να φέρνουν τα αποτελέσματα στα οποία στοχεύεις, όποια κι αν είναι αυτά.

Μια μεγάλη εταιρεία συνήθως προχωρά σε έρευνα αγοράς για να έχει ακριβείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέλει να απαντηθούν. Μια μικρότερη εταιρεία, ευτυχώς έχει τις online μετρήσεις και πολλά εργαλεία social listening. Ξεκίνησε να τα ψάχνεις και να τα συμβουλεύεσαι.

Οι κανόνες για την επαγγελματική συγγραφή post για τα κοινωνικά δίκτυα

Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

Δημιούργησε τη δική σου φωνή για κάθε σελίδα σου

Κάθε σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα τη βλέπουμε ως έναν άνθρωπο με δικό του χαρακτήρα, συνήθειες, τρόπο ζωής, μόρφωση και υπόβαθρο. Όταν γράφεις λοιπόν για τη σελίδα μιας μάρκας, υποδύεσαι αυστηρά αυτόν τον “άνθρωπο”. Μιλάς με τον τρόπο που μιλά εκείνος και για τα θέματα που ενδιαφέρουν εκείνον.

Κυρίως, μιλάς στο κοινό του και όχι στο δικό σου, ακόμη κι αν η επαγγελματική αυτή σελίδα είναι προσωπική. Οφείλεις λοιπόν προτού γράψεις, να “εφεύρεις” τους κανόνες και το στιλ επικοινωνίας της εκάστοτε σελίδας σου και έπειτα να τους τηρείς ευλαβικά.

Για να διακρίνεις τις διαφορές μεταξύ “φωνής”, επισκέψου πολλές διαφορετικές σελίδες μεγάλων brands και δες πως μιλά η καθεμιά στο κοινό της. Σύντομα, θα μπορείς να διακρίνεις τις μεγάλες διαφορές τους.

Αν πάλι είσαι αρχάρια/ος και δυσκολεύεσαι γενικά με τα διαφορετικά στιλ, τότε θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις και με τον καιρό, η σελίδα θα αποκτήσει το δικό της στιλ και θα σου επιβάλλει εκείνη τους κανόνες. Είναι σχεδόν όπως όταν γράφεις λογοτεχνία και οι χαρακτήρες σε οδηγούν εκείνοι αντί εσύ. Θα το απολαύσεις!

Το μέγεθος των κειμένων στα κοινωνικά δίκτυα

Γενικά, φρόντιζε τα κείμενά σου να είναι όσο πιο μικρά γίνεται για τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Αν πρέπει οπωσδήποτε να γράψεις κάτι μεγαλύτερο, τότε μια παραπομπή σε ένα άρθρο σου ή ένα blog post θα τα αναλύσει όλα καλύτερα. Βέβαια, εξαρτάται πάντα και από την πλατφόρμα. Π.χ. στο LinkedIn και  στο Facebook μπορείς να επεκταθείς λίγο παραπάνω, μα μην ξεπεράσεις ποτέ τις 80 λέξεις ενώ στο Instagram 20-30 λέξεις το πολύ είναι αρκετές. Έχει πάντως υπόψη σου πως ακόμη και στο Facebook που συνηθίζονται τα μεγαλύτερα κείμενα, πολύ λίγοι από το κοινό σου θα πατήσουν το “διάβασε περισσότερα”/”see more” για να διαβάσουν όλο το ποστ σου. Άρα ιδανικά περιόρισέ το όσο είναι δυνατό.

Γράψε απλά στα ποστ

Γενικά, επειδή ο μέσος άνθρωπος κινείται στα social media ενώ κάνει scroll, οι ταχύτητες ανάγνωσης είναι πολύ πιο γρήγορες απ΄ότι όταν έχει το χρόνο (και είναι προετοιμασμένος) να εστιάσει σε ένα άρθρο ή γενικά, ένα μεγαλύτερο κείμενο. Γι’ αυτό, μεγάλες, δύσκολες και πολύ εξεζητημένες λέξεις, το πιθανότερο θα διώξουν όσους δεν έχουν τη γνώση ή τη διάθεση να ασχοληθούν με πολύπλοκα νοήματα. Μίλησε απλά και με όσο λιγότερα λόγια και άφησε τις δυσκολότερες έννοιες για το άρθρο που παραπέμπεις, την ιστοσελίδα σου (σε βαθύτερα επίπεδα όμως), τις παρουσιάσεις σου.

Πρόσθεσε power words… ή όχι

Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

Τα power words είναι λέξεις “δύναμης” ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση, συναισθηματικές λέξεις ή φράσεις που στατιστικά βελτιώνουν πολύ τα αποτελέσματα ενός ποστ. Δεν ταιριάζουν με όλες τις σελίδες και είναι πιο “αμερικάνικος” τρόπος μάρκετινγκ γιατί είναι υπερβολικές, αλλά έχε τις υπόψη σου γενικά. Μπορεί κάπου να σου χρησιμεύσουν.

Ενδεικτικά σου παραθέτω μερικές για να πάρεις μια ιδέα:
Δωρεάν – ΠΡΟΣΟΧΗ – Φανταστικό! – Σούπερ – ΤΕΡΑΣΤΙΟ – Εγγύηση
Κατάλαβες. 🙂

Κάνε έρευνα προτού γράψεις

Μια συμβουλή, μια ιδέα, ένα άρθρο, οτιδήποτε μοιραστείς με το κοινό σου πρέπει να είναι δοκιμασμένο ή να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Αν όχι, κινδυνεύεις να χάσεις την αξιοπιστία σου. Προτίμησε αξιόπιστες πηγές και πάντοτε κάνε καλή έρευνα και διασταύρωνε τις πηγές σου προτού δημοσιεύσεις ένα ποστ.

Απόφυγε τα λάθη

Όπως δεν θα ψώνιζες ποτέ από ένα ανορθόγραφο e-shop, έτσι και για τις σελίδες ενός brand στα social media σχηματίζεις ανάλογη άποψη αν είναι γεμάτα ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Η προχειρότητα και η κακή επικοινωνία θα σε βλάψουν περισσότερο απ΄ότι αν δεν είχες καμία παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα. Κάνε λοιπόν ορθογραφικό έλεγχο ή ζήτησε από έναν επιμελητή ή έναν κειμενογράφο να ρίξει μια ματιά στα κείμενά σου.

Γράψε θετικά

Μια επαγγελματική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα οφείλει πέρα από την καλή αισθητική, να εμπνέει στο κοινό της θετικά συναισθήματα. Ό,τι γενικά ισχύει για έναν υπάλληλο που εξυπηρετεί σε ένα φυσικό κατάστημα, αυτό ισχύει και για την σελίδα σου.

Πλαισίωσε σωστά κάθε κείμενό σου στα κοινωνικά δίκτυα

Γενικά, προσπάθησε κάθε κείμενό σου για τα social media να συνοδεύεται από μία φωτογραφία, ένα video,  ένα preview παραπομπής και γενικά οπτικό περιεχόμενο, καθώς αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη περιεχομένου.

Δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος

Οι περισσότερες σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα μιλούν αφ υψηλού και μόνο για τον εαυτό τους. Αν δηλαδή έκανε κάποιος δει τις σελίδες αυτές ως ανθρώπους, αυτοί θα ήταν σνομπ, εγωιστές και άρα, αδιάφοροι. Υπάρχει λόγος που τα social media λέγονται “social”, πρέπει η σελίδα σου να είναι κοινωνική. Να μην μιλά μόνο για σένα και να μην είναι σνομπ. Αντίθετα δείξε ενδιαφέρον για το κοινό σου, κάνε ποστ για το σχόλιο που έλαβες, αναδημοσίευσε ένα ωραίο email πελάτη σου κτλ.

Επιπλέον χρήσιμα “εργαλεία” για τη συγγραφή post στα κοινωνικά δίκτυα

Γράψε σωστά, αποτελεσματικά και ενδιαφέροντα post για social media

Χρησιμοποίησε call to action

Είναι οι θαυματουργές φράσεις προτροπής που θα δεις σχεδόν σε κάθε online διαφημιστική ενέργεια και μη και που εγγυώνται την αποτελεσματικότητα κάθε ποστ ώστε να οδηγήσεις το κοινό σου σε μια ιστοσελίδα, να αγοράσει κάτι, να κάνει εγγραφή, να δει ένα video κτλ. Μάθε εδώ πώς να γράψεις και να χρησιμοποιήσεις τα καλύτερα: Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Πες το καλύτερα με emojis

Τα emojis, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις πιο ευανάγνωστο και δημιουργικό ένα μεγάλο κείμενο, να το σπάσουν σε bullets, να δώσουν μια πιο φρέσκια εικόνα στο ύφος και τη “φωνή” του brand σου και να κάνουν πιο αποτελεσματικά τα call to action που θα γράψεις. Κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της, πειραματίσου ή δες τι χρησιμοποιεί πιο συχνά ο ανταγωνισμός μα και το κοινό σου.

Πρόσθεσε Hashtags

Σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τα hashtag θα σε βοηθήσουν πολύ να ανέβει το rank της σελίδας σου και το reach καθώς θα εμφανίζονται σε κάθε social search. Η μαγική συνταγή: μην το παρακάνεις, βρες τα σωστότερα για κάθε θέμα σου, χρησιμοποίησέ τα σωστά ανά πλατφόρμα. Για παράδειγμα, στο Facebook 1 ή 2 hashtags αρκούν. Στο Instagram όμως 4-5 είναι καλύτερα.  Δες εδώ περισσότερα για τη χρήση τους και πόσο θα σε βοηθήσουν: Hashtags. Μάθε όλες τις χρήσεις τους και πώς σε βοηθούν στο γράψιμο

Ως συμπέρασμα, για την καλύτερη συγγραφή ποστ για τα social media, προσπάθησε να συνδεθείς με το κοινό σου μιλώντας για πράγματα που το ενδιαφέρουν πραγματικά και κάνε το με σύντομες, απλές, τεκμηριωμένες και γραμματικά σωστές φράσεις. 

Θέλεις να γίνεις social media writer;

Αν θέλεις να ακολουθήσεις το επάγγελμα του κειμενογράφου social media τότε ξεκίνησε με ένα e-book που περιέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και πλήθος ασκήσεων σε κάθε μάθημα, για να παίζεις τα social media στα δάχτυλα:

 

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *