Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Μάθε πως να γράψεις call to action ή CTAs, τις διάσημες φράσεις προτροπής, από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία μιας online διαφήμισης ή ενέργειας.

Αν θέλεις περισσότερα LIKES, περισσότερους subscribers, αν θέλεις να στείλεις κάποιον στο website σου, να εγγραφεί σε μια υπηρεσία,  να βρει περισσότερες πληροφορίες, να δει ένα video ή γενικά να προβεί σε μια ενέργεια, τότε χρειάζεται να γράψεις μια σύντομη φράση παρακίνησης ή call to action για να το επιτύχεις.

Τι είναι το Call to Action;

Οι φράσεις προτροπής ή call to action / CTAs είναι απαραίτητες σε κάθε online διαφήμιση, ενέργεια και ίσως τα πιο χρήσιμα διαφημιστικά κείμενα μιας online διαφήμισης, καθώς είναι ο επίλογος μιας διαφήμισης, το “κλείσιμο” μιας πώλησης ή γενικά, προτρέπουν και οδηγούν το κοινό προς μία στοχευμένη ενέργεια.

Γιατί “δουλεύει” το Call to Action;

Οι φράσεις προτροπής βασίζονται σε αποδεδειγμένες μεθόδους πειθούς της ψυχολογίας που πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε. Τα call to action “πατούν” πάνω σε τεχνικές όπως την επανάληψη, την αίσθηση του επείγοντος, την προσφορά άμεσης και συμφέρουσας λύσης σε ένα πρόβλημα, την επιβράβευση, την προσμονή, το μυστήριο.  Μερικά ακόμη τέτοια χαρακτηριστικά που θα δεις ενίοτε σε προτροπές είναι και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου, η δημιουργία της σωστής στιγμής, η επιθετικότητα ή η φιλικότητα, η απλότητα, η αμεσότητα, η ευκολία και άλλα.

Αν ακόμα δεν κατάλαβες γιατί δουλεύουν τόσο καλά, είναι σαν το φάε σαλάτα / πάρε ψωμί / δοκίμασες ντολμαδάκια; της μαμάς σου στο τραπέζι που σχεδόν πάντα σε υποχρεώνει να τιγκάρεις το πιάτο σου, σου υπενθυμίζει νόστιμες επιλογές και ναι, μετά τα δέκα σου χρόνια, σε εκνευρίζει αφάνταστα. Αλλά το κάνεις. Μάντεψε γιατί. 🙂

Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Που χρησιμοποιείται το Call to Action;

Είτε σε μορφή κουμπιού μέσα στην εφαρμογή ή την ιστοσελίδα σου, είτε ως σύνδεσμος στο τέλος της διαφήμισής σου, είτε ακόμη ως παρακίνηση σε ένα post σου, ένα CTA μπαίνει παντού και είναι ό,τι πιο χρήσιμο και απαραίτητο σε οτιδήποτε γράφεις online για να γνωστοποιήσεις, να πουλήσεις και να διαφημίσεις ό,τι θελήσεις.

Ο λόγος που όλοι ζητούν Call to Action

Ακριβώς επειδή online τουλάχιστον όλα είναι μετρήσιμα, τα CTAs αποδείχτηκαν με διαφορά ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά στοιχεία και ειδικά στις πωλήσεις. Αυτό, διότι υπενθυμίζουν, δίνουν κίνητρο και διευκολύνουν το κοινό με ένα link ή ένα κουμπί να προχωρήσει σε μια ενέργεια εύκολα και γρήγορα. Πολλές διαφημιστικές καμπάνιες έχουν αποτύχει διότι απλά δεν σκέφτηκαν τις μικρές αυτές προτροπές.

Καθώς η συγκέντρωση του κοινού είναι δύσκολη, οι χρόνοι ταχύτατοι και καθώς ο μέσος χρήστης είναι εκπαιδευμένος να περιμένει ένα εύκολο κλικ στο τέλος κάθε διαφήμισης/ενημέρωσης, όταν δεν το βλέπει πλέον, απλά προχωρά σε κάτι άλλο ξεχνώντας αμέσως.

Οι βασικοί κανόνες για να γράψεις Call to Action

Κράτησε μικρό μέγεθος

Ανάλογα την περίπτωση, η προτροπές σου μπορούν να είναι και ολόκληρες φράσεις ή παράγραφοι. Π.χ. “παρακολούθησε το σεμινάριο και κέρδισε μισή τιμή”.

Τα call to action αποτελούνται από μία λέξη που παρακινεί να κάνεις κάποιος κάτι, π.χ. “περισσότερα” ή από ένα ρήμα σε προστακτική και ίσως ακόμη μία ή δύο λέξεις π.χ. “διάβασε περισσότερα”.

Όταν μιλάμε όμως για πραγματικά αποτελεσματικές προτροπές τότε όσο πιο σύντομες, τόσο πιο αποτελεσματικές. Έτσι, προσπάθησε το λεκτικό της προτροπής σου να μην ξεπερνά τις τρεις λέξεις, ιδανικά όμως προτίμησε μία ή δύο.

Προσάρμοσε το ύφος γραφής και το περιβάλλον

Όταν γράφεις παρακινητικές φράσεις, θα πρέπει να γνωρίζεις τον τρόπο χρήσης και την ορολογία του περιβάλλοντος που θα δημοσιευτούν. Για παράδειγμα, στα κοινωνικά δίκτυα το “κάνε swipe” ή το “κάνε like” είναι ίσως οι δύο κύριες προτροπές για Instagram και Facebook.

Ενικός ή πληθυντικός δεν έχει τόση σημασία, αρκεί να ταιριάζει με το υπόλοιπο λεκτικό. Δεν είναι πολύ ωραίο για παράδειγμα, ένα website να είναι γραμμένο στον πληθυντικό και τα CTAs του να είναι στον ενικό ή ένα post στο Facebook γραμένο σε πληθυντικό να καταλήγει σε προτροπή στον ενικό. Καλό είναι λοιπόν, ακόμη και οι λέξεις που θα επιλέξεις να ακολουθούν το ύφος του υπόλοιπου λεκτικού.

Προτίμησε λέξεις που το κοινό σου θα κατανοήσει

Μερικές φορές το “Εγγράψου” μπορεί να φαίνεται σωστό για CTA προτροπή προς μία φόρμα εγγραφής, μα η λέξη αυτή δεν χρησιμοποιείται πολύ πια, ειδικά από  κοινά μικρότερων ηλικιών. Άρα οφείλεις να μελετήσεις καλά το κοινό σου προτού προβείς στη σωστή επιλογή λέξεων για τα call to action που θα χρησιμοποιήσεις.

Πειραματίσου, δοκίμασε, μέτρησε

Είναι ίσως η σημαντικότερη συμβουλή αυτή καθώς μόνο μέσω πειραματισμών,  δοκιμών και μετρήσεων θα ξέρεις τι call to action δουλεύει καλύτερα για το δικό σου περιεχόμενο και για τη συγκεκριμένη χρήση που το θέλεις.

Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Συμβατικό ή πιο δημιουργικό; Απλό ή με πιο πολλές λέξεις;

“Διάβασε περισσότερα”, “Ψήσε καφέ ακολουθεί σεντόνι” ή “Ξεστραβώσου ελεύθερα”;

Πειραματίσου λοιπόν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί ο χρήστης να περιμένει να δει την παρακίνηση που είναι “εκπαιδευμένος” να βλέπει σε συγκεκριμένα σημεία, όπως για παράδειγμα, “αγόρασέ το” όταν επιθυμεί να προχωρήσει σε μια αγορά. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως, μπορεί ένα πιο “δημιουργικό”, “έξυπνο”, τολμηρό ή ασυνήθιστο λεκτικό προτροπής να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές πάντως, όταν θέλεις άμεσες πωλήσεις, καλό θα ήταν να ακολουθήσεις την πεπατημένη και να μην “παίξεις” πολύ με σημαντικά στοιχεία της ενέργειάς σου που θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά σου. Αντίθετα, για λιγότερο σημαντικές προτροπές, θα πρότεινα να πειραματιστείς όσο θέλεις!

Τα αποτελεσματικότερα call to action για προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, είναι συναισθηματικά

“Χτίσε κοιλιακούς”, “Βρες φίλους”, “Γίνε 10 χρόνια νεότερη”, “Απόκτησέ το πρώτος”,  “Διπλασίασε την ενέργειά σου”, “Καταπολέμησε για πάντα την αυπνία”.

Επικεντρώνονται δηλαδή περισσότερο στο συναίσθημα του κοινού και όχι τόσο στην λογική. Γι’ αυτό, εάν η προτροπή σου στοχεύσει στο πλεονέκτημα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θέλεις να διαφημίσεις, ή αν μιλήσεις για τα θετικά που θα αποκομίσει το κοινό μετά την ενέργεια που το προτέπεις, τότε θα έχεις ένα πολύ ισχυρό call to action.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ CALL TO ACTION

Παρακάτω, μπορείς να βρεις μερικά παραδείγματα λεκτικών για αποτελεσματικά call to action που χρησιμοποιούνται συχνά,

Είναι όλα γραμμένα στον ενικό για συντομία αλλά εσύ προσάρμοσέ τα όπως ταιριάζουν καλύτερα στο υπόλοιπο λεκτικό και το κοινό σου.

Τέλος, είναι χωρισμένα σύμφωνα με την ενέργεια που θέλεις να ακολουθήσει το κοινό σου ή τί χρησιμοποιείται περισσότερο σε πλατφόρμες social media.

Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

CALLS TO ACTION #1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιθυμητή ενέργεια: προτροπή μετακίνησης σε νέα σελίδα με περισσότερες πληροφορίες, video, website, ενημέρωση

Πληροφορίες – Λεπτομέρειες – Κλικ – Κλικ εδώ – Περισσότερα -Δες – Δες εδώ – Δες το video – Δες περισσότερα – Μπες – Ενημερώσου – Μάθε – Μάθε περισσότερα – Πάτησε εδώ – Διάβασε – Διάβασε ακόμα – Σε ενδιαφέρει

CALLS TO ACTION #2 ΑΓΟΡΑ

Επιθυμητή ενέργεια: προτροπή σε αγορά

Αγορά – Αγορά τώρα – Παραγγελία – Προσφορά – Ειδική τιμή – Τελευταία Ευκαιρία – Ευκαιρία – Μοναδικές εκπτώσεις – 50% έκπτωση – Μισή τιμή – Εκκαθάριση – Μόνο σήμερα 50% – Αγόρασέ το – Αγόρασέ το εδώ – Αγορά – Αγορά τώρα – Απόκτησέ το – Κάνε το δικό σου – Πρόλαβέ το – Παραγγελία – Παράγγειλέ το – Το θέλω – Το θέλω τώρα- Κέρδισε έκπτωση – Κέρδισε μισή τιμή – Μην το χάσεις

CALLS TO ACTION #3 ΕΓΓΡΑΦΗ

Επιθυμητή ενέργεια: προτροπή συμπλήρωσης φόρμας εγγραφής – επικοινωνίας

Εγγραφή – Εγγραφή εδώ – Εγγραφή τώρα – Επικοινωνία – Σχόλια – Κάνε εγγραφή – Φόρμα Εγγραφής – Συμπλήρωσε τώρα – Γίνε Συνδρομητής – Γράψου εδώ – Γίνε μέλος – Μίλησέ μας – Επικοινώνησε μαζί μας – Πες το – Στείλε σχόλιο

CALLS TO ACTION #4 DOWNLOAD

Επιθυμητή ενέργεια: προτροπή κατεβάσματος αρχείου

Download – Κατέβασε – Κατέβασέ το – Κατέβασε την εφαρμογή – Σώσε στο κινητό σου – Σώσε το – Σώσε στον υπολογιστή σου – Άμεσα δικό σου – Τώρα στη συσκευή σου

CALLS TO ACTION #5 SOCIAL MEDIA

Επιθυμητή ενέργεια: διάφορα CTAs σε πλατφόρμες social media

Εδώ μπορείς να βάλεις τις γνώριμες λέξεις/ορολογία κάθε πλατφόρμας μόνες τους ή μέσα σε πρόταση. Κάποιοι τις κρατούν ως έχουν ενώ άλλοι τις μεταφράζουν στα ελληνικά. Πάρε μια ιδέα παρακάτω και δες τι σου ταιριάζει καλύτερα:

Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Follow – Like – Swipe up -Share – Connect – Signup – Ακολούθησε – Μου αρέσει – Μοιράσου – Μοιράσου το – Αναδημοσίευση – Συνδέσου – Δες τα στόρις μου / Δες τα stories μου – Κάνε swipe up και… – Κάνε swipe για να δεις… – Κάνε swipe up στο story για να… – Πάτα το link στο προφίλ για να… – Κάνε swipe left για να δεις – Κάνε LIKE και κέρδισε – Κάνε TAG έναν φίλο σου για να… – Κάνε FOLLOW – Δες το review – Connect with me

Γενικά πάντως, πειραματίσου πολύ στο γράψιμο των call to action σε κάθε online ενέργεια και κάνε πολλές δοκιμές για να βρεις τα πιο αποτελεσματικά. Σύντομα, θα τα γράφεις τέλεια.

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *