Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Η συγγραφή του τέλειου σλόγκαν δεν είναι έμπνευση, ούτε υψηλή τέχνη. Είναι πρώτα μελέτη, μετά γερή έρευνα και στρατηγική και έπειτα δημιουργικότητα. Μάθε τα βήματα, δες τις τεχνικές και γράψε το καλύτερο σλόγκαν πανεύκολα!

Αν τα ευφάνταστα και αναγνωρίσιμα σλόγκαν που αρέσουν σε όλους, εσένα σου δημιουργούν άγχος και πιστεύεις πως ποτέ δεν θα μπορούσες να γράψεις ένα τόσο καλό μήνυμα, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις.

Όλοι μπορούν να γράψουν σωστά και αποτελεσματικά σλόγκαν αρκεί να ακολουθήσουν τα σωστά βήματα. Ακόμη κι αν πιστεύεις πως  δεν έχεις το ταλέντο να γράψεις ένα πάρα πολύ δημιουργικό, έξυπνο και “πιασάρικο” σλόγκαν, τότε ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και θα φτάσεις εκεί προτού το καταλάβεις.  Αλλά ας τα πάρουμε απ΄την αρχή:

Τι είναι σλόγκαν; 

Λέγοντας “σλόγκαν” (slogan) στη διαφήμιση, εννοούμε εκείνη τη μικρή φράση 2 με 5 λέξεων που συνήθως συνοδεύει το λογότυπο μιας εταιρείας, μια μάρκας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να θυμόμαστε καλύτερα μια ιδέα, ένα προϊόν, μια υπηρεσία και συνοψίζει σε ελάχιστες λέξεις τα πλεονεκτήματα. Μπορεί να το ακούσεις και ως ατάκα ή μότο.

Το σλόγκαν μπορεί να είναι από χιουμοριστικό μέχρι πολύ σοβαρό, ενώ η αποτελεσματικότητά του, μετρά κυρίως από το πόσο αναγνωρίσιμο είναι από το ευρύ κοινό και πόσο “viral” θα αποδειχθεί.

Ρίξε μια ματιά στη λίστα των ελληνικών σλόγκαν και θα καταλάβεις αμέσως ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια άντεξαν στο χρόνο.

Πότε θα μου ζητηθεί να γράψω σλόγκαν;

Αν ασχολείσαι επαγγελματικά με το γράψιμο, και ειδικά με κείμενα για online διαφημιστικές καμπάνιες, πολύ συχνά. Ένα σλόγκαν είναι χρήσιμο σχεδόν παντού και πλέον, με τις ταχύτητες που “τρέχουν” όλα, οι εταιρείες τα αλλάζουν σαν τα πουκάμισα! 😀

Οπότε θα σου είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις τα στάδια δημιουργίας ενός σλόγκαν που αποτελούνται από τη μελέτη των ζητουμένων, τη συλλογή πληροφορίας, την έρευνα, τη στρατηγική και το δημιουργικό κομμάτι της συγγραφής του.

Πάμε να τα δούμε:

ΒΗΜΑ 1: Μελέτησε τα ζητούμενα

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Η διαδικασία λοιπόν ξεκινά αφού απαντήσεις μερικά ερωτήματα ως προς τα ζητούμενα του σλόγκαν και κάποια διαδικαστικά. Όπως σε ποια γλώσσα θα γραφτεί το σλόγκαν.  Καλό είναι να γνωρίζεις πως τα σλόγκαν στα Αγγλικά είναι πιο εύκολα να τα γράψει κανείς, είναι πιο εύχρηστα -ειδικά σε online περιβάλλοντα- και πιο σύντομα. Όμως, δεν ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη, πέρα από τη γλώσσα του σλόγκαν που ψάχνεις, θα πρέπει να διευκρινήσεις και τους στόχους του καθώς και τη χρονική διάρκεια που θα χρησιμοποιηθεί.

Ένα σλόγκαν που θα ακολουθεί για πάντα μια μάρκα ή μια εταιρεία, θα είναι πολύ διαφορετικό από ένα σλόγκαν μιας καμπάνιας που θα διαρκέσει εβδομάδες ή το πολύ, μήνες.

Όλα αυτά τα ζητούμενα βέβαια, απαντώνται συνήθως στο λεγόμενο brief, όμως σε περίπτωση που είσαι freelancer και οφείλεις εσύ να δημιουργήσεις το brief, πρέπει να θέσεις τα παραπάνω ερωτήματα στον πελάτη σου, καθώς και όποια άλλα θεωρήσεις ότι θα χρειαστούν.

Για παράδειγμα, ποιο ήταν το προηγούμενο σλόγκαν της μάρκας εάν υπήρχε, πόσο καιρό χρησιμοποιήθηκε, ποια είναι τα σλόγκαν του ομίλου, των διαφημιστικών εκστρατειών που “τρέχουν” ή “έτρεξαν” στο παρελθόν και γενικά ποια μηνύματα έχει χρησιμοποιήσει η μάρκα στις διαφημίσεις της και πώς συνηθίζει να μιλά στο κοινό της;

ΒΗΜΑ 2 : Η συλλογή πληροφορίας

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό βήμα. Οφείλεις να κάνεις μια μικρή έρευνα και να μάθεις περισσότερα για τη μάρκα πίσω από το σλόγκαν που θέλεις να γράψεις.

Από τον κλάδο και την ιστορία της μέχρι τους ανθρώπους και τη γκάμα προϊόντων ή υπηρεσιών της.  Ψάξε στο website της, ρώτησε τους πελάτες, το προσωπικό, γενικά μάθε ό,τι μπορείς. Σημείωσε σε 1-2 παραγράφους τα κυριότερα στοιχεία που θα βρεις.

Συνήθως, όταν σου αναθέτουν τη συγγραφή σλόγκαν, τότε τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, διότι σου δίνεται όλη τη σημαντική πληροφόρηση, ή τέλος πάντων, εκείνη που θεωρούν πως είναι απαραίτητη.

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

ΒΗΜΑ 3: Ανταγωνισμός και έρευνα

Αυτό το βήμα έχει πολλή μελέτη. Πρέπει να βρεις όλα τα σλόγκαν του ανταγωνισμού και να τα καταγράψεις, όχι μόνο τα σημερινά αλλά και εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν. Πρέπει έπειτα να ψάξεις και τα σλόγκαν του ανταγωνισμού στο εξωτερικό από τις μεγάλες και διάσημες μάρκες του κλάδου μέχρι εκείνες που μοιάζουν περισσότερο με τη δική σου.

Το ψάξιμο στις αγορές του εξωτερικού γίνεται για να πάρεις ιδέες και διότι δυστυχώς, το αρχείο των ελληνικών σλόγκαν είναι φτωχό, καθώς δεν θα τα βρεις εύκολα online και συγκεντρωμένα όλα σε ένα σημείο ανά κλάδο, μα διάσπαρτα και ελάχιστα. Έχω κάνει μια μικρή προσπάθεια να ξεκινήσω να τα συγκεντρώνω εδώ για να τα κατηγοριοποιήσω, αλλά προς το παρόν μοιάζει με βελόνα στα άχυρα και βοηθά ελάχιστα.

Ένας ακόμη λόγος της έρευνας αυτής είναι και η αποφυγή κινδύνων. Πολλοί, νομίζοντας πως γνωρίζουν καλά την αγορά, παραβλέπουν το βήμα αυτό, όμως μου έχει τύχει πολλές φορές να δω να προτείνονται ή και να δημοσιεύονται παρόμοια σλόγκαν με ανταγωνιστικές μάρκες που αποσύρονται αμέσως μετά. Κι όλα αυτά διότι ο δημιουργός τους παρέλειψε τη λεπτομερή έρευνα του ανταγωνισμού. Μην το προσπεράσεις λοιπόν αυτό το βήμα, όσο βαρετό ή δύσκολο σου μοιάζει.

ΒΗΜΑ 4: Η στρατηγική σου με μια λέξη

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Γράψε τώρα τη λίστα με τα κυριότερα στοιχεία, τα οποία διαχωρίζουν τη μάρκα σου από τον ανταγωνισμό της. Ιδανικά με μία λέξη το καθένα. Ή τέλος πάντων, εκείνα τα στοιχεία που θέλουν να υπερισχύσουν στο σλόγκαν. Τί είναι αυτό που η μάρκα σου κάνει καλύτερα;

Μπορεί τα στοιχεία που θα βρεις να αφορούν την τιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών, μπορεί να αφορούν την ποιότητα παραγωγής, την ιστορικότητα της μάρκας, την κουλτούρα της, το όραμά της, τη διαχρονικότητα, ακόμη και την ιδιαίτερη καταγωγή της.

Τέτοιαες λέξεις όπως: φθηνή, αμερικάνικη, ποιοτική, παραδοσιακή, κτλ, είναι εκείνες που θα απαρτίσουν τη λίστα σου και θα χαράξουν τη στρατηγική σου  ώστε αργότερα να σε οδηγήσουν στη σωστή και αποτελεσματική δημιουργία του σλόγκαν.

! Πρόσεξε λίγο αυτό το σημείο, διότι πολλές φορές, τα στοιχεία που εσύ πιστεύεις πως μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια μάρκα μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με αυτά που θα σου δοθούν από την ίδια τη μάρκα.

Ακόμη, τυχαίνει συχνά μια μάρκα να είναι το ακριβώς αντίθετο από όσα ισχυρίζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι καθόλου φθηνή ή τόσο ποιοτική όσο νομίζει, όμως ο πελάτης σου να επιμένει να χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία, ώστε να χαρακτηριστεί από αυτά μέσω του σλόγκαν της.

Καλό είναι λοιπόν να ξέρεις, πως αυτό είναι απόφαση marketing και όχι του κειμενογράφου, του blogger ή του freelancer. Μπορείς να πεις την άποψή σου εάν διαφωνείς ή εάν πιστεύεις πως κάποιο άλλο στοιχείο της είναι δυνατότερο και αποτελεσματικότερο για την επικοινωνία της μάρκας, όμως η απόφαση αυτή συνήθως δεν είναι δική σου.

Παρένθεση: Από την πείρα μου, όσοι επέλεξαν σλόγκαν βασισμένα σε στοιχεία αναληθή, είτε αναγκάστηκαν να αλλάξουν σύντομα σλόγκαν είτε έχασαν μεγάλο μερίδιο της αγοράς κι αυτό, διότι σήμερα το καταναλωτικό κοινό δεν χειραγωγείται εύκολα καθώς έχει πλέον βήμα να ακουστεί η άποψή του.

Κριτικές, σχόλια, ποστ, φωτογραφίες, είναι πολύ δύσκολο να προσποιηθείς ποιότητα ή τιμές που δεν έχεις στις μέρες των social media. Καλύτερα λοιπόν, να εστιάσεις το σλόγκαν σου σε ένα άλλο δυνατό σου στοιχείο.

Σε κάθε περίπτωση όμως και προτού προχωρήσεις στο επόμενο βήμα, πρέπει να επιλέξεις από τη λίστα σου μόνο ένα ή το πολύ δύο στοιχεία με τα οποία θα συνεχίσεις.

Σημείωσε ωστόσο, πως εάν επικεντρωθεί σε ένα μόνο στοιχείο, το σλόγκαν σου θα είναι δυνατότερο ενώ σε όσα περισσότερα, τόσο πιο αδύναμο και περιοριστικό.

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Για παράδειγμα, στο γνωστό σλόγκαν “και του πουλιού το γάλα” των σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος, το ένα και μοναδικό στοιχείο της λίστας με το οποίο αποφασίστηκε να αναζητηθεί το σλόγκαν από τον κειμενογράφο, ήταν η ποικιλία.

Βήμα 5: Η δημιουργία του σλόγκαν

Για πολλούς, αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο και ναι, θα συμφωνήσω, αλλά μόνο στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ξεκινήσει από αυτό το βήμα. Όμως συμβαίνει συχνά.

Βλέπεις, ένα σλόγκαν “παντρεύεται” μια μάρκα, μπορεί να την κάνει γνωστή και να μπει στα στόματα χιλιάδων ανθρώπων για χρόνια (βλέπε: είμαι μακαρονάς τι να κάνουμε) και κυριολεκτικά χτίζει καριέρες στη διαφήμιση, συνδεόμενο με ατόφιο ταλέντο. Ακριβώς λοιπόν λόγω της αίγλης του αυτής, πολλοί θεωρούν πως μπορούν έτσι απλά να σκαρφιστούν μια “πιασάρικη” φρασούλα και να πάρουν τη δόξα. Σπάνια όμως το πετυχαίνουν.

Για μένα, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον και απολαυστικό σημείο της δουλειάς μου και μεταξύ μας, μετά από λίγο καιρό εξάσκησης, πολύ εύκολο. Σύντομα θα γίνει και για σένα, αλλά μόνο εάν έχεις ολοκληρώσει όλα τα προηγούμενα βήματα και έχεις καταλήξει στην πολυπόθητη λέξη – κλειδί πάνω στην οποία μπορείς να “παίξεις”.

Με αυτή τη λέξη καρφωμένη στο μυαλό σου, μπορείς τώρα να ψάξεις ό,τι πετά και κινείται για να βρεις ή να γράψεις τη μαγική φράση που θα λατρέψει και ο πελάτης και το κοινό σου.

Οι πιθανοί δημιουργικοί δρόμοι ενός σλόγκαν

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Όπως θα διαπιστώσεις, υπάρχουν πολλά είδη σλόγκαν ώστε να κάνεις πολλές δοκιμές και να συνδυάσεις περισσότερα από ένα είδη για να βρεις εκείνο που θα ταιριάξει καλύτερα στην δική σου περίπτωση.

Σου παραθέτω παρακάτω τα πιο αποτελεσματικά:

Τα σλόγκαν λαϊκής σοφίας
Απαρτίζονται είτε εξ’ ολοκλήρου είτε μερικώς από φράσεις γνωστές στην καθημερινότητά μας από την ελληνική λαϊκή σοφία.

Στο γνωστό σλόγκαν “και του πουλιού το γάλα“, η φράση προήλθε εξ ολοκλήρου από μια γνωστή λαϊκή έκφραση στην Ελλάδα που “έδεσε” τέλεια με τη μάρκα και την πραγματικά μεγάλη ποικιλία που προσφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό της.

Ψάξε κι εσύ σε γνωστές φράσεις από τη λαϊκή σοφία μας. Το αγαπημένο μου Γνωμικολογικόν και ειδικά η κατηγορία του “Λαϊκή Σοφία”, έχει συγκεντρώσει όλες τις εκφράσεις που θα χρειαστείς για να βρεις κάποιο που ταιριάζει στη μάρκα σου. Ξεκίνησε από τις ελληνικές παροιμίες. Μόνο πρόσεξε μην το έχει προλάβει άλλος!

Τα σλόγκαν με ρυθμό
Σε μερικές περιπτώσεις, τα σλόγκαν με ρυθμό και ρίμα όταν είναι καλά, γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα γνωστά. Οι πιο παλιοί  θυμόμαστε καλά το “Η μαμά μου η καλή, καθαρίζει με Roli” και το “Αν το δηλώσεις, μπορεί να το σώσεις” καθώς και το πολύ καλό “Γάλατα υπάρχουν πολλά, ΝΟΥΝΟΥ όμως ΕΝΑ!”

Κάποια ίσως σήμερα να σου ακούγονται πολύ παιδικά και άλλα, πολύ αστεία όμως αν το δουλέψεις λίγο μπορεί να βρεις εκείνο που ταιριάζει τέλεια στη μάρκα. Δεν χάνεις τίποτε, δοκίμασε να γράψεις μερικά σλόγκαν με ρυθμό ή σε ομοιοκαταληξία, μερικές φορές θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα.

Δοκίμασε το απλό και πολύ εύχρηστο εργαλείο “Ομοιοκαταληξίες” του Melobytes για να βρεις λέξεις που μπορεί να σου ταιριάξουν.

Τα σλόγκαν – λογοπαίγνια
Είναι τα μηνύματα με τις λεγόμενες “κειμενογραφιές” και κάποιοι τα αποφεύγουν συστηματικά βλέποντας τα συνήθως τραβηγμένα λογοπαίγνια των κειμενογράφων, που πολλές φορές είναι άτοπα και άσχημα. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, δουλεύουν εκπληκτικά.

Καλά κάνεις και τα σνομπάρεις γενικώς, όμως μην τα αποκλείσεις εάν ψάχνεις σλόγκαν. Παίξε λίγο με τη μάρκα αν το σηκώνει και δώσε τους μια ευκαιρία, γιατί μπορεί να σου βγει κάτι συμπαθητικούλι όπως το “Όχι από τζάκι… από Τζόκερ” ή κάτι διαχρονικό όπως το “Μεταξύ μας… Metaxa” και το “Ο επιμένων ελληνικά!” που άλλαξε για πάντα και το ρητό του Τολστόι.

Τα σλόγκαν – συνθήματα
Είναι εκείνα τα σλόγκαν που μοιάζουν με συνθήματα στους τοίχους όπως το υπέροχο Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε  ή μηνύματα επαναστατικού κινήματος με ένα τσικ από χιούμορ όπως το “Γιατί είμαστε μακαρονάδες”!

Εάν η περίπτωση το σηκώνει, φαντάσου το κοινό σου ως ένα ιδιαίτερο σύνολο ανθρώπων με έναν κοινό στόχο και γράψε ένα σύνθημα. Που ξέρεις.

Τα χιουμοριστικά ή τρελά σλόγκαν
Εδώ, πάντα με τη στρατηγική σου στο νου, γράψε τρέλες. Ένα σαμπουάν μπύρας, ελάχιστους ανθρώπους θα τους οδηγούσε στο σλόγκαν “Και μην το πιείτε, λουστείτε!” όμως εσύ πρέπει να αποκτήσεις μια τόσο δημιουργική σκέψη. Εξάσκησέ την, γράψε πολλά άκυρα χωρίς φόβο και δες που θα σε πάει.

Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και δεν θα το εκτιμήσουν όλοι οι πελάτες, όμως κατά τη γνώμη μου, ένα τρελό φαινομενικά σλόγκαν μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική λύση.

Το σλόγκαν στη γλώσσα του κοινού σου
Μελέτησε καλά το κοινό σου και γράψε μερικά σλόγκαν στη γλώσσα που μιλάει. Χρησιμοποίησε τις λέξεις του και κλείσε του το μάτι για να το κερδίσεις. Από αργκό,  μέχρι εταιρική ξύλινη γλώσσα, όλα παίζουν. Αν πάλι ψάχνεις κάτι πολύ εξεζητημένο ρίξε μια ματιά στο λατρεμένο slang.gr και πάρε ιδέες, ψάξε στις γνωστές εκφράσεις της γλώσσας μας ή απλά, διασκέδασέ το. 🙂

Και 4 “μυστικά” μεταξύ συναδέλφων

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

1. Μην βιαστείς
Η συγγραφή σλόγκαν δεν είναι διαδικασία ωρών. Σίγουρα πολλοί βιάζονται αλλά εδώ μην δεχτείς μια σύντομη προθεσμία. Ένα σωστό σλόγκαν μπορεί να σου πάρει μέρες ή και βδομάδες.

Ζήτησε αρκετό χρόνο και θα δεις πως θα πιάσει τόπο. Πρέπει να δουλευτεί καλά μέσα σου, να ξυπνήσει αναμνήσεις, εκφράσεις, να σε βάλει να ψάξεις στα πιο παράξενα μέρη και να το συζητήσεις πολύ.

2. Ετοιμάσου για την απόρριψη
Κανένα σλόγκαν δεν είναι τέλειο αν δεν αρέσει εξίσου και στον πελάτη και κυρίως, αν δεν αγοραστεί. Αυτό σημαίνει πως παρότι θες το χρόνο σου για να το γράψεις, πρέπει να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου την περίπτωση πως ίσως απορριφθεί.

Όσο τέλειο κι αν σου μοιάζει, όσο κι αν το αγαπάς, όσο κι αν κόπιασες, να είσαι πάντα έτοιμη/ος να δεχτείς την κριτική του ή την απόρριψη. Γι’ αυτό ποτέ μην παρουσιάζεις ένα μόνο σλόγκαν, μα και ποτέ πάνω από τρία.

3. Είναι πιθανό να γίνει viral μια οποιαδήποτε άλλη ατάκα και όχι το σλόγκαν σου
Πάρα πολλά διαφημιστικά σλόγκαν έχουν περάσει στη λήθη και αυτό τελικά που έμεινε και χαρακτηρίζει την μάρκα είναι μια τυχαία χιουμοριστική ατάκα από το διαφημιστικό τους.

Από το “τυχαίο, δεν νομίζω”, μέχρι το “πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι” και βασικά κάθε ατάτα του Ομορφάντρα, όλα έμειναν για χρόνια στο μυαλό μας, εκτός από το σλόγκαν της μάρκας. Άρα μην πέσεις από τα σύννεφα αν συμβεί κάτι τέτοιο, ένας καλός ηθοποιός ή ένα υπέροχο και αστείο σενάριο, έχουν τη δύναμη να “καπακώνουν” συχνά το σλόγκαν ή και την ίδια τη μάρκα. Αν θες τη γνώμη μου, όλα  αυτά μακροπρόθεσμα, είναι για καλό.

4. Παρουσίασε σωστά το σλόγκαν σου για να μην το “κάψεις”
Έχω δει συναδέλφους απλά να γράφουν το σλόγκαν σε ένα email και να το στέλνουν στον πελάτη τους, άλλους να το λένε στο τηλέφωνο και άλλους να γράφουν λίστες ολόκληρες από σλόγκαν και να τα παρουσιάζουν αυτοπροσώπως. Πολλές φορές, χειρόγραφα. Ακόμη, σε μία δύσκολη περίπτωση κάποτε, είχαν δοθεί από συνεργάτες μου πάνω από 30 διαφορετικά σλόγκαν για να επιλεχθεί τελικά εκείνο που έγραψε… ο πελάτης!

Η παρουσίαση του/των σλόγκαν σου δεν διαφέρει από καμία άλλη παρουσίαση και πρέπει να είναι λεπτομερής και με αρχή-μέση-τέλος όπως κάθε παρουσίασή σου αλλιώς την αδικείς. Με λίγα λόγια, εκθέτεις τα ζητούμενα του brief, παρουσιάζεις τα στοιχεία της έρευνάς σου, τεκμηριώνεις τη στρατηγική σου, παίρνεις τη συναίνεση του πελάτη για όλα αυτά και μόνο τότε, έχοντας και οι δυο στο μυαλό σας ακριβώς τους ίδιους στόχους και δεδομένα, τότε παρουσιάζεις το/τα σλόγκαν σου.

Οπτικά δε, πάντοτε φροντίζεις να καταλαμβάνουν μια οθόνη το καθένα και να τα έχει προσθέσει κάποιος σχεδιαστής μαζί με το λογότυπο και μάλιστα, εφαρμοσμένα σε ένα ή δύο διαφορετικά περιβάλλοντα ώστε να τα δει ο πελάτης στην πράξη. Σε μια καταχώρηση, σε ένα banner, σε περιβάλλον mobile, δεν έχει σημασία.

Εάν κάποιο σλόγκαν, το πιστεύεις περισσότερο από τα άλλα, μην το κρύψεις.  Πες το. Εάν πάλι, έχεις μόνο ένα καλό σλόγκαν, μην ρισκάρεις να το παρουσιάσεις μόνο του. Τοποθέτησέ το δίπλα σε δύο πιο αδύναμα και θα έχεις σχεδόν σίγουρη την επιλογή του.

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσεις πιο σωστά και πιο εύκολα στη συγγραφή ενός σωστού και αποτελεσματικού σλόγκαν. Θα δεις πως αν εξασκηθείς λίγο, σύντομα θα γράφεις πιο εύκολα σλόγκαν και γενικά ωραίες ατάκες που μένουν για τα κείμενά σου αλλά μέχρι τότε, θέλει δουλειά.

Γράψε το τέλειο σλόγκαν

Άσκηση συγγραφής
Αν δεν έχεις ξαναεμπλακεί στη διαδικασία συγγραφής σλόγκαν, άνοιξε ένα οποιοδήποτε εταιρικό site, διάβασε λίγα για αυτό και προσπάθησε να εφαρμόσεις τα παραπάνω βήματα για να γράψεις μερικά δικά σου σλόγκαν.
Έπειτα, γράψε τα εδώ στα σχόλια ή στο γκρουπ μας “Μεταξύ Γραφιάδων” στο Facebook για να πάρεις τις γνώμες των συναδέλφων και συμβουλές! Αν αντέχεις κριτική φυσικά. 😀

Διάβασε ακόμη:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *