Guest Post: Η Πολύτιμη Δήλωση Της Άγνοιας από τη Μαίρη Χαρίσκου

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που κράτησα από τη σχολή των οικοξεναγών ήταν πως είναι προτιμότερο να δηλώνουμε στο κοινό μας ότι δε γνωρίζουμε κάτι σε μία ερώτηση παρά να τους αραδιάζουμε ένα σκασμό αρλούμπες.

Δεν έχεις τη δυνατότητα να γνωρίζεις τους ακροατές σου και οι πιθανότητες να υπάρχει ανάμεσα τους, κάποιος με καλύτερες γνώσεις για το θέμα και να γίνεις ρεζίλι, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.

Και συνέβη αρκετές φορές να υπάρχουν στο κοινό μου ακόμα και άτομα με διδακτορικά σχετικά με το περιβάλλον και την άγρια ζωή που δε τους απασχολούσε τόσο να ενημερωθούν από μένα όσο το να επισκεφτούν την περιοχή.

Το ίδιο μοτίβο είδα και φέτος που αποφάσισα να γραφτώ σε ένα ΙΕΚ γραφιστικής για να αποκτήσω απλά το χαρτί μια και είμαι αυτοδίδακτη. Είδα καθηγητές να λένε αρλούμπες στα παιδιά που φανέρωναν την άγνοια τους επί του θέματος αλλά είδα και καθηγήτρια που απάντησε με ένα “δεν είμαι σίγουρη, θα το κοιτάξω και θα επανέλθω”. Και όντως το κοίταξε. Και ποτέ δεν την άκουσα να λέει αρλούμπες στα παιδιά. Και κέρδισε το σεβασμό μου.

Στο ίντερνετ φυσικά επικρατεί η ξερολίαση. Και η στεγνή αντιγραφή χωρίς προσωπική έρευνα και σκέψη.

Γενικότερα είμαι θύμα αντιγραφής συχνά. Πολλές φορές τσεκάρω τα υπόλοιπα θέματα των ιστοσελίδων που με αντιγράφουν και σπάνια θα δω κάποιο δικό τους θέμα. Το copy-paste και το Google Translator κάνουν πάρτυ στα κείμενα τους.

Αντικειμενικά, δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με τα θέματα που “γράφουν” για το κοινό τους. Κι αυτό φαίνεται. Για παράδειγμα, χθες το βράδυ σχεδόν έκλαψα από τα γέλια διαβάζοντας μια λίστα με όσα πρέπει να διαθέτει κάποιος στο σπίτι του για την περίπτωση του “SHTF”.

Στο urban λεξικό, το αρκτικόλεξο αυτό βγαίνει από το “When the Shit Hits the Fun” που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε την ελληνική φράση “όταν όλα πάνε σκατά”, ή “όταν όλα πάνε κατά διαόλου” και έχει να κάνει με τις ακραίες καταστάσεις που μπορείς να ζήσεις σε μια οικονομική κατάρρευση, έναν τυφώνα, ένα σεισμό, τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο ή ακόμα και σε μια επέλαση των ζόμπι.

Ανάμεσα λοιπόν στη λίστα που πρότεινε κάποιος στο ελληνικό κοινό του, εκτός από όπλα, σφαίρες, μαχαίρια και λοιπά πολεμοχαρή παιχνίδια των αμερικάνων preppers, ήταν και καπάκια βάζων με δαχτυλίδια σύσφιξης. Αν ρωτούσε τη μαμά του το γατάκι, θα ήξερε πως δεν έχουμε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα. Κονσερβοποιούμε με καπάκια στα οποία το “δαχτυλίδι σύσφιξης” είναι ενσωματωμένο. Αντικειμενικά δεν έχει κονσερβοποιήσει ποτέ στη ζωή του αυτός ο άνθρωπος, παρόλο που κάπου παρακάτω στο site του θα δείτε και συνταγές κονσερβοποίησης.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε κάποιον που γράφει και κάποιον που απλά αντιγράφει.

Ο γραφιάς θα ερευνήσει πριν να γράψει κάτι για να μην εκτεθεί. Δε θα ντραπεί να δηλώσει άγνοια σε κάποια ερώτηση που δε μπορεί να απαντήσει και θα επανέλθει μετά με τη σωστή απάντηση. Ο γραφιάς αναπτύσσει σχέση εμπιστοσύνης με το αναγνωστικό κοινό του, δεν είναι απλός αναμεταδότης. Μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια μηχανή.

Αρχή σοφίας, της αγνοίας η γνώση

Που το έχει πει ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος. Εκτός κι αν το έχει πει ο Σωκράτης. Βασικά, τους βρίσκω και τους δύο να το έχουν πει σύμφωνα με διάφορες ιστοσελίδες. Δεν το έχω διαβάσει προσωπικά σε κανένα αυθεντικό κείμενο οπότε ότι κι αν υποστηρίξω ως ξερόλας υπάρχει πιθανότητα 50% να γίνω ρεζίλι.

Θα μπορούσα φυσικά, να αφιερώσω περισσότερο χρόνο για να ψάξω ποιος από τους δύο το είπε αλλά βαριέμαι. Στην τελική, θα μπορούσα να μη χρησιμοποιήσω καθόλου τη φράση για να είμαι ασφαλής. Άλλωστε δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο στο κείμενό μου. Εκτός βέβαια κι αν παίζει ρόλο αλλά τη χρησιμοποίησα έξυπνα υπέρ μου χωρίς να εκτεθώ. Εσείς θα μου πείτε.

Μαίρη Χαρίσκου.Blogger, Designer, Founder of sheblogs.eu

Μαίρη Χαρίσκου  
Blogger, Designer, Founder of sheblogs.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *