Κάνε τα γραπτά σου να ξεχωρίζουν

Ως επαγγελματίας, το δικό σου κείμενο, οφείλει να ξεχωρίσει ακόμη κι αν μιλάει για το πιο βαρετό πράγμα. Διότι μόνο έτσι θα έχεις δουλειά.

Εκτός από ένα καλογραμμένο κείμενο που πάνω-κάτω πολλοί μη επαγγελματίες μπορούν να γράψουν, υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που ίσως σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις.

Εμμένοντας λοιπόν στα βασικά της συγγραφής, ακόμη κι αν καλείσαι να γράψεις για επενδυτές ή κτηματομεσιτικά, οφείλεις να θυμάσαι τους βασικούς κανόνες που οφείλει να ακολουθεί κάθε καλός συγγραφέας, ό,τι κι αν θελήσει να γράψει:

Γράφε σωστά

Τα γραμματικά λάθη είναι πρόβλημα για έναν επαγγελματία της γραφής. Παλιότερα, υπήρχαν οι επιμελητές, όμως τότε υπήρχε και το τυπωμένο χαρτί οπότε κανείς δεν ρίσκαρε πολλά λάθη.

Τώρα που ο κύριος τρόπος επικοινωνίας είναι ηλεκτρονικός, κανείς δεν θυσιάζει έναν μισθό για να προσλάβει επιμελητές, ενώ οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου έχουν παράλληλα και την ευθύνη της δημοσίευσης των γραπτών τους ή έστω να διορθώνουν και να διαμορφώνουν τα κείμενά τους ώστε να είναι έτοιμα για δημοσίευση χωρίς ενδιάμεσο έλεγχο. Οπότε καταλαβαίνεις πως δεν έχεις περιθώρια για ορθογραφικά και συντακτικά λάθη αν θέλεις να σε πάρουν στα σοβαρά.

Και στις μέρες μας, είναι τόσο πολύ εύκολο να κάνεις έναν ορθογραφικό έλεγχο των γραπτών σου. Ενεργοποίησε τον ορθογραφικό έλεγχο στο word, ή βάλε στο Gmail το κείμενό σου και αμέσως θα υπογραμμιστούν τα όποια λάθη. Πάντως, σε καμία περίπτωση μην επιτρέπεις στον εαυτό σου ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. 

Έλεγχε τα στοιχεία σου

Ποτέ μην παίρνεις ως δεδομένο ένα στοιχείο της έρευνάς σου από μία μόνο πηγή. Διασταύρωνε πάντοτε τα δεδομένα σου και επίσης, φτιάξε σιγά-σιγά έναν οδηγό από έμπιστες πηγές που θα χρησιμοποιείς και μελλοντικά. Η Wikipedia είναι ένας σχετικά ασφαλής τόπος για να ξεκινήσεις μια έρευνα, ενώ για κάθε επιστημονικό θέμα, οι σελίδες των πανεπιστημίων είναι καλές πηγές ενώ το Nature συνεχίζει να είναι η κορυφή.

Οποιοδήποτε λάθος στα στοιχεία σου, εκθέτει όχι μόνο εσένα αλλά και τον πελάτη σου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, εάν το λάθος προκαλέσει και buzz, αποκτήσει δηλαδή πολλά click στα social media, η ζημιά που μπορείς να κάνεις είναι σημαντική.

Σκέψου το έτσι: με κάθε κείμενο που σου ανατίθεται, ουσιαστικά αντιπροσωπεύεις τον πελάτη σου στα μάτια του κοινού. Είτε γράφεις επώνυμα, είτε κάνεις ghost writing, με ένα κακό κείμενο πλήττεις τη δική του δημόσια εικόνα ή του brand του. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το επαγγελματικό γράψιμο έχει ευθύνες που οφείλεις να παίρνεις σοβαρά.

Τα στοιχεία όμως που κάνουν τα κείμενα ενός συγγραφέα πραγματικά να ξεχωρίζουν, βρίσκονται ένα ακόμη επίπεδο πιο πάνω:

Κάνε την έρευνά σου διαφορετικά

Αφού πάρεις όλη τη χρήσιμη πληροφορία για να γράψεις το κείμενό σου, δώσε λίγο παραπάνω χρόνο στην έρευνά σου και εμπλούτισε το κείμενο με πράγματα που δεν θα δει κάποιος συχνά στο είδος των κειμένων που σου δόθηκε.

Λίγα νούμερα μιας στατιστικής, μια συμβουλή των παλιών, ένα quote, μια σύντομη παλιά ιστορία/μύθος/θρύλος, ένα τρικ που λίγοι ξέρουν.

Δώσε μια νέα διάσταση στο θέμα σου, κάνε το κείμενο ακόμη πιο πλούσιο για τον αναγνώστη σου και εντυπωσίασε τον πελάτη σου με την έρευνα και τη χρησιμότητα του περιεχομένου που του παρέχεις.

Ένα επαγγελματικό κείμενο, είτε το υπογράφεις εσύ είτε άλλοι, πρέπει πάντοτε να βγάζει λίγη προσωπικότητα για να ξεχωρίσει. Θέλει λίγο χιούμορ, τη δική σου γνώμη εκεί που χρειάζεται, τις παρατηρήσεις ή τις συμβουλές σου.

Γενικά, βάλε λίγο παραπάνω από τον εαυτό σου σε κάθε κείμενο, ακόμη κι αν το θέμα του δεν το “επιτρέπει”. Για παράδειγμα, ένα κείμενο για ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον αν περιέχει σημαντική πληροφόρηση που όμως δείχνει πιο προσωπική, κάτι σαν:

“και μην το κάνεις όπως εγώ, εσύ διάβασε προσεκτικά όλα τα ψιλά γράμματα του συμβολαίου και διασφάλισε πως ο όρος που αφορά οδοντίατρους, εννοεί όχι μόνο χειρουργεία και έκτακτα αλλά και σφραγίσματα και επισκέψεις ρουτίνας

Επίλογος

Είναι σημαντικό να ξέρεις πως παρότι το επάγγελμα είναι για λίγους, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Κι αυτό, διότι για πολλούς, η συγγραφή είναι ένα επάγγελμα με αίγλη που θα το κάνουν με όποιο τίμημα. Άλλοι δωρεάν, άλλοι αντιγράφοντας και άλλοι συνθέτοντας κείμενα με τα πρώτα στοιχεία που θα βρουν σε μια απλή αναζήτηση στη Google.

Αυτός είναι ο λόγος που λίγοι bloggers τα καταφέρνουν να κάνουν το γράψιμο επάγγελμα. Διότι ακολουθούν την πεπατημένη (έρευνα – πληροφορία – καταγραφή και αντιγραφή ενίοτε) ενώ η δουλειά μας δεν είναι η καταγραφή. Είναι η συγγραφή και μάλιστα η δημιουργική συγγραφή.

Ο αληθινός επαγγελματίας δημιουργός περιεχομένου, οφείλει να ανεβάσει τον πήχη ψηλά για να κερδίσει τη δουλειά με το να παράγει ακόμη πιο χρήσιμο περιεχόμενο και έτσι, να δείξει το πραγματικό ταλέντο του, να πληρωθεί καλά και να συνεχίσει να παίρνει δουλειές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *