Κάνε τον πελάτη να σε προτιμήσει – 5 συμβουλές για freelancers

Δες τα 5 σοβαρότερα σημεία για να ξεχωρίσεις ως freelancer κειμενογράφος, αρθρογράφος ή blogger, να κερδίζεις περισσότερα project και να μην χρειάζεται να ρίχνεις τις τιμές σου.

Πολλοί κειμενογράφοι και γενικά οι επαγγελματίες γραφιάδες θεωρούν πως κερδίζεις τα project με τις χαμηλές τιμές, μα αυτό είναι μια τεράστια παγίδα στην οποία πρέπει να αποφύγεις να πέσεις.

Έχεις τόσα όπλα να κρατήσεις έναν πελάτη, πρωτίστως με το γράψιμό σου, που είναι κρίμα το πρώτο που θα “παίζεται” να είναι το εισόδημά σου.

Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στα παρακάτω και θα δεις ότι η τιμή σου δεν θα μπαίνει ποτέ στο τραπέζι από κάποιο σημείο και μετά:

➡ Τήρησε τα deadlines

Οι χρόνοι παράδοσης ενός κειμένου είναι ιεροί. Δεν έχω χάσει ποτέ μα ποτέ deadline και είναι το πρώτο που κοιτάω όταν μου ζητείται να γράψω ένα κείμενο. Εάν δεν είμαι σίγουρη ότι θα προλάβω να το έχω έτοιμο στην ώρα του, προτιμώ να συστήσω κάποιον άλλο συνάδελφο παρά να “κρεμάσω” τους πελάτες μου.

Επίσης, προσπαθώ σχεδόν πάντοτε να παραδίδω λίγο νωρίτερα, διότι ειδικά όταν πρόκειται για ηλεκτρονικά μέσα και προγραμματισμένες δημοσιεύσεις, μπορεί να χρειάζονται αλλαγές, διορθώσεις ή λίγο παραπάνω χρόνο για το CMS και το ανέβασμα στο website.

➡ Να είσαι πάντα εκεί

Δυστυχώς, όπως θα συνέβαινε κι αν δούλευες σε ένα γραφείο, δεν πρέπει να αποφεύγεις τους πελάτες σου. Το ξέρω ότι τις περισσότερες φορές είναι κουραστικοί και πως σου τρώνε τον χρόνο άδικα, όμως η μεγάλη σου προθυμία και πλήρη διαθεσιμότητα στην αρχή μιας συνεργασίας, βάζει τα θεμέλια για πλήρη ελευθερία μετά.

Χρειάζεται χρόνος για να μάθεις το brand και τον επιχειρηματία, για να μάθεις τον τρόπο σκέψης και τους σκοπούς του και κυρίως για να σε εμπιστευτεί. Πίστεψέ με, εάν οι κεραίες σου λειτουργήσουν καλά και η δουλειά σου είναι όπως την περιμένει, πολύ σύντομα θα γράφεις εν λευκώ. Οι μόνιμα κουραστικοί πελάτες πολλές φορές, έχουν μόνιμα κλειστά αφτιά.

➡ Μελέτησε το brief

Κάθε κείμενο, ακόμη και κάθε ατάκα που ενίοτε σου παραγγέλνει μια εταιρεία έχει έναν σκοπό, μια συγκεκριμένη φωνή, ένα καθορισμένο δυνητικό κοινό και ένα μέσο που απαιτεί τις ανάλογες τεχνικές. Ως δημιουργική χρήση μέσων, μπορεί να το συναντήσεις.
Ακόμη κι αν δεν στα πουν όλα, ακόμη κι αν δεν ενημερώθηκες ενδελεχώς για όλα όσα αφορούν την εταιρεία, την ιστορία της, το brand και το κοινό που απευθύνεται, εσύ οφείλεις να τα γνωρίζεις ή να τα ρωτήσεις/ψάξεις και μάλιστα με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς.

Όσο πιο καλά ξέρεις το brief σου, την ενημέρωση για τη δουλειά σου δηλαδή και το ζητούμενο, τόσο πιο καλό κείμενο θα γράψεις και τόσο πιο απαραίτητος/η θα γίνεις στην εταιρεία αυτή.
Όταν για παράδειγμα, ένας πελάτης ζητά ένα κείμενο για ένα νέο προϊόν της εταιρείας του, με σκοπό να το κάνει γνωστό, ποτέ δεν θεωρώ αυτό αρκετό ως απάντηση. Θέλω να ξέρω ακριβώς σε ποιους θέλει να το πουλήσει, ει δυνατόν με νούμερα και το χρονικό διάστημα.

➡ Ας δει τη δουλειά σου

Κάνε καλή έρευνα και γενικά φρόντιζε να γράφεις άψογα και διαφορετικά. Εάν το πετύχεις και εάν θέλεις να πετύχεις, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά για την καλή σου δουλειά θα σε ανεβάσουν κι άλλο στα μάτια του πελάτη.
Και παρόλο που είμαι γενικά κατά του δωρεάν γραψίματος για τους επαγγελματίες κειμενογράφους, δημιουργούς περιεχομένου και bloggers, εδώ το θεωρώ απαραίτητο όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

Αντί δηλαδή, να επισυνάπτω βιογραφικά και συνδέσμους σε άρθρα μου, προτιμώ να γράψω ένα μικρό αρθράκι για το αντικείμενο του δυνητικού πελάτη μου και για το μέσον που το χρειάζεται, με το ύφος που πιστεύω ότι αρμόζει.
Αυτό έχει δύο καλά. Πρώτον, βλέπει τη δουλειά σου ακριβώς πάνω στο αντικείμενό του και δεύτερον, βλέπει την πρότασή σου ως προς το ύφος -που συνήθως δεν το είχε ακριβώς έτσι στο μυαλό του. Και μάντεψε: 9 στις 10 φορές το λατρεύει!

➡ Απόκτησε επαγγελματική συμπεριφορά

Για να μπεις λίγο στο πνεύμα, παρότι μπορεί να είσαι με τις πιτζάμες και να γράφεις ή να με διαβάζεις αυτή τη στιγμή ξάπλα στο πάτωμα, η επαγγελματική σου συμπεριφορά θα πρέπει να μοιάζει με κάποιου που φορά το ακριβότερό του ρούχο και εργάζεται νύχτα-μέρα σε ένα φωτεινό, διάφανο γραφείο και προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή.

Περίπου έτσι πρέπει να σε φαντάζεται ο πελάτης για να σε πάρει στα σοβαρά, να σε εμπιστευτεί και κυρίως, να σου εμπιστευτεί όλη τη δουλειά του.

Διάβασε ακόμα:

➡ Τι να έχεις έτοιμο προτού προσεγγίσεις πελάτες
➡ Έτοιμα πρότυπα για να γράψεις τους πιο αποτελεσματικούς τίτλους
➡ Χτίσε στρατηγική για το ημερολόγιο δημοσιεύσεων στα social media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *