Μάθε τι κάνει ένα άρθρο αποτελεσματικό και ποια η βασική του φόρμα

Έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει ένα άρθρο κατανοητό, περιεκτικό, πλήρες και με υψηλό σκορ στις μηχανές αναζήτησης ή με περισσότερες πωλήσεις  για τον πελάτη σου;  Ή σε τι διαφέρουν τα άρθρα για το internet από εκείνα που προορίζονται για τον παραδοσιακό τύπο και γιατί τα πρώτα σκίζουν;

Πριν το αναλύσω, καλό είναι να εντοπίσεις πρώτα τις ανάγκες του μέσου και του αναγνώστη σου, διότι οφείλεις να κατανοήσεις πως γράφοντας για το internet γράφεις για τελείως διαφορετικό μέσο.

Online, το γραπτό σου οφείλει να εξυπηρετεί επιπλέον σκοπούς απ΄ότι ένα άρθρο σε περιοδικό, για παράδειγμα. Πέρα δηλαδή από τη χρησιμότητά του και την ενδιαφέρουσα γραφή που αφορά γενικά τα κείμενα όπου κι αν τα συναντήσεις, τα ηλεκτρονικά κείμενα έχουν κι άλλους μπελάδες. 🙂

Ο χρόνος online κυλά πιο γρήγορα

Αν ο αρθρογράφος μιας εφημερίδας ή περιοδικού φοβάται το ξεφύλλισμα μόλις λίγων σελίδων, εσύ έχεις να φοβάσαι τα κλικ ή καλύτερα, τα εκατοντάδες πανεύκολα κλικ που ο αναγνώστης σου έχει εκπαιδευτεί να πατάει κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Άρα όσο πιο μεγάλο το κείμενο, τόσο πιο ενδιαφέρον πρέπει να το κάνεις.

Όμως, ένα μεγάλο κείμενο χωρίς κενά, παραγράφους, έστω μεσότιτλους, κάποια φωτογραφία και γεμάτο δύσκολες λέξεις ή τη “σκονισμένη” γλώσσα μιας άλλης εποχής που τότε όλοι μίλαγαν σωστά Ελληνικά (sic), δύσκολα θα κρατήσει το δάχτυλο του μέσου χρήστη  από το να ρολάρει στο τέλος της σελίδας ή να πατήσει πανικόβλητος το επόμενο tab ή κλικ.

Ο τρόπος γραφής είναι ένας και μοναδικός: φιλικός και άμεσος λόγος

Ένα κείμενο που θέλεις να φέρει πωλήσεις, εάν ακολουθήσει τον κλασικό δρόμο των βαρετών διαφημιστικών κειμένων του “έξω” κόσμου, όχι μόνο έχει χάσει τον αναγνώστη/πελάτη αλλά και δεν θα τον ξαναδεί.

Το ύφος χιλίων καρδιναλίων και οι πομπώδεις άδειες λέξεις με τις αμφίβολες υποσχέσεις, το πιθανότερο θα σου κάνουν κακό και στη χειρότερη, θα αποτελέσεις αντικείμενο viral καζούρας (όχι ακριβώς εσύ αλλά ο πελάτης σου, που είναι άπειρα χειρότερο).

Τα άρθρα ενός brand δεν είναι πια στο απυρόβλητο και προστατευμένα μέσα σε μια εφημερίδα. Είναι σε χώρους με δεκάδες κουμπιά που σχεδόν σε ικετεύουν να τα μοιραστείς παντού αλλά έχεις και το δικαίωμα – που το ασκούν συχνά πυκνά πλέον οι αναγνώστες – και να τα χλευάσεις παντού.

Έτσι, όταν μιλάμε για επαγγελματικά άρθρα και κείμενα, εκτός από τη σοβαρότητα, τη συντομία και την πυκνότητα, το internet επιβάλλει την αμεσότητα και τον φιλικό τόνο, σαν ίσος προς ίσο στον κάθε αναγώστη και όχι αφ’ υψηλού.

Ακόμη κι αν είσαι το μεγαλύτερο brand, οφείλεις στα κείμενά σου να λες λιτές, ευχάριστες και ενδιαφέρουσες αλήθειες που αντέχουν τη διασταύρωση και κείμενα που απαραιτήτως χαρίζουν στον χρήστη κάτι καινούργιο να κάνει, να μάθει, να δει.

Η φόρμα είναι συγκεκριμένη

Μπορείς να γράψεις όπως θες στον “έξω” κόσμο, online όμως (καθώς κάθετι εδώ είναι μετρήσιμο), οι φόρμες που “δουλεύουν” είναι συγκεκριμένες και οφείλεις να τις ακολουθήσεις.

[Κατά την άποψή μου, οι φόρμες αυτές είναι οι καλύτερες και εκεί “έξω”, όμως είναι ακόμη νωρίς για να πειστούν οι ενδιαφερόμενοι που συνεχίζουν να πιστεύουν ας πούμε, πως κάτι σαν “βγάλαμε καινούργια σκούπα αγοράστε την με τόσα τον μήνα ΜΟΝΟ” και η μεταφορά του και σε banners όταν απαιτείται online καμπάνια, είναι ο δοκιμασμένος τρόπος για να πουλήσεις σκούπες.]

Έτσι, αν μόλις τώρα ξεκινάς τη δουλειά αυτή και δεν έχεις μεγάλη εμπειρία από φόρμες, σου παραθέτω για αρχή παρακάτω, την απλούστερη και ευκολότερη φόρμα για σωστά και αποτελεσματικά online κείμενα.

Είτε λοιπόν πρόκειται για blog, είτε για portal είτε ακόμη για περιεχόμενο σε websites, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις με σχετική ασφάλεια, αρκεί η έρευνά σου να είναι πλήρης και να έχεις θέσει τα σωστά ερωτήματα στον πελάτη για τους σκοπούς του κειμένου σου.

 e-book | Μάθε να γράφεις online άρθρα
Μάθε τα πάντα γύρω από την επαγγελματική συγγραφή online άρθρων και βελτιώσου σημαντικά στη συγγραφή τους!

Μάθε να γράφεις online άρθρα

Αν σου αρέσει το γράψιμο, αν τα posts σου στα social media καταλήγουν “σεντόνια”, αν συχνά σου αρέσει να αναλύεις τα υπέρ και τα κατά για κάθε τι που συμβαίνει, αν λατρεύεις να γράφεις blogs, λίστες και κριτικές, τότε τα online άρθρα μάλλον είναι το πεδίο σου και ίσως το μελλοντικό σου επάγγελμα.
Ετοιμάσου για ένα ωραίο “ταξίδι” στη συγγραφή και τη φιλοσοφία των online άρθρων, μα και στη φιλοσοφία του content και του digital marketing.

Η φόρμα


Τίτλος

Ο τίτλος πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει την κύρια λέξη-κλειδί του κειμένου σου, ει δυνατόν πρώτη-πρώτη ή όσο πιο νωρίς μπορείς.

Περιγραφή
Χρειάζεσαι οπωσδήποτε μια πυκνή περιγραφή το πολύ 30 λέξεων για αυτά που θα ακολουθήσουν. Σκέψου πως με αυτήν την περιγραφή “πουλάς” το κείμενό σου και οφείλεις να κάνεις τον αναγνώστη να σε διαβάσει.

Εδώ λοιπόν, θέλεις καλή τοποθέτηση keywords, προσεγμένο και καλογραμμένο κείμενο, καθώς και το στοιχείο της έκπληξης/κέρδους/υπόσχεσης, διότι αυτή η φράση θα φιγουράρει παντού αυτόνομη, ως περιγραφή του άρθρου.

Είναι συνήθως η φράση που βλέπεις να συνοδεύει τη φωτογραφία και τον τίτλο ενός άρθρου που βλέπεις στο timeline σου στο Facebook. Βέβαια, πρόσεξε μην το παρακάνεις και θυμίζεις εκείνα τα άθλια websites τύπου “κλικ για να δεις πόσα παιδιά έχει μέχρι σήμερα γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και με ποιούς”. 😀

Μεσότιτλοι
Από την έρευνά σου για να γράψεις το θέμα, πρέπει να έχεις φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα για το τί θα μιλήσεις. Χώρισε λοιπόν το κείμενό σου σε ενότητες δύο το πολύ, τριών παραγράφων και δώσε σε κάθε ενότητα έναν μικρό τίτλο.

Τιπ: φρόντισε οι τίτλοι μεταξύ τους να έχουν μια συνοχή. Για παράδειγμα μια όμοια λέξη, ένα λογοπαίγνιο ή μπορεί όλοι να είναι ερώτηση, κάτι σαν “ποιός τύπος παντελονιού ταιριάζει στο δικό σου σώμα;”, “ποιό είναι το χρώμα παντελονιού για το ζώδιό σου;”
[ξέρω, άθλιο παράδειγμα αλλά σόρι, βιάζομαι 😛 ]

Το κέρδος
Εδώ, συνοψίζεις με μία ή δύο φράσεις όλα όσα ανέπτυξες παραπάνω και απαντάς με συντομία στο κέρδος που αποκόμισε ο αναγνώστης. Στον λόγο δηλαδή που χρησιμοποίησες στην περιγραφή σου, για να τον φέρεις να σε διαβάσει.

Επίλογος
Ένας επίλογος δεν είναι απλά το κλείσιμο του άρθρου αλλά το σημαντικό σημείο με πλήθος λειτουργιών (κυρίως call to action) η στιγμή δηλαδή που θα ζητήσεις από τον χρήστη να κάνει κάτι για εσένα.

Όπως π.χ. να ακολουθήσει το link για να επωφεληθεί από την υπηρεσία σου, να σχολιάσει για να προσθέσει την δική του εμπειρία, να εγγραφεί στο newsletter σου ή/και να μοιραστεί το άρθρο σου με τους φίλους του στα κοινωνικά δίκτυα ή να διαβάσει ένα εξίσου ενδιαφέρον (ή ανάλογο  με το θέμα) άρθρο κτλ. Να, καλή ώρα: Κάνε τα γραπτά σου να ξεχωρίζουν!  🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *