Να παρατήσω τη δουλειά μου για να γίνω επαγγελματίας της γραφής;

Θα περίμενες να σου πω να τρέξεις να παραιτηθείς τώρα και να γίνεις επαγγελματίας κειμενογράφος διαφήμισης, άρθρων, περιεχομένου ή blogs όμως χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή.

Η δουλειά απ΄το σπίτι και γενικά η δική σου δουλειά ως freelancer αρθρογράφος, blogger, κειμενογράφος ή συγγραφέας, είναι ένα όνειρο που επιτέλους καταφέρνεις κάπως να δρομολογήσεις. Πότε όμως είναι καλό να παραιτηθείς από την μόνιμη δουλειά σου και πότε όχι;

Λογικά, έχεις συνειδητοποιήσει πόση μεγάλη ανάγκη για κείμενα υπάρχει στις μέρες μας λόγω της μεγάλης κατανάλωσης περιεχομένου από το ολοένα και αυξανόμενο κοινό των ηλεκτρονικών μέσων.

Όσες αντιγραφές, όσες φορές κι αν αναδημοσιευτεί ένα κείμενο, ακόμη και για το μικρότερο μπλογκ, κάθε εβδομάδα τουλάχιστον ένα νέο κείμενο είναι αναγκαίο.

Κι αυτό, γιατί ο αλγόριθμος της Google είναι πλέον αμείλικτος. Αν θες να εμφανίζεσαι στην πρώτη σελίδα των αναζητήσεων του κοινού σου, το φρέσκο περιεχόμενο είναι η νούμερο 1 απαραίτητη συνθήκη.

Άρα, ένα το κρατούμενο, το επάγγελμα του συγγραφέα έχει ζήτηση που μάλιστα αυξάνεται εκθετικά.

Μπορεί να σου φαίνεται τεράστιος ο ανταγωνισμός μεταξύ των γραφιάδων – και μεταξύ μας οκ, είναι – όμως το επάγγελμα του συγγραφέα και δη για τα ηλεκτρονικά μέσα, είναι δύσκολο και συνήθως χωλαίνει τουλάχιστον σε ένα από τα παρακάτω σημεία.

Για να θεωρήσεις κάποιον αληθινό ανταγωνιστή, πρέπει:

    • να του αρέσει το γράψιμο
    • να το κάνει σωστά
    • να μπορεί να διηγηθεί καλές ιστορίες
    • να έχει όλες τις απαραίτητες επιπλέον δεξιότητες και τέλος
    •  να το κάνει για πολύ καιρό

Λίγοι τα καταφέρνουν όλα αυτά και μάλιστα για πολύ καιρό, ενώ ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν πώς να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα κάνοντας όλα τα παραπάνω.

Δύο τα κρατούμενα λοιπόν, δύσκολα θα βρεις πολλούς συγγραφείς να τα κάνουν όλα για πολύ και επιπροσθέτως, η καριέρα τους να είναι επικερδής.

Θα περίμενες λογικά να σου πω να τρέξεις να παραιτηθείς μετά τα παραπάνω, όμως δυστυχώς πρέπει να κάνεις λίγη ακόμη υπομονή. Ή δες παρακάτω μια μικρή λίστα από προϋποθέσεις και εάν νομίζεις ότι τις έχεις, περιμένω φωτογραφία με τη φάτσα του εργοδότη σου.

Μην παραιτηθείς ακόμη από την δουλειά σου εάν:

δεν έχεις στην άκρη 1-2 μισθούς

Όσο ρόδινη κι αν σου φαίνεται η εργασία από το σπίτι, δυστυχώς έχει έξοδα και σίγουρα δεν έχει κάποιον να καταθέτει βρέξει-χιονίσει ένα μισθό στο λογαριασμό σου. Καλό λοιπόν είναι να είσαι ασφαλής, τουλάχιστον για τις πρώτες 60 ημέρες.

δεν έχεις εξασφαλίσει μόνιμους πελάτες

Το να σου αναθέτουν σποραδικά κάποια κείμενα δεν μπορεί να συμπληρώσει μισθό. Όσο καλά κι αν είναι τα κείμενά σου, χρειάζεσαι σταθερή ροή κειμένων που θα σε απασχολούν τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα εάν θες να τα καταφέρεις και το freelance επάγγελμά σου να διαρκέσει.

δεν έχεις ξαναδουλέψει από το σπίτι

Είναι όνειρο για πολλούς να δουλεύουν απ΄το σπίτι όμως δεν είναι κάτι που το μπορούν όλοι. Ως εσωστρεφής, για μένα είναι ιδανικός τρόπος εργασίας αλλά ίσως όχι για εσένα ή τουλάχιστον, όχι για πολύ. Τις πρώτες 3 βδομάδες θα πετάς από την χαρά σου και μετά θα παρακαλάς να δεις κόσμο ή να μιλήσεις με κάποιον.

Επίσης, δέξου πως θα παχύνεις και πως μέχρι να σταθεροποιήσεις τις συνεργασίες σου, το άγχος θα αυξηθεί σημαντικά, τουλάχιστον το πρώτο δίμηνο. Σιγουρέψου λοιπόν ότι πραγματικά σου ταιριάζει αυτό το στιλ ζωής.

δεν έχεις σιγουρευτεί πως μπορείς να γράφεις για να ζεις

Παρόλο που η συγγραφή είναι κάτι σαν μόδα στην εποχή μας και παρόλο που το γράψιμο αρέσει σε πολλούς και πολλοί το κάνουν άσχετα αν το κάνουν καλά, είναι μεγάλη η διαφορά απλώς να γράφεις όποτε και όσο θες, με το να γράφεις τουλάχιστον 2.000 λέξεις την ημέρα για βιοπορισμό.

Ή ένα μικρότερο μα υπέροχο κείμενο για την πρώτη σελίδα ενός website. Αν δεν το λατρεύεις, είναι μαρτύριο. Πριν λοιπόν εγκλωβιστείς σε ένα πολύ πολύ δύσκολο επάγγελμα, αναρωτήσου εάν είναι αυτό που θέλεις για σένα.

δεν έχεις εξασφαλίσει το 80% του μισθού σου

Οι μόνιμοι πελάτες σου, δεν αρκεί να σου αναθέτουν 4-5 κείμενα το μήνα, ακόμη κι αν είναι μεγάλες φόρμες και χρεώνονται καλύτερα. Αν υπολογίσεις έναν μέσο όρο 20 ευρώ το κείμενο (για περιεχόμενο) των 500 λέξεων (ελληνικά ή αγγλικά), τότε χρειάζεσαι 3 τέτοια κείμενα την ημέρα για να βγάζεις μικτά 1500 ευρώ -και ανάλογα τη χώρα που μένεις και τους φόρους- να έχεις έναν αρχικό μισθό.

Εάν δεν έχεις εξασφαλίσει τα τρία αυτά κείμενα λοιπόν, μην παρατήσεις τη δουλειά σου. Και κυρίως μάθε ποιους πελάτες είναι καλύτερα να αγνοείς.

δεν έχεις επιχειρηματικό πλάνο, τρόπους αυτοδιαφήμισης και καθαρούς στόχους

Πάμε ξανά: πρόκειται για τη δική σου επιχείρηση κι όχι για μια ακόμη μισθωτή εργασία. Σκοπός δεν είναι να παίρνεις περισσότερες δουλειές μόνο, μα και να χτίσεις ένα επαγγελματικό όνομα για να μπορείς σύντομα να χρεώνεις περισσότερο και να έχει μέλλον και ανάπτυξη η καριέρα σου.

Δες το σαν το δικό σου προσωπικό startup και φτιάξε σήμερα κιόλας business plan και τη στρατηγική σου. Αν δυσκολεύεσαι, σκέψου τον εαυτό σου μετά από 5-10 χρόνια. Ωραία. Γράψε τώρα μια παράγραφο για το πώς θα ήθελες να είσαι επαγγελματικά και ξεκίνα να το υλοποιείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *