Ο εύκολος δρόμος για το γράψιμο που ΔΕΝ θέλεις να ακολουθήσεις

Εάν πριν ανοίξεις το blog σου ρίξεις μια ματιά τριγύρω και απογοητευτείς από τα μεγαθήρια που έχεις να «χτυπήσεις», καιρός να μάθεις την ωμή αλήθεια. Τα δεκάδες κείμενα που δημοσιεύουν τα μεγάλα blog και websites καθημερινά, είναι κυρίως προϊόντα αντιγραφής.

Ήδη οι δημιουργοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν αλλά είναι το δικό σου ήθος και επιλογές που θα βοηθήσουν ώστε να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την πρακτική. Είναι κρίμα να θησαυρίζουν και να κερδίζουν δύναμη και εξουσία άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να συντάξουν μία φράση.

Αφορμή για όλο αυτό, στάθηκε μια συζήτηση σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα blog που θα δεις τριγύρω, το SheBlogs της Μαίρης Χαρίσκου, της άλλοτε δικής μας blogger Magica της μικρής μπλογκογειτονιάς.

Ρίξε μια ματιά:

Ο εύκολος δρόμος για το γράψιμο που ΔΕΝ θέλεις να ακολουθήσεις
Ο εύκολος δρόμος για το γράψιμο που ΔΕΝ θέλεις να ακολουθήσεις

 

Ο εύκολος δρόμος για το γράψιμο που ΔΕΝ θέλεις να ακολουθήσεις

Το SheBlogs  λοιπόν παράγει σπάνιο περιεχόμενο με φωτογραφίσεις και υλικό που χρειάζεται ίσως και μήνες να δημιουργηθεί  και που αναπαράγεται αυτούσιο χωρίς link στην πηγή, σχεδόν μετά από κάθε κλικ στο publish. Αυτό, το γνωρίζω και από προσωπική πείρα διότι είχα συμμετάσχει με κείμενά μου στο SheBlogs και πραγματικά δεν πίστευα την ταχύτητα και την ωμότητα με την οποία γίνονταν οι αντιγραφές.

Αυτό όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν αυτό καθαυτό το φαινόμενο που λίγο – πολύ συμβαίνει παντού πλέον.  Το χυδαιότερο ήταν πως εκείνοι που επιδίδονταν σε αυτό, ενώ θα περίμενα να ήταν μικροί bloggers για να προσελκύσουν κοινό αντίθετα, ήταν μεγαθήρια και μάλιστα από εκείνα που ηγούνται στις μηχανές αναζήτησης.

Ξέρω ότι ο αλγόριθμος της Google έχει πρόβλεψη για τις αντιγραφές και ρίχνει σε βαθμολογία όσους έχουν περιεχόμενο από άλλους, όμως εάν έχεις ελάχιστες επισκέψεις και ο άλλος χιλιάδες δεν θα σε λάβει καν υπόψη. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, διότι θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου να παρθούν μέτρα και για αυτό. Ήδη, ο νόμος για τα άρθρα που γράφουν ανακρίβειες και παραπληροφορούν είναι σε ισχύ.

Μέχρι τότε όμως – και αν μου επιτρέπετε και λίγο υφάκι από την Ψιλικατζού – το νου σας ρεμάλια! Αν σκοπεύετε να στήσετε επιχείρηση με ηλεκτρονικά άρθρα και βασίζεστε στην αναπαραγωγή κειμένων από τον κόπο άλλων, ούτε που θέλω να σας ξέρω.

Απ΄την άλλη, εάν κι εσύ έχεις πέσει θύμα ανάλογων πρακτικών υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις.

Τρία πράγματα να κάνεις αν σου κλέψουν ή σου κλέβουν συστηματικά τη δουλειά σου:

1. Στείλε ένα περιποιημένο μήνυμα με κοινοποίηση σε ό,τι πετάει και κινείται στην υπαίτια εταιρεία/εκδοτικό οργανισμό που να αναφέρει την αντιγραφή και ζήτα να παρθούν μέτρα. Από χρήματα και αναφορά στο όνομά σου μέχρι να κατεβεί αμέσως, αν δεν θέλεις να το μοιραστείς. Έχεις δικαίωμα να τα κάνεις όλα. Επίσης, αφιέρωσε κι έναν μικρό εμφανή χώρο στο website σου που να ορίζει ακριβώς εάν και τί μπορεί κάποιος να αντιγράψει και με ποιόν ακριβώς τρόπο για να είσαι πιο σαφής.

2. Φώναξέ το. Η Μαίρη πρέπει κατά τη γνώμη μου να κάνει δημόσια posts κάθε μέρα στη σελίδα της αλλά και στη σελίδα των υπαίτιων στο Facebook με tags προς εκείνους, μέχρι να ντραπούν και να το κατεβάσουν ή να το ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να μην το ξανακάνουν. Η κάθε μικρή κίνηση του καθενός μας, μετράει. Είμαστε online, remember? Τίποτε δεν σβήνεται, όλα – όσο ντροπιαστικά κι αν είναι ενίοτε – μένουν για πάντα. Κάρμα rocks.

3. Αν μου μοιάζεις λιγάκι, κάνε και λίγο τρολάρισμα. 🙂 
Πώς; Ένα άρθρο spoof τύπου Κουλούρι που θα φαίνεται αληθοφανές και επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά θα εκθέσει όλους όσους το αντιγράψουν. Φυσικά εσύ θα το αποκαλύψεις στους αναγνώστες σου λίγο μετά (μην ανησυχείς, οι περισσότεροι νοήμονες θα το καταλάβουν αμέσως), όμως οι αντιγραφείς πέφτουν πάντα μα πάντα στην παγίδα.

Ακόμη: Δες πώς γίνεται το σωστό επαγγελματικό blogging.

*τρολάρω: “Πρόκειται για όρο που προέκυψε από το internet. Χρησιμοποιείται όταν κάποιος μπαίνει σε μια διαδικτυακή συζήτηση και μπερδεύει τους υπολοίπους. Το μυστικό στο σωστό τρολάρισμα δεν είναι απλά να λες άσχετα ή φανταστικά πράγματα, γιατί τότε ο διαχειριστής της συζήτησης (admin) θα σε διώξει, αλλά να λες άσχετα με σοβαρό τρόπο.Το καλύτερο είναι να παριστάνεις κάποιον που δεν είσαι. Το τρολ απλά βγάζει γέλιο σε βάρος των υπολοίπων που προσπαθούν να καταλάβουν μάταια τι εννοεί. Η πρακτική αυτή μεταφέρεται συχνά και σε συζητήσεις στην πραγματική ζωή”. Ο ορισμός από εδώ, το κορυφαίο online ελληνικό λεξικό του είδους, το slang.gr. 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *