Οι πελάτες που οφείλεις να αγνοείς ως blogger

…και γιατί δεν αξίζει να ρίξεις δεύτερη ματιά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πληρώνουν 1-2 δολάρια κάθε κείμενό σου.

Όταν πρωτοξεκίνησαν, οι πλατφόρμες τύπου Elance ήταν πολλά υποσχόμενες και μια έξυπνη λύση για να βρεθούν επιτέλους σε έναν τόπο κειμενογράφοι και ιδιοκτήτες μικρών websites και blogs, που έψαχναν περιεχόμενο. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι πλατφόρμες σού δίνουν τη δυνατότητα να δημοσιεύεις εργασίες και έπειτα να δέχεσαι προσφορές ώστε να τις αναθέσεις στον καλύτερο (=φθηνότερο).

Ο γιγάντιος ανταγωνισμός όμως, καθώς και η νοοτροπία των περισσότερων κειμενογράφων να μην πολυνοιάζονται να ρίξουν την τιμή προκειμένου να εδραιωθούν, έφτασε το κόστος στα 1-2 δολάρια ανά κείμενο.  Και δεν μιλάμε για μικρά κειμενάκια.

Πλέον είναι φυσιολογικό να σου ζητούν 10 κείμενα 300 λέξεων τη μέρα για 10 δολάρια όλα. Και από κάτω γίνεται χαμός από γραφιάδες που κονταροχτυπιούνται και ρίχνουν κι άλλο την τιμή, ακόμη και στα 5 δολάρια μόνο και μόνο για να πάρουν τη δουλειά.

Φυσικά, όπως θα δεις, πρόκειται για γραφεία που αναθέτουν μετά τα κείμενα σε πάμφθηνους κειμενογράφους, κυρίως από φτωχότερες χώρες, οπότε και λίγα σεντ το κείμενο ή ένας μηνιαίος μισθός της πείνας, αρκεί. Τί να ανταγωνιστείς λοιπόν και γιατί να σε ενδιαφέρουν αυτοί οι πελάτες στο κάτω-κάτω;

Στην αρχή πίστευα κι εγώ ότι προκειμένου να αποκτήσεις κάποιο όνομα είναι καλό να γράφεις γενικώς κι ας είναι για ψίχουλα. Και έγραφα, έγραφα, μέχρι που δεν οδηγούσε πουθενά. Ή μάλλον οδηγούσε σε πολλή δουλειά, βαρετή δουλειά, αγενείς πελάτες και κανένα φως στο τούνελ. Και τα κείμενα που έγραφα, ντρεπόμουν να τα δείξω οπουδήποτε καθώς ήταν πολύ στεγνά και άσχημα.

Έτσι, κατέληξα πως αν θέλεις να κάνεις σοβαρή, δημιουργική δουλειά και να αξίζει τον κόπο, απλά οφείλεις να αγνοείς οποιαδήποτε κειμενογραφική εργασία πληρώνεται κάτω από 15-20 δολάρια το κομμάτι. Τουλάχιστον.

Οι πλατφόρμες -βιομηχανίες δεν σε ενδιαφέρουν, δεν είναι οι πελάτες που θες, δεν θα πας πουθενά αν πρέπει να γράφεις 10 κείμενα τη μέρα από 100 ως 1000 λέξεις για είκοσι δολάρια σύνολο. Και έψαξα αλλού για σοβαρούς πελάτες που ζητούν αληθινό περιεχόμενο, σου δίνουν χρόνο για έρευνα, καλό γράψιμο και οικονομικό κίνητρο για να γράφεις πάντοτε με χαρά κάθε κείμενό τους.

Ο στόχος είναι, αφού κερδίσεις μια-δυο τέτοιες δουλειές, να κερδίσεις και τον πελάτη για τις επόμενες δουλειές του. Όταν εδραιώσεις μερικές τέτοιες συνεργασίες, το σταθερό καλό εισόδημα και μάλιστα με εργασία από το σπίτι είναι όχι μόνο πιθανό, αλλά κερδοφόρο, δημιουργικό και ενδιαφέρον. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό και όχι από τη μια μέρα στην άλλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *