Πάμε να γράψουμε ένα άρθρο;

Μάθε βήμα – βήμα πώς μπορείς να γράψεις ένα σωστό και αποτελεσματικό επαγγελματικό άρθρο για blog ή σελίδα ενός πελάτη σου, ακόμη κι αν το θέμα σού είναι άγνωστο ή… αδιάφορο!

Η δουλειά του αρθρογράφου περιλαμβάνει πολλά στάδια τα οποία πρέπει να γνωρίζεις προτού πλησιάσεις τον πρώτο σου πελάτη. Μάθε πως να κάνεις κάθε άρθρο σου πλήρες, ενημερωτικό, πολύ ενδιαφέρον και αποτελεσματικό, για να σε ξαναπροτιμήσουν.

Ένα από τα πιο δύσκολα άρθρα που μου έχει ζητηθεί, το χρησιμοποιώ κατά κόρον ως παράδειγμα όταν θέλω να εξηγήσω σε κάποιον νεοφώτιστο τις τεχνικές για να παρουσιάσει αποτελεσματικά κείμενα, ακόμη κι αν δεν έχει ιδέα για το αντικείμενο.

Το αίτημα λοιπόν ήταν αυτολεξεί: γράψε μου ένα άρθρο 1.000 λέξεων με τίτλο “Μεταλλικές Κατασκευές στην Κύπρο”. Να σου θυμίσω είμαι κοριτσάκι και όχι μόνο δεν είχα ιδέα για το αντικείμενο αλλά ούτε ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο. Χώρια που ακουγόταν τρομακτικά βαρετό. Και φυσικά θα μπορούσα να το απορρίψω, όμως αν δεν το έχεις ήδη συνειδητοποιήσει, το 90% της δουλειάς μας αφορά πράγματα που δεν θα γνωρίζεις λέξη γι’ αυτά.

Αυτή ακριβώς η πρόκληση της έρευνας είναι τουλάχιστον για μένα ένας από τους κύριους λόγους που αγαπώ αυτή τη δουλειά. Μαθαίνω καθημερινά καινούργια, εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα, επιλέγω τι θα γράψω για αυτά και με τον τρόπο που τα καταλαβαίνω εγώ και πληρώνομαι γι’ αυτό. 🙂

Δεν είναι βουνό. Αντίθετα, είναι μονάχα τεχνική σε συνδυασμό με έξυπνη επιλογή των πληροφοριών. Πάμε όμως να δούμε τα στάδια ενός τέτοιου άρθρου αλλά πριν, ρίξε οπωσδήποτε μια ματιά στις τεχνικές SEO για να τις έχεις υπόψη σου κατά τη συγγραφή.

Στάδιο #1 – Έρευνα

Σε αυτό το στάδιο οφείλεις να κατανοήσεις τι ακριβώς περιλαμβάνει το αντικείμενο που σου δόθηκε και να ορίσεις ακριβώς τα όριά του. Για παράδειγμα, οι μεταλλικές κατασκευές αφορούν συγκεκριμένα μέταλλα ή κατασκευές, συγκεκριμένη ομάδα επαγγελματιών και ποιες κατασκευές ακριβώς;

Ακόμη ποιες είναι οι εναλλακτικές τους και πού υπερτερούν οι μεταλλικές έναντι των υπολοίπων; Αφού λοιπόν αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι είναι αυτό για το οποίο πρέπει να γράψεις σε όλη του την έκταση τότε μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Παλιότερα θα έπρεπε να ανατρέξεις σε επαγγελματίες και βιβλιογραφία. Σήμερα όμως έχουμε την Google. Επειδή όμως η έρευνά σου θα πρέπει να είναι 100% έγκυρη και επειδή όλοι μας ξέρουμε πως ο καθένας γράφει ότι θέλει επειδή μπορεί, για τα επαγγελματικά άρθρα σου πρέπει να χρησιμοποιείς έγκυρες πηγές που το κάθε στοιχείο οφείλεις πάντοτε να το διασταυρώνεις.

Η Wiki είναι η δική μου αγαπημένη εγκυκλοπαίδεια αλλά επειδή η ελληνική της εκδοχή είναι άγρια παραμελημένη, αν δεν γνωρίζεις αγγλικά, τότε η επόμενη έγκυρη πηγή είναι οι σελίδες των επαγγελματιών, των συνεταιρισμών και φυσικά οι ερευνητικές. Για τον χάλυβα για παράδειγμα, θα βρεις εξαιρετικές αναλύσεις για τα πιο δημοφιλή κράματα, τα πλεονεκτήματα του καθενός και ποιες κατασκευές του προτιμώνται.

Στάδιο #2 –  Στόχευση

Για ποιόν ακριβώς θα γράψεις αυτό το άρθρο; Ποιο είναι το κοινό στο οποίο στοχεύει ο πελάτης σου και για ποιο λόγο στο παράγγειλε; Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο πελάτης μου είναι το blog του  AtYourService ένα από τα μεγαλύτερα κυπριακά startups που λειτουργεί ως το πιο έγκυρο και αξιόπιστο σημείο για να βρεις υπηρεσίες και προϊόντα στην Κύπρο.

Αν για παράδειγμα, θες σιδερά μπαίνεις στο AtYourService γράφεις τι θέλεις να φτιάξεις και περιμένεις τις προσφορές των επαγγελματιών. Αντίστοιχα, αν είσαι σιδεράς, εγγράφεσαι, δίνεις προσφορές και βαθμολογείσαι από τους πελάτες σου.

Ο λόγος ύπαρξης λοιπόν του άρθρου αυτού στο blog του AtYourService ήταν να γνωστοποιήσει σε ανθρώπους σαν κι εμένα το πλήρες εύρος των υπηρεσιών όσων ασχολούνται με τις μεταλλικές κατασκευές και να αυξήσει τη ζήτηση προσφορών για αυτήν την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Άρα, αναγκαστικά, εκείνο το κομμάτι της έρευνάς μου που αφορούσε τις λεπτομέρειες των κραμάτων, της ιστορίας, των εργαλείων και της τεχνολογίας των μεταλλικών κατασκευών έπρεπε να αναφερθεί επιγραμματικά και κατά τρόπο που θα ήταν κατανοητός και χρήσιμος στον απλό αναγνώστη. Αφού λοιπόν βρεις σε ποιόν ακριβώς μιλάς, πόσο βάθος θέλεις να έχει η πληροφορία και ποια γλώσσα αρμόζει τότε μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο στάδιο.

Στάδιο #3 –  Ενότητες

Ακόμη και τώρα που τα περισσότερα είναι ξεκάθαρα, ίσως σου φαίνεται βουνό να γράψεις 1.000 λέξεις για ένα τόσο άγνωστο και βαρετό αντικείμενο. Πώς ξεπερνιέται αυτό το εμπόδιο πανεύκολα; Χωρίζεις σε ενότητες αυτά που θέλεις να γράψεις και τα αναπτύσσεις σε μικρές παραγράφους.

Αν οι ενότητές σου είναι λιγότερες από αυτές που ζητά ο πελάτης, προσθέτεις μερικές ακόμη χωρίς να φοβάσαι αν θα χαλάσει ο ρυθμός του κειμένου σου, γιατί πολύ απλά, δεν είναι κατεβατό!

Να οι ενότητες που χρησιμοποίησα με 1- 2 παρατηρήσεις: 

Πρόλογος

Σε κάθε κείμενο πλέον θέλεις 2-3 γραμμές προλόγου που ο πελάτης σου θα χρησιμοποιεί όταν διαφημίζει το άρθρο του στα social media. Θυμάσαι όταν κάνεις share ένα άρθρο που το Facebook “τραβά” αυτόματα τον τίτλο και μερικές γραμμές; Ε, αυτό είναι ο πρόλογός σου και πρέπει να είναι πολύ καλός και περιεκτικός ώστε να προκαλέσει το κοινό να μπει για να διαβάσει το άρθρο.

Πρέπει να περιέχει ελάχιστες λέξεις για όλα όσα θα πεις και να υπόσχεται αξία, κάτι που αποτελεί καθαρή κειμενογραφική δουλειά.

Συνήθως δεν γράφω τον πρόλογο πριν γράψω ένα άρθρο. Αυτό, γιατί μπορεί στην πορεία να αλλάξω τις ενότητες που δεν “δουλεύουν” ή να προσθέσω πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Γράψε όλο το άρθρο σου και μετά φτιάξε τον πρόλογο.

Και οι υπόλοιπες ενότητες:

  • Τι εννοούμε με τον όρο “μεταλλικές κατασκευές;
  • Γιατί μεταλλικές κατασκευές;
  • Από τι μέταλλα φτιάχνονται;
  • Τι είδη μεταλλικών κατασκευών υπάρχουν;
  • Τι μπορεί κανείς να φτιάξει με μια μεταλλική κατασκευή;
  • Το ήξερες;
  • Έξυπνες μεταλλικές κατασκευές
  • Κανένα όριο! [επίλογος]

Σημείωσε ότι για το κείμενο αυτό, ο αναγνώστης στο μυαλό μου ήταν μια γυναίκα όπως εγώ που δεν είχε ξανακούσει τον όρο ή δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να τον ψάξει, οπότε έπρεπε να την πάρω από το χεράκι και να της εξηγήσω από το Α μέχρι το Ω με όρους που θα ήξερε τι είναι αυτό το πράγμα, πόσο ήδη είναι στη ζωή της και δεν το ξέρει, τι υπέροχα πράγματα μπορεί να κάνει με αυτό και πόσο ακόμη παραπέρα το έχει πάει η σύγχρονη τεχνολογία.

Αν όμως έπρεπε να μιλήσεις σε άλλο κοινό, αν π.χ. έπρεπε να μιλήσεις σε εταιρείες κατασκευής ή επαγγελματίες, τότε το περιεχόμενο αυτό θα ήταν από άχρηστο έως βαρετό.

Άρα το κλειδί για ένα αποτελεσματικό άρθρο είναι η προσαρμογή του περιεχομένου σου στο εκάστοτε κοινό σου. Χωρίς αυτό, θα έχεις  πολύ χαμένο χρόνο έρευνας και γραφής και συνεχείς αποτυχίες.

Στάδιο #4 –  Εσωτερικοί σύνδεσμοι

Ένας από τους κύριους κανόνες της ηλεκτρονικής αρθρογραφίας είναι η προσθήκη εσωτερικών συνδέσμων στο κάθε άρθρο σου. Οφείλεις να βρεις εκείνες τις λέξεις ή φράσεις που θα συνδέονται με ένα άλλο -οπωσδήποτε σχετικό- άρθρο ή υπηρεσία της σελίδας σου ώστε να αυξήσεις την πληροφόρηση του κοινού.

Από άποψη SEO, αυξάνεις τον χρόνο που μένει το κοινό στην σελίδα σου, του δίνεις περισσότερη πληροφορία και λύσεις για αυτό που ψάχνει και αυτό, αυξάνει τη βαθμολογία των μηχανών αναζήτησης και άρα, τη θέση σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Όμως αυτό θέλει μεγάλη προσοχή. Εάν το παρακάνεις ή βάλεις ό,τι σύνδεσμο να ‘ναι μόνο και μόνο για οδηγήσεις το κοινό εκεί που εσύ θέλεις, τότε τα αποτελέσματα στη βαθμολογία σου είναι από αρνητικά έως καταστροφικά.

Προτού βάλεις τους συνδέσμους λοιπόν, μπες στη θέση του αναγνώστη και δες τί ακόμη θα του ήταν πραγματικά χρήσιμο να δει διαβάζοντας το άρθρο σου και πάντοτε σε σχέση με τις υπηρεσίες που θέλει να προωθήσει η εκάστοτε σελίδα.

Στάδιο #5 – Φωτογραφίες

Ο κάθε πελάτης σου, υποδεικνύει πάντοτε τι περίπου ζητά από τις φωτογραφίες που θέλεις να περιέχει το άρθρο. Ως γενικό κανόνα, πρέπει να βάζεις μια φωτογραφία ανά 200-300 λέξεις για να ξεκουράζει το μάτι. Άλλοι θέλουν περισσότερες άλλοι λιγότερες, οπότε ρώτα ή πρότεινε εσύ. Το πού θα βρεις φωτογραφίες και πάλι θα το υποδείξει ο πελάτης.

Άλλοι θα σου ζητήσουν να μπεις σε συγκεκριμένα στοκατζίδικα φωτογραφιών που είναι συνδρομητές και άλλοι θα σου υποδείξουν δωρεάν πηγές για φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε από πριν το ύφος, τις διαστάσεις και τον αριθμό φωτογραφιών που ζητούν.

Στάδιο #6 – Ανέβασμα στο Content Management System (CMS)

Μια από τις προαιρετικές δουλειές μας που τελευταία έγινε δεδομένη, είναι να ανεβάσεις το άρθρο σου στη σελίδα. Οποιαδήποτε πλατφόρμα κι αν χρησιμοποιεί ο πελάτης σου, το ανέβασμα είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη υπόθεση αν είσαι εξοικειωμένος με τουλάχιστον ένα CMS.

Αν όχι, άνοιξε ένα blog και εξασκήσου ή μπες στο CMS του πελάτη σου και ρίξε μια ματιά. Το πιθανότερο θα βρεις γρήγορα πώς γίνεται. Θυμήσου να δεις μια παλιότερη εγγραφή του ή να ρωτήσεις για το στιλ και το μέγεθος των γραμμάτων και γενικά, για τη μορφοποίηση των κειμένων του ώστε το άρθρο σου να είναι ομοιόμορφο και ταιριαστό με το στιλ της σελίδας του.

Στάδιο #7 – “Γυάλισμα”

Αφού τελειώσεις, άνοιξε την προεπισκόπηση και διάβασε ξανά όλο το άρθρο ολοκληρωμένο. Σίγουρα θα χρειαστεί να βελτιώσεις ορθογραφία, συντακτικό και λεξιλόγιο και σίγουρα θα το κάνεις καλύτερο. Εγώ συνήθως αφήνω μια μέρα να περάσει πριν το υποβάλλω για έγκριση ώστε να το δω με πιο φρέσκια ματιά.

❗ Α, ναι. Λέξεις – κλειδιά!

Προφανώς απορείς γιατί δεν έχω αναφέρει τα keywords ως τώρα. Ναι, είναι σημαντικά και εδώ θα βρεις τρόπους για να τα εντοπίζεις αλλά εντελώς μεταξύ μας και από την πείρα μου, ένα πραγματικά ενδιαφέρον και στοχευμένο άρθρο δεν τα χρειάζεται ή μάλλον, σίγουρα τα περιέχει ή και τα δημιουργεί. 😉

Αν θες να δεις τελειωμένο το άρθρο αυτό, θα το βρεις εδώ: Μεταλλικές Κατασκευές στην Κύπρο. ενώ αν έχεις όρεξη για μελέτη και εξάσκηση, θα βρεις πολλούς ακόμη ανάλογους οδηγούς μου στο blog (κωδικό όνομα: Costantina).

Καλό γράψιμο!


υ.γ. το άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Άμα γίνει, θα σου πω. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *