Πόσο γρήγορα γράφεις;

Μάθε τα όρια της παραγωγής σου ως επαγγελματίας της γραφής και εξασκήσου όσο περισσότερο μπορείς!

Ως κειμενογράφος, αρθρογράφος ή επαγγελματίας blogger, προτού δεις τις επιλογές σου και γενικά την αγορά εργασίας,  θα πρέπει πρώτα να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να γνωρίζεις τα όριά σου. Το καλό γράψιμο ενός κειμένου που περιλαμβάνει έρευνα αλλά και επιμέλεια του κειμένου σου, θα πρέπει παράλληλα να γράφεται και σε καλούς χρόνους.

Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κείμενα για το Internet, οι γρήγοροι χρόνοι είναι κάτι βασικό διότι εάν ας πούμε κάποιος πελάτης θέλει να του παράγεις σταθερό περιεχόμενο για το blog του ή τα social media, τότε ένα κείμενο την εβδομάδα είναι αντιπαραγωγικό και σίγουρα δεν μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίζεις ένα πλήρες εισόδημα.

Έτσι, εάν δεν το έχεις κάνει ως τώρα, οφείλεις να αναρρωτηθείς: πόσο γρήγορα γράφεις; Και πιο συγκεκριμένα, πόσο γρήγορα πληκτρολογείς; Έτυχε πριν πολλά χρόνια και από συγκυρία, να παρακολουθήσω μαθήματα τυφλού συστήματος και αυτό ήταν πραγματικά μεγάλο πλεονέκτημα για την τωρινή δουλειά μου. Πλέον, με τα χρόνια εξασκήθηκα αρκετά και καταφέρνω σήμερα να γράφω σχεδόν στην ταχύτητα που σκέφτομαι.

Η τεχνική που με βοηθά στους χρόνους μου είναι η εξής: όταν πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θέλει ιδιαίτερη έρευνα, φροντίζω και το γράφω ολόκληρο πρώτα και μετά το «γυαλίζω» με διορθώσεις, προσθήκες και στοιχεία έρευνας που προκύπτουν στην πορεία. Εάν θέλει έρευνα, την κάνω πριν γράψω, φτιάχνω έναν πρόχειρο σκελετό και ξεκινώ.

Έτσι, δεν διακόπτω τον ειρμό μου, δεν χάνω χρόνο να ερευνώ σε οτιδήποτε «σκοντάφτω» και κυρίως, βγαίνει καλύτερα το στιλ της γραφής μου διότι είναι ανεμπόδιστη. Φυσικά τα μισά τα πετάω στο τέλος αλλά είναι πιο διασκεδαστική η διαδικασία. Κυρίως όμως, αρκετά πιο γρήγορη.

Έχω υπολογίσει πως έτσι γλιτώνω ένα 30% του χρόνου μου όταν πρόκειται για ελληνικά κείμενα ενώ στα αγγλικά κείμενα μπορεί να φτάσει έως και 50%. Έτσι, το όριό μου είναι γύρω στις 5.000 λέξεις την ημέρα (6-8 ώρες) για τελειωμένα κείμενα είτε ελληνικά είτε αγγλικά.

Φυσικά, εάν η δουλειά περιλαμβάνει και φωτογραφίες, link ή ανέβασμα σε CMS, χρειάζομαι επιπλέον χρόνο που πρέπει ο πελάτης να χρεωθεί. Το θέμα είναι όμως πως εάν η παραγωγή σου δεν είναι αρκετή μέσα στο οχτάωρο που θα απασχοληθείς, τότε πρέπει να είσαι φοβερός στο marketing ή στο γράψιμο για να καταφέρεις να συμπληρώσεις έναν αξιοπρεπή μισθό.

Μάθε λοιπόν τα όρια της παραγωγής σου, εξασκήσου όσο περισσότερο μπορείς και εάν υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσεις έστω χαλαρά, μαθήματα τυφλού συστήματος (υπάρχουν και δωρεάν online – δες παρακάτω) κάνε το ασυζητητί. Είναι ουσιαστικό εργαλείο για τον συγγραφέα το γρήγορο γράψιμο.

💡 Update: Ανακάλυψα εδώ αυτήν την υπέροχη δωρεάν εφαρμογή για να μάθεις τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης γρήγορα, ενώ υποστηρίζει και ελληνικά. Είναι πολύ καλοφτιαγμένη και φιλική για τον χρήστη. Για να βάλεις την ελληνική γλώσσα πήγαινε στο πρώτο tab αριστερά (ΕΝ 1. Introduction) και επέλεξε ΕL 1. Introduction. Ρίξε μια ματιά και δοκίμασέ το οπωσδήποτε. Θα διπλασιάσει την παραγωγικότητά σου.

Διάβασε ακόμη:

➡ Έτοιμα πρότυπα για να γράψεις τους πιο αποτελεσματικούς τίτλους

➡ Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

➡ Χτίσε στρατηγική για το ημερολόγιο δημοσιεύσεων στα social media

➡ Αρθρογράφος επί πληρωμή για αγγλόφωνα περιοδικά και εφημερίδες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *