Πόσο να χρεώνω για το γράψιμο ως κειμενογράφος ή αρθρογράφος;

Oι τιμές για τα άρθρα και τα κείμενα ενός αρθρογράφου, blogger, δημιουργού content ή κειμενογράφου δεν είναι γενικές. Είναι δικές σου και εξαρτώνται κυρίως από τις δικές σου ανάγκες.

Το γράψιμο όπως και κάθε δημιουργική δουλειά δεν έχει τιμοκατάλογο. Αυτό όμως μπορεί να γίνει γιγάντιος πονοκέφαλος για κάποιον που ξεκινά και δεν έχει ιδέα από τις τιμές στην αγορά. Πόσο να χρεώσεις για το γράψιμό σου, πώς να χρεώσεις και τι ποσό έχει συνηθίσει ο πελάτης σου να πληρώνει;

Πρώτα-πρώτα, μάθε πως καμία χρέωση δεν είναι λάθος. Τόσα χρόνια έχω ακούσει κάθε ποσό για κάθε είδους γραψίματος που πίστεψέ με, ό,τι κι αν χρεώσεις, ο πελάτης σου το έχει ξανακούσει. Έπειτα, οι τιμές δεν είναι γενικές. Είναι όσο χρεώνεις εσύ προσωπικά και εξαρτώνται κυρίως από τις δικές σου ανάγκες και αξιολόγηση της δουλειάς σου. Πόση ώρα σου παίρνει το γράψιμο, πόση ανάγκη έχεις για δουλειά, πόσο πολύ θέλεις να κρατήσεις κάποιον συγκεκριμένο πελάτη και τέλος πόσο αξιολογείς το γράψιμό σου.

Οι τρόποι χρέωσης ενός κειμένου

Χρέωση κειμένου ανά ώρα

Σε αυτήν την περίπτωση κοστολογείς την δουλειά σου ανάλογα τον χρόνο που θα σου πάρει να γράψεις ένα κείμενο. Εμένα μου είναι δύσκολο να χρεώσω έτσι, διότι ειδικά εάν πρόκειται για δημιουργικά κείμενα μπορεί να μου βγουν σε 20 λεπτά ή σε…20 ώρες, οπότε ενδεχομένως να μην με συμφέρει.

Εάν όμως πρόκειται για απλά άρθρα με μικρή έρευνα, αυτή η χρέωση είναι συνηθισμένη. Για το ποσό όμως που θα χρεώνεις ανά ώρα, δες παρακάτω.

Χρέωση κειμένου ανά λέξη

Εδώ, τα πράγματα είναι πιο απλά και πιο δίκαια αν θες τη γνώμη μου, για τον πελάτη σου. Χρεώνεις με τη λέξη άσχετα πόσο χρόνο θα σου πάρει, διότι μεταξύ μας, εάν εσύ χρειάζεσαι τον διπλό χρόνο διότι θέλεις περισσότερη έρευνα, έχεις πονοκέφαλο κτλ, αυτό δεν θα ‘πρεπε να ενδιαφέρει κανέναν άλλον παρά μόνο εσένα.

Είναι επίσης καλό και για σένα διότι ρυθμίζεις εσύ τους χρόνους σου οπότε σε μια παραγωγική ημέρα βγάζεις διπλάσια δουλειά και κερδίζεις περισσότερα. Έχει όμως ένα αρνητικό. Δεν μπορείς να χρεώσεις έτσι τα διαφημιστικά σου κείμενα παρά μόνο τα άρθρα.

Αυτό, διότι τα διαφημιστικά κείμενα είναι μικρά, έχουν μεγαλύτερη αξία και δεν είναι τόσο εφήμερα όσο τα άρθρα, οπότε παραδοσιακά χρεώνονται παραπάνω.

Σκέψου π.χ. να σου ζητήσει κάποιος να γράψεις ένα σλόγκαν 3-5 λέξεων ή μια σελίδα για το website του, 100 λέξεις το πολύ. Εκείνος θα τα έχει για πάντα στη “βιτρίνα” κι εσύ θα ζητήσεις τί; 0.05€τη λέξη; Δε γίνεται. Μείνε λοιπόν σε αυτόν το τρόπο χρέωσης μόνο για τα άρθρα σου.


Ξεκινάς το επαγγελματικό γράψιμο τώρα;
Θέλεις να μάθεις να γράφεις επαγγελματικά online άρθρα;
Δυσκολεύεσαι με τα social media, το ημερολόγιο δημοσιεύσεων και τα social ads?
Θέλεις να γράψεις ραδιοφωνικά σενάρια;

Τα ηλεκτρονικά βιβλία του Live Write Earn θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στον δικό σου χρόνο και με πολλές ασκήσεις σε διάφορα είδη επαγγελματικής συγγραφής!


Χρέωση ανά είδος κειμένου

Πριν αποφασίσεις πώς θα χρεώσεις και τί, βάλε αυτόν τον τύπο χρέωσης πάνω από όλα. Ξεχώρισε πρώτα τί κείμενα σου ζητούν και έπειτα χρεώνεις. Τα πιο εξειδικευμένα, πιο τεχνικά και πιο διαφημιστικά κείμενα, χρεώνονται ακριβότερα από ένα απλό άρθρο.

Ένα κείμενο που παρουσιάζει μια πρόσφατη ιατρική έρευνα ή ένα νομικό άρθρο χρεώνεται αρκετά ακριβότερα από ένα άρθρο τύπου “τα πέντε κραγιόν που θα φορεθούν αυτό το καλοκαίρι”.

Χρέωση κειμένου ανά είδος συνεργασίας

Ένας πελάτης που θα σου δίνει σταθερά κείμενα να γράφεις, ανεξάρτητα από το είδος τους, θα πρέπει να χρεώνεται λιγότερο διότι θα είναι το “δίχτυ ασφαλείας” σου για να μπορείς να έχεις δουλειά με μέλλον.

Οι πελάτες αυτοί πρέπει πάση θυσία να είναι οι πολύτιμοι για σένα και οι πιο ικανοποιημένοι από τη δουλειά σου, ακόμη κι αν σε πληρώνουν λίγα, διότι είναι οι μόνιμοι πελάτες σου και ίσως αργότερα, ένα καλό και σταθερό μέρος του μισθού σου από αυτήν την δουλειά. Άρα, αξιολόγησε σωστά το είδος συνεργασίας και έπειτα προχωράς στον τρόπο που θα χρεώσεις.

Τι να χρεώνεις για το γράψιμό σου, αν θέλεις να το κάνεις επάγγελμα πλήρους απασχόλησης

Για παράδειγμα, αν θέλεις να σταματήσεις την πρωινή σου δουλειά και να ζεις μόνο από το γράψιμο, τότε πρέπει το νέο σου επάγγελμα να μπορεί να σου εξασφαλίσει τον μισθό σου ή έναν έστω χαμηλότερο αλλά αξιοπρεπή μισθό. Άρα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαιρέσεις τον μισθό που θέλεις δια τις ώρες που σκοπεύεις να δουλεύεις και ανάλογα να χρεώνεις.

Αν για παράδειγμα, 1,000 ευρώ είναι για σένα ένας καλός μισθός για το ξεκίνημά σου, με ένα 8ωρο δουλειάς την ημέρα και για 25 εργάσιμες ανά μήνα, το ποσό που πρέπει να κοστολογείς για κάθε ώρα δουλειάς σου, είναι 5 ευρώ την ώρα. Πρόσεξε όμως, το ποσό αυτό αφορά το καθαρό σου κόστος.

Διότι αν το υπολογίσεις έτσι, αυτό προϋποθέτει πως θα έχεις ασταμάτητη δουλειά και καθόλου λειτουργικά έξοδα, φόρους και ασφάλιση. Οπότε, για να είσαι σε πιο ασφαλή θέση, πρόσθεσε στο ποσό και τα έξοδά σου -όποια κι αν είναι αυτά-, και ορίστε, μόλις έμαθες περίπου τι να χρεώνεις. Οι πιο συνηθισμένες χρεώσεις για όσους ξεκινούν, είναι περίπου 8-12€ την ώρα.

Τι να χρεώνεις για το γράψιμό σου, αν θέλεις να ξεκινήσεις με μικρές δουλειές στον ελεύθερο χρόνο σου

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Καθώς έχεις την “ελευθερία” να ζεις από ένα πλήρες επάγγελμα, οι τιμές για τον ελεύθερο χρόνο που θυσιάζεις μπορούν να είναι πιο υψηλές.

Αυτό βέβαια έχει και το αρνητικό, πως καθώς πρόκειται για έξτρα εισόδημα, δε θα μπορείς να έχεις πολλές συνεργασίες τέτοιου τύπου, οπότε οφείλεις να επιλέξεις εκείνους που πληρώνουν περισσότερο για λιγότερη δουλειά.

Μοίρασε λοιπόν τις ελεύθερες ώρες σου όπως στο παραπάνω παράδειγμα, δες τα ποσά για τα οποία αξίζει τον κόπο σου να θυσιάσεις ελεύθερο χρόνο, την οικονομική σου ανάγκη και ανάλογα φτιάξε τις χρεώσεις σου.

Η πικρή αλήθεια

Εάν ζούσαμε σε μια χώρα που το περιεχόμενο είχε την αξία που πρέπει, εάν οι συνεργάτες μας αναγνώριζαν ή αν είχαν έστω μία ιδέα πόσο πολύ αυξάνονται οι πωλήσεις μιας επιχείρησης όταν η ηλεκτρονική της παρουσία είναι άρτια και έχει σωστά κείμενα, τότε μάλλον δεν θα διάβαζες αυτό το άρθρο.

Αντίθετα, θα χρέωνες όσο οι συνάδελφοί σου στο εξωτερικό και θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Όμως ακόμη το περιεχόμενο αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως ένα αναγκαίο κακό, κάτι να γεμίσουμε τις σελίδες, κάτι που όλοι το βαριούνται αλλά το κάνουν γιατί πρέπει, χωρίς κέφι, χωρίς τεχνικές γνώσεις, χωρίς να δίνουν τη σημασία που του πρέπει. Ή γιατί “την είδαν” καλλιτέχνες και θέλουν να γράψουν λογοτεχνία.

Έτσι, οι σελίδες ανοίγουν και κλείνουν κατά εκατοντάδες κάθε τόσο από ανθρώπους που θεωρούν πως το internet δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φούσκα. Δεν είναι όμως. Είναι στο χέρι των επαγγελματιών γραφιάδων βέβαια, να το μάθουν.

Οφείλεις λοιπόν ως γραφιάς, να κάνεις τέλεια δουλειά προς το παρόν και να χρεώνεις ελάχιστα μέχρι να γίνει αντιληπτή η συνεισφορά σου στις πωλήσεις μιας επιχείρησης. Μόνο τότε θα μπορέσεις να διεκδικήσεις αξιοπρεπείς χρεώσεις και θέση για το γράψιμό σου.

Μια συμβουλή λοιπόν: γράφε λίγο πιο φθηνά για αρχή. Ζήτα από κάθε μελλοντικό σου συνεργάτη να διαπραγματευτείς ξανά τις τιμές σου μετά από 3-4 κείμενα. Να δεις, τότε θα είναι όλοι δεκτικότεροι στις χρεώσεις σου.

Διάβασε ακόμη:

2 Replies to “Πόσο να χρεώνω για το γράψιμο ως κειμενογράφος ή αρθρογράφος;”

  1. Αυτή η πικρή αλήθεια ισχύει και δυστυχώς επεκτείνεται στους περισσότερους και μετά τα 4-5 πρώτα κείμενα. Η προσφορά είναι τεράστια ενώ, δυστυχώς και πάλι, η εμπειρία δεν κοστολογείται και δεν πληρώνεται – με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις.
    Όλα όσα λες ισχύουν και είναι μια χαρά, αλλά επειδή η πραγματικότητα πολλές φορές μας διαψεύδει θα συμπληρώσω ότι για να νιώθεις καλά με τη δουλειά σου όταν γράφεις κείμενα, άρθρα ή διαφημιστικά θα πρέπει να την αγαπάς και να τη βλέπεις και λίγο σαν χόμπι. Διαφορετικά πολλές φορές θα σου έρθει να χτυπήσεις το κεφάλι σου στο πληκτρολόγιο!!!!

    Καλημέρα σε όλους
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *