Πώς να αποφασίσεις το αντικείμενο του επαγγελματικού σου blog

Αν αγαπάς το γράψιμο και ξέρεις τι σε περιμένει αλλά για κάποιο παράξενο λόγο συνεχίζεις να θέλεις να γράφεις για να ζήσεις, καιρός να το κάνεις.
Δεν θέλει καθόλου χρήματα και καθόλου ειδικές τεχνικές γνώσεις. Ως πρώτο βήμα, έχεις την μεγαλύτερη απόφαση να πάρεις: ποιο θα είναι το θέμα του blog σου;

Ως τώρα, οι άνθρωποι που έχω δει να καταπιάνονται με blog και να τα καταφέρνουν, παρατηρώ πως έχουν 3 πολύ σημαντικά κοινά σημεία. Στο κοινό, δεν μετράει ούτε η φήμη τους, ούτε οι γνώσεις τους, ούτε τα χρήματα που ξόδεψαν για τον σχεδιασμό της σελίδας τους ή γενικά, το “πακετάρισμα” του blog τους.

Τα τρία σημεία που θα δεις πάντα μα πάντα στα πετυχημένα και κερδοφόρα blog σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη, είναι πάντοτε τα εξής:

η μεγάλη αγάπη τους για το γράψιμο

Για να είσαι εδώ, αυτό το έχεις και αφού ακόμη δεν σε έχω τρομάξει ικανοποιητικά με το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο, τότε έχεις αποφασίσει πως θέλεις πολύ να ασχοληθείς με το γράψιμο επαγγελματικά.

να μεταφέρουν αυτά που ξέρουν ώστε πρωτίστως να βοηθήσουν
Ποτέ μα ποτέ κανείς απ΄όσους είχαν μεγάλη απήχηση στο blog τους, δεν το έκανε για να βγάλει λεφτά. Ίσως να υπήρχε σε δεύτερη μοίρα, όμως η μεγάλη ανάγκη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και να αποκαλύψουν τα μυστικά που τους πήρε χρόνια και πολύ κόπο να ανακαλύψουν ώστε να βοηθήσουν τους αρχάριους, ήταν το πρώτο που έβλεπες.

το μεγάλο, τεράστιο πάθος τους για το αντικείμενο που διάλεξαν

Είτε γράφουν για ψάρεμα, είτε για μπιφτέκια, είτε για τα ταξίδια τους, γράφουν ασταμάτητα, παθιασμένα και με πολλή αγάπη γι’ αυτό. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το πιστέψω ας πούμε, πως υπάρχει κόσμος που γράφει καθημερινά και για χρόνια, για πράγματα όπως το δέσιμο βιβλίων, την καλλιέργεια της ελιάς ή ο άλλος, ο κολλημένος με τις μέλισσές του που τις φωτογραφίζει κιόλας! Είμαι σίγουρη πως τους έχει δώσει και ονόματα!:P

Αυτό που σε “καίει” και πώς με όσα έμαθες μπορείς να βοηθήσεις κόσμο. Έτσι θα βρεις το αντικείμενο του επαγγελματικού blog σου.

Για να κάνεις λοιπόν το πρώτο βήμα προς το δικό σου ανεπανάληπτο blog οφείλεις να αποφασίσεις πρώτα το αντικείμενό του. Το ότι είσαι για παράδειγμα, λογιστής δεν σημαίνει απαραίτητα πως και το αντικείμενο του blog σου οφείλει να είναι αυτό ώστε να θεωρηθεί αρκετά “επαγγελματικό”.

Αν αυτό που σπούδασες δεν το αγαπάς τόσο όσο τα χόμπι σου, τότε άστο για την πρωινή δουλειά μόνο. Για το blog σου, ψάξε περισσότερο αλλά όχι στη Google.  Μάλλον πρέπει να ψάξεις μέσα σου.

Σκέψου ότι θα γράφεις για κάτι σχεδόν κάθε μέρα, για χρόνια. Πρέπει να έχεις έντονα συναισθήματα γι’ αυτό, για να μην χαθεί το πάθος σου. Πίστεψέ με, ακόμη κι αν βγάζεις λεφτά, αν δεν σου αρέσει το αντικείμενο θα το παρατήσεις και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ που έχω παρατήσει άπειρα blog αλλά οι παγκόσμιες στατιστικές.

Ακόμη κι αν πετύχει, εσένα μέσα σου θα σε τρώει πόσο τέλεια θα ήταν να έγραφες για το άλλο, εκείνο που αγαπάς αλλά που νόμιζες πως δεν θα είναι τόσο κερδοφόρο.

Μην πολυνοιαστείς για το αν το δικό σου αντικείμενο θα έχει αρκετή πέραση για να σε ζήσει. Το λέω και το πιστεύω ακράδαντα, υπάρχει άπλετος χώρος ακόμη για όλα τα θέματα. Αν το κάνεις καλά, θα αποδώσει.

Υπάρχει blogger που έβγαζε πάρα πολλά χρήματα γράφοντας για φυτοφαγία και τα παράτησε όλα για να γράψει για το ταξίδι της από τη φτώχεια μέχρι να καταφέρει να μην σιτίζεται εκείνη και τα τρία παιδιά της από τα κουπόνια απόρων.

Αυτό την έκαιγε, αυτό την χάραξε βαθιά, με αυτόν τον εφιάλτη ακόμη ζει κάθε μέρα – μήπως και κάτι τύχει και τα χάσει όλα – γι’ αυτό μπορεί να γράφει για δεκαετίες ακόμη και με αυτό, βοηθά δεκάδες ανθρώπων να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους μαθαίνοντάς τους να διεξάγουν webinars. Φυσικά, βγάζει εκατομμύρια πλέον.

Οπότε, άσε τα πολλά τεχνικά και εστιάσου στο πρώτο, σοβαρό βήμα του μέλλοντός σου: τι σε καίει και πώς με όσα έμαθες μπορείς να βοηθήσεις κόσμο. Αυτό, θα είναι το αντικείμενο του “επαγγελματικού” blog σου.

…και εννοείται ως περίεργη, θα ήθελα πολύ να μάθω το αντικείμενό σου. Μην ξεχάσεις να μας γράψεις γι’ αυτό! 🙂

2 σχόλια στο “Πώς να αποφασίσεις το αντικείμενο του επαγγελματικού σου blog”

  1. Παρόλο που διατηρώ εντελώς προσωπικό και κλειδωμένο wordpress, προσυπογράφω χειροπόδαρα και για κάποιο λόγο ήταν αυτό που θα ήθελα ν' ακούσω σήμερα.
    Well done, Κωσταντίνα

    B.

  2. Επίσης, σκέφτομαι να σχολιάζω συνέχεια, αν είναι να περνάω από τα mind challenging test που αποδεικνύουν ότι δεν είμαι ρομπότ… (βέβαια, ξέρεις ότι όλα αυτά δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι είμαι κι άνθρωπος 😛
    Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *