Πώς να εξασκηθώ στο γράψιμο;

Εξασκήσου στο γράψιμο μέσω του blogging και βελτιώσου με την κριτική που θα λάβεις από το κοινό σου.

Πριν λίγο καιρό, ζήτησα από επίδοξους blogger, κειμενογράφους και αρθρογράφους, να μου εκφράσουν τις απορίες και τις πιθανές  ερωτήσεις τους για το επάγγελμα αυτό. Κυρίως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Από την πλειοψηφία, πήρα την ερώτηση αυτή: “πώς να εξασκηθώ στο γράψιμο;”. Πολλοί που ενδιαφέρονται να κάνουν το γράψιμο επάγγελμα,  θέλουν να μάθουν τους τρόπους να εξασκηθούν σε αυτό ώστε να είναι (ή να  νιώσουν) έτοιμοι για την αγορά εργασίας ή για νέα είδη γραφής.

Ένας blogger που θέλει να γίνει κειμενογράφος ή αρθρογράφος, ένας κειμενογράφος που θέλει να εξειδικευτεί στη συγγραφή website ή online διαφημίσεων.

Είναι πλέον τόσα πολλά τα είδη επαγγελματικού γραψίματος που ελάχιστοι -ακόμη και έμπειροι επαγγελματίες- νιώθουν αυτοπεποίθηση να γράψουν για τους πελάτες τους κάτι νέο.

Όμως, για να είμαι ειλικρινής, αυτή ήταν μια ερώτηση που δεν περίμενα και χαίρομαι πολύ που τέθηκε διότι για κάποιον λόγο τη θεωρούσα προφανή.

Προτού λοιπόν αναλύσω όλους τους διαθέσιμους τρόπους να εξασκηθεί κάποιος στο επαγγελματικό γράψιμο, ας θίξω ένα σημαντικό σημείο – εμπόδιο, που ενδεχομένως να μην σου περνά απ΄το μυαλό.

Είσαι συγγραφέας;

Κάνε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου και απάντησέ την ειλικρινά. 9 στις 10 φορές, η απάντηση που λαμβάνω είναι αρνητική, ακόμη κι αν ρωτώ ανθρώπους με πλήθος δημοσιευμένων κειμένων και φοβερή γραφή. Αυτό συμβαίνει, διότι η συγγραφή είναι ένα από εκείνα τα επαγγέλματα που το ‘χουν πνίξει τα στερεότυπα. Ή μάλλον, ο φόβος. Η ποπ εικόνα του συγγραφέα στο κεφάλι των περισσότερων, είναι συνήθως η εξής:

  • άντρας
  • με πολύ μποέμ ζωή
  • που πίνει πολύ
  • καπνίζει
  • δεν γελάει εύκολα
  • και μιλάει σπάνια.

Α, κι ενώ ο μάλλον απλησίαστος αυτός τύπος είναι εσωστρεφής σε σημείο να μη βγαίνει από το φτωχό του λοφτ, παραδόξως έχει πάντα τις καλύτερες γκόμενες. 🙂

Ας σοβαρευτούμε όμως. Στην πραγματική πραγματικότητα ο συγγραφέας μπορεί κάλλιστα να είναι και γυναίκα, σπάνια γράφει μόνο λογοτεχνία -ειδικά αν θέλει να επιβιώσει-, είναι κυρίως πρωινός τύπος και παρότι το στερεότυπο του αντικοινωνικού παίζει άσχημα, online δε βάζει γλώσσα μέσα με την καμία γιατί είναι το μόνο marketing της δουλειάς του που αποδίδει.

Συγγραφέας στο δικό μου λεξικό είναι ο οποιοσδήποτε γράφει και ειδικά εκείνος που έχει εκτεθεί με τα γραπτά του. Είτε έχει δηλαδή δημοσιεύσει άρθρα online, είτε σε blogs είτε σε portals, είτε στα κοινωνικά δίκτυα. Αν έχει εκδοθεί ή πληρωθεί γι’ αυτά, δεν έχει σημασία στις μέρες μας. Ξέρω εκπληκτικές γραφές που έσκισαν αλλά κανένας εκδοτικός ή σελίδα δεν τους πλήρωσε ποτέ (κι ας χρησιμοποίησαν τα κείμενά τους κατά κόρον).

Άρα, αν σου αρέσει το γράψιμο και κυρίως αν γράφεις, ενδεχομένως να μην είναι το εμπόδιό σου η εξάσκηση αλλά ταμπού. Μην κολλάς λοιπόν, παραδέξου το δεν είναι τίποτε τρομερό, είσαι συγγραφέας. Τώρα πάμε στο θέμα μας.

Ουσιαστικοί τρόποι να εξασκηθείς στο γράψιμο

Απ΄την άλλη, εάν τώρα ξεκινάς και θέλεις να εξειδικευτείς περισσότερο σε μία συγκεκριμένη ειδικότητα γραφής όπως για παράδειγμα την κειμενογραφία, την ηλεκτρονική ή παραδοσιακή αρθρογραφία, το επαγγελματικό blogging, τη συγγραφή ιστοσελίδων, διαφημίσεις κτλ, τότε έχεις τις παρακάτω λύσεις για να εξασκηθείς:

Α. Blogging

Το δικό σου blog είναι μακράν ο καλύτερος και διεξοδικότερος τρόπος για να ανακαλύψεις τη “φωνή” σου. Να γνωρίσεις και να εξελίξεις το δικό σου στιλ γραφής, να επιλέξεις τα θέματα και τα είδη άρθρων που σου ταιριάζουν, να πάρεις άμεση ανταπόκριση από το κοινό σου, να κερδίσεις αυτοπεποίθηση.

Αν λοιπόν θέλεις να γράψεις αλλά έχεις “κολλήσει” και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, μην το σκέφτεσαι, άνοιξε σήμερα ένα blog και ξεκίνησε την καθημερινή εξάσκηση.

Σε λιγότερο από 3 μήνες θα ξέρεις εάν στ’ αλήθεια απολαμβάνεις το γράψιμο, τα δυνατά σου σημεία και προς τα πού σε πάει η γραφή σου. Επίσης, το blog είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξασκηθείς σε μια άλλη γλώσσα. Εάν δηλαδή θέλεις να γράφεις άρθρα στα αγγλικά, άνοιξε ένα αγγλικό blog και εξασκήσου.

Επίσης, για τους τελείως ανίδεους με τα τεχνικά ενός blog, σκοπεύω αυτές τις μέρες να δημοσιεύσω ένα μικρό e-book που θα εξηγεί τα πάντα από το Α ως το Ω. Δηλαδή, πώς να ανοίξεις ένα blog, πώς να επιλέξεις το θέμα του, τις βασικές εντολές ενός επεξεργαστή κειμένου, το marketing που απαιτείται για όλο αυτό, τα βασικά για τη διασπορά του στα κοινωνικά δίκτυα και πώς να συνδέσεις το blog σου με διαφήμιση για να βγάζεις τα πρώτα σου χρήματα.

Β. e-books με πολλές ασκήσεις!

E-books Επαγγελματικής Συγγραφής

Μάθε νέες δεξιότητες στο επαγγελματικό γράψιμο, βελτίωσε τις γνώσεις σου, εξασκήσου και εμπλούτισε το γράψιμό σου με σύντομα μαθήματα σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων! 

Τα ηλεκτρονικά βιβλία του Live Write Earn  θα σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου στο δικό σου χρόνο, και να εξασκηθείς γύρω από συγκεκριμένα είδη της επαγγελματικής συγγραφής κειμένων για ηλεκτρονικά και συμβατικά μέσα.

Διάλεξε μόνο το θέμα σου από μια γκάμα e-books επαγγελματικής συγγραφής, που όλο μεγαλώνει: για επίδοξους κειμενογράφους online άρθρων, social media, blogs, social διαφήμισης, ραδιοφωνικών σεναρίων και όχι μόνο.

Δες τη θεματολογία τους, εδώ!

Γ. Στην πράξη 

Εάν είσαι στην αρχή μα ξέρεις επακριβώς το είδος γραφής που σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις, π.χ. συγγραφή ιστοσελίδων ή άρθρων σε θεματικές σελίδες κτλ, τότε ο καλύτερος τρόπος να εξασκηθείς είναι ένας. Βρες μια οποιαδήποτε ιστοσελίδα ή portal και γράψε το δικό σου περιεχόμενο για κάθε σελίδα ή θέμα της.

Υπηρεσίες, όραμα, νέα, προϊόντα, θεματικές στήλες κτλ, ξαναγράψε μικρά κείμενα για κάθε περιοχή της. Στη συνέχεια, βρες έναν κειμενογράφο να ρίξει μια ματιά και να σου κάνει την κριτική του. Εάν δεν ξέρεις κάποιον επαγγελματία, στείλε τα στο livewriteearn@gmail.com και υπόσχομαι να μην αργήσω να σου πω μια γνώμη.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για σλόγκαν, διαφημίσεις ή τέλος πάντων, οποιοδήποτε είδος κειμένου σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς επαγγελματικά. Και στη δική σου περίπτωση βέβαια, ένα blog θα σε βοηθήσει να εξασκήσεις το λεξιλόγιο και την έρευνά σου.

Ένα καλό τρικ εδώ είναι να επιλέξεις ένα θέμα που δεν ξέρεις καθόλου, ώστε κάθε άρθρο σου να απαιτεί έρευνα. Π.χ. δοκίμασε θέματα όπως πράσινη δόμηση, αρχιτεκτονική, Αλτσχάιμερ και γενικά θέματα για τα οποία δεν είχες ιδέα μέχρι χθες.

Δ. Αντέχεις κριτική;

Τέλος, αν δεν έχεις καταλήξει που βαδίζεις παρότι γράφεις καιρό και αναρωτιέσαι αν αξίζει να συνεχίσεις, στείλε μου ένα μικρό δείγμα γραφής και θα προσπαθήσω να σου δώσω μερικές συμβουλές για το γράψιμό σου.

Μονάχα να σε προετοιμάσω πως δεν συνηθίζω να κολακεύω και παρότι θα είναι χαρά μου να βοηθήσω, αν δεν αντέχεις την κριτική, ενδεχομένως να σου είναι λίγο δυσάρεστο αυτό. 🙂

Όμως θα σου κάνει καλό, διότι το επαγγελματικό γράψιμο είναι δύσκολη δουλειά με συνήθως ανίδεους κριτές οπότε θα σου είναι χρήσιμο να ξέρεις την πραγματική αξία της γραφής σου, εάν θέλεις να ζήσεις από αυτό.

Θέλεις λίγο πιο εξειδικευμένη εξάσκηση; Δες εδώ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *