Πώς βρίσκεις αξιόπιστες πηγές για τα άρθρα σου;

Αν για τα άρθρα που γράφεις, η κύρια πηγή σου είναι η Wikipedia τότε μάλλον κινδυνεύει η επαγγελματική σου υπόληψη!

Σε έναν κόσμο που η πληροφορία είναι σε αφθονία και διαθέσιμη σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα online, μα η σωστή πληροφορία μάλλον σπάνιο είδος, εσύ καλείσαι να την ανακαλύψεις και να την εντάξεις στα άρθρα που γράφεις.

Πώς όμως μπορείς να διασφαλίσεις πως οι πηγές σου είναι αξιόπιστες και οι πληροφορίες τους ακριβείς;

Το να ψάχνεις στη Google και να κάνεις κλικ στα πρώτα 5 αποτελέσματα είναι μια κοινή πρακτική, όμως για έναν επαγγελματία μπορεί να του στοιχίσει σε κύρος και αξιοπιστία.

Δες παρακάτω λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κοιμάσαι λίγο πιο ήσυχα αφού πατήσεις “δημοσίευση”!

Ιστότοποι εκπαίδευσης

Ξεκίνησε τις αναζητήσεις σου από εκπαιδευτικούς ιστότοπους, πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εκπαιδευτικούς φορείς. Εδώ κάθε πληροφορία είναι έγκυρη και συνήθως περιλαμβάνει και παραπομπές σε εξίσου έγκυρους ιστότοπους.

Ιστότοποι κρατικοί

Ψάξε σελίδες που η κατάληξή τους είναι .org .edu ή .gov καθώς θα βρεις σπανιότερα κάποιες πληροφορίες που δεν ισχύουν. Βέβαια εδώ έχεις περισσότερο το φόβο οι πληροφορίες να μην είναι επίκαιρες, οπότε καλό είναι να τις διασταυρώνεις.

Επιστημονικοί ιστότοποι

Κάθε επιστήμη έχει τις δικές της έγκριτες και επίσημες σελίδες με δημοσιεύσεις επιστημόνων, έρευνες και papers, από τις οποίες μπορείς να ενημερωθείς απευθείας για το θέμα σου.

E- εφημερίδες και περιοδικά

Προτίμησε μόνο τις μεγάλες ηλεκτρονικές εφημερίδες και τα εξειδικευμένα περιοδικά που σπάνια δημοσιεύουν fake news (και πάντοτε ενημερώνουν το κοινό όταν το κάνουν) και βρες άρθρα τους για το θέμα σου. Ειδικά από συνεντεύξεις ειδικών θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να γράψεις.

Ιστότοποι ειδικών

Για κάθε είδους πληροφορία, μπορείς εύκολα να εντοπίσεις τους έγκριτους και αναγνωρισμένους ειδικούς  μπορείς να βρεις online σελίδες

Η Wikipedia;

Πρόκειται για έναν πολύ δημοφιλή και σημαντικό ιστότοπο γνώσης καθώς και τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εκλαϊκευμένη εγκυκλοπαίδεια με ένα όμως εξίσου μεγάλο μειονέκτημα.

Ο έλεγχος και η συγγραφή της γίνεται από  χρήστες. Σίγουρα είναι θέμα χρόνου μέχρι ένα ψέμα ή μια φάρσα να διορθωθεί από τον πρώτο χρήστη που θα την συναντήσει, όμως εάν εν τω μεταξύ δεν είσαι αρκετά τυχερή μπορεί να χρησιμοποιήσεις τη λάθος πληροφορία.

Η λύση; Για τη Wikipedia μα και για κάθε αμφιβόλου ποιότητας ιστότοπο, σημείωσε πως για να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε πληροφορία βρίσκεις online, οπουδήποτε κι αν τη βρήκες, θα πρέπει να τη διασταυρώσεις με ακόμη μία έγκυρη πηγή. Μόνο τότε είσαι ασφαλής.

Αλλά γιατί ψάχνεις μόνο online;  Δυστυχώς η ευκολία των ηλεκτρονικών συσκευών έχει σχεδόν κόψει τον εγκέφαλό μας από το να σκέφτεται όπως παλιότερα. Αξιόπιστες πηγές θα βρει κανείς παντού γύρω μας, πολλές φορές και με λιγότερο κόπο.

Ρώτησε έναν ειδικό

Γράφεις άρθρα για κηπουρική και ψάχνεις ώρες online? Ρώτα έναν κηπουρό ή έναν γεωπόνο! Το πιθανότερο θα έχει πολλά ενδιαφέροντα να σου πει και μάλιστα πρωτότυπα που δεν θα έχει κανένα άλλο άρθρο online.

Κάθε φορά που ψάχνεις έγκυρη και πρωτότυπη πληροφορία, ρώτησε έναν ειδικό ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζεις προσωπικά. Συστήσου ως αρθρογράφος και απλά ρώτησέ τον ό,τι θέλεις. Όλοι όσοι έχω ρωτήσει για άρθρα μου, ήταν παραπάνω από θετικοί και μου έδωσαν πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες. Σε κάθε ειδικό αρέσει να μιλά για το αντικείμενό του -καλή ώρα. 🙂

Μια βόλτα στη βιβλιοθήκη

Το βιβλίο είναι πάντοτε μια σίγουρη πηγή έγκυρης πληροφορίας και αρκεί μονάχα μια επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη για να αποκτήσεις υλικό να γράφεις πολλά άρθρα και μάλιστα πάνω σε όποιο θέμα θελήσεις. Για έναν αρθρογράφο δε, μια κάρτα μέλους σε βιβλιοθήκη είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Και 2  ακόμη συμβουλές:

1. Δες την ημερομηνία της δημοσίευσης
για να σιγουρευτείς πως οι πληροφορίες της είναι επίκαιρες. Ακόμη κι αν το άρθρο δεν αναφέρει ημερομηνία έλεγξε το url, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, αναγράφεται εκεί.

2. Προτίμησε πληροφορίες από πρώτο χέρι
Εάν η πληροφορία σου προέρχεται από αναδημοσίευση, προτίμησε την αρχική πηγή και γενικά πληροφορία από πρώτο χέρι.

3. Έχει υπογραφή;
Ποιος το έγραψε; Ποιος είναι και τι σχέση έχει με το αντικείμενο αυτό; Προτίμησε να παίρνεις τις πληροφορίες σου από ιστοσελίδες με ενυπόγραφο περιεχόμενο.

Γενικά, όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ, όσο πιο πολύτιμη, πρωτότυπη και καλογραμμένη η πληροφορία στα άρθρα σου τόσο πιο πολύ και πιο γρήγορα θα ξεχωρίσεις ως επαγγελματίας γραφιάς.

Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις επαγγελματίας online αρθρογράφος, τότε ρίξε μια ματιά στο e-book του Live Write Earn:

Μάθε να γράφεις online άρθρα

E-books Επαγγελματικής Συγγραφής

Αν σου αρέσει το γράψιμο, αν τα posts σου στα social media καταλήγουν “σεντόνια”, αν συχνά σου αρέσει να αναλύεις τα υπέρ και τα κατά για κάθε τι που συμβαίνει, αν λατρεύεις να γράφεις blogs, λίστες και κριτικές, τότε τα online άρθρα μάλλον είναι το πεδίο σου και ίσως το μελλοντικό σου επάγγελμα.

Από blog posts και ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέχρι εκπαιδευτικά και ενημερωτικά άρθρα, κάθε ηλεκτρονική σελίδα που ανανεώνει συχνά το περιεχόμενό της, χρειάζεται μόνιμους και αξιόπιστους αρθρογράφους.

Μα ακόμη κι αν έχεις ήδη το δικό σου blog που θέλεις να μετατρέψεις σε μόνιμη εργασία, ή έχεις τη δική σου επιχείρηση και θέλεις να βελτιώσεις τη θέση της στις μηχανές αναζήτησης με νέο, ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο, τότε ετοιμάσου για ένα ωραίο “ταξίδι” στη συγγραφή και τη φιλοσοφία των online άρθρων, μα και στη φιλοσοφία του content και του digital marketing.

Αγόρασέ το εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *