SEO συστατικά για κορυφαία κείμενα

Ως online κειμενογράφος άρθρων, διαφήμισης, περιεχομένου και blogs, κάθε κείμενό σου πρέπει να περιέχει συγκεκριμένα συστατικά ώστε να βρίσκεται πάντα ψηλά στις μηχανές αναζήτησης.

Σε τρομάζει το SEO και οι όροι γύρω από αυτό;

Οι περισσότερες συμβουλές SEO ακούγονται πολύ τεχνικές και δύσκολες αν κάποιος δεν έχει γνώσεις e-marketing. Keywords, meta tags, link building και άλλοι δύσκολοι όροι,  μπορεί συχνά να σε τρομάζουν και να αποφεύγεις κάποιες θέσεις εργασίας.

Αυτό που πρέπει να κάνεις για να τα ξεπεράσεις όλα αυτά, είναι απλά να σκεφτείς τη λογική γύρω από τη συγγραφή περιεχομένου και θα καταλάβεις αμέσως ποια είναι τα συστατικά που ανεβάζουν τα κείμενα στις πρώτες θέσεις της Google. 

Η καλύτερη απάντηση

Για να το δεις πιο σφαιρικά, σκέψου πως κάθε αναζήτηση στο διαδίκτυο έχει έναν και μόνο σκοπό: να πάρουμε απαντήσεις.

Σίγουρα, σου έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνεις για ώρα ανάμεσα σε δεκάδες άρθρα και websites και να μη βρίσκεις τις ακριβείς απαντήσεις που ζήτησες παρότι ο τίτλος τους αφορούσε το θέμα αυτό ή παρότι οι πρώτες γραμμές του άρθρου υπόσχονταν απαντήσεις.

Το SEO λοιπόν, είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που βαθμολογεί το περιεχόμενο και δίνει πόντους σε όσους παρέχουν τα πιο περιεκτικά και καλογραμμένα κείμενα. 

Το SEO θα δώσει καλύτερη θέση λοιπόν, σε όσους δίνουν τις πιο σαφείς και ορθές απαντήσεις στην ακριβή ερώτηση που θα κάνει το κοινό. Αντίθετα, δίνει αρνητικούς πόντους σε όσους παραπλανούν, πλατειάζουν και παραπέμπουν αλλού, καθυστερώντας και θυμώνοντας τον αναγνώστη που ψάχνει την απάντησή του και δεν τη βρίσκει.

Τα κείμενα που γράφεις είναι πρώτα για ανθρώπους και όχι για μηχανές. Άρα, καλές οι λέξεις- κλειδιά και οι τέλειοι τίτλοι, όμως στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα πρέπει να παρέχεις στον αναγνώστη είναι οι καλύτερες απαντήσεις στις ερωτήσεις που σου έθεσε.

Έτσι, ως βασική αρχή σου για τη συγγραφή κορυφαίου περιεχομένου από άποψη SEO πρέπει να έχεις το εξής:

Γράφε πάντοτε το πιο περιεκτικό άρθρο με τις καλύτερες απαντήσεις που μπορεί κανείς να βρει σε όλο το διαδίκτυο για το θέμα αυτό.

Εάν επικεντρωθείς σε αυτόν τον κανόνα, τότε από πλευράς SEO είσαι ασφαλής χωρίς καμία άλλη τεχνική γνώση. Απλά γράψε τα κείμενά σου από εδώ και πέρα, έχοντας μόνο στο μυαλό σου να παρέχεις στο κοινό τις καλύτερες απαντήσεις από όλους.

Πως θα γράψεις το καλύτερο περιεχόμενο

Ας δούμε τώρα λίγο πιο αναλυτικά ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν το κείμενό σου να υπερέχει και να αποτελεί το καλύτερο περιεχόμενο online ώστε να είσαι σίγουρη/ος πως όντως κάλυψες τις προδιαγραφές SEO.  

#1 Κάνε έρευνα 

Ερεύνησε καλά το θέμα που θέλεις να αναπτύξεις και διάβασε προσεκτικά το περιεχόμενο των τουλάχιστον 5 πρώτων συνδέσμων στα αποτελέσματα της Google. Δες όλο το εύρος των απαντήσεών τους, τα link, τις πηγές τους, τα σχόλια των αναγνωστών. Ψάξε έγκυρες πηγές και βρες περισσότερη πληροφορία.

#2 Βρες τι λείπει

Από την έρευνα στον ανταγωνισμό, προσπάθησε να εντοπίσεις τι πληροφορία έχει παραλειφθεί. Φτιάξε έναν σκελετό του δικού σου άρθρου προσθέτοντας περισσότερη πληροφορία. Κάνε κι άλλες ερωτήσεις στο θέμα σου και βρες κι άλλες απαντήσεις. Γράψε επιπλέον πληροφορίες που δεν θα βρει ο αναγνώστης πουθενά αλλού.

#3 Γράψε αξιόπιστα

Κάθε πληροφορία που θέλεις να εντάξεις στο περιεχόμενό σου, οφείλεις να την ερευνάς διεξοδικά και να τη διασταυρώνεις από έγκυρες πηγές ώστε εκτός από χρήσιμο, να είναι πάντοτε και αξιόπιστο το περιεχόμενό σου. 

#4 Βάλε πηγές

Εμπλούτισε κάθε κείμενό σου με συνδέσμους από αξιόπιστες πηγές όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει βαθύτερη και σχετικότερη ανάλυση της πληροφορίας. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ light τα κείμενά σου, μα σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να εμβαθύνεις πάρα πολύ. Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, καλό είναι να οδηγείς τον αναγνώστη προς τους ειδικούς.

#5 Γράψε σωστά

Έλεγξε την ορθογραφία, το συντακτικό σου και προσπάθησε να γράφεις καθαρά κι απλά χωρίς πολύ εξειδικευμένη ορολογία. Ακόμη, προσπάθησε να κόψεις τις μεγάλες προτάσεις σε μικρότερες και βάλε επεξηγηματικούς μεσότιτλους για να γίνουν πιο ευανάγνωστα τα κείμενά σου.

#6 Δώσε μια ευχάριστη εμπειρία ανάγνωσης

Σε κάθε κείμενό σου, προσπάθησε να προσθέτεις εικόνες και σχετικά video ώστε η συνολική εμπειρία ανάλυσης του θέματός σου να γίνει πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο ξεκούραστη για τον αναγνώστη. Ειδικά οι εικόνες, είναι σημαντικές στις μηχανές αναζήτησης για τη σχετικότητα του περιεχομένου σου. Προσπάθησε να εισάγεις τουλάχιστον μια εικόνα ή  ένα video ανά περίπου 400 -500 λέξεις.

#7 Επιμελήσου τη σελίδα σου 

Διόρθωσε ό,τι σύνδεσμο δεν λειτουργεί, έλεγξε τους χρόνους φόρτωσης της σελίδας σου και μίκρυνε την ανάλυση των φωτογραφιών σου. Επικαιροποίησε την πληροφορία σου και απάντησε στα τυχόν σχόλια αναγνωστών με προσθήκες στα αρχικά σου κείμενα. Γενικώς επιμελήσου το περιεχόμενό σου ώστε να παραμείνεις στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων και να σε επιλέγουν πρώτο οι μηχανές αναζήτησης. 

Ως συμπέρασμα, αν φροντίσεις να παρέχεις τις καλύτερες απαντήσεις που θα βρει κάποιος online στο θέμα σου, τότε σύντομα οι μηχανές αναζήτησης θα σε επιβραβεύσουν με τις καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα. 

Διάβασε ακόμη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *