Τα 3 εργαλεία για να προγραμματίζεις τις δημοσιεύσεις σου στα social media

Αυτά τα εργαλεία λειτουργούν ουσιαστικά σαν κεντρικά σημεία ελέγχου απ΄όπου μπορείς να κάνεις τα πάντα και να ησυχάσεις για όλον τον μήνα, τουλάχιστον.

Οι δημοσιεύσεις των posts σου για τις πλατφόρμες social media, μπορούν να προγραμματιστούν από πριν με τη χρήση διαφόρων ηλεκτρονικών εργαλείων.

 

Αν ως κειμενογράφος, αρθρογράφος ή blogger χρειάζεσαι πολύ χρόνο να δημοσιεύεις τη δουλειά σου στα κοινωνικά δίκτυα, τότε μάθε μερικούς πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους να το κάνεις:

Σου παραθέτω τα τρία πιο δημοφιλή -από τα δεκάδες που θα δεις με μια απλή αναζήτηση- για να προετοιμάζεις κάθε ανάρτηση στο Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube, Pinterest και σε σχεδόν κάθε social media πλατφόρμα.

Έχοντας να δημοσιεύσεις τις αναρτήσεις σου για το blog ή το website σου, σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες  social media -και ειδικά αν έχεις 3-4 συνεργάτες που γράφεις για τις σελίδες τους- τότε η καθημερινότητά σου μπορεί να είναι μπελάς. Πρέπει να είσαι διαθέσιμη/ος την ώρα της ανάρτησης, να έχεις ανοιχτή κάθε πλατφόρμα, να συνδέεσαι με τα στοιχεία λογαριασμού του εκάστοτε συνεργάτη/ brand και να έπειτα να δημοσιεύεις. Φυσικά, αυτό είναι αδύνατον με δεδομένο ότι οι δημοσιεύσεις μπορεί να χρειάζεται να “ανέβουν” σε όλες τις ώρες της ημέρας.

Και καθώς είναι πλέον σαφές πως δεν συμφέρει τις διαφημιστικές εταιρείες να δημιουργούν και να διαχειρίζονται σελίδες στα social media – ειδικά μικρομεσαίων και μικρών – επιχειρήσεων, αντίθετα, για έναν κειμενογράφο και δημιουργό περιεχομένου για social media, αυτή είναι αρκετά μια αρκετά επικερδής και ευχάριστη διαδικασία.

Έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα εργαλεία προγραμματισμού posts ενώ υπάρχουν πλέον αρκετά που είναι εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα ακόμη και για τον πιο αρχάριο χρήστη.

Επίσης, κάποιες πλατφόρμες όπως το Facebook σου επιτρέπουν να προγραμματίσεις τις αναρτήσεις σου απευθείας μέσα από την ίδια την πλατφόρμα τους ενώ κάποιες άλλες, όπως το LinkedIn, το Twitter και το Instagram, όχι. Ακόμη όμως κι αν στο επέτρεπαν, δεν είναι βολικό αυτό, διότι είναι πιο γρήγορο να προγραμματίζεις από ένα σημείο τα πάντα.

Έτσι, αυτά τα εργαλεία λειτουργούν ουσιαστικά σαν σημεία ελέγχου απ΄όπου μπορείς να προγραμματίσεις και να βλέπεις τα πάντα ώστε να ησυχάσεις για όλο το μήνα.

Άρα, τα εργαλεία προγραμματισμού θα σε βοηθήσουν:

  • να δημοσιεύεις γρήγορα και ταυτόχρονα, από πριν, σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες social media
  • να δημοσιεύεις σε ώρες που είναι καλύτερες στατιστικά για τις σελίδες σου
  • να ελέγχεις ευκολότερα όλο το περιεχόμενο των σελίδων σου ακόμη και μήνες πριν
  • να ξέρεις τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή σε κάθε πλατφόρμα
  • να έχεις μια συνολική εικόνα όλου του περιεχομένου όλων των σελίδων πελατών σου σε μόνο μία σελίδα
  • να δημιουργείς ευκολότερα περιεχόμενο έχοντας στατιστικά στοιχεία της κάθε δημοσίευσής σου
  • να πολλαπλασιάσεις την παρουσία των πελατών σου στα social media με ετήσιο προγραμματισμό και γεμάτα ημερολόγια δημοσιεύσεων για κάθε brand


Πάμε να τα δούμε:

Tweetdeck

Πλατφόρμες: Twitter
Κόστος: Δωρεάν
Ευκολία: 9/10
Κριτική: Είναι άψογη πλατφόρμα αλλά μόνο εάν το κύριο μέσο του περιεχομένου σου είναι το Twitter. Εκτός από τον προγραμματισμό, σου επιτρέπει να βλέπεις και πλήθος άλλων στοιχείων των σελίδων σου στο Twitter όπως τα σχόλια, τα ιδιωτικά μηνύματα από συνεργάτες και πελάτες του brand, τις αναφορές άλλων στη σελίδα σου, τις αναρτήσεις των followers ή μια εικόνα της homepage σου. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συνθέτονται σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου σε στήλες και εσύ επιλέγεις πόσες στήλες και τί είδους πληροφορία θέλεις για την κάθε μία. Επίσης,  είναι δωρεάν.
Θα το βρεις εδώ: Tweetdeck

 

Hootsuite

Πλατφόρμες: Twitter, Facebook profiles & pages & groups, Google+ pages, LinkedIn profiles & groups & company pages, WordPress, Instagram
Κόστος: 7.99€ το χρόνο για κάθε λογαριασμό ή δωρεάν για περιορισμένη χρήση
Ευκολία: 6/10
Κριτική: Είναι ένα εύκολο εργαλείο προγραμματισμού, ενώ μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα για πολλές πλατφόρμες. Σου δίνει πολλά στατιστικά και πλήρη έλεγχο στο editorial calendar κάθε σελίδας, με μόνο μειονέκτημα ότι μερικές φορές είναι αργό. Είναι δωρεάν για μέχρι 3 προφίλ.
Θα το βρεις εδώ: Hootsuite

 

Buffer

Πλατφόρμες: Facebook profiles & pages & groups, Twitter, LinkedIn profiles & pages, G+ pages, Pinterest
Κόστος: 12$/ μήνα ή 122$ /χρόνο και δωρεάν για περιορισμένη χρήση
Ευκολία: 9/10
Κριτική: Είναι μακράν το αγαπημένο μου εργαλείο προγραμματισμού, αν και η δωρεάν μορφή του δεν σου επιτρέπει τη διαχείριση πάνω από 5 προφίλ αλλά ούτε και προγραμματισμό πέραν των 10 δημοσιεύσεων. Εάν μπορείς όμως να αποκτήσεις την full εκδοχή του, είναι πραγματικά ιδανικό. Μέσα σε λίγες ώρες έχεις προγραμματίσει δουλειά εβδομάδων και όλα λειτουργούν στον αυτόματο. Επίσης, μου αρέσει πολύ το γεγονός πως λαμβάνεις ειδοποιήσεις σε περίπτωση που κάποια πλατφόρμα αρχίσει να “αδειάζει” από περιεχόμενο, ώστε να ετοιμάσεις το νέο.
Θα το βρεις εδώ: Buffer

 

Ο πονοκέφαλος με το Instagram

Ό,τι μα ό,τι κι αν σου λένε τα διάφορα εργαλεία προγραμματισμού posts, το Instagram δεν μπορείς να το προγραμματίσεις από πριν. Είναι ο λόγος που όλοι οι γραφιάδες το μισούμε μα λόγω της εκπληκτικά ανοδικής πορείας του και από τη στιγμή που εντάχθηκε στην οικογένεια του Facebook και δέχεται διαφήμιση, είμαστε αναγκασμένοι να το εντάξουμε στη δουλειά μας.

Ανά καιρούς έχουν υπάρξει εργαλεία που το έκαναν αυτό αλλά είναι μεγάλο ρίσκο, διότι βασικά είναι παράνομα. Αυτό, διότι το Instagram απαγορεύει ρητά τις προδημοσιεύσεις και έτσι, όλα αυτά τα πρόσκαιρα εργαλεία δεν σου παρέχουν καμία ασφάλεια για τις σελίδες των πελατών σου.

Άρα, αν δεις πως κάποιο δημοφιλές εργαλείο να προγραμματίζει Instagram posts, όπως π.χ. το Hootsuite, αυτό δεν σημαίνει αληθινό προγραμματισμό όπως συμβαίνει στο Facebook. Σημαίνει μονάχα πως σε αφήνει να ετοιμάσεις posts και να βάλεις σε αυτά κείμενο, hashtags και εικόνα -κάποια σε ειδοποιούν ότι έφτασε και η ώρα της δημοσίευσης – μα πρέπει εσύ να πατήσεις το κουμπάκι της δημοσίευσης τη στιγμή που το θες.

Ελπίζω σύντομα να αλλάξει αυτό, διότι είναι ταλαιπωρία να μην μπορείς να προγραμματίσεις μια τόσο δημοφιλή και απαιτητική πλατφόρμα (χρειάζεσαι πολλή έρευνα για τις λέξεις-κλειδιά, τα hashtags και γενικά το SEO για την προετοιμασία κάθε post) μα δυστυχώς μέχρι τότε, θα είμαστε όλοι απίκο! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *