Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;

Όταν πρόκειται για το blog, το website ή το eshop σου, εκεί συνήθως ο δυνητικός πελάτης δύσκολα εμπιστεύεται, ψωνίζει και δείχνει ανοχή στα λάθη και τις ατέλειες που θα δει. Αυτό, διότι ένα e-shop ή μια επαγγελματική σελίδα με λάθη ή ατέλειες θα διώξει τους περισσότερους πελάτες ή δυνητικούς πελάτες, από όσους τα εντοπίσουν. Και ως επαγγελματίας της γραφής, πρέπει να είσαι προσεκτική/ός.

Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;” Αυτός ακριβώς ήταν ο τίτλος στα αγγλικά, που έπιασε πρόσφατα το μάτι μου στο RSS και σχεδόν με στοίχειωσε όλη μέρα.  Ακριβώς αυτό! Σε μια φράση, εξήγησε αυτό που θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με λίιιιγο περισσότερες (και γι’ αυτό σε περίπτωση που έχεις ήδη πειστεί, μη χάσεις το χρόνο σου, καλύτερα διάβασε τις νέες αγγελίες για συγγραφή 🙂 ).

Αυτή η φράση βέβαια, μπορεί να έπεισε εσένα, δεν αρκεί όμως πάντα για να πείσεις τον πελάτη σου για την ανάγκη ενός επαγγελματία της γραφής. Οπότε, ρίξε μια ματιά παρακάτω.

Γενικά δεν είμαι ανορθόγραφη, μα σίγουρα κάτι θα μου ξεφύγει πάνω στις άπειρες σελίδες που γράφω κάθε μέρα, οπότε τουλάχιστον τα επαγγελματικά μου κείμενα, αναγκαστικά τα ξαναπερνάω δυο και τρεις φορές πριν τα παραδώσω.

Παρόλα αυτά και έως πρόσφατα, στεκόμουν απέναντι σε όσους έκραζαν νυχθημερόν τις ανορθογραφίες και τα greeklish στην ηλεκτρονική γραφή. Εννοείται είμαι ακόμη απέναντί τους όταν μιλάμε για την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και εννοείται ακόμη δοξάζω τα greeklish και τις ανορθογραφίες διότι απενοχοποίησαν πολύ κόσμο που δεν είχε τη μόρφωση και ντρεπόταν να γράψει, χαρίζοντάς του την ελευθερία να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.

Άλλωστε δεν πρόκειται για μόνιμη κατάσταση, ειδικά η ανορθογραφία είναι ασθένεια που περνάει γρήγορα, ειδικά όταν πρόκειται για τα ηλεκτρονικά μέσα. Διαβάζουμε όλοι τόσο πολύ καθημερινά, που σύντομα το μάτι εξασκείται στην σωστή ορθογραφία της κάθε λέξης και χωρίς να το καταλάβουμε, γράφουμε ολόσωστα.

Αρκεί να θυμηθείς τη γραφή των γύρω σου τον πρώτο καιρό του Facebook – ναι, πριν τα selfies που έγραφαν και κάτι παραπάνω – με την τωρινή τους γραφή. Πρόκειται όντως για εκπαίδευση, όχι μόνο στο μέσο αλλά και στην ορθογραφία, τη συγγραφή γενικά αλλά στους κώδικες και τη διαφορετική γλώσσα που οφείλεις να χρησιμοποιείς στο κάθε κανάλι. Αυτά, για τη μεταξύ μας επικοινωνία.

Όταν απ΄την άλλη όμως, πρόκειται για το επάγγελμά σου, το website ή το eshop σου, εκεί συνήθως ο πελάτης και ο δυνητικός πελάτης δύσκολα δείχνει ανοχή στα λάθη που θα δει. Αντίθετα θα γίνει πολύ επιφυλακτικός και σχεδόν σίγουρα δεν θα σε εμπιστευτεί με μια πιστωτική κάρτα.

Οι ανορθογραφίες ενός eshop δεν θα γίνουν αντιληπτές από όλους τους χρήστες, όμως σε όσους “χτυπήσουν στο μάτι” έχουν πολλά να πουν και πάντοτε απωθούν.

Δες το συλλογισμό που θα υποψιάσει -ή και διώξει- έναν χρήστη:

1. η δουλειά έγινε πρόχειρα, μάλλον από ερασιτέχνη
2. άρα μάλλον και το e-shop έγινε πρόχειρα,
3.  ίσως και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες είναι δεύτερης ποιότητας,
4. πιθανότατα και το λογισμικό να μην δουλεύει καλά,
5. είναι ρίσκο να βάλω σε ένα τέτοιο e-shop τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας.

Κάπως έτσι σκέφτονται πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι. Θα μπορούσα να σου γράψω μια γιγάντια λίστα με συμπεράσματα, όμως η αλήθεια είναι πως και από αυτά, τα περισσότερα είναι άδικα και υπερβολικά. Όμως γενικά το κοινό, κάτι από αυτά θα σκεφτεί.

Δυστυχώς στις επαγγελματικές σελίδες, τα ορθογραφικά και γενικά τα λάθη, παραπέμπουν σε ερασιτεχνισμό και καχυποψία για τον επαγγελματισμό τους και κατ’ επέκταση των υπηρεσιών και των προϊόντων που προωθούν.

Εάν λοιπόν γενικά δεν σε ενοχλούν τα λάθη, σε αυτή τη δουλειά πρέπει να μάθεις να σε ενοχλούν πολύ. Μάλιστα, σε περίπτωση που τα εντοπίσεις σε websites πελατών ή φίλων σου, οφείλεις πάντοτε να τα επισημαίνεις.

Μην φοβάσαι, δεν θα παρεξηγηθείς! Το αντίθετο, θα τους σώσεις από πολλές χαμένες πωλήσεις. Εντάξει, ακόμη κι αν θυμώσουν, μπορείς πάντα να τους στείλεις αυτό το άρθρο και θα καταλάβουν. 😉

Ακόμη:  Πόση σημασία πρέπει να δίνεις στα keywords;

2 Replies to “Θα ψώνιζες ποτέ από ανορθόγραφο e-shop;”

  1. Μπράβο, πολύ καλό το άρθρο σου αλλά έχω μια ένσταση όσο αναφορά τα Greeklish που είπες ότι τα δοξάζεις τα greeklish και τις ανορθογραφίες διότι απενοχοποίησαν πολύ κόσμο που δεν είχε τη μόρφωση.
    Επειδή υπάρχουν αυτόματοι ορθογράφοι στους browsers θα μπορούσαν οι ανορθόγραφοι να χρησιμοποιήσουν αυτούς και όχι την εύκολη λύση των greeklish. Προσωπικά, όταν βλέπω σχόλιο ή κείμενο σε greeklish, το προσπερνάω.

    Αφού είσαι ανορθόγραφος ρε αδερφέ, ψάξου λίγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *