Θέλεις να φτιάξεις επαγγελματικό blog; Δεν είναι τόσο απλό!

Ενώ για αρκετούς, η δημιουργία ενός blog ή website είναι πανεύκολη, για τους πολλούς είναι βουνό. Πόσο μάλλον να μάθεις τους τρόπους να κερδίσεις άμεσα χρήματα από αυτό, με τα εκατοντάδες εργαλεία που παρέχονται.

Χιλιάδες “επαγγελματικά” blog ανοίγουν και κλείνουν καθημερινά και παρότι πρόκειται για πολλά υποσχόμενη δουλειά για συγγραφείς και αρθρογράφους, λίγοι μπορούν να τα καταφέρουν. Δες όλα όσα απαιτεί μια τέτοια δουλειά και αναρωτήσου αν έχεις το στομάχι!

Εκατομμύρια!

Προτού ξεκινήσεις οτιδήποτε οφείλω να σου πω κάποια πράγματα ώστε να ξέρεις ακριβώς τί απαιτείται από εσένα, εάν θέλεις πραγματικά να κάνεις αυτήν την δουλειά, διότι το τελευταίο που θα σου υποσχεθεί κανείς γι’ αυτό, είναι τα εύκολα χρήματα καθώς και τα πολλά χρήματα.

Σίγουρα μπορεί να τα καταφέρεις καλύτερα από τους περισσότερους και να θησαυρίσεις, όμως, προτιμώ να είμαστε ρεαλιστές και να εκπλαγείς, παρά να απογοητευτείς με ελπίδες που δεν στέκουν.

Πολλά blog και δη ελληνικά, κερδίζουν ένα καλό εισόδημα και αν το δεις πολύ σοβαρά, πιστεύω πως σίγουρα θα κερδίζεις το εισόδημά σου, όμως πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς θα σου ζητηθεί να κάνεις, τι δουλειά κρύβει όλο αυτό και να μην περιμένεις να πλουτίσεις. Τουλάχιστον όχι στην αρχή.  😛

Ένα επαγγελματικό μπλογκ λοιπόν θέλει:

Πολύ γράψιμο

Αυτό είναι το αναμενόμενο, όμως λίγοι ξέρουν πόσο ακριβώς γράψιμο απαιτείται στ’ αλήθεια. Ένα κείμενο 500 λέξεων που θα δημοσιεύεις καθημερινά ή έστω 3 φορές την εβδομάδα (όπως απαιτείται από ένα επαγγελματικό blog), φαίνεται εύκολο, όμως δεν είναι μόνο αυτό το γράψιμο που πρέπει να κάνεις.

Πρέπει επίσης να γράφεις τους προλόγους των κειμένων σου για τα social media, να απαντάς στα σχόλια των αναγνωστών σου και στα mails τους ή των πιθανών συνεργατών σου, να γράφεις κείμενα ως guest σε άλλα blog ή σελίδες, να σχολιάζεις, να γράφεις ένα newsletter τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες, τα έξτρα κείμενα – παραγγελίες των πελατών σου για το blog κτλ. Και όλα αυτά, θα αυξάνονται με τον καιρό. Όμως, το γράψιμο σου θυμίζω, θα είναι η δουλειά σου.

Υπερωρίες

Πολλοί νομίζουν πως με λίγες ώρες την ημέρα ή ακόμη και τη βδομάδα, θα τα καταφέρουν, όμως αυτό δεν ισχύει εκτός κι αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις να βλέπεις αποτελέσματα 5 χρόνια μετά… και αν! Ένα επαγγελματικό blog δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις part time εάν θέλεις να γίνει η κύρια δουλειά σου, οπότε είτε το ξεκινάς ξέροντας ότι θα καθυστερήσει να πετύχει ή ξεκινάς με κανονικό οχτάωρο και συχνά, υπερωρίες!

Γιατί; Η αλήθεια είναι πως αν θες να ασχοληθείς σοβαρά, έχεις δεκάδες πράγματα να κάνεις καθημερινά και το δύσκολο θα είναι να αποφασίζεις πότε θα “σχολάς”.

Συνέπεια

Αυτή η δουλειά, θέλει τη διαρκή σου παρουσία διότι εάν την ξεχάσεις, θα σε ξεχάσει και μάλιστα, γρήγορα. Έτσι λοιπόν, από την ημέρα που θα λειτουργήσεις το blog σου, θα πρέπει να δημοσιεύεις χωρίς απολύτως καμία διακοπή τα πολύ πολύ συχνά κείμενά σου. Αυτό σημαίνει πως αργίες, διακοπές και Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν.

Σίγουρα μπορείς να λείψεις όσο θες, όμως τα κείμενά σου πρέπει να έχουν γραφτεί από πριν και να έχουν προγραμματιστεί για να δημοσιευτούν την ημέρα που οι αναγνώστες σου θα τα περιμένουν. Ακριβώς το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και τις σελίδες σου στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και για το newsletter σου.

Κοινωνικότητα

Προφανώς για να σου αρέσει το γράψιμο δεν είσαι πολύ κοινωνικός τύπος, όμως τουλάχιστον ηλεκτρονικά, οφείλεις να γίνεις. Εάν η δουλειά σου είναι το blog σου, δεν γίνεται να κρύβεσαι, να ντρέπεσαι ή να αποφεύγεις την δικτύωση με το κοινό και γενικά την ηλεκτρονική κοινότητα που θέλεις να ενταχθείς.

Πρέπει να είσαι πάντα εκεί στις συζητήσεις των αναγνωστών σου σε όλες τις πλατφόρμες, να απαντάς, να συζητάς και να μοιράζεσαι τις δικές τους χρήσιμες δημοσιεύσεις.

Δεξιότητες

Παρότι είναι δωρεάν να ανοίξεις ένα blog και γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, εάν θέλεις να γίνει πραγματικά επαγγελματικό, είτε θα χρειαστείς τη βοήθεια ενός σχεδιαστή και ενός προγραμματιστή, είτε μερικές επιπλέον δεξιότητες στα ηλεκτρονικά κείμενα και φυσικά στο SEO.

Δες εδώ τις δεξιότητες που χρειάζεται ένας συγγραφέας ηλεκτρονικών κειμένων σήμερα και τι σημαίνει SEO για έναν γραφιά και εν ανάγκη άνοιξε ένα δοκιμαστικό blog, έτσι απλά για να εξασκηθείς με το μέσο και το σύστημα διαχείρισης ενός blog.

Ναι, θέλω αλλά όλα ακούγονται κινέζικα,το μόνο που ξέρω είναι να γράφω!

Αν πραγματικά θέλεις πολύ να το κάνεις αλλά δεν έχεις ιδέα από τεχνικές γνώσεις και όλα αυτά που απαιτούνται, μπορείς να βρεις εδώ έναν οδηγό με οδηγίες βήμα – βήμα, ώστε να δημιουργήσεις, να λειτουργήσεις και να αξιοποιήσεις το blog σου ώστε να γίνει μια κανονικότατη επιχείρηση περιεχομένου. 

Διότι ενώ για αρκετούς, η δημιουργία ενός blog ή website είναι πανεύκολη, για τους πολλούς είναι βουνό. Πόσο μάλλον να μάθεις τους τρόπους να κερδίσεις άμεσα χρήματα από αυτό, με τα εκατοντάδες εργαλεία που παρέχονται.

Αυτά για αρχή…

Εάν δεν σε τρόμαξα ικανοποιητικά μέχρι τώρα, καλωσήρθες! Πάμε να δουλέψουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *