Θέλεις να γίνεις κειμενογράφος; Μάθε τα καθήκοντα και τα απαραίτητα προσόντα.

Αν το επάγγελμα του κειμενογράφου σε συναρπάζει και θέλεις να το ακολουθήσεις αλλά δεν ξέρεις ακριβώς ποια είναι τα καθήκοντα και οι απαιτήσεις του, τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Πού μπορεί να εργαστεί ένας κειμενογράφος;

Οι κειμενογράφοι, απασχολούνται συνήθως σε διαφημιστικές εταιρείες και γράφουν όλα τα κείμενα για τα brands και για κάθε μέσο.

Ποια είναι τα απαραίτητα προσόντα ενός κειμενογράφου;

Θα σου φανεί παράξενο αλλά οι περισσότεροι κειμενογράφοι που γνωρίζω δεν έχουν σπουδάσει τίποτε σε σχέση με το αντικείμενο αυτό. Από πρώην δάσκαλοι, δικηγόροι, πωλητές λιανικής και σερβιτόροι μέχρι γραμματείς, επίδοξοι συγγραφείς και σχεδιαστές.

Με λίγα λόγια, αν είσαι ορθογράφος, δεν κάνεις συντακτικά λάθη και σου αρέσει πολύ το γράψιμο, το παιχνίδι με τις λέξεις και η λεπτομερής έρευνα, θα είσαι πολύτιμος συνεργάτης για κάθε διαφημιστική εταιρεία ή brand.

Τι ακριβώς γράφει ένας κειμενογράφος;

Μπορεί να σου ζητηθεί να γράψεις από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σενάρια, μέχρι απλά posts για τα social media και οδηγίες για κουτιά συσκευασιών. Ακόμη, κείμενα φυλλαδίων, αφισών, έντυπων διαφημίσεων αλλά και ιστοσελίδων. Δες εδώ μερικούς όρους για την ορολογία της δουλειάς.

Το κόπι, το brief, τα clips  και άλλοι άγνωστοι όροι του επαγγελματικού γραψίματος

 

Γράφεις, ελέγχεις ορθογραφικά και συντακτικά και καμιά φορά, μεταφράζεις κιόλας. Όλα όμως όσα σου ζητηθούν να γράψεις, θα έχουν απαραίτητα σχέση με τα brands – πελάτες του εργοδότη σου.

Πάντα δηλαδή, τα κείμενά σου θα έχουν σκοπό να διαφημίσουν και εννοείται, να πουλήσουν ένα προϊόν, μια υπηρεσία, μια εταιρεία, ένα πρόσωπο ή μια μάρκα. Άμεσα ή έμμεσα.

Δηλαδή, σε τι διαφέρει ο κειμενογράφος από τους άλλους γραφιάδες;

Αν προσπαθούσα να βρω έναν σύντομο ορισμό για το επάγγελμα του κειμενογράφου θα το διατύπωνα ως εξής:

Ο κειμενογράφος είναι ο εφευρέτης ή ο άψογος μίμος της γλώσσας κάθε brand.

Αυτό που καλείσαι να κάνεις για κάθε πελάτη που σου αναθέτουν, είναι είτε να ακολουθείς είτε να δημιουργείς τη δική του γλώσσα, το ύφος, τον τόνο και γενικά τη δική του φωνή. Έπειτα, πρέπει να προσαρμόζεις κάθε κείμενό σου, ανάλογα.

Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο αλλά δεν είναι. Αν είσαι fan του Terry Pratchett, ο αγαπημένος ορισμός του, Anthropomorphic Personification, εδώ κολλάει γάντι. 🙂 Διότι, καλείσαι να προσωποποιήσεις ιδέες και brands.

Σκέψου κάθε brand ως άνθρωπο, ως χαρακτήρα σε ταινία και δώσε του προσωπικότητα, ιστορία, καταγωγή, φωνή, ακόμη και προφορά ή χιούμορ. 

Αφού το κάνεις και εάν το κάνεις ολοκληρωμένα, τότε ο χαρακτήρας σου αποκτά υπόσταση,  παίρνει μορφή και μπορείς να τον μιμηθείς. Σαν διαδικασία, η δημιουργία χαρακτήρα brand είναι συναρπαστική.

Βέβαια, για τα μεγάλα brands αυτό έχει ήδη γίνει, οπότε εσύ καλείσαι να το μελετήσεις, να μάθεις τον “χαρακτήρα” σου και να τον μιμηθείς πιστά. Έτσι, με κάθε μεγάλο brand που θα πρέπει να δουλέψεις, θα λαμβάνεις κι ένα βιβλίο κανόνων (συνήθως γιγάντιο) που θα σου εξηγεί με λεπτομέρειες το πώς πρέπει να γράφεις εκ μέρους του.

Εκεί θα βλέπεις αν για παράδειγμα, επιτρέπεται να γράφεις στον ενικό ή τον πληθυντικό, αν ο τόνος σου θα είναι φιλικός ή πιο αλαζονικός, τις λέξεις που μπορείς να χρησιμοποιείς ή όχι και πολλά άλλα.

Μια φορά, μου έτυχε σε τέτοιο βιβλίο να αναφέρεται με κεφαλαία ότι απαγορεύονται τα θαυμαστικά οπουδήποτε. Ναι, τους λάτρεψα. 🙂

Η λάθος αντίληψη για τους κειμενογράφους

Η κοινή αντίληψη θέλει τον κειμενογράφο να είναι ο ευφυής δημιουργός μιας έξυπνης ατάκας. Αυτό όμως που συμβαίνει στ’ αλήθεια, είναι πως ο κειμενογράφος οφείλει πρωτίστως, να είναι ο δημιουργός της σωστής ατάκας.

Ναι, εντάξει, αν είναι και έξυπνη η ατάκα, ακόμη καλύτερα. Αλλά θα χτύπαγες το κεφάλι σου στον τοίχο αν γνώριζες πόσοι επαγγελματίες ξεχνούν τα βασικά της δουλειάς μας μόνο και μόνο για δείξουν ευφυείς.

Φυσικά καταλήγουν από αστείοι ως εκτός θέματος και γραφικοί ενώ άλλοι απογοητεύονται και τα παρατούν. Εσύ λοιπόν, ξεκίνα από τον σωστό τρόπο της λεπτομερούς έρευνας του brand και πίστεψέ με, η δημιουργικότητα θα έρθει να σε συναντήσει. Αλλιώς, ότι γράφεις, αντί για έξυπνο θα καταλήγει εξυπνάδα.

Με λίγα λόγια

Για να τα συνοψίσουμε, ο κειμενογράφος καλείται να “ντυθεί” τον χαρακτήρα του εκάστοτε brand και να επικοινωνεί ανάλογα, με τις λιγότερες δυνατές λέξεις, ώστε να πετύχει έναν συγκεκριμένο στόχο κάθε φορά.

Πριν αποφασίσεις, δες και τα άλλα είδη γραφιάδων. 🙂

 

Διάβασε ακόμη:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *