ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Παρακάτω θα διαβάσεις λίγα πράγματα για το επάγγελμα του αρθρογράφου, ενώ στο τέλος της σελίδας θα βρεις συνδέσμους με εργαλεία, αγγελίες, συμβουλές και άρθρα για να μάθεις περισσότερα και να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι πιο εύκολα.

Αν θέλεις να μάθεις:

    • πώς μπορείς να γράφεις άρθρα επί πληρωμή για ηλεκτρονικά και έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες γύρω από τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις σου
    • να αρθρογραφείς με άρθρα γνώμης ή κριτικής για προϊόντα ή υπηρεσίες
    • πώς μπορείς να ασκήσεις αρθρογραφία επί πληρωμή για να γράφεις άρθρα με τις ιδέες και τις απόψεις σου
    • να εργαστείς ως αρθρογράφος είτε ως freelancer από το σπίτι, είτε ως μόνιμη/ος αρθρογράφος για κάποια ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση

…τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Θέλω να γίνω αρθρογράφος

Σημείωσε μόνο πως η σελίδα αυτή ανανεώνεται με κάθε νέο άρθρο και σύνδεσμο για την αρθρογραφία, οπότε μπορείς να την επισκέπτεσαι συχνά για να ενημερώνεσαι.

#1 Τι πρέπει να γνωρίζω για τους αρθρογράφους;

Δεν υπάρχει πτυχίο αρθρογράφου, ούτε θα στο ζητήσει κανείς.
Για αρχή, πρέπει να μάθεις πως δεν υπάρχει σχολή που να διδάσκει αρθρογραφία, ούτε μπορείς να πάρεις πτυχίο αρθρογράφου, τουλάχιστον στη χώρα μας. Μπορείς όμως να παρακολουθήσεις μαθήματα, σεμινάρια και webinars που συμβαίνουν και διαφημίζονται συχνά, να βρεις κάποια βιβλία ή online μαθήματα στο εξωτερικό ή απλά, να γίνεις αυτοδίδακτη/ος αρθρογράφος με εξ ολοκλήρου δική σου προσπάθεια και πρακτική.
Ένας συνηθισμένος τρόπος είναι να διαβάσεις πάρα πολλά άρθρα στο στιλ και το είδος των άρθρων που θέλεις να γράφεις και να εξασκηθείς γράφοντας αρκετά δικά σου. Έτσι, θα μπορείς σύντομα να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές δειγματολόγιο κειμένων για να προσελκύσεις πελάτες και να ξεκινήσεις άμεσα την καριέρα σου. Σημείωσε πάντως, πως κανείς δεν θα σου ζητήσει πτυχίο για να σε προσλάβει ως αρθρογράφο. Αντίθετα, θα σου ζητήσουν σίγουρα κάποια δείγματα άρθρων δημοσιευμένων ή μη.

Θέλω να γίνω αρθρογράφος

Πώς γινόταν κάποιος αρθρογράφος μέχρι σήμερα;
Παραδοσιακά, το επάγγελμα ήταν κάπως “κλειστό” καθώς αρθρογράφοι γίνονταν συνήθως μόνο δημοσιογράφοι και μάλιστα τα “ονόματα” ενώ τα περισσότερα άρθρα άσημων γραφιάδων, δημοσιεύονταν ανυπόγραφα. Όμως αργότερα με το internet και καθώς πολλαπλασιάστηκε η ζήτηση και ο τρόπος να ανακαλυφθούν φρέσκες και πολύ όμορφες πένες, τα πράγματα άλλαξαν. Βέβαια, ήρθαν στο προσκήνιο πλήθος ηλεκτρονικών περιοδικών και portals, οπότε οι αρθρογράφοι έγιναν περισσότεροι, το ίδιο και η ζήτησή τους.

Πλέον, ο καθένας μπορεί να αρθρογραφήσει, ενώ θα δεις συχνά αγγελίες που σου ζητούν να γράφεις άρθρα, είτε ως γνώστης κάποιου αντικειμένου, είτε ενημερωτικά άρθρα, είτε άρθρα γνώμης και όλα αυτά, είτε με το όνομά σου ενυπόγραφα είτε ανώνυμα για κάποιον εκδότη.

#2 Ποια είναι λοιπόν τα βασικά και απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος αρθρογράφος;

Η γλώσσα
Κάθε επάγγελμα έχει τα εργαλεία του και όπως ένας κηπουρός ξέρει να χειρίζεται άψογα κάθε εργαλείο του για να φτιάξει έναν περίτεχνο κήπο, έτσι και ο επαγγελματίας της γραφής πρέπει να χειρίζεται τέλεια τη γλώσσα.

Η άπταιστη γνώση της γλώσσας σου και η τέλεια χρήση της για να πεις αυτό που θέλεις, με το ύφος που θέλεις, στο κοινό που θέλεις και με τα συναισθήματα που θέλεις να μεταδόσεις κάθε φορά, αυτό δεν μπορείς να το αφήσεις για μετά. Ορθογραφία, συντακτικό, λεξιλόγιο και όλα όσα απαρτίζουν την εργαλειοθήκη σου πρέπει να τα χειρίζεσαι άψογα. Αν λοιπόν νιώθεις ότι υστερείς στον τομέα της γλώσσας, ξεκίνα να διαβάζεις πολύ και να γράφεις πολύ.

Η προϋπηρεσία που χρειάζεται ένας αρθρογράφος
Ναι, κι εδώ το παράδοξο ενός βιογραφικού γεμάτου δείγματα από δημοσιευμένα άρθρα σου και δουλειές, ενώ μόλις ξεκινάς, είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσεις. Πως; Υπάρχουν πολλοί τρόποι, όπως το να ζητήσεις από ηλεκτρονικά περιοδικά και εφημερίδες να γράφεις δωρεάν για λίγο διάστημα ή να κάνεις πρακτική γράφοντας δωρεάν δίπλα σε καταξιωμένους αρθρογράφους.

Μια άλλη καλή λύση είναι να δημιουργήσεις το δικό σου website και να γράφεις εκεί τα άρθρα σου ώστε να τα μοιράζεσαι μετά στα social media και να τα “τεστάρεις” στον πραγματικό κόσμο. Αυτό το website μετά, μπορεί να λειτουργήσει και ως δειγματολόγιο των κειμένων σου, ως σύνδεσμος στο βιογραφικό σου, όταν θα απαντάς σε αγγελίες.

Η νοοτροπία του αρθρογράφου
Τα άρθρα ενός αρθρογράφου, οφείλουν να είναι ενδιαφέροντα, να έχουν χιούμορ και λογική, να είναι ενημερωμένα με δεδομένα και στοιχεία για καθετί που γράφεις, να προσφέρουν μια νέα ματιά για τα πράγματα και ίσως να προτείνουν λύσεις και ιδέες.

Όλα αυτά απαιτούν πολύ και ανεξάντλητο ενθουσιασμό για αυτό που κάνεις. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν περιέργεια για τον κόσμο και για όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου, όρεξη για αδιάκοπο διάβασμα και αναζήτηση γνώσης, θάρρος να εκτίθεσαι με τα γραπτά, τις ιδέες και τις απόψεις σου και φυσικά, πάθος για το γράψιμο.

#3 Τα επιπλέον προσόντα ενός αρθρογράφου που θα μετρήσουν θετικά

Θέλω να γίνω αρθρογράφος

Πέρα από τα βασικά προσόντα ως αρθρογράφος, καλό είναι να έχεις και μερικά επιπλέον προσόντα που θα σου δώσουν ένα καλό προβάδισμα στην προσπάθειά σου να γίνεις αρθρογράφος. Ποια είναι αυτά;

Ένα πτυχίο δημοσιογραφίας, marketing ή πτυχίο στην επικοινωνία
Παρότι το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο αν θέλεις να αρθρογραφείς, στην περίπτωση που ήδη έχεις ένα και ειδικά πάνω στη δημοσιογραφία, το marketing και την επικοινωνία σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για σένα να γίνεις αρθρογράφος χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις περισσότερα γύρω από το σύγχρονο marketing και τους βασικούς τρόπους να γράψεις σωστά ένα κείμενο και να το κάνεις πιο ελκυστικό.

Επιπλέον ξένες γλώσσες για έναν αρθρογράφο
Πολλοί αρθρογράφοι γνωρίζουν μόνο ελληνικά, άλλοι και αγγλικά και άλλοι περισσότερες ξένες γλώσσες. Σίγουρα μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς να γνωρίζεις άλλη γλώσσα όμως τουλάχιστον η καλή γνώση αγγλικών θα σε βοηθήσει πολύ και να ενημερώνεσαι καλύτερα αλλά και να εργάζεσαι για αγγλόφωνες σελίδες.

Γρήγορο γράψιμο ή και τυφλό σύστημα γραφής
Όσο πιο γρήγορα γράφεις τόσο πιο παραγωγική/ός θα είσαι και τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορείς να κερδίζεις όταν κάνεις αυτό το επάγγελμα κύριο. Παρακάτω στα άρθρα θα βρεις σχετικές συμβουλές για να βελτιώσεις τους χρόνους σου.

#4 Τι να περιμένω ως επαγγελματίας αρθρογράφος;

Στην αρχή να περιμένεις λίγα πράγματα. Είναι ένα επάγγελμα που μπορείς να κάνεις παράλληλα με το κύριο επάγγελμά σου και παράλληλα να χτίζεις πελατολόγιο, να μαθαίνεις τεχνικές και γνώσεις, να εξελίσσεσαι. Είτε ως freelancer από το σπίτι, είτε ως εσωτερικός μόνιμος υπάλληλος, η αρθρογραφία είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί συνεχές διάβασμα, γράψιμο και εξάσκηση.
Ακόμη, το ωράριό σου δεν είναι συγκεκριμένο. Άλλοι εργάζονται πολλές ώρες για να γράψουν ένα άρθρο και άλλοι ελάχιστες. Άλλοι προτιμούν να γράφουν τα άρθρα τους πρωί και άλλοι τη νύχτα. Εάν δεν εργάζεσαι σε γραφείο, μπορείς να προσαρμόσεις αυτή τη δουλειά πάνω σου, και στις ώρες που το γράψιμο σού βγαίνει πιο εύκολα.

Ξεκίνησε από το e-book του Live Write Earn με τα σύντομα μαθήματα συγγραφής online άρθρων για νέους & επίδοξους αρθρογράφους:

Μάθε να γράφεις online άρθρα

E-books Επαγγελματικής Συγγραφής

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Θέλω να γίνω αρθρογράφος

Ηλεκτρονικά βιβλία:

Κατέβασε τα e-books επαγγελματικής συγγραφής του LiveWriteEarn

Άρθρα:

Βρες αγγελίες για γράψιμο:

Έλα στο κλειστό γκρουπ των γραφιάδων και μάθε/ρώτησε ό,τι θέλεις:
Μεταξύ γραφιάδων by #LWE