ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΣ

Θέλω να γράφω διαφημιστικά κείμενα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, να γράφω κείμενα για brands και να βρίσκω ιδέες για διαφημιστικές καμπάνιες. Θέλω να πληρώνομαι για να δημιουργώ σενάρια και σλόγκαν για προϊόντα και υπηρεσίες, να γράφω ατάκες, διαφημίσεις συμβατικές και ηλεκτρονικές, να γράφω για τα social media και ιστοσελίδες, να γράφω κείμενα με σκοπό την επικοινωνία ή την πώληση. Θέλω να μάθω πώς μπορώ να γίνω freelancer κειμενογράφος από το σπίτι για δικούς μου πελάτες ή διαφημιστικές ή και full time κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία.

Αν το επάγγελμα του κειμενογράφου σε συναρπάζει και θέλεις να το ακολουθήσεις αλλά δεν ξέρεις αν έχεις τα απαραίτητα εφόδια για να το δοκιμάσεις, τότε θα πρότεινα να διαβάσεις προσεκτικά παρακάτω. Ναι, μπορείς να γίνεις κειμενογράφος οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσεις. Κανείς μας δεν σπούδασε αυτό το επάγγελμα, αντίθετα, κειμενογράφοι γίνονται άνθρωποι από πολλούς τομείς. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Δεν σπουδάζεται η κειμενογραφία
Για αρχή, αν δεν το έχεις ήδη διερευνήσει, πρέπει να ξέρεις πως δεν υπάρχει πτυχίο κειμενογράφου. Υπάρχουν πολλές συναφείς σπουδές, σεμινάρια και webinars που θα σε βοηθήσουν πολύ, όμως το επάγγελμα του κειμενογράφου συνδυάζει γνώσεις από πολλούς τομείς, οπότε σίγουρα χρειάζεται κανείς πολύπλευρη εκπαίδευση και εκμάθηση των τεχνικών κάθε είδους κειμένου που θα σου ζητηθεί.

Το καλό είναι ότι μπορείς να γίνεις κειμενογράφος ανεξάρτητα από τις σπουδές σου, αρκεί να αγαπάς το γράψιμο, να έχεις σκοπό να εξασκηθείς, να μάθεις, να κάνεις κάποια πρακτική και να ενημερώνεσαι διαρκώς για τις εξελίξεις στο επάγγελμα αυτό που πλέον με τα ηλεκτρονικά μέσα είναι πολύ διαφορετικό απ΄ότι πριν λίγα χρόνια.

Παρακάτω, θα διαβάσεις λίγα πράγματα για το επάγγελμα του κειμενογράφου, ενώ στο τέλος της σελίδας θα βρεις συνδέσμους με εργαλεία, αγγελίες, συμβουλές και άρθρα για να μάθεις περισσότερα και να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι πιο εύκολα.

Θέλω να γίνω κειμενογράφος

Σημείωσε μόνο πως η σελίδα αυτή ανανεώνεται με κάθε νέο άρθρο και σύνδεσμο για την αρθρογραφία, οπότε μπορείς να την επισκέπτεσαι συχνά για να ενημερώνεσαι.

1. Τι πρέπει να γνωρίζω για τους κειμενογράφους;
Κειμενογράφοι σήμερα, λέγονται πολλών ειδών γραφιάδες σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν πιο συγκεκριμένο και περιορισμένο το είδος των κειμένων που έγραφαν. Πλέον ακόμη και εκείνος που γράφει posts για εταιρείες στα κοινωνικά δίκτυα είναι κειμενογράφος. Όπως και εκείνος που σκέφτεται ιδέες για e-mail καμπάνιες και γράφει μια σειρά 10 e-mails για να πουλήσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Κειμενογράφος είναι και εκείνος που γράφει stories για το instagram, άρθρα σε περιοδικά που μοιάζουν με άρθρα αλλά είναι διαφημιστικά, κείμενα σε blog που ενημερώνουν για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν αλλά και google ads.

Θέλω να πω πως πλέον κάθε κείμενο και σε κάθε μέσο που προορίζεται για τη διαφήμιση μιας εταιρείας, μιας μάρκας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, είναι πλέον αντικείμενο της δουλειάς ενός κειμενογράφου.

Πώς γινόταν κάποιος κειμενογράφος μέχρι σήμερα;
Παλιότερα ήταν δύσκολο να γίνει κάποιος κειμενογράφος από το πουθενά μόνο και μόνο επειδή κάποια στιγμή στη ζωή του το αποφάσισε. Μην έχοντας πρόσβαση στις τεχνικές των κειμένων της διαφήμισης και τις γνώσεις γύρω από το marketing και την επικοινωνία, λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να το ασκήσουν. Γι’ αυτό και το επάγγελμα είχε περισσότερη αίγλη και σε αρκετές περιπτώσεις, πολλά χρήματα. Μια ατάκα σε ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σποτ ήταν ικανή να δημιουργήσει καριέρες και ονόματα. Όχι ότι δεν συμβαίνει και σήμερα, όμως πλέον το επάγγελμα είναι λίγο πιο ανοιχτό, όπως θα διαβάσεις παρακάτω. Έτσι λοιπόν, κειμενογράφοι μέχρι χθες γίνονταν κυρίως άνθρωποι που ήδη εργάζονταν σε διαφημιστικές εταιρείες και ήξεραν καλά το αντικείμενο. Έχω συναντήσει κειμενογράφους που ξεκίνησαν από client service, από σχεδιαστές, μέχρι λογίστριες και γραμματείς. Όμως όλοι ήξεραν το διαφημιστικό περιβάλλον.

Σήμερα από πού προέρχονται οι κειμενογράφοι;
Πλέον, οι κειμενογράφοι προσλαμβάνονται σχεδόν έτοιμοι, με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης για ηλεκτρονική διαφήμιση, κάποιοι είναι περισσότερο εξειδικευμένοι σε κείμενα για ηλεκτρονική χρήση.

Αυτό, διότι το επάγγελμα προσγειώθηκε αρκετά και πέρα από τις ιδέες και τα ευφάνταστα ραδιοφωνικά/τηλεοπτικά σενάρια, πλέον θέλει και ηλεκτρονικές καμπάνιες εξίσου ευφάνταστες. Τα ηλεκτρονικά μέσα ανέβασαν τη ζήτηση κατακόρυφα -και ναι, έριξαν πολύ τους μισθούς- ενώ εκείνοι που φροντίζουν να αποκτήσουν γνώσεις marketing, επικοινωνίας, κειμένου (και δη ηλεκτρονικού) και SEO απορροφούνται σχεδόν αμέσως.

Πώς θα γίνω λοιπόν κειμενογράφος
Σίγουρα χρειάζεσαι κάποιο ταλέντο στο γράψιμο, αγάπη για μάθηση και πολλή φαντασία, όμως το κυριότερο που χρειάζεσαι είναι εξάσκηση.  Λίγοι μήνες πρακτικής σε οποιαδήποτε διαφημιστική εταιρεία θα σου δώσουν πολύ χρήσιμη γνώση για τα είδη των κειμένων που θα σου ζητηθούν και γενικά τον τρόπο εργασίας των κειμενογράφων και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν. Είτε όμως μπορείς να κάνεις πρακτική είτε όχι, σίγουρα θα πρέπει να εξασκείσαι σε κάθε είδος κειμένου εντατικά.

Για παράδειγμα, αν θέλεις να εξασκηθείς στα κείμενα και τις διαφημίσεις για social media, θα πρέπει να μελετάς τις δημοσιεύσεις των brands ή τις διαφημίσεις που βλέπεις στο Facebook και μετά να προσπαθείς να γράψεις τις δικές σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και για ραδιοφωνικά σποτ, για τηλεοπτικά, για ιδέες εκστρατειών διαφήμισης, ακόμη και για δελτία τύπου. Παράλληλα θα πρέπει να διαβάζεις άρθρα, συμβουλές, να βρίσκεις εργαλεία και αγγελίες για μικροδουλειές ώστε να ενημερώνεσαι και να χτίζεις σιγά -σιγά το βιογραφικό σου.

Παρακάτω θα βρεις πολλά άρθρα με όλα όσα θα χρειαστεί να ξέρεις για να γίνεις κειμενογράφος.

2. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά και απαραίτητα προσόντα για να γίνει κάποιος κειμενογράφος;

Θέλω να γίνω κειμενογράφος

Η ελληνική γλώσσα είναι το κύριο εργαλείο του κειμενογράφου
Η τέλεια γνώση της γλώσσας είναι το κύριο εργαλείο σου για να γράφεις σωστά και αποτελεσματικά κείμενα με μετρήσιμα αποτελέσματα, διότι σκοπός του κειμενογράφου είναι να βάλει τις καλύτερες λέξεις του στην υπηρεσία των εκάστοτε οδηγιών/αναγκών της μάρκας, του προϊόντος ή της υπηρεσίας που θέλει να διαφημίσει.

Ορθογραφικά, συντακτικά και λοιπά λάθη δεν έχουν καμία θέση στα κείμενά σου καθώς έχεις την ευθύνη της εικόνας μεγάλων εταιρειών και όλα τα κείμενά σου προορίζονται για δημοσίευση. Ακόμη, αντίθετα με αρκετά άλλα επαγγέλματα της γραφής, οι κειμενογράφοι δεν έχουν επιμελητές ή διορθωτές, αντίθετα είναι οι ίδιοι που οφείλουν να ελέγχουν, να διορθώνουν και να φροντίζουν κάθε κείμενο της εταιρείας να δημοσιευτεί σωστό. Από τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια των τραπεζών, μέχρι τα συστατικά των προϊόντων στις συσκευασίας, παντού έχει περάσει ο έλεγχος ενός κειμενογράφου. Αν λοιπόν νιώθεις πως δεν τα πας καλά στον τομέα της γλώσσας, ξεκίνα να διαβάζεις πολύ και να γράφεις πολύ.

Τα αγγλικά που απαιτεί το επάγγελμα του κειμενογράφου
Ενώ μέχρι χθες μπορούσες άνετα να εργαστείς ως κειμενογράφος χωρίς καθόλου γνώσεις Αγγλικής, πλέον είναι σχεδόν αδύνατον να το καταφέρεις, καθώς με το διαδίκτυο και την ορολογία marketing (και δη, e-marketing) που είναι σχεδόν όλη στα αγγλικά, η ζωή σου θα γίνει πολύ δύσκολη. Χωρίς αγγλικά, δεν θα μπορείς να κάνεις έρευνα, να ενημερώνεσαι για τα νέα trend στο επάγγελμά μας ή ακόμη και να γράφεις τα αγγλικά κείμενα των πελατών σου, τους τίτλους, τα posts των σελίδων τους που διατηρούν στα αγγλικά κ.ο.κ.
Ακόμη, πολλές μάρκες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό θα σου δίνουν καμπάνιες με αγγλικά κείμενα για να τις προσαρμόσεις ή και να μεταφράσεις στα ελληνικά. Καταλαβαίνεις πως αν δεν το ‘χεις πολύ με τα αγγλικά, είναι καιρός να ξεκινήσεις να το βλέπεις λίγο πιο σοβαρά.

Οι γνώσεις ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για τον κειμενογράφο του σήμερα
Από τις βασικές γνώσεις για το πώς δουλεύει κάθε social media πλατφόρμα, τι είναι ένα story ή ένα google ad, μέχρι πιο εξειδικευμένες γνώσεις όπως η βελτιστοποίηση κειμένων για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) και η χρήση CMS για να “ανεβάσεις” ένα κείμενο σε blog ή ένα website, είναι όλο και πιο απαραίτητες για να ξέρεις τι σου γίνεται στις περισσότερες αναθέσεις εργασιών. Εάν δεν έχεις ιδέα, ξεκίνα άμεσα να ενημερώνεσαι από τα άρθρα με συμβουλές, οδηγίες και εργαλεία που θα βρεις παρακάτω στους συνδέσμους της σελίδας αυτής.

Η προϋπηρεσία του κειμενογράφου
Το καλό με το επάγγελμα του κειμενογράφου είναι πως αντίθετα με όλα τα άλλα επαγγέλματα της γραφής, ένα καλό δειγματολόγιο με κείμενά σου για διάφορες διαφημιστικές εφαρμογές είναι αρκετό για να σε προσλάβει μια διαφημιστική ή ένας πελάτης ως freelancer. Ξεκίνα να ασκείς το επάγγελμα του κειμενογράφου με μικρές δουλειές και χτίσε σιγά σιγά το δειγματολόγιό σου που θα σου δώσει επιπλέον freelance δουλειές ή και μια θέση κειμενογράφου πλήρους απασχόλησης, ακόμη και χωρίς προϋπηρεσία.

Μια άλλη καλή λύση για όλους τους επαγγελματίες της γραφής, είναι να δημιουργήσεις το δικό σου website και να βάζεις εκεί τα δείγματα της δουλειάς σου ώστε να τα μοιράζεσαι με τους δυνητικούς εργοδότες σου. Αυτό το website, μπορεί να λειτουργήσει ως δειγματολόγιο των κειμένων σου, ως σύνδεσμος στο βιογραφικό σου, όταν θα απαντάς σε αγγελίες ή πλειοδοτείς εργασίες.

Η νοοτροπία του κειμενογράφου
Ναι, το επάγγελμα του κειμενογράφου είναι δημιουργικό αλλά πρόσεξε τη λεπτή διαχωριστική γραμμή που οι περισσότεροι αγνοούν και μετά απογοητεύονται: δεν είναι λογοτεχνία, δεν μπορείς να γράφεις ό,τι θέλεις, δεν είναι πάντα ευχάριστη η διαδικασία της γραφής αυτής. Όταν ο σκοπός είναι να πουλήσεις ένα απορρυπαντικό και σου ζητούν να γράψεις 50 διαφορετικά google ads και την επόμενη ημέρα άλλα 50 γιατί δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά, τότε καταλαβαίνεις πως ναι μεν γράψιμο, ναι μεν ιδέες και φαντασία, αλλά με σκοπό και αποτελέσματα. Πεζά ενίοτε. 🙂

Τώρα που πήρες μια ιδέα, καλό είναι να γνωρίζεις και πως η δουλειά μας έχει πολλά ενδιαφέροντα κείμενα να γράψεις, πολύ χιούμορ που απαιτείται συχνά, ενώ η έρευνα που κάθε εργασία χρειάζεται, θα σε γεμίσει γνώσεις για πάρα πολλά και χρήσιμα πράγματα.

Η νέα σου νοοτροπία λοιπόν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία στις προσδοκίες σου και μια πιο προσγειωμένη εικόνα για το επάγγελμα, σε σχέση με τη στερεοτυπική εικόνα του «καλλιτέχνη» κειμενογράφου. Δεν είμαστε ακριβώς καλλιτέχνες αν σκεφτείς πως κάθε «έργο» σου είναι παραγγελία που όχι μόνο πρέπει να πουληθεί αλλά να μοσχοπουληθεί. Ευτυχώς υπάρχουν και τα blog για να ξεδίνεις με τα πολύ δημιουργικά σου κείμενα. ?

3. Τα επιπλέον προσόντα ενός κειμενογράφου που θα μετρήσουν θετικά

Θέλω να γίνω κειμενογράφος

Πέρα από τα βασικά προσόντα ως κειμενογράφος, καλό είναι να έχεις και μερικά επιπλέον προσόντα που θα σου δώσουν ένα καλό προβάδισμα στην προσπάθειά σου να γίνεις αρθρογράφος. Ποια είναι αυτά;

Ένα πτυχίο δημοσιογραφίας, marketing ή επικοινωνίας
Παρότι το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο και σε αυτή την περίπτωση, εάν έχεις ένα και ειδικά πάνω στη δημοσιογραφία, το marketing και την επικοινωνία σίγουρα θα είναι πιο εύκολο για σένα να γίνεις κειμενογράφος χωρίς να χρειαστεί να διαβάσεις περισσότερα γύρω από το σύγχρονο marketing και τους βασικούς τρόπους να γράψεις σωστά ένα κείμενο και να το κάνεις πιο ελκυστικό.

Επιπλέον ξένες γλώσσες
Πολλοί αρθρογράφοι γνωρίζουν μόνο ελληνικά, άλλοι και αγγλικά και άλλοι περισσότερες ξένες γλώσσες. Σίγουρα μπορείς να τα καταφέρεις και χωρίς να γνωρίζεις άλλη γλώσσα όμως τουλάχιστον η καλή γνώση αγγλικών θα σε βοηθήσει πολύ και να ενημερώνεσαι καλύτερα αλλά και να εργάζεσαι για αγγλόφωνες σελίδες.

Γρήγορο γράψιμο ή και τυφλό σύστημα γραφής
Όσο πιο γρήγορα γράφεις τόσο πιο παραγωγική/ός θα είσαι και τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορείς να κερδίζεις όταν κάνεις αυτό το επάγγελμα κύριο. Παρακάτω στα άρθρα θα βρεις σχετικές συμβουλές για να βελτιώσεις τους χρόνους σου.

4. Τι να περιμένω ως επαγγελματίας κειμενογράφος;
Το κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς του κειμενογράφου είναι οι πιεστικές προθεσμίες σε ό,τι κείμενο σου ζητούν να γράψεις, η ατέλειωτη έρευνα και η μόνιμη αναζήτηση «έξυπνων» ιδεών για καμπάνιες διαφήμισης.
Για να ξεκινήσεις την καριέρα σου ως κειμενογράφος, μπορείς να ξεκινήσεις με λίγες δουλειές που θα αναλαμβάνεις ως freelancer για εταιρείες και χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθείς από τη δουλειά σου, σιγά σιγά να χτίσεις το πελατολόγιό σου και το βιογραφικό σου για τη νέα σου καριέρα ως κειμενογράφος.

Και τώρα, δουλειά! 🙂

Βρες παρακάτω μια λίστα άρθρων με συμβουλές και εργαλεία για το γράψιμό σου ενώ στο τέλος της σελίδας θα βρεις και μερικούς συνδέσμους για αγγελίες για γράψιμο είτε ανά project είτε πλήρους απασχόλησης.

Οι λίστες και οι αγγελίες ανανεώνονται οπότε μπορείς να τις επισκέπτεσαι συχνά για να ενημερώνεσαι.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Θέλω να γίνω κειμενογράφος

 

Ηλεκτρονικά βιβλία:

Κατέβασε τα e-books επαγγελματικής συγγραφής του LiveWriteEarn

 

Άρθρα:

Μπορώ να γίνω επαγγελματίας της γραφής από το μηδέν;

Ως κειμενογράφος μάθε τι ακριβώς θα κάνεις, τα καθήκοντα και τα απαραίτητα προσόντα.

Να παρατήσω τη δουλειά μου για να γίνω επαγγελματίας γραφιάς;

Οι 40 top διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα φέτος
Βρες την τελευταία λίστα με τις κορυφαίες διαφημιστικές εταιρείες του τόπου μας για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Direction Business Reports για να στείλεις το βιογραφικό σου, να ζητήσεις θέση πρακτικής ή γενικά, να παρακολουθείς τις νέες δουλειές που δημοσιεύουν.

Πόσο να χρεώνω για το γράψιμο ως κειμενογράφος, αρθρογράφος;

Γράψε το τέλειο σλόγκαν
Η συγγραφή του τέλειου σλόγκαν δεν είναι έμπνευση, ούτε υψηλή τέχνη. Είναι πρώτα μελέτη, μετά γερή έρευνα και στρατηγική και έπειτα δημιουργικότητα. Μάθε τα βήματα, δες τις τεχνικές και γράψε το καλύτερο σλόγκαν πανεύκολα!

Δωρεάν γράψιμο για… τη δόξα;

Το κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου δωρεάν online

Τα διαφημιστικά κείμενα μεγαλώνουν και γίνονται χρήσιμα

Έτοιμα πρότυπα γραψίματος για δελτίο τύπου

Ραδιοφωνικό σενάριο – πως να το γράψεις σωστά

Γράψε τα πιο αποτελεσματικά call to action

Δελτίο Τύπου: αν σε δυσκολεύει να το γράψεις, διάβασε μερικές συμβουλές

Σλόγκαν, ατάκες και μηνύματα της ελληνικής διαφήμισης τότε και τώρα

Πότε μπορείς να ονομάζεσαι συγγραφέας;

Πώς να εξασκηθώ στο γράψιμο;

Τι να έχεις έτοιμο προτού προσεγγίσεις πελάτες για γράψιμο

Ηλεκτρονικός γραφιάς; Από το σπίτι; Χα, καλό! 

Εκπαιδεύοντας τον πελάτη γύρω από την ηλεκτρονική γραφή

Κειμενογράφοι και το bullying στη δημιουργικότητα

Βρες αγγελίες για γράψιμο:

Οι τελευταίες αγγελίες για γράψιμο

7 πλατφόρμες με μικρές εργασίες για αρθρογράφους, bloggers, μεταφραστές

Τα website που σε πληρώνουν για να γράφεις αγγλικά κείμενα

Γράψε για websites που μοιράζονται μαζί σου τα κέρδη των άρθρων σου

Πού θα βρω πελάτες για να γράφω επαγγελματικά;

 

Έλα στο κλειστό γκρουπ των γραφιάδων και μάθε/ρώτησε ό,τι θέλεις:
Μεταξύ γραφιάδων by #LWE