To blogging πέθανε; Την παλεύεις;

Κοίταξε λίγο γύρω σου. Θυμήσου πώς έγραφαν όλοι πριν κάποια χρόνια και πόσο αδιάφορα κείμενα διάβαζες πριν το internet με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Είτε για ρούχα και παπούτσια, είτε για σχέσεις και πολιτική να διάβαζες, το ίδιο ήταν. Μόλις κάποιος “κουλ” δημοσιογράφος κατάφερνε και έμπαζε δυο-τρεις λέξεις αργκό σε περιοδικό, αμέσως πουλούσε χιλιάδες αντίτυπα και γινόταν συζήτηση καθημερινά για μήνες.

 

Γενικά δηλαδή, ελάχιστοι θα σε ρωτούσαν κάποτε αν την “παλεύεις” και ελάχιστοι έγραφαν ανθρώπινα, εννοώ χωρίς επιτηδευμένη και γυαλισμένη γλώσσα ώστε να ταιριάζει λες, στην ποιότητα χαρτιού.

Όταν ήρθαν τα online κείμενα στην καθομιλουμένη, η ανταπόκριση ήταν σοκαριστική – κυρίως για αυτούς που έγραφαν ως τότε. Είχες ξαφνικά στη διάθεσή σου δεκάδες – και πολύ σύντομα χιλιάδες – ιστορίες, αναλύσεις, γνώμες, κριτικές, κι ό,τι γραπτό μπορείς να φανταστείς, όπως ακριβώς θα τα έλεγες με την παρέα σου.

Τα κείμενα των bloggers, ακόμη και τα πολύ μεγάλα, έγιναν διαβαστερά, ενδιαφέροντα, πιο αστεία, πιο ελεύθερα.

Φυσικά, η κριτική για το blogging ήταν έντονη και αμείλικτη σε όλον τον πλανήτη αλλά και στη χώρα μας ενώ είχα χαρεί ιδιαίτερα που είχα κληθεί κι εγώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να μιλήσω  για το φαινόμενο. Για πρώτη φορά όλοι μας, επηρεάζαμε ή μάλλον καθορίζαμε τη γλώσσα της Αφήγησης. 🙂

Tο trend πρωτοακολούθησαν οι δημοσιογράφοι και οι διαφημιστικές

Διάβαζες ξαφνικά στον τύπο άρθρα κι έλεγες δε μπορεί, αυτός είναι σίγουρα blogger – και συνήθως ήταν. 🙂 Όμως το γεγονός πώς μετά τον πόλεμο “πέρασε” η γλώσσα του blogging στα μέσα, ήταν πρωτοποριακό.

Παράλληλα, λίγες αλλά τολμηρές διαφημιστικές αφαίρεσαν την ξύλινη γλώσσα με τις μεγάλες υποσχέσεις και έδωσαν στις υπηρεσίες και τα προϊόντα, απλές ρεαλιστικότερες περιγραφές και γενικά, πιο χαλαρή κουλτούρα.

Λίγο χιούμορ, ένα emoticon, ένα κάτι που θύμιζε blogging και αμέσως έκαναν την διαφορά. Ακολούθησαν τα εταιρικά websites, τα υπόλοιπα social media (ναι, βασικά το facebook εννοώ, εμείς τουλάχιστον δεν είχαμε κάτι άλλο μετά το myspace) και όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Σήμερα, η γλώσσα του blogging είναι η νόρμα

Μερικές φορές νιώθω πως φτάσαμε στο άλλο άκρο, διότι λίγο πιο εξεζητημένες λέξεις να τολμήσω κάποιες φορές να βάλω, έρχεται ο ίδιος ο πελάτης και τις εξαφανίζει. Όλοι ζητούν σύντομες, πυκνές και ευκολοδιάβαστες φράσεις.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να υπερασπιστώ τον πλούτο της γλώσσας μας και την ακρίβεια του νοήματος όταν ας πούμε, γράφω για κάτι πιο εξεζητημένο, όμως όλα θυσιάζονται στον βωμό της ταχύτητας και του organic search. Τουλάχιστον, επιτέλους ανεβαίνουν οι μετοχές των λογοτεχνών.  🙂

Το blogging όχι μόνο δεν πέθανε αλλά έγινε και το “χαλί” όλης της σημερινής επικοινωνίας

Αυτό που κάποτε έγραφες στη blogspot (το τωρινό blogger) και μετά στη wordpress, είναι πιο cool πια να το γράψεις σε 140 χαρακτήρες, επώνυμα, με φωτογραφικό ρεπορτάζ, απλά κλεισμένο σε κάγκελα* ή να το πεις εσύ, σε video.

Εάν λοιπόν το γράψιμο είναι αυτό που σκοπεύεις να κάνεις επαγγελματικά και μάλιστα online, το blogging, πέρα από τις βασικές τεχνικές δεξιότητες που θα σου χαρίσει, είναι το πρώτο απαραίτητο σχολείο.

*τα hashtags στα κυπριακά  😀

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *