Το κόπι, το brief, τα clips και άλλοι άγνωστοι όροι του επαγγελματικού γραψίματος

Μάθε τι σημαίνει κάθε άγνωστος όρος που θα ακούσεις στη διαφήμιση και στις επιχειρήσεις, όταν σου αναθέτουν μια εργασία για γράψιμο.

Σημείωσε μόνο, πως οι παρακάτω επεξηγήσεις για τις λέξεις που θα δεις δεν αφορούν γενικά τους όρους αυτούς, μα μόνο όταν σου αναθέτουν γράψιμο ως κειμενογράφος, αρθρογράφος, blogger ή δημιουργός περιεχομένου. Αν ας πούμε, πεις τον όρο native ads σε έναν developer, θα καταλάβει τελείως διαφορετικά πράγματα από ότι εάν τον πεις σε έναν blogger.

Σημείωσε ακόμη, πως θα δεις πολλές αγγλικές λέξεις κι αυτό, διότι είτε δεν υπάρχουν οι ανάλογες ελληνικές, είτε επειδή για κάποιον παράξενο λόγο, όσο πιο πολλές οι αγγλικές λέξεις τόσο πιο πολύ cool (νομίζουν πως) ακούγεται είναι ένα επάγγελμα.  Αλλά εσύ δεν μασάς.

Το κόπι ή copy

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Χρειάζομαι κόπι για τρεις καταχωρήσεις.
Η λέξη προέρχεται από το copy, τουτέστιν copywriting και αφορά το κείμενο ή τις λέξεις που εμπεριέχονται σε ένα διαφημιστικό κείμενο, ένα website, ένα ραδιοφωνικό σποτ.

Τα keywords

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Το κόπι σου πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής keywords.
Ή αλλιώς, οι λέξεις – κλειδιά που αφορούν δημοφιλείς λέξεις ή ακόμη και φράσεις που είναι πιο πιθανό το κοινό να χρησιμοποιήσει στις μηχανές αναζήτησης για να φτάσει στον ιστότοπο ή την ηλεκτρονική σελίδα που θα δημοσιευτούν τα κείμενά σου. Χωρίς αυτές, έχεις κάνει τη μισή δουλειά αλλά και η υπερβολική χρήση keywords, ίσως σου κάνει και ζημιά. Παν μέτρον και τα τέτοια.

Το brief

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Σου έστειλα ένα brief για ένα τηλεοπτικό σποτ και δύο ραδιοφωνικά.
Είναι το κείμενο με τις οδηγίες σου. Αναφέρει τα πάντα γύρω από αυτό που καλείσαι να επιτύχεις με τις λέξεις σου, κυρίως για κείμενα ενημέρωσης, πώλησης ή για διαφημιστικούς σκοπούς. Απαντά το τι, το πως και το γιατί, ενώ για τους περισσότερους πελάτες είναι η βίβλος τους και όχι άδικα. Για άλλους δεν υπάρχει καν. Μάντεψε με ποιους θέλεις να δουλεύεις.

Το clip

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Επισυνάψτε τα σχετικά clips της δουλειάς σας από τα τελευταία δύο χρόνια.
Τα κομμάτια δουλειάς που θα επισυνάψεις σε ένα βιογραφικό για να πάρεις μια δουλειά. Τα clips σου μπορεί να είναι οτιδήποτε, από άρθρα, διαφημιστικά σποτ και banner, μέχρι σλόγκαν και ατάκες που έχεις γράψει και θεωρείς πως αξίζουν να τα δείξεις σε έναν πελάτη, διότι είτε ταιριάζουν με το αντικείμενό του, είτε είναι πολύ επιτυχημένα και ενδεικτικά των ικανοτήτων σου.

To advertorial

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Στο brief ζητήθηκαν και τρεις ιδέες για advertorial περίπου 200 λέξεων που θα φιλοξενηθεί σε γυναικείο περιοδικό.
Μοιάζει με άρθρο αλλά δεν είναι. Βασικά έχει τη μορφή άρθρου αλλά είναι διαφήμιση που έχει πληρωθεί από εταιρεία και αποτελεί -άμεση για τους γνώστες και έμμεση για τους αθώους καταναλωτές- διαφήμιση ενός προϊόντος, αν και σε πολλές περιπτώσεις, δηλώνεται σαφέστατα από το έντυπο ή την σελίδα πως πρόκειται για διαφημιστικό χώρο και όχι ύλη.

Έτσι, μπορεί για παράδειγμα, να σου ζητηθεί ένα άρθρο με τις 5 ευεργετικές δράσεις του τσαγιού, αλλά θα πρέπει να αναφέρεται η συγκεκριμένη μάρκα πολλές φορές στο κείμενο ενώ οι φωτογραφίες που θα πλαισιώνουν το άρθρο, θα είναι καθαρή διαφήμιση του προϊόντος.

To deadline

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Το deadline του brief είναι προχθές.
Είναι η προθεσμία σου, η ημερομηνία παράδοσης της δουλειάς σου.
[Βέβαια, επειδή την έχω πατήσει, ρώτα τον πελάτη σου μήπως πρόκειται για την ημερομηνία δημοσίευσης και χρειάζεται να παραδώσεις νωρίτερα]

To dummy κείμενο γνωστό και ως lorem ipsum

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Σου στέλνω τα banner με dummy κείμενο για να πάρεις μια ιδέα για το ύφος της καμπάνιας.
Πρόκειται για “ψεύτικο κείμενο” ή ένα μοτίβο λατινικού κειμένου που επαναλαμβάνεται για να γεμίσει χώρους με λέξεις και κατατρέχει τους κειμενογράφους γιατί θα πρέπει να το αντικαταστήσεις με κόπι, συνήθως επακριβώς στο μέγεθος που έχει ορίσει ο γραφίστας.
[πάντως προτιμώ μακράν την εκδοχή με το μπέικον 🙂 ]

Το caption ή λεζάντα

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Θα χρειαστώ τρία captions για τις φωτογραφίες που σου επισυνάπτω. Θα δημοσιευτούν σήμερα σε Facebook και Instagram.
Είναι η φρασούλα που πρόκειται να συνοδέψει μια φωτογραφία, ένα post ή story στα social media ή και το προϊόν ενός πελάτη στο website του ή στο amazon και το ebay. Στην τελευταία και πιο δύσκολη περίπτωση, θες σοβαρή έρευνα και εξαντλητική χρήση keywords.

Το κόπι, το brief, τα clips και άλλοι άγνωστοι όροι του επαγγελματικού γραψίματος
Μάθε τι σημαίνει κάθε άγνωστος όρος που θα ακούσεις όταν σου αναθέτουν μια εργασία για γράψιμο.

Τα deliverables

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Έχουμε συνολικά 4 deliverables και αφορούν ραδιοφωνικό, τηλεοπτικό και 2 δελτία τύπου.
Τα τελικά προϊόντα της δουλειάς σου, π.χ. ένα brief μπορεί να σου ζητά ένα ραδιοφωνικό σενάριο, ένα άρθρο, δύο μπάνερ και τρία blog posts. Αυτά είναι τα deliverables του brief σου.

Τα call to action ή CTAs

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο CTA για να φέρουμε κόσμο στο website. Είναι η φράση που προσκαλεί/προκαλεί τον αναγνώστη να κάνει κάτι συγκεκριμένο π.χ. να ακολουθήσει ένα link, να γραφτεί σε μια φόρμα, να αγοράσει ένα προϊόν. Συνήθως, μπαίνει στο τέλος ενός διαφημιστικού κειμένου ενώ όταν πρόκειται για ηλεκτρονικό κείμενο και οδηγεί σε link. Δες εδώ πως να γράφεις τα τέλεια call to action.


Εξειδικεύσου στη συγγραφή περιεχομένου αποκλειστικά για τα κοινωνικά δίκτυα. Μάθε τα πάντα γύρω από τη συγγραφή επαγγελματικών posts, πώς να χτίζεις τη στρατηγική ενός ημερολογίου δημοσιεύσεων μιας μάρκας στα social media, τα στατικά της κείμενα, τις ενδεδειγμένες απαντήσεις σε σχόλια χρηστών,  πώς να συντάσσεις τα κείμενα για κάθε είδους social διαφήμιση και για κάθε πλατφόρμα. Και όχι μόνο!


 

Οι native διαφημίσεις

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Γράψε μου ένα native 200 λέξεων με θέμα τη γρίπη και τι έκανες για σου περάσει σε μια μόνο μέρα.
Πρόκειται για ένα απλό άρθρο σε blog ή περιεχόμενο της ύλης σε μια ηλεκτρονική σελίδα φαινομενικά, είναι όμως πληρωμένη διαφήμιση, κεκαλυμμένη δηλαδή διαφήμιση, που έχει παραγγελθεί και πληρωθεί από χορηγό – εταιρεία.

Συνήθως, δεν περιλαμβάνει διαφημιστικές εικόνες και αναφορές αλλά μοιάζει σαν ο ιδιοκτήτης του blog, ο influencer ή ο συγγραφέας του άρθρου, να δοκίμασε και να προτείνει προσωπικά ένα προϊόν ή μια εταιρεία. Όχι ακριβώς review διότι δεν έχει κανένα αρνητικό μα περισσότερο “τέλεια ιδέα”. Αυτά λοιπόν, συνήθως τα γράφουν κειμενογράφοι ως ghost writers έπειτα από κανονικότατο brief.

Μπορεί να το συναντήσεις να στο ζητούν και ως advertorial, όμως καθώς ένα blog βασίζεται στην εμπιστοσύνη των αναγνωστών του,  αυτές οι διαφημίσεις είναι πολύ πιο σημαντικές για ένα brand από ένα απλό διαφημιστικό advertorial που δεν έχει ούτε υπογραφή ούτε προσωπική εγγύηση για τα καλά αποτελέσματα/τέλεια εξυπηρέτηση κτλ.

Η καταχώρηση / mag ad / print ad

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Ετοίμασέ μου κείμενα για τρεις καταχωρήσεις στην Καθημερινή.
Καταχώρηση ονομάζουμε την έντυπη διαφήμιση.  Θα τη δεις σε περιοδικά ή εφημερίδες ενώ τα μεγέθη της ποικίλουν. Πάντοτε, όταν σου ζητούν κείμενα για καταχώρηση, οφείλεις να ρωτάς που θα φιλοξενηθεί, το μέγεθος ή περίπου τις λέξεις. Ακόμη, καλό είναι να ζητάς να δεις και παλιές καταχωρήσεις του πελάτη σου για να βλέπεις περίπου το στιλ και τα μεγέθη τους.

To blog

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Γράψε μου τέσσερα blog για επένδυση σε ακίνητα.
Κάποτε, αυτή η λέξη σήμαινε μόνο το ηλεκτρονικό σου ημερολόγιο. Σήμερα σημαίνει και μία ανάρτηση σε αυτό, δηλαδή ένα blog post, ένα κείμενο για blog, ή γενικά, ένα άρθρο για το blog μιας εταιρείας/προσώπου/brand.

To op-ed

Ένα άρθρο γνώμης / κριτικής για ένα συγκεκριμένο θέμα. Συνήθως γράφεται επώνυμα εκτός κι αν η εργασία που σου ανατέθηκε αφορά ghostwriting – και αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει την δική σου υπογραφή αλλά την υπογραφή του ιδιοκτήτη του blog ή του website για το οποίο γράφεις.

To editorial

Το πρώτο σύντομο άρθρο σε ένα περιοδικό ή εφημερίδα συνήθως, που υπογράφεται από τον αρχισυντάκτη ή εκδότη και δίνει την προσωπική του γνώμη για ένα θέμα ή απλά συμπυκνώνει τα θέματα που καλύπτει η έκδοση.

To tagline

Θα το ακούσεις κάπως έτσι: Θέλω τρία taglines που να περιλαμβάνουν οικονομία και ποιότητα.
Πρόκειται για το σλόγκαν ή την ατάκα, που θα περιέχει σε ελάχιστες λέξεις το κεντρικό μήνυμα μιας εταιρείας, μιας διαφημιστικής καμπάνιας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Αποτελείται από 2-3 λέξεις το πολύ και πρέπει να ενσωματώνει συγκεκριμένες αξίες που θα σου δίνονται πάντοτε στο brief. Για παράδειγμα, το σλόγκαν “και του πουλιού το γάλα” των ΑΒ Βασιλόπουλος, είχε κύριο ζητούμενο την αξία της ποικιλίας.

To query ή pitch

Είναι οι ιδέες για άρθρα ή διαφημιστικές καμπάνιες για να κερδίσεις νέους πελάτες ή μια νέα δουλειά. Πρόκειται για σημαντικό μέρος της δουλειάς μας, καθώς η έρευνα για ιδέες και ενδιαφέροντα θέματα για περιεχόμενο είναι συνήθως δική μας ευθύνη. Ένα καλό pitch καθορίζει αν θα πάρεις μια δουλειά.

Αν έχεις κι άλλους όρους που ξέχασα, γράψε τους στα σχόλια και θα τους συμπεριλάβω στη λίστα. Επίσης, εάν έχεις κάποια άγνωστη λέξη, στείλε την κι αυτήν.

Διάβασε ακόμη:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *