Το έγραψες; Τώρα βελτίωσέ το κι άλλο!

Το  έγραψες, το είδες, το ξαναείδες και σου φαίνεται μια χαρά. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά που μπορούν να απογειώσουν κάθε κειμενό σου προτού το παραδώσεις.

Υπάρχουν πάντα πολλά περιθώρια βελτίωσης για κάθε κείμενό σου, όποια κι αν είναι η χρήση του, όπως posts, διαφημίσεις, δελτία τύπου, τίτλοι, ατάκες, blogs ή γενικά, κάθε είδους περιεχόμενο.

Από κειμενογράφοι διαφήμισης,  άρθρων και social media, καλούμαστε σήμερα να γίνουμε για λίγο επιμελητές και να ρίξουμε  μια ματιά σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να “γυαλίσουμε” τα γραπτά μας ώστε να διαβάζονται πιο εύκολα και πιο πολύ!

Κι ενώ τα λογοτεχνικά κείμενα συχνά απαιτούν πολύ λιγότερες -ή έστω διαφορετικές- παρεμβάσεις, τα κείμενα ενός κειμενογράφου “σηκώνουν” πολλά που μπορείς να κάνεις για να τα βελτιώσεις. Ας τα δούμε:

Δώσε του λίγο χρόνο

Αν μόλις έγραψες ένα κείμενο τότε μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να το βελτιώσεις. Καλό είναι να το αφήσεις 1-2 μέρες στην άκρη και να το ξαναδείς με νέα ματιά όταν θα το έχεις “ξεχάσει”. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου, ακόμη και λίγες ώρες μετά αρκούν για να εντοπίσεις τι δεν δουλεύει. Και τώρα, πάμε να τα βελτιώσουμε!

Ξεκίνησε από το νόημα

Προτού ξεκινήσεις να καταπιάνεσαι με λέξεις και στιλιστικές διορθώσεις ξεκίνησε από τη στρατηγική και το νόημα όσων έχεις γράψει ακόμη κι αν πρόκειται για ένα απλό post στο Facebook. Είναι σωστό αυτό που θέλεις να πεις; Bγαίνει νόημα από όσα γράφεις; Έχει αρχή, μέση, τέλος; Μιλά για το θέμα που σου ζητήθηκε;

Πολλές φορές αντί για πομπώδεις εκφράσεις, πολλά θαυμαστικά, emojis και περίτεχνες προτροπές, χρειάζεσαι απλά μερικά γερά επιχειρήματα για να γράψεις ένα καλό κείμενο. Ξεκίνησε λοιπόν από τη λογική και τα επιχειρήματα των προτάσεών σου και έπειτα φροντίζεις το στιλ και την ομορφιά των λέξεών σου.

Διόρθωσε το στιλ

Πόσο καλά ρέει το κείμενό σου; Διάβασέ το δυνατά, για να εντοπίσεις πιο εύκολα ό,τι δεν “κολλάει”. Αν μία πρόταση είναι γραμμένη στην αργκό δεν γίνεται οι υπόλοιπες να είναι σε επίσημη γλώσσα. Διάβασε καλά τα κείμενά σου και διόρθωσε το στιλ σου ώστε να είναι ομοιόμορφο σε όλο το κείμενο. Αφού το κάνεις, σιγουρέψου πως γίνεται σωστά η μετάβαση μεταξύ των προτάσεων και πως το κείμενό σου έχει ροή και ρυθμό.


Αν σου αρέσει το γράψιμο, αν τα posts σου στα social media καταλήγουν “σεντόνια”, αν συχνά σου αρέσει να αναλύεις τα υπέρ και τα κατά για κάθε τι που συμβαίνει, αν λατρεύεις να γράφεις blogs, λίστες και κριτικές, τότε τα online άρθρα μάλλον είναι το πεδίο σου και ίσως το μελλοντικό σου επάγγελμα. Γίνε κειμενογράφος άρθρων από το μηδέν με αυτόν τον πρακτικό και εύκολο ηλεκτρονικό οδηγό!


Δυνάμωσε τις ατάκες σου

Ένας γρήγορος και εγγυημένος τρόπος να δυναμώσεις άμεσα ό,τι έχεις γράψει είναι να εξαφανίσεις την παθητική φωνή όπου την εντοπίσεις στα κείμενά σου. Αν πάλι θέλεις ακόμη πιο δυνατή “φωνή”, τότε θα σου πρότεινα να αφαιρέσεις τα περισσότερα επίθετα. Ένας μεγάλος διαγωνισμός είναι πάντα δυνατότερος από έναν νέο, μεγάλο και πλούσιο διαγωνισμό. 🙂 Δοκίμασε αυτά τα δύο τρικ και θα δεις κάθε πρόταση να γίνεται πολύ πιο δυνατή και καθαρή.

Κόψε λέξεις

Μια καλή άσκηση ειδικά αν τώρα ξεκινάς, είναι να βάλεις στόχο να κόβεις οπωσδήποτε 10 λέξεις σε κάθε 100 λέξεις σου.  Όχι μόνο θα βελτιώσεις τα κείμενά σου με αυτόν τον τρόπο, αλλά και θα εξασκηθείς στο κόψιμο γενικώς, ενώ θα εξοικειωθείς με την κεντρική ιδέα της δουλειάς ενός κειμενογράφου: να γράφεις όσο πιο σύντομα και πυκνά γίνεται κάθε ζητούμενο.

Άλλαξε τις λέξεις σου

Είναι πολύ παράξενο αλλά συμβαίνει: μερικές πιο απλές και ευανάγνωστες λέξεις μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αποτελεσματικότητα των κειμένων σου – ειδικά όσα προορίζονται για τα κοινωνικά δίκτυα και το διαδίκτυο γενικότερα. Μην κάνεις επίδειξη γνώσεων και λεξιλογίου, σκοπός σου είναι πάντα να σε καταλαβαίνουν όλοι, ακόμη και ένα οχτάχρονο παιδί. Οπότε διάλεξε πιο απλές και εύκολες λέξεις για να μεταδώσεις τα μηνύματά σου.

Πρόσθεσε λέξεις – κλειδιά

Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, ούτε απλά να προσθέτεις δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά μόνο και μόνο για να ανεβάσεις την επισκεψιμότητα των σελίδων που φιλοξενούν τα κείμενά σου. Όμως, μερικές κύριες λέξεις-κλειδιά είναι σχεδόν πάντα απαραίτητες στα κείμενα που θα φιλοξενηθούν online ώστε να προσελκύσεις το κοινό που πραγματικά ενδιαφέρεται να διαβάσει τα κείμενα που γράφεις.

Πιο καθαρές προτάσεις

Αν θες πιο καθαρά νοήματα, πιο άμεσα και φιλικά κείμενα για τους μόνιμα βιαστικούς πια αναγνώστες, τότε άρχισε να μικραίνεις τις προτάσεις σου! Κόψε κάθε μεγάλη πρόταση στα δύο (ή και τρία αν γράφεις προτάσεις-σιδηρόδρομους σαν κι εμένα) και δες αμέσως τα κείμενά σου να γίνονται πολύ καλύτερα και σίγουρα να διαβάζονται περισσότερο.

Πες ναι στις αλλαγές

Μην “ερωτεύεσαι” τα κείμενα και τις ατάκες σου. Το να μην θέλεις να αφαιρέσεις μια -κατά τη γνώμη σου- πετυχημένη ατάκα, μια λεξιπλασία ή να πειράξεις έστω και μία λέξη από τα κείμενά σου, αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να περνάς πολύ άσχημα σε αυτό το επάγγελμα και κυρίως, να μην βελτιωθείς ποτέ.

Είναι φυσικό βέβαια να μην είσαι πολύ δεκτική σε διορθώσεις τρίτων και ειδικά στην αρχή, μα δοκίμασέ το. Στην πορεία θα ξέρεις μόνη σου τι να κρατήσεις και τι όχι, τώρα όμως που ξεκινάς, καλό είναι να ακούς έστω λίγο τη γνώμη των συνεργατών σου.

Έτσι, αν ένα κείμενό σου μπορεί να γίνει μικρότερο, αμεσότερο και άρα, αντικειμενικά καλύτερο, δοκίμασέ το χωρίς πολλή σκέψη. Σύντομα θα ξέρεις καλύτερα τι ζητούν από εσένα, ενώ όλη αυτή τη διαδικασία θα τη βρεις πολύ ενδιαφέρουσα και άπειρα διδακτική. Ναι, και με την κακή έννοια! 🙂

Το έγραψες; Ξαναγράψτο τώρα!

Αν έκανες αρκετές αλλαγές και πλέον είσαι ευχαριστημένη με το κείμενό σου, πριν το παραδώσεις κάνε το εξής ενδιαφέρον πείραμα. Χωρίς να το βλέπεις, γράψε το ξανά. Θα εντυπωσιαστείς από το πόσο καλύτερο βγαίνει πάντα το δεύτερο, πόσες νέες ατάκες θα προσθέσεις και πόσο πιο “δεμένο” θα είναι το νόημά του. Δοκίμασε το τρικ αυτό, αξίζει!

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *