Αγγλικά: το γλωσσικό θέμα του επαγγελματία blogger, αρθρογράφου, κειμενογράφου

Πόσο απαραίτητη είναι η γνώση Αγγλικής για έναν επαγγελματία της γραφής; Και δεν εννοώ να γνωρίζει απλά κάποιος τη γλώσσα, αλλά και να είναι σε θέση να γράφει επαγγελματικά σε αυτήν.
Για τους εδραιωμένους επαγγελματίες γραφιάδες, δεν τίθεται θέμα. Η ελληνική γλώσσα είναι αρκετή για να τους προσφέρει ένα πλήρες εισόδημα είτε ως κειμενογράφοι, ως αρθρογράφοι ή γενικά, δημιουργοί περιεχομένου. Αν και μεταξύ μας, πολλοί επιλέγουν να γράφουν ως freelancers και για ξένα περιοδικά και websites, καθώς οι αμοιβές είναι υψηλότερες.

Για τους νέους γραφιάδες όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως θα βρεις εύκολα εργασίες για γράψιμο μόνο στα Ελληνικά, θα πρέπει να είσαι καλός/ή σε αυτό για να καταφέρεις να αποκτήσεις ένα πλήρες εισόδημα γράφοντας αποκλειστικά στη γλώσσα σου.

Έτσι, για τους περισσότερους νέους δημιουργούς κειμένων, τα Αγγλικά είναι απαραίτητα καθώς μόνο μέσω αυτής της γλώσσας μπορεί κανείς να βρει επιπλέον προσφορές εργασίας για να συμπληρώσει ένα κανονικό εισόδημα από το σπίτι. Όμως σίγουρα δεν πρέπει να παραμελήσεις τους εγχώριους συνεργάτες σου. Το αντίθετο!

Ακόμη, δεν είναι μόνο η συγκριτικά μικρότερη ζήτηση που κάνει τα Ελληνικά μια λίγο δύσκολη γλώσσα ώστε να υποστηρίξει πλήρως το επάγγελμα ενός νέου δημιουργού περιεχομένου και δη, του ηλεκτρονικού γραφιά που θέλει να εργάζεται από το σπίτι.

Είναι και η νοοτροπία των περισσότερων Ελλήνων εργοδοτών να μην εμπιστεύονται αυτή τη σχέση εργασίας από το σπίτι, παρότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για εγκαταστάσεις, γραφεία αλλά και υψηλότερους μισθούς. Μα και οι εργαζόμενοι χάνουν αρκετό χρόνο στους δρόμους ενώ αυξάνουν τα λειτουργικά τους έξοδα απ΄ότι εάν εργάζονταν εξ αποστάσεως.

Φυσικά η οικονομική κρίση όλα αυτά τα άλλαξε δραματικά. Πλέον, ένας εσωτερικός γραφιάς για μια εταιρεία – με υπαλληλική σχέση, δηλαδή- είναι μεγάλο έξοδο και οι απαιτήσεις της σε κείμενα και ηλεκτρονική παρουσία, αυξάνεται κάθε μέρα.

Τα social media, το e-mail marketing, τα websites, οι διαφημιστικές καμπάνιες και γενικά το περιεχόμενο, που έχει ανάγκη σήμερα μια εταιρεία για να εδραιώσει μια σοβαρή ηλεκτρονική παρουσία έναντι του ανταγωνισμού είναι μεγάλο.

Άρα, ο κειμενογράφος, ο blogger, ο αρθρογράφος και γενικά ο δημιουργός ηλεκτρονικών κειμένων είναι απαραίτητος ενώ ο προϋπολογισμός ολοένα και μικρότερος.  Αυτό το κενό λοιπόν, καλείσαι εσύ και όλοι να καλύψουμε, ως κειμενογράφοι, αρθρογράφοι ή bloggers σε freelance βάση, μόνο που δεν είναι πολύ μεγάλο, ειδικά για τους νέους στον χώρο, ώστε να τους εξασφαλίσει πλήρες εισόδημα.

Ο μόνος τρόπος να σε έχει ανάγκη η αγορά είναι να απευθύνεσαι σε μεγαλύτερο κοινό, κάτι που απαιτεί απαραίτητα μια ξένη γλώσσα.

Στη δική μου περίπτωση μα και αρκετών ελληνόφωνων κειμενογράφων ή bloggers, η γλώσσα αυτή είναι τα αγγλικά. Δεν έχει όμως σημασία. Είτε Αγγλικά, είτε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα γνωρίζεις, θα σου αυξήσει σοβαρά τις πιθανότητες να καταφέρεις να κάνεις το γράψιμο επάγγελμα.

Οπότε, σε περίπτωση που γνωρίζεις αγγλικά αλλά το επίπεδό σου δεν είναι τέτοιο ώστε να μπορείς να γράψεις καλά κείμενα ή τέλος πάντων, άνετα το περιεχόμενο που ζητούν οι συνεργάτες σου, τότε πρέπει να φροντίσεις να τα τελειοποιήσεις, εάν δηλαδή θέλεις να αυξήσεις το εισόδημά σου ή να βελτιώσεις αισθητά το βιογραφικό σου.

Πως θα το κάνεις αυτό;
Είτε με γραπτή εξάσκηση, δηλαδή γράφοντας κείμενα και ζητώντας έπειτα από φίλους αγγλόφωνους να λειτουργούν ως editors και να σου κάνουν διορθώσεις ώστε να βελτιώνεσαι σταδιακά, είτε με μαθήματα τελειοποίησης της γλώσσας, που παρέχει σχεδόν κάθε φροντιστήριο αγγλικών ή καθηγητής, είτε με εκπαίδευση δια ζώσης, είτε online.

Εάν πάλι δεν ξέρεις καμία άλλη ξένη γλώσσα, το επάγγελμά της ηλεκτρονικής γραφής είναι τόσο ευρύ και έχει πλέον τόσα πεδία απασχόλησης και ζήτηση -και μάλιστα αυξανόμενη- που εάν έχεις την πολυτέλεια να εργάζεσαι ευκαιριακά με λίγα project και να κάνεις λίγη υπομονή μέχρι να εδραιωθείς, τότε αν πραγματικά το θέλεις, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γίνει το κύριο επάγγελμά σου.

Διάβασε ακόμη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *