Βελτίωσε την επισκεψιμότητα, το SEO και τη φιλικότητα του blog ή του website σου

Ωραία, έφτιαξες το blog/website σου, ξεκίνησες να γράφεις, αναδημοσιεύεις συχνά στα social media αλλά η επισκεψιμότητά σου είναι πεσμένη. Τι μπορεί να φταίει;

Tο κομμάτι που αφορά πόσο “φιλικό” είναι το blog ή το website σου, παρότι πιο βαρετό και τεχνικό, πρέπει να αποτελεί τη μισή σου δουλειά για να αυξήσεις την αναγνωσιμότητά σου.

Θα σου φανεί παράξενο αλλά πολλές φορές με ελάχιστο κόπο, θα δεις θεαματική αύξηση στο κοινό σου, χωρίς ούτε μία λέξη νέου κειμένου. Αυτό, διότι αν “δουλέψουν” οι αυτόματοι μηχανισμοί του μέσου, οι αναγνώστες σε βρίσκουν πιο εύκολα.

Εκτός από τα βασικά για το SEO στο γράψιμο, επέλεξα 5 ακόμη μικρά πραγματάκια από τα δικά μου λάθη, που είχαν μεγάλη βαρύτητα στην αποτελεσματικότητα του περιεχομένου, οπότε ίσως φανούν χρήσιμα και σε σένα.

Η βελτιστοποίηση (SEO) του περιεχομένου και ειδικά το κομμάτι που αφορά πόσο “φιλικό” είναι το blog ή το website σου, παρότι πιο βαρετό και τεχνικό, πρέπει να αποτελεί τη μισή σου δουλειά για να αυξήσεις την αναγνωσιμότητα. Ή τέλος πάντων, να μην τη μπλοκάρεις. Ελάχιστοι όμως ασχολούνται ή γνωρίζουν να ασχοληθούν με αυτό.

Το σωστό θα ήταν να απευθυνθείς σε επαγγελματίες δημιουργούς ιστοσελίδων για έναν έλεγχο και διόρθωση τυχόν λαθών στη σελίδα ή το blog σου. Αυτό όμως ενδέχεται να κοστίσει αρκετά ενώ αν έχεις πλήρη άγνοια, ίσως να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη.

Παρακάτω λοιπόν, θα δεις μια λίστα με πέντε βασικά πράγματα να κοιτάξεις, να διορθώσεις ή να βελτιώσεις, ώστε να κερδίσεις μεγαλύτερη θέαση στο περιεχόμενό σου.

Τι “λένε” οι φωτογραφίες σου

Σε κάθε – μα κάθε – φωτογραφία πρέπει να προσθέτεις περιγραφή, λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν το άρθρο ή την εικόνα και ακόμη καλύτερα, λεζάντα και σύνδεσμο. Δεν φαντάζεσαι πόσο βοηθάς το SEO, απλά προσθέτοντας τα παραπάνω σε κάθε εικόνα του blog σου.

Πώς γίνεται αυτό;  Στον blogger, κάνεις κλικ στην εικόνα μέσα από τον editor και στο οριζόντιο μενού που θα εμφανιστεί συμπληρώνεις το πεδίο “properties” και “caption”. Αν θέλεις να προσθέσεις και σύνδεσμο, πάλι κλικ στην εικόνα και κλικ στο “link” του σταθερού μενού πάνω από το άρθρο σου.

Α, και μια που είσαι στις φωτογραφίες, σιγουρέψου ότι δεν είναι γιγάντια αρχεία γιατί αν αργούν να φορτώσουν, αυτό είναι καταστροφικό για την επισκεψιμότητά σου.

Το url των άρθρων/posts

Απέφυγε την κάτω παύλα ( _ ) στο url των άρθρων σου και αντί αυτής προτίμησε την κλασική (-). Αυτό είναι κάτι που το έμαθα κι εγώ πρόσφατα και έχει λογική γιατί οι μηχανές αναζήτησης, όταν υπάρχει κάτω παύλα, δεν την “διαβάζουν” και ενώνουν τις λέξεις.

Αν για παράδειγμα, το url σου είναι www.blogger.com/βελτίωσε_την_επισκεψιμότητα, τα ψαχτήρια θα το διαβάσουν ως μια λέξη, δηλαδή www.blogger.com/βελτίωσετηνεπισκεψιμότητα και άρα, ακαταλαβίστικο και χωρίς αξία για τις λέξεις-κλειδιά. Προτίμησε λοιπόν αυτήν την εκδοχή: www.blogger.com/βελτίωσε-την-επισκεψιμότητα ώστε να διαβαστεί και να αξιολογηθεί σωστά.

Η σημαντικότερη λέξη-κλειδί

Κάθε άρθρο / post που φτιάχνεις, θα πρέπει να βασίζεται σε μία κύρια λέξη – κλειδί. Το ποια είναι, θα το βρίσκεις κάθε φορά στο Keyword Planner του Adwords, ανάλογα το θέμα που θες να γράψεις.

Οφείλεις λοιπόν, αν θες την καλύτερη δυνατή βαρύτητα γι’ αυτή τη λέξη-κλειδί, εκτός από μέσα στο κείμενό σου, να τη βάζεις και στον τίτλο και στο url του άρθρου / post. Εάν απουσιάζει σε ένα από τα δύο, μειώνεις αρκετά τις επισκέψεις κατά την αναζήτησή της λέξης αυτής.

Το στυλ των κειμένων

Τα κείμενά σου εκτός από συχνή εναλλαγή παραγράφων (κάθε 3-4 γραμμές το πολύ) πρέπει επίσης να έχουν διάφορα μεγέθη εντός τους (Η1, Η2, Η3 κτλ) και μην ξεχνάς με τίποτα το bold. Τα ψαχτήρια πλέον, θεωρούν – και με το δίκιο τους – “φιλικότερα” τα κείμενα με “αέρα” και τιτλάκια, παρά τα γιγάντια κατεβατά χωρίς μεσότιτλους και τονισμένες λέξεις-φράσεις, καλή ώρα. 🙂

Το τσεκ απ

Πότε έκανες τελευταία φορά έλεγχο; Αν δεν το ξέρεις υπάρχουν εργαλεία για να έχεις μια εικόνα της “φιλικότητας” της σελίδας σου. Τα βρίσκεις με αναζήτηση “website / blog seo audit tool” και κάνουν (τα περισσότερα δωρεάν) διαγνωστικό έλεγχο στη σελίδα σου.  

Είναι δηλαδή εργαλεία, προγράμματα, applications… δενξερωγωτι 🙂 που βρίσκουν σε δευτερόλεπτα τι ίσως επηρρεάζει αρνητικά την επισκεψιμότητα στο website ή το blog σου και πίστεψέ με, θα σου ανοίξουν τα μάτια.

Ρίξε μια ματιά πόση βαρύτητα δίνουν στα παραπάνω σημεία (οκ, το τελευταίο με το στυλ κειμένου κανείς δεν το κοιτάει τόσο αλλά όντως μετράει και μάλιστα πολύ) και δες τί άλλο μπορεί να σου επισημάνει το καθένα τους.

Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση μετά τη χρήση μερικών, ήταν ότι το καθένα, πέρα από τα 2-3 βασικά σημεία να προσέξω, έβγαζε διαφορετικά πράγματα που θεωρούσε τα πιο σημαντικά.

Πάντως σχεδόν όλα, θα σταθούν στα παραπάνω σημεία καθώς και στον χρόνο φόρτωσης της σελίδας σου, στα εσωτερικά και εξωτερικά link σου, στην περιγραφή της σελίδας ή του blog σου και στο μέγεθος του τίτλου της.

Μερικά από τα SEO audit tools που δοκίμασα και βοήθησαν πολύ είναι τα εξής:

Απλά βάλε το url του website ή blog σου στο πεδίο και σε λίγα δευτερόλεπτα διάβασε την αναφορά.

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες ακόμη πράγματα που βοηθούν πολύ την βελτιστοποίηση του περιεχομένου. Όμως καθώς δεν είμαστε τεχνικοί καλό είναι να ξέρουμε τα βασικά και όποιος/α θέλει, εμβαθύνει.

Τα βασικά όμως, οφείλεις να τα τηρείς για να μην βάζεις εσύ “τρικλοποδιές” στους αναγνώστες σου.

2 Replies to “Βελτίωσε την επισκεψιμότητα, το SEO και τη φιλικότητα του blog ή του website σου”

  1. Ωραίο εισαγωγικό άρθρο για το SEO. Να προσθέσω το mobile friendliness, δηλαδή το να εμφανίζεται μια ιστοσελίδα με λειτουργικό τρόπο στις κινητές συσκευές, ως σημαντικό θέμα βελτίωσης της. Αρθρα και εργαλεία για το SEO υπαρχουν στο http://www.seoingreece.org

  2. Πάαααρα πολύ ενδιαφέροντα όλα τούτα! Τα λέω κι εγώ στους αναγνώστες μου κι ελπίζω όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το blog του να μας ακούει 🙂
    Καλή συνέχεια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *