Χτίσε στρατηγική για το ημερολόγιο δημοσιεύσεων στα social media

Δες σε 5 βήματα τις τεχνικές marketing για να χτίσεις τη στρατηγική και να δημιουργήσεις ένα αποτελεσματικό ημερολόγιο δημοσιεύσεων για κάθε σελίδα σου, εύκολα και γρήγορα.

Τα ποστ για τα social media αλλά και ένα ημερολόγιο δημοσιεύσεων, τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα για κάθε brand, είναι η πρώτη σου δουλειά είτε ως κειμενογράφος για λογαριασμό των πελατών σου, είτε ως freelancer ή blogger, είτε ως ιδιοκτήτης επιχείρησης που θέλει μια συνεχή και αποτελεσματική παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι τόσο χρήσιμα διότι μέσω των κοινωνικών δικτύων, μπορείς να διασπείρεις πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα το περιεχόμενό σου αλλά και να αυξήσεις τις πωλήσεις και την παρουσία σου στα μάτια του κοινού. Γι’ αυτό ένα σταθερό, συχνό και  μελετημένο ημερολόγιο δημοσιεύσεων, στις πλατφόρμες που ταιριάζουν καλύτερα στο κοινό σου, είναι απαραίτητο. Όμως από πού να ξεκινήσεις; Και τι να γράψεις; Και πώς να το γράψεις;

Αν κάθε μήνα πονοκεφαλιάζεις για να βρεις “ιδέες” για να γράψεις για τις σελίδες των πελατών σου ή της επιχείρησής σου στα social media, τότε προτού ξεκινήσεις να γράφεις, βάλε τα όλα στη σειρά και τα ποστ σχεδόν θα γράφονται μόνα τους!

Πάμε να δούμε από την αρχή τη στρατηγική σου, που, πότε, τι περιεχόμενο θα δημοσιεύεις και τέλος, πως να το γράψεις. Κυρίως όμως για τι είδους επιχείρηση γράφεις.

γυναίκα συγγραφέας περιεχομένου βαστά ταμπλετ με στατιστικά

Βήμα 1: Ξεκίνησε από τους πυλώνες επικοινωνίας σου

Το πρώτο βήμα όλων όταν ξεκινούν μια σελίδα στα κοινωνικά δίκτυα είναι να αποφασίσουν τί ακριβώς θέλουν να κάνουν με αυτήν και ποιος είναι ο κύριος σκοπός τους. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και σίγουρα δεν υπάρχει μόνο ένας σκοπός που μπορεί να έχει η σελίδα σου. Από ψυχαγωγία, έμπνευση, εκπαίδευση μέχρι  χτίσιμο αξιοπιστίας, αύξηση πελατολογίου, δημιουργία κοινότητας και παρουσίαση ενός νέου προϊόντος/υπηρεσίας, όλα παίζουν!

Συχνά παραδείγματα του mix περιεχομένου στα social media σε ποσοστά είναι:

  • Πωλήσεις 40% – Γνωστοποίηση μάρκας 20% – Καθιέρωση ως “ειδικός” και αξιοπιστία 20% – Ψυχαγωγία 20%
  • Πωλήσεις 30% – Εκπαίδευση 30% – Διάδραση με το κοινό 20% – Ψυχαγωγία 20%
  • Γνωστοποίηση μάρκας 20% – Εκπαίδευση 30% – Δημιουργία κοινότητας 30% – Έμπνευση 20%

Το τι ακριβώς θα επιλέξεις εσύ εξαρτάται από το είδος των δραστηριοτήτων σου, το χρόνο που θέλεις να αφιερώσεις, τα αποτελέσματα που περιμένεις, τους άμεσους σκοπούς σου, τον ανταγωνισμό μα και το μέγεθος της επιχείρησής σου. Μια ήδη εδραιωμένη επιχείρηση μπορεί να είναι πιο “χαλαρή” και όχι τόσο πιεστική για πωλήσεις σε αντίθεση με μία νέα επιχείρηση.

Σε γενικές γραμμές πάντως, αν γράφεις ποστ για πελάτες, τη συνταγή αυτή στη δίνουν έτοιμη ή τέλος πάντων, μπορούν να στην διαμορφώσουν έπειτα από μια μικρή συζήτηση. Τέλος, έχε υπόψη σου πως όσο πιο μεγάλο το ποσοστό περιεχομένου με σκοπό την πώληση ή την προώθηση, τόσο λιγότερο το ενδιαφέρον του κοινού. Οπότε πρέπει να βρεις τη μέση λύση για είναι αποτελεσματικό το περιεχόμενό σου. Ίσως με κάποια δώρα για κίνητρο;

γυναίκα blogger γράφειστο λαπτοπ

Βήμα 2: Διάλεξε τις πλατφόρμες που σου ταιριάζουν

Facebook, Instagram, LinkedIn ή Twitter; Ποιες πλατφόρμες να διαλέξω;
Έχοντας πλέον καθαρή τη συνταγή του περιεχομένου (έστω για το ξεκίνημά σου), πρέπει να αποφασίσεις τώρα σε ποιες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα δραστηριοποιηθείς και ποιες σου ταιριάζουν καλύτερα.

Γενικά πάντως, για να βρεις τις σωστές πλατφόρμες πρέπει να ξέρεις καλά που βρίσκεται το κοινό σου. Ένας 15χρονος σίγουρα δεν είναι στο LinkedIn και ένας εξηντάχρονος το πιο πιθανό δεν είναι στο Twitter μα στο Facebook.  Σίγουρα όμως, αν η σελίδα ανήκει σε έναν φωτογράφο γάμων, τότε πρέπει να βρίσκεται στο Instagram, ίσως και το Pinterest.

Δες μερικά χαρακτηριστικά για τις μεγαλύτερες πλατφόρμες social media ώστε να διαλέξεις πιο εύκολα εκείνες που σου ταιριάζουν καλύτερα:

Το Facebook:

  • συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο
  • λειτουργεί και για πληροφόρηση αλλά και για ψυχαγωγία
  • δείχνει μελλοντικά να είναι μεγάλος “παίχτης” στην φιλοξενία βίντεο

Το Instagram

  • είναι ο πρωταγωνιστής του οπτικού περιεχομένου με επίκεντρο τη φωτογραφία και τα μικρά βίντεο
  • δεν βοηθά πολύ αν θέλεις να φέρεις κόσμο στην ιστοσελίδα ή το μπλογκ σου
  • ενδείκνυται για μάρκες με ισχυρή εικόνα ή γενικά για όσους επενδύσουν στο οπτικό τους περιεχόμενο.

❗ Σημείωσε πως κάτι ανάλογο με το Instagram είναι και το Pinterest με κυρίως οπτικό περιεχόμενο, που όμως χρησιμοποιείται περισσότερο για έμπνευση και ανεύρεση ιδεών.

Το LinkedIn

  • είναι επαγγελματικό δίκτυο αποκλειστικά
  • το περιεχόμενό του αφορά μόνο εταιρείες, οργανισμούς και επαγγελματίες και όχι τους καταναλωτές
  • ενδείκνυται για να δημιουργήσεις όνομα εντός του κλάδου σου, να μοιραστείς άρθρα για τον κλάδο σου, να βρεις συνεργάτες και b2b πελάτες

Το Twitter

  • είναι ιδανικό για ειδήσεις, ενημέρωση και επίκαιρα ποστ με μικρή διάρκεια ζωής
  • ενθαρύνεται πολύ το μοίρασμα περιεχομένου εδώ και γενικά έχει διάδραση
  • συστήνεται ιδιαίτερα αν θέλεις να μοιράζεσαι τα άρθρα της ιστοσελίδας ή του μπλογκ σου

Βέβαια, αν ήδη δραστηριοποιείσαι σε κάποιες σελίδες και δεν γνωρίζεις αν είναι οι σωστές, τώρα δεν είναι η στιγμή να αποφασίσεις αν θα τις κλείσεις. Εφάρμοσε πρώτα τη μια συνταγή περιεχομένου όπως περιγράφεται στο πρώτο βήμα, γράψε δημοσιεύσεις σύμφωνα με αυτή, δες τα αποτελέσματα και μετά αποφασίζεις.

Πήρες μια ιδέα. Αν όμως όχι, υπάρχει και άλλη καλύτερη λύση.

Αν δεν ξέρεις καθόλου το κοινό σου και τις συνήθειές του, τότε πειραματίσου.  Άλλωστε η δημιουργία σελίδων στα social media είναι δωρεάν, έχεις σύγχρονα εργαλεία να προγραμματίζεις τις δημοσιεύσεις σου  μέσα από μία σελίδα και μάλιστα για μήνες ολόκληρους. Οπότε δεν χάνεις τίποτα να ανοίξεις από μία διαφορετική σελίδα στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες και να παρατηρήσεις τα στατιστικά τους.

Σύντομα, θα γνωρίζεις που βρίσκεται το κοινό σου και την απήχησή σου. Σίγουρα θα απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο στην αρχή η συντήρησή τους όμως, αν είναι να σε συνδέσει καλύτερα με το κοινό σου, αξίζει.

Βήμα 3: Τι είδους περιεχόμενο να επιλέξω;

Τα πιο συνηθισμένα είδη δημοσιεύσεων στα social media (και όχι μόνο) είναι:

  • φωτογραφίες
  • video
  • stories (φωτογραφίες ή video)
  • live videos
  • παραπομπές σε blog posts
  • παραπομπές σε άρθρα
  • καρτούν και κόμικ
  • podcasts
  • tutorials/ webinars / οδηγοί / μαθήματα
  • infographics
  • παραπομπές σε παρουσιάσεις
  • παραπομπές σε e-books
  • αναφορές σε ξένο περιεχόμενο από σημαντικές πηγές
  • αναφορές σε ξένο περιεχόμενο από το κοινό σου
  • reviews
  • μαρτυρίες πελατών
  • ανακοινώσεις
  • διαγωνισμοί

Με μια απλή ματιά στα στατιστικά των τύπων περιεχομένου, θα πειστείς πως τα ποστ σου πρέπει σίγουρα να περιλαμβάνουν μια φωτογραφία ή video καθώς είναι ίσως οι αποτελεσματικότεροι τύποι περιεχομένου στα social media, σε σχέση με το απλό κείμενο ή και πολλούς ακόμη τύπους.

Σίγουρα, στην αρχή, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό σου, μα θα πρότεινα να μην παραλείψεις αυτούς τους δύο τύπους δημοσιεύσεων για ένα μεγάλο μέρος των ποστ σου.

γυναίκα μπλόγκερ κοιτά σε κάμερα και δείχνει προιόν

Βήμα 4: Πριν αρχίσεις να δημιουργείς τα ποστ σου

Πόσο συχνά να δημοσιεύω, τι ώρες και ποιες μέρες;
Σίγουρα όσο πιο συχνά βρίσκεσαι στα μάτια του κοινού σου, τόσο πιο καλά αλλά 2 ή και 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, είναι μια καλή συχνότητα για τις δημοσιεύσεις σου σε κάθε πλατφόρμα. Σύντομα στα στατιστικά κάθε σελίδας σου θα βλέπεις ποιες μέρες, ποιες ώρες και πόσες φορές την εβδομάδα ή το μήνα είναι καλύτερα να δημοσιεύεις.

Άνοιξε ένα πραγματικό ημερολόγιο και συντονίσου με τον υπόλοιπο κόσμο! Παγκόσμιες ημέρες, γιορτές, αργίες, σημαντικές ημερομηνίες, όλα ή τίποτα μπορούν να ενταχθούν στην δημιουργία του ημερολογίου σου. Για να πάρεις μια ιδέα τι ενδεχομένως να ενδιαφέρει τη σελίδα σου και τι όχι, δεν γίνεται να αγνοήσεις την επόμενη Black Friday, ειδικά εάν πουλάς ηλεκτρονικά είδη. Όμως, μάλλον η Παγκόσμια Ημέρα Σπαγγέτι να είναι αδιάφορη για το θέμα σου.

Πως να μιλήσω; Ενικός ή πληθυντικός; Χιούμορ ή όχι; Ευγένειες και απόσταση ή οικειότητα; Πόση; Για πολλούς είναι πονοκέφαλος να βρουν τα σωστά όρια του χιούμορ, ή τον σωστό τρόπο να απευθύνονται στο κοινό τους.

Για να ξεκινήσεις σωστά, προσπάθησε να φανταστείς τη μάρκα ή τη σελίδα σου ως άνθρωπο. Πόσων χρόνων είναι; Έχει φύλο; Όταν μιλάει, απευθύνεται στον ενικό ή τον πληθυντικό; Τι εικόνες και χρώματα του ταιριάζουν; Τι άνθρωπος θα ήταν γενικά;

Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί την coca cola χωρίς χιούμορ ή με κείμενα στον πληθυντικό και με λέξεις που χρησιμοποιεί ένας ηλικιωμένος. Αντίθετα, τη σελίδα ενός πανεπιστημίου, τη φαντάζεται κανείς συντηρητική μα σύγχρονη και πιο χαλαρή. Φυσικά, το χιούμορ της είναι από σπάνιο έως ανύπαρκτο.

Είναι πιθανό να μην πέσεις μέσα σε όλα και να μην ξέρεις επακριβώς τι είναι η σελίδα σου αλλά σίγουρα θα ξέρεις τι δεν είναι και τι δεν ταιριάζει με τίποτα στο brand σου.

Βήμα 5:  Στήσε τώρα το ημερολόγιό σου

Ήρθε η στιγμή, βάσει των αποφάσεών σου στα προηγούμενα βήματα, να στήσεις το ημερολόγιό σου. Δες το παρακάτω παράδειγμα για να μοιράσεις σωστά τα ποστ σου.

Ας υποθέσουμε πως η μάρκα που διαχειρίζεσαι αφορά ανδρικά ρούχα και έχεις ήδη επιλέξει το εξής mix θεμάτων (όπως αναλύεται στο βήμα 1): Πωλήσεις 40% – Γνωστοποίηση μάρκας 20% – Καθιέρωση ως “ειδικός” /αξιοπιστία 20% – Ψυχαγωγία 20%

Ας υποθέσουμε ακόμη, πως αποφάσισες να χρησιμοποιείς τους εξής τύπους περιεχομένου:  40% φωτογραφίες – 10% βίντεο – 10% περιεχόμενο τρίτων – 40% ενημερωτικά άρθρα ή blog post από την ιστοσελίδα σου.

Τα κανάλια σου, υποθετικά πάλι και για αρχή, θα είναι το Facebook και το Instagram, η γλώσσα σου απλή, με χιούμορ και στον ενικό, ενώ η συχνότητα δημοσιεύσεων 3 φορές την εβδομάδα.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις τώρα, είναι να γράψεις σε ένα excel τις ημερομηνίες του επόμενου μήνα, να τις μοιράσεις στα πέντε θέματά σου και να φτιάξεις (ή να αναζητήσεις) περιεχόμενο για να τις ετοιμάσεις.

Αν για παράδειγμα, το πρώτο ποστ σου θα γίνει ημέρα Κυριακή, έχει θέμα τις πωλήσεις και τύπο περιεχομένου τη φωτογραφία, τότε οφείλεις να δημιουργήσεις, να επιλέξεις ή να αναζητήσεις μια φωτογραφία προϊόντος που θέλεις να προωθήσεις από την ιστοσελίδα ή το eshop σου και να γράψεις ένα σύντομο κείμενο που θα παρουσιάζει το προϊόν σου με ενδιαφέρον τρόπο και πάντα σε σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο και τι συνήθως κάνει ή τον ενδιαφέρει την ημέρα αυτή.

Δες παρακάτω 5 διαφορετικά ποστ πάνω στο παράδειγμα:

  • Το shopping τις Κυριακές είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό όταν είσαι στον καναπέ σου και το αγαπημένο σου brand έχει εκπτώσεις! Ρίξε μια ματιά:
  • Νέος μήνας, νέα εποχή, νέα εμφάνιση για όσους αγαπούν τη μόδα. Πάμε βιτρίνες;
  • Αν ψάχνεις τη νέα σου γκαρνταρόμπα για το γραφείο, τότε έχουμε πολλές ιδέες. Κλικ!
  • Είναι η ιδέα μου ή αυτό το χρώμα ταιριάζει πολύ με τα μάτια σου;
  • Αν σκέφτεσαι το τρέξιμο για να του βρεις δώρο, τότε έχουμε την πιο γρήγορη λύση ώστε η επόμενη βόλτα σου στις βιτρίνες να είναι μόνο για σένα.

Όπως θα διαπιστώσεις, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να γράψεις ένα σωστό και αποτελεσματικό ποστ για κάθε τύπο περιεχομένου ενώ τα social media μπορεί να γίνουν μια θαυμάσια πηγή εισοδήματος αλλά και μια μεγάλη πηγή ανασφάλειας.

Άγνωστοι όροι, άπειρα είδη κειμένων, το ημερολόγιο δημοσιεύσεων, η στρατηγική περιεχομένου, χώρια οι διαφημίσεις, ο προγραμματισμός δημοσιεύσεων, οι συχνά λιλιπούτειες χρεώσεις, ο μεγάλος όγκος και τόσα άλλα απειλητικά, τρομάζουν πολλούς επίδοξους κειμενογράφους social media. Εσύ, ξεκίνησέ το σωστά:

Θέλεις να γίνεις social media writer;

Αν θέλεις να εξειδικευτείς ως επαγγελματίας κειμενογράφος social media, τότε ίσως χρειάζεσαι ένα e-book με ασκήσεις και όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να παίζεις τα social media στα δάχτυλα:

 

Διάβασε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *